13.5.2024 | Svátek má Servác


Diskuse k článku

POLITIKA: Rusko, my a Evropa

Podivná kauza Vrbětice, která po sedmi letech od svého vzniku nečekaně rozkymácela českou politiku a zdevastovala česko-ruské vztahy na dlouhá léta dopředu, nespadla z čistého nebe.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Hák 3.6.2021 17:11

Pane Baslere, "vzít si" a "koupit" je v běžné řeči docela rozdíl.

Čínou se nezabývám, demografií Rusů taky ne a ani demografií bílých západoevropanů.

V. Patrik 3.6.2021 16:56

Musím uznat, že Vaše představa fungování komoditní burzy má něco do sebe.

V. Hodorka 3.6.2021 16:49

Kdyby se ruske uzemi rozparcelovalo mezi cinu, eu a usa, tak by z toho nejvetsi uzitek meli obycejni rusaci.

V. Hodorka 3.6.2021 16:47

Nemecko po peklu, ktere rozpotalo pred osmdesati lety, uz seka latinu. A rusaci? Kteri to peklo pomohli rozpoutat? Porad jen osmdesta let zbroji, vyhrozuji, obsazuji... Je to uplne zbytecna zeme, kdyby neexistovala tak by bylo na svete lepe.

F. Kusák 3.6.2021 16:27

Ó ty svatá prostoto!

F. Kusák 3.6.2021 16:25

Vždyť ani nevíme, jak velký je náš export do Ruska, protože se většina subdodávek děje zprostředkovaně, skrze vyšší dodavatele. Neznáme ani finanční toky ruského kapitálu, proudícího přes zahraniční matky našich bank. Neříkám to rád, ale německým protektorátem již jsme, jen se Němci poučili z historie a tak nám umožnili, abychom si "mohli" vybrat, kam chceme patřit. Ale vlastně je to jedno. Pamatuji si na slova jednoho ruského obchodníka ještě za SSSR, když prohlásil, že Československo už jim vlastně nemá co nabídnout, a tak pro ně ztrácí na významu. Oni si za své petrodolary mohou koupi to nejlepší.

D. Bowman 3.6.2021 15:40

Stačilo. Znova opakuju. Ambasáda má jen symbolický a zpravodajský účel. Plus trafika....hlavně lokace jako Praha.

Oba státy jsou oficiální spojenci v NATO. Vyvíjet nepřátelskou zpravodajskou činnost nemaj zapotřebí, tak když chctěj plejtvat prachama na zbytečný zaměstnance, je to jejich problém.

Já jako Čech budu jenom rád, když naše amasáda bude mít 5 lidí a jen v hlavních metropolích. Zbytek je vyhazování peněz. A nechci platit milióny navíc naší kontrarozvědce, jenom proto, že tady Rus chce mít na ambasádě celej prapor GRU.

P. Brich 3.6.2021 15:38

Takže v Rotterdamu je jeden velký plynojem, kde se všechny ty plyny smíchají a pak se přidělují. Člověk se musí stále učit ...;-(

P. Brich 3.6.2021 15:34

A z toho otvoru mají perfektní výhled na Rusko .... Jen se musí zuby nehty držet, aby je nějaký větřík nevyfoukl ven ...

P. Brich 3.6.2021 15:29

"Rusko je zaostalá a rozpínavá velmoc, ...", která svými nosiči vynáší americké a jiné kosmonauty na ISS ;-D

P. Brich 3.6.2021 15:27

No tak, zatím si vystačí s určováním cen, za něž nakupuje naše subdodávky a polotovary. Ruka, která drbe pejsánka za uchem, může vzápětí uchopit bič ...

A. Renjascu 3.6.2021 15:25

Proč má tedy ambasáda USA v Praze 70 zaměstnanců, když by stačilo pět. A co ten Lobkovický palác, který patří německému konzulátu, tam mají ti efektivní Němci taktéž pět osob?

J. Karlikova 3.6.2021 15:23

Pane Vintr, klobouk dolů, rozumná řečR^R^R^

P. Brich 3.6.2021 15:21

Potlačení protihabsburského maďarského povstání, napoleonské války, dělení Polska, ...

Požadujte navrácení školného. Nic Vás tam nenaučili ...

P. Brich 3.6.2021 15:17

Dobře si všímejte křepčících a hrdinně pokřikujících maňásků. Na čí ruce se cítí bezpečni. Volby jsou za humny.

Poté, co nás kolonizovali na subdodavatele, kterým určují ceny, budou držet pozorný prst na zdrojích surovin. Ruským plynem kupovaným od německých překupníku za nezávislost na Rusku!!;-€EU;-O

P. Brich 3.6.2021 15:06

Položíme-li si klasickou starořímskou otázku: "Cui bono?" jednoznačně nám vyjde: Německo a Westinghouse.;-O

Z. Pícha 3.6.2021 14:37

Výborně rudý Rudo

D. Bowman 3.6.2021 14:25

Ramena dělá Rus. Dal nás na seznam nepřátel. To je od něj dost trapný. Náš status to jenom povýšilo. Já bejt Putin, tak nás prostě ignoruju.

On je teď dost v pasti. Na jednu stranu chce bejt za machra, že se zmůže i na víc než psaní seznamů tj. vyhazování skladů do povětří a na druhou stranu to nechce přiznat.

A v duchu KGB metodiky, vydává rozporuplné zprávy tj. kalí vodu.

Já bych se toho nebál. Hajzl na dvorku máme ale to oni taky. Možná proto tak furt flexujou.

Přistřihnout jim ambasádu bylo potřeba už před 15 lety. A trošku chladit vztahy není na škodu. Ať si nemyslej, že si můžou dělat co chtěj.

My je nepotřebujem. To oni si tady kupujou byty a schovávaj potomky. Tak ať se podle toho chovaj. Až přestanou blbnout se Sovětskym Svazem, vyhrožovat a terorizovat sousedy Ukrajince, tak se s nima klidně začnu znova bavit.

K sebereflexi jim nepomůže, když si před nima sednem na prdel.

L. Severa 3.6.2021 13:39

Ironie není argumentem !

D. Bowman 3.6.2021 13:08

To si o Číně taky mysleli. Nakonec zjistili, že vykrmená Čína dostává imperiální choutky a na vnitřní trh si jen tak někoho nepustí - radši vám výrobu zkopíruje a a předá stejčkovi ze strany tj. okrade.

Dělat byznys tam, kde nemáte jak právo a smlouvy vymáhat je zhovadilost.

P. Dvořák 3.6.2021 13:08

Díte se, co je to mozek?

Tak vy už raději nic.

D. Bowman 3.6.2021 13:03

Cituji:

"Vzhledem ke své poloze, historii i exportní orientaci hospodářství naše země potřebuje, aby se rozvíjelo skutečné východní partnerství se zeměmi v postsovětském prostoru včetně Ruska."

Vyváženou politiku s Ruskem hrát nemůžeme. Nemáme na to, ekonomicky, vojensky ani politicky. Oni nám navíc neustále dávají najevo, že nás považují za svou válečnou kořist, podobně jako to dávají najevo Baltům a Ukrajincům.

Takže to co píše pan Weigl o rozumnosti a vyváženosti, jsou pouze vzletné fráze, word salad tj. snůška keců.

Žádné Rusko k ničemu nepotřebujeme. S našim "bojem" s EUkracií nám nepomůže. A pokud ano, tak výměnou za vazalský status viz Bělorusko, Arménie, Moldavsko a málem Ukrajina. Děkuji nechci.

Pro korektní vztahy jsem. A už se na tom pracuje. Když se nechtěj omluvit za zločiny SSSR a nelíbí se jim naše členství v NATO, tak ať si laskavě zmenšej ambasádu. A jestli nám nechtěj prodávat plyn, tak ať si ho nechaj.

J. Lukavsky 3.6.2021 13:00

"vyváženou politiku vůči všem relevantním mocnostem," kupř. tím, že budeme mít s Ruskem stejně personálně obsazené ambasády, což se právě stává. Souhlas. J.L. end

J. Lukavsky 3.6.2021 12:56

"jenom ten samý ruský plyn budeme mít ještě dražší o německou prodejní marži" čímž se všem vyrovná cenou z kapalnému plynu z USA... takže bude na výběr a to je hlavní. J.L. end

J. Lukavsky 3.6.2021 12:51

"německé bezuhlíkové ekonomické utopie, jejíž základní podmínkou je dovoz ruského plynu" netušil jsem, že ruský metan je bezuhlíkatý... ale člověk se pořád učí.

"historii i exportní orientaci hospodářství naše země potřebuje" kdesi jsem četl, že náš export do Ruska je 2,5%, takže řekl bych statisticky bezvýznamný.

Problém Ruska jako nástupce SSSR (kde tak vólno dýšet čelověk) je, že se důsledně řídí leninskou mírovou zahraniční politikou. Proto také se všechny země, které se z toho teplého, soudružského objetí nějak vymanily se cpou do NATO. Až si Rus položí otázku proč... a odpoví si po pravdě, tak bude možno s ním jednat "ty pán - já pán". J.L. end

V. Patrik 3.6.2021 12:39

Vzdalo se dobyvačných choutek. Německo neanektuje cizí území, neposílá ke svým neposlušným sousedům zelené mužíčky, ani vojáky na dovolené včetně výzbroje. A taky Merkelová nemluví o pádu Třetí říše jako o geopolitické katastrofě.

J. Ganaur 3.6.2021 12:26

Střední Evropa nejsou jen Čechy, Morava a Rakousy, ale také Polsko!:-(

J. Ganaur 3.6.2021 12:24

To ovšem Putinovy vrtichvostové netuší!;-D;-D;-D

O. Mayer 3.6.2021 12:23

Představa, že se nacházíme na jakémsi věčném bojišti mezi Ruskem a Německem je nesmyslná.

1. Rusko se středoevropským prostorem nemělo s výjimkou druhé poloviny 20. století nikdy absolutně co do činění

2. s vyjímkou obou světových válek (tj. období cca 2x4 roky) ve 20. století byli Rusko a Německo po většinu historie trvání obou států paralelně vlastně spojenci (když nebudu počítat jakýsi nájezd Řádu německých rytířů). A i v druhé polovině 20.století a zvláště pak po roce 1990 byli vzájemné vztahy až překvapivě korektní

J. Ganaur 3.6.2021 12:20

Eura nesmrděj,zvláště pak podvodným příjemcům a jejich volichčijům!:-P:-P:-P