28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Rusko, my a Evropa

Podivná kauza Vrbětice, která po sedmi letech od svého vzniku nečekaně rozkymácela českou politiku a zdevastovala česko-ruské vztahy na dlouhá léta dopředu, nespadla z čistého nebe.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
D. Bowman 4.6.2021 19:02

Třeba nedávno pomocí cyberattacků v Pobaltí vyřadily banky. Aktivují tam ruskou menšinu, Narušování vzdušného prostoru atd. apod. Prostě se k nim nechovaj jako dobří sousedé. Jako ostatně k nikomu.

Dugin byl leta hlavní ideolog. TO on vymyslel EuroAsijskou unii, která bude mít prvky nacionalismu a bolševismu a samoděržaví. Amalgám těch nejhorších systémů. Já myslel, že je to vtip ale eveidentně mu to tam žrali.

Co nemá co dělat s bolševismem? Baltové se přidali Nacistům kvůli bolševismu. Nezaznemal jsem ani jedinou byť vzdáleně neonacistickou partaj, takže jich tam bude asi tak jako u nás nebo v tom Rusku.

Rus, narozdíl od Baltů nebo Maročanů má prostředky na to někoho dobývat. Což ostatně dělá. Dnes nás asi neobsadí. Ale až bude mít Ukrajinu, tak už je o něco blíž.

V Rusku je docela dost Nacionalistickejch, Panslavistickejch apod. ret-rdů. Viz Žirinovsky nebo ti slavní NazBol.

Já nesnáším všechny socialisty. Nacionální (nacisty) i internacionální (komunisty apod.)

P. Hák 4.6.2021 15:57

Jak Rusové šikanují Pobaltí?

Co si o Duginovi myslí ruské vedení, netuším.

Nejde o tleskání. Ale sympatie k nacismu je pro mne prostě za čárou. Navíc jde o NÁRODNOSTNÍ motiv, s bolševismem to nemá co dělat.

Vás to nechává v klidu, pro mne to znamená, že v hodnotovém systému těch lidí je něco špatně. Co kdo může nebo nemůže udělat, je jiná otázka. Ono ani to Rusko nás nemůže obsadit, přesto se obsazením straší.

V Rusku nebyla žádná teorie rasové nadřazenosti u vlády nikdy. Nicméně vím, že ruští náckové existují. Předpokládám, že volí Navalného.

Aby nedošlo k omylu - já netvrdím, že Rusko je demokracie nebo že je vždy v právu; takový Donbas je určitě hodně sporná záležitost a ve vnitřní politice to opozice má hodně těžké. Ale nemám rád jednostranné interpretace situace a těžce nesnáším nácky.

D. Bowman 4.6.2021 15:05

Nemusí být a neměli by být. Tím že je Rus šikanuje (Ukrajina, Gruzie, Pobaltí), či tam vydržuje satrapy (Bělorusko, Moldávie, Arménie) si ale přátele nezískává.

S generály mluvit nemusím. Dokonce ani neberu vážně jejich tiskovky. Se prostě dívám co dělaj. A jako bonus jsem obeznámen s jejich ideology (Dugin).

Na názorech řadových Rusů, mužiků, tam záleží ještě méně než u nás na názoru řadových Čechů nebo v USA na názoru řadových američanů.

S ruským satrapou by se té Klpetokracie taky nezbavili. Aspoň se snaží.

Sympatie k Nacistům v Pobaltí mě nepřekvapují. Kdyby u nás řádili Bolševici, tak máme na Nacisty taky méně negativní názor.

Tleskat jim nebudu. Stejně jako jim netleská valná většina lidí v Pobaltí. Chápou, že to bylo vyhánění ďábla čertem.

Ono těch NeoNacistů a NazBol apod. je v Rusku taky požehnaně. I kdybyb v Pobaltí vyhrál sám Hitler, tak mě to nechává v klidu. Nemůže vůbec nic udělat.

P. Hák 4.6.2021 14:30

Kdo říká, že státy v nárazníkovém pásmu musí být nepřátelské?? Kromě Ukrajiny ostatně ani nejsou.

Odkud berete informace, co si myslí ruské vedení? Z televize a novin? Nebo opravdu mluvíte s ruskými generály?Že na nás koukají jako na "gubernii", je ukázový žvást, donekonečna omílaný v našich médiích. Řadoví Rusové na nás tak nekoukali ani za komančů. Naopak, brali nás jako bohatší, vyspělejší zemi, takový polozápad.

To je fajn, že se Ukrajinci konečně mají dobře, že si polepšili a zbavili se kleptokracie ;-)

Co víte o sympatiích k nacismu v Pobaltí? Viděl jste aspoň pochody veteránů SS?

D. Bowman 4.6.2021 13:56

Čína dělá co je výhodné pro těch cca 15 rodinných klanů, které ji vládnou. Před časem se rozhodli, že je potřeba liberalizovat alespoň ten obchod. A teď zase přitahujou šrouby.

Západ musí být na ten společenský konsenzus opatrnější ale taky dělá co se hodí jejím cca 300 ridnným klanům. Od 90. let se rozhodli využívat levnou pracovní sílu venku a importovat ji dovnitř. Střední třídě na škodu. Prodávají to jako multikultiralismus, humanismus, altruismums atd. apod.

Změnit to chtěl Trump a jeho America First policy. A jak skončil.

Problém liberalismu je, že žádný není.

A) Tluče se s Rovností (Egalité)

B) Vyžaduje osobní zodpovědnost - ne že sociální stát bude odstiňovat následky našich svobodných rozhodnutí

C) Všeobecné volební právo je spolehlivá cesta k socialismu (Marx) a tyranii (Platon)

Bolševici doslova vymysleli politickou korektnost. Pozitiva jejich vlády jsou spíš navzdory jejich doktríně, než díky ní.

D. Bowman 4.6.2021 13:26

Nárazníkové pásmo je blbost. Nevýhody (znepřátelení sousedé) převažují nad výhodama (Israel).

Rusko se ethosu SSSR nikdy nezbavilo. KGB tam vládne furt a Duginova doktrína moc důvěry nebudí.

Majdan vzniknul jako reakce na Moskevskou kliku. Těžko Ukrajincům vyčítat, že preferují globohomo bohatý Západ, před Kleptokracíí.

Podobně s Arménií.

Sympatie k Nacismu? Ona to byla spíš averze na bolševický teror.

D. Bowman 4.6.2021 12:18

Výzvědná činnost = normální.

Nepřátelská činnost = nenormální.

Pokud máte pocit, že nám tady rejdí zpravodajské služby Německé a Americké víc než Ruské, prosím, klidně jim ten personál taky seřízněte.

Co myslíte, že tam dělá těch sto lidí navíc? Byrokracii, přepisování novinových článků a tak maximálně setkání s místníma hodnostářeme. Ikdyž to správně zanalyzují a zparcují, tak pak stejně nemáme možnost to nějak zúročit. Takže k ničemu.

P. Aron 4.6.2021 8:09

R^R^R^

P. Aron 4.6.2021 8:08

Přesně tak.

V. Pavelka 4.6.2021 8:06

Seberte těm vlezbruselským hlupákům v ČT co bojují naoko s Komunistickým sněhulákem ,a připravují půdu západnímu včlenění a pohlcení, tu vlivovou televizi kterou si platíme [>-]EUEUEU!Vyžente ideologii, potřebujem lidi s normální spravedlivým pochopením vyváženosti !EU!

J. Kočvar 4.6.2021 0:03

Drang nach Osten a jeho výsledky přestaly hrát roli v šestnáctém století, kdy Pobaltí zabrali Poláci, Švédové a Dánové. Pobaltští Němci hráli v Rusku významnou roli už od Petra I. Prusové a Rusové měli vcelku slušné vztahy už od konce sedmileté války a opakovaně spolupracovali za napoleonských válek.

A. Renjascu 3.6.2021 23:59

No on to byl také spojenec Italský, Španělský, Japonský, Britský, Francouzský, Polský, Estonský, Lotyšský...

J. Kočvar 3.6.2021 23:45

Z hospodářského hlediska bylo Japonsko proti USA v roce 1941 trpaslíkem, vydávalo sice spoustu peněz na armádu, ale její největší část byla beznadějně vázaná v Číně - a během půl roku Japonci dokázali dojít k branám Austrálie a Indie.

V. Bok 3.6.2021 23:08

No, ano, ta slova jsem tehdy slyšel taky... no, zemřel Brežněv, padly ceny ropy a náhle začali mluvit jinak. Najednou jim byly naše rok zmražený kuřata, máslo, neprodejný nábytek a konzervy s lečem s moravskou klobásou byly dobré. Ale podotýkám, že my byli moc rádi, že jsme se toho zbavili.

V. Církva 3.6.2021 23:02

Čína dělá to, co je pro Číňany výhodné. Vždyť totéž dělá i západní politika. To, co je pro Číňany výhodné. Západní firmy pak musí logicky dělat to, co je pro Číňany výhodné.

Zdá se taky že pomalu docházíme k prozření. Tušili jsme, že ruský komunismus byl špatný, teď zjišťujeme že už francouzská revoluce byla špatná a snad už konečně dojdeme k tomu, že i liberalismus má svoje negativa. Jakkoliv liberalismus měl ositiva, francouzská revoluce měla méně, ale taky nějaká positiva, no a i na té ruská věci by se při důkladné revizi tak jedno, dvě positiva našla. Třeba že nebyli politicky korektní. Prostě nepokrytě posílali lidi do Gulagů. No těch positiv bude málo.

V. Církva 3.6.2021 22:48

No co se týká velké střední Evropy včetně Polska, Litvy, Lotyšska, snad i Ukrajiny, a po Švédsko, jenže to už není střední Evropa, tak tam Rusové se sousedy bojovali. S Rakouskem včetně českých zemí byli Rusové historicky spíš zadobře, ale pak se to našponovalo až do 1.sv války.

S Německem se vzhledem k drank nach osten o dobrém vztahu s Rusy mluvit nedá. Pokus začal, tak až za Bismarka. Lze ale spojit povahu puntičkářských ale studených Němců s nepořádkem ale srdečností Rusů? Moc to nejde. I když jako vzájemné doplňování už ano. Jen6e to lid0 nachápou.

V. Církva 3.6.2021 22:40

Získat ruské suroviny silou to zkoušelili jen šílenci jako Napoleon nebo Hitler. Rusko spíš chtěli získat kdysi před rokem 1914 britské těžařské společnosti, obchodníci a po roce 1989 všichni.

Dá se pochopit, že se tomu Rusko začalo bránit, i když jim to z dlouhodobějšího hlediska moc nepřineslo.

P. Milan 3.6.2021 22:27

V procentech HDP?

P. Milan 3.6.2021 22:26

Ten pokus o získání ruských zdrojů byl prakticky jen jeden a dopustil se ho ruský spojenec Hitler.

T. Hraj 3.6.2021 22:24

Ano a Německo má ještě víc na vrch. Tedy především ekonomicky. Ale to neznamená, že dekadence (neboli úpadek) hodnot, kterou v něm zřetelně pozorujeme není nebezpečná a dokonce existenčně.

J. Vlk 3.6.2021 21:52

Střední Evropa nebyla nikdy silný celek. Snad jen vláda Habsbursko-Lotrinské dynastie se snažila, ale prohrála. Rusko představuje obrovské téměř nevyčerpatelné zdroje, nedotčená území a pro tyto vlastnosti je stále atraktivní. Moderní společnost energie potřebuje a touha po nich vyvolává u Rusů obavy. Pokusy získat jejich zdroje silou Rusko několikrát poznalo. Současný moskevský režim jistě provádí silová řešení, ale západní Evropa se s ním stále snaží udržet a tvořit ekonomické vztahy. Na občasné nedemokratické aktivity Ruska jen zazní politické případně ideologické prohlášení. V tomto smyslu se nyní chováme jinak než "vyspělá" Evropa.

P. Hák 3.6.2021 20:46

Co se týká postupu v Bělorusku, tomu nerozumím. Je jasné, že Lukašenka trvale držet nemohou, ale co plánují, fakt netuším. Nás berou jako součást Západu, a brali i před 89. Byli jsme takový "jejich Západ". Jednu paní, jinak docela vzdělanou, silně překvapilo, že umím rusky a jsem schopen odborné diskuze. Ještě víc ji překvapilo, že čeština je slovanský jazyk... Věděla ale, že před lety měla české sandály ;-D

P. Hák 3.6.2021 20:42

Nárazníkové pásmo se hodí vždycky, mj. kvůli tomu, aby nějaká provokace neskončila třetí světovou. Co se týká zkostnatělého myšlení, já zas za zkostnatělost považuju triumfálně bojovat 30 let vyhranou válku proti neexistujícímu SSSR, zatímco mi za krkem sílí Čína a obsazuje jedno africké naleziště surovin za druhým.

I představa desetisíců sovětských tanků, které nás zčistajasna obsadí, je excelentní ukázka myšlenkového zamrznutí v 80. letech. A že tomu dost Čechů, i těch mladších, věří.

Mluvím o pocitech běžných lidí. Ještě jednou říkám, že s generalitou nemluvím. Džíny, auta, rokenrol, filmy - oni by se Západem spolupracovali velmi ochotně. Příklon k vlastnectví pozoruju tak pět let.

Tak ono nebýt Majdanu, nepřátelství s Ukrajinci by nebylo. S Poláky kamarád Rusko být nemůže, Poláci prostě nechtějí. S Pobaltím je to hodně složité, jejich sympatie k nacismu jsou data staršího, ale dřív je samozřejmě nemohli projevovat takhle otevřeně. Co se týká Arménie, nikdy s neměla na co stěžovat, naopak, ale stejně se chtěla otočit k Západu...

A. Renjascu 3.6.2021 19:48

Nemají zapotřebí vyvíjet nepřátelskou činnost? Myslí si totéž i Merkel o odposlouchávání že strany USA s pomocí Dánska? A má mít ten stejný pocit ČR po noční návštěvě německého velvyslance u předsedy US pana Rychetského, den před vynosem US o LS ve vztahu k ústavě ČR? Samozřejmě velvyslanectví o pěti lidech je nesmysl, to by už žádné velvyslanectví být nemuselo.

M. Mařák 3.6.2021 18:49

Ano, mám to, co se týče Putina a Ruska, nastavené jinak než Vy IVK a jiné další Putinovy podržtašky, to je evidentní.

I. Štípek 3.6.2021 18:25

Skvělé, jako vždyR^

J. Nový 3.6.2021 17:46

A Napoleona hnal z Ruska do Paříže kdo asi? ;-D

J. Nový 3.6.2021 17:44

Jistě si vyhledáte sám, za kolik zbrojí Rusko a za kolik zbrojí USA a její sloužící země v NATO, že?

D. Bowman 3.6.2021 17:44

Geostrategická pozice Ruska je jasná - snaží se vytvořit nárazníkové pásmo, aby se neopakovala situace z 1942. Což v době atomových zbraní považuji za anachronismus a zkostnatělost Ruské Válečné Akademie resp. oficírstva.

Nemáte pravdu. Už minimálně před 15 lety byly Rusové dostatečně anti-západní a začli dělat velmocenskou politiku a hrát si na SSSR. Němec, Ital apod. se je snažil dokonce zapojit do NATO a vůbec jim všemožně lézt do zadnice, přes protesty Baltů, Poláků a nás.

Ještě Obama jim lezl do řitě - ten slavnáý reset. Vše se změnilo, když zakázali propagaci homosexuality a západní progresivisté to vzali velmi těžce. Vygradovalo to až za Hillary a s Ukrajinou, potažmo Sýrií. Do té doby na ně byl západ jak mílius. Odpustili jim dokonce Gruzii.

Že Putin tuší, co za svinstvo je ten neoMarxismus a sluníčkářství, které jeho alma máter vypustila na západě, je mi jasný. Ani mu nevyčítám, že si to tam nechce pustit pod pláštíkem "demokracie". Já mu vyčítám, že chová jak blb, vůči svým sousedům. Místo aby si z Ukrajinců aj. Evropských sousedů dělal kamarády, tak si je nas-rá. Naprosto zbytečně a pitomě.

Každá inteligentní mocnost ví, že k sousedům se chovám vlídně. Např. Mexiko a Kanada je naprosto v klidu.

Číňani tohle ještě před pár lety chápali taky. Teď když začli vyhrožovat HK, Taiwanu, Vietnamu, Filipínám a dokonce Austrálii.....všichni zpozorněli a jejich image jde do kopru.

P. Hák 3.6.2021 17:21

No, tak něco o obyčejných lidech - s "generálstvem" jsem na rozdíl od Vás nemluvil, i když mne překvapuje, že něco jiného řekli Vám a něco jiného říkají veřejně.

Nebezpečí plynoucí z Číny si tam lidé (i kvůli zprávám z médií) uvědomují moc dobře. Islám nevnímají jako problém, i když pravda, neznám nikoho z jižní části. K Západu by se rádi přimkli ještě před takovými pěti lety. Ovšem Západ dal dost jasně najevo, že je nepovažuje za plnohodnotné lidi; zejména takový ten nový Západ. Takže to vzdali - ono chtít se přátelit s někým, kdo by vás možná chtěl vyhladit (a že by se i tady na Psu takoví našli) moc nejde.

"Kdyby nebylo jaderných zbraní, dávno by si nás rozebrali sousedé" jsem četl i slyšel.