13.5.2024 | Svátek má Servác


Diskuse k článku

POLITIKA: Rusko, my a Evropa

Podivná kauza Vrbětice, která po sedmi letech od svého vzniku nečekaně rozkymácela českou politiku a zdevastovala česko-ruské vztahy na dlouhá léta dopředu, nespadla z čistého nebe.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
F. De Winter 3.6.2021 6:36

Eurobolševická pátá kolona rozes*ala naše vztahy s Ruskem a teď se pokouší rozes*at naše vztahy s Polskem.

Komu to slouží? Odpovězte si sami.

Jak řekl Orbán. Má-li být střední Evropa svobodná a nezávislá, musí Poláci, Češi, Slováci a Maďaři spolupracovat. Žádná z našich zemí to nezvládne sama.

J. Krejčí 3.6.2021 6:30

Tento blábol je stejný jako ty po Mnichovu, co se zpožděním radily, jak jsme měli hledat cesty k porozumění s Hitlerem a k vycházení vstříc potřebám nacistického Německa. Chraň Bůh, nepřirovnávám Putina k Hitlerovi, ale snaha neostalinistů o dominanci Ruska ve střední Evropě jako nástupce SSSR nemůže mít naši podporu. Co může Rusko nabídnout kromě surovin ? Jeho HDP je menší než zemí Vysegrádu !

M. Mařák 3.6.2021 6:01

Ano, cítím se tady bezpečně.

M. Mařák 3.6.2021 6:00

Nepovažuji za realistické, když je někdo podržtaškou Putina, Vy to máte z nějakých důvodů nastavené jinak, vím o tom.

R. Langer 3.6.2021 5:52

Ano, evidentně se nikdo na nic neptá. Mohlo by se při tom zjistit, že nic z toho se vlastně nestalo. ;-D

R. Langer 3.6.2021 5:48

Konzistentní a realistický. To máte pravdu. Copak říkáte na ten článek o bezpečnosti ve Francii? Cítíte se bezpečně? ;-)

R. Langer 3.6.2021 5:46

Ano. Třeba jako Německo. Merkelová s tím vytím musí být slyšet až na Měsíci. Jestli jste si toho náhodou nevšiml. Nebo máte také ten syndrom selektivního vidění? To je u nás častá nemoc. ;-D

Š. Hašek 3.6.2021 5:38

Vrbětice - to jim trvalo sedm let.

"Klausovy" miliardy - to jim trvalo třicet let.

Dle mého názoru - kdyby dost politiků nebylo opravdu zoufalých mátoh se strachem z kamer, tak se budou rozhovory s televizníma manekýnama ukončovat každý druhý večer.

M. Mařák 3.6.2021 5:34

Ne, naopak trefná, vztah Klause k Putinovi a Rusku je dlouhodobě konzistentní. Na tom není nic nového.

Š. Hašek 3.6.2021 5:28

Souhlas.

Vrbětice se staly otázkou víry (část politiků). Fakta (president, část politiků) málokoho zajímají, po sedmi letech. Vrtěti psem.

Š. Hašek 3.6.2021 5:24

Velice rozumný článek. Velice rozumné shrnutí.

Š. Hašek 3.6.2021 5:24

Docela hloupá poznámka.

J. Basler 3.6.2021 5:13

Je to velmi zvláštní článek... Rusko, pokud bude dodávat suroviny a NEukusovat si z okolních zemí, bude v pohodě. Nicméně jeho demografický vývoj, stav obyvatelstva, útěk intelektuálních elit a postupně i střední vrstvy na Západ, blízkost Číny a prázdnota na Sibiři není moc zárukou stability. Čína si postupně polovinu Sibiře zprivatizuje (peníze za to poputují pochopitelně do Kremlu).

Rusko je sice velmoc ale jen díky atomovkám, hospodářsky mimo suroviny naprosto nezajímavá. Co světově špičkového vyrábí a exportuje? Jo, možná hackery, ale to je individuální záležitost využívající slabost a bordel v některých firmách. Kosmonautika za pár let bude ve světě provozována soukromníky.

Z těch atomovek jde strach. A z bláznivých lidí, kteří je ovládají. To je tak jediné. Z Ruska jako celku asi ne, ten postupný úpadek bude fakt problém zastavit.

Mimochodem, teď když je budov na ruském velvyslanectví víc než lidí v nich, budou se nějaké vracet? Nebylo jednodušší vypovědět všechny, budovy si vzít a pak přidělit při obnově vztahů Rusku je malou vilku někde v Praze. Víc by potřebovat neměli.

K. Machala 3.6.2021 5:05

Je to směs rozumných úvah a něčeho, co vyvolává trochu rozpaky. Jsme opravdu mezi velmocemi Německem a Ruskem a konec? Co třeba Polsko, které sílí, nešílí progresivismem a pseudozelenou ideologií. Není v našem zájmu především pěstovat si V4? To tam úplně chybí. Kromě toho, Rusko je dost daleko, asi jako Francie, takže i tu lze připočítat. Itálie je dokonce blíž, taky významný hráč.

Rusko máme až za dvěma hranicemi (Kaliningrad/Královec) a to velké dokonce až za třemi. Polsko stojí mezi námi a je silné. Proč země jako Estonsko či Lotyšsko, které mají Rusko za jednou hranicí, nemluví stejným appeaserským tónem? Protože se jim to nikdy nevyplatilo a zkušenosti mají špatné, stejně jako Polsko. Rusko si lísajících se států neváží: ili vrag, ili rab možná platí, čili volba mezi tím, být nepřítelem nebo otrokem. To druhé není lepší.

Situace dnes není tak výrazně rozdělena mezi dvě velmoci a už vůbec ne výhradně mezi Rusko a Německo. Naše síla nemůže být v podlézání Rusku či Německu, musí být ve střední Evropě: 65 milionů obyvatel V4 je síla skoro velikosti Německa. A co teprve V4+, která může být. Normální vláda by nenaskakovala na Zelené dealy EU, které mohou vést jen k oslabení Evropy, posílení Německa a Ruska (neo Molotov Ribbetrop) a rozvratu i naší ekonomiky, poklesu životní úrovně, vzteku, a možná až nepěkným revolučním náladám. Místo toho můžeme ve střední Evropě vybudovat prostor prosperity a klidu. Takže V4 v úvaze výrazně chybí a Rusko s Německem tam ční výš, než kolik skutečně váží.

T. Vodvářka 3.6.2021 4:59

"Nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výt s vlky". Tak jste to myslel, pane autore?

S. Sedlák 3.6.2021 4:45

Otázkou je, autore, zda mnoho našich problémů nevyplývá z toho, že nejsme opatrní ve volbě představitelů a že je u nás významný podíl lidí ochotných kolaborovat.

Pokud jste zmínil Vrbětice a jejich problematickou podporu západních spojenců, tak je třeba připomenout kolaborantské chování prezidenta i vlády. Je falešné a hloupé očekávat podporu po sušení informace o ruském podílu až po stav, kdy si o tom cvrlikají vrabci na střeše a pak se chovat jako prezident, premiér nebo ministr vnitra.

Exprezident je vydáván za jedince s konzistentními názory. Ve skutečnosti je to narcis, který dlouho drží zásadový postoj, eskaluje spor, aby v klíčové situaci uhnul. A je vcelku jedno, zda se jednalo o stávku na drahách nebo podpis Lisabonské smlouvy či mnoho jiných situací. Pravda je, že ten současný konzistentní je. U něj je jistota, že bude proruský.

P. Hatina 3.6.2021 3:42

Jest to bohužel pravda. Což už nám naši evropští západní spojenci dali najevo poměrně jasně, že na nějakých sankcích vůči Rusku, kvůli našim Vrběticím, se rozhodně, ale rozhodně podílet nebudou..

A. Holík 3.6.2021 3:11

Tak tak. Za Vrbetice je treba podekovat ! A na Klausovy miliardu se neptat.

P. Rychetsky 3.6.2021 2:45

"Podivná kauza Vrbětice...", pise pan Weigl. Ano, velice podivna. Agenti ruskeho statu vyhazuji do vzduchu ceske sklady. Jenom nevim, co to ma spolecneho s historickou zatezi, Stredni Evropou a Nemeckem. Rusaci terorizuji a pan Weigl vybizi k "racionalni politice vychazejici z reality". Proto by jsme se udajne my, MY !!!! meli snazit o dobre vztahy s Ruskem.

"Existenční strach z Německa tvořil zásadní osu zahraniční politiky Československa prakticky po celou dobu jeho existence."

Kdepak, jen prvnich 27 let. Zbytek existence, 44 let, nas naopak terorizovalo Rusko, a demokraticke Nemecko mu stavelo americkou hraz.

"...antagonismus, na který nesmyslně sázíme my..." My? Jak, my? Nemeri se antagonismus spis poctem mrtvol a vyskou vybusneho hribu, ktery se vznasi nad rusakama zterorizovanymi municnimi sklady? Co by bylo "vyvazenou" odpovedi, klausovci?

To jsou teda moudra z Rasputinsko-Konfucianskeho institutu nikoli zeleneho ale rudeho VK. Celkem odporne. A naprosto k nerozliseni od stanoviska rusaku.