13.5.2024 | Svátek má Servác


Diskuse k článku

POLITIKA: Rusko, my a Evropa

Podivná kauza Vrbětice, která po sedmi letech od svého vzniku nečekaně rozkymácela českou politiku a zdevastovala česko-ruské vztahy na dlouhá léta dopředu, nespadla z čistého nebe.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
D. Bowman 3.6.2021 10:23

Od vynálezu telegrafu a letecké přepravy jsou ambasády přežitek. Plní roli pouze symbolickou nebo zpravodajskou.

Na provoz vám bohatě stačí 5 lidí. Velvyslanec, zástupce, juniorní diplomat, řidič a domovník. 10 ať nežeru.

V. Patrik 3.6.2021 10:20

Tipoval bych, že podobně, jako například na ambasádě Pakistánské.

M. Valenta 3.6.2021 10:20

Při současném trendu v Rusku ještě moc dlouho a když ta hospodářské numera přepočteme na obyvatele, tak Rusko zmizí kdesi v - nekonečnu. Je to naivita, víra nebo snad ještě nějaké neznámá síla, která Vás udržuje v optimizmu ve věci Ruska.

D. Bowman 3.6.2021 10:18

Teoreticky to tak být nemusí ale prakticky nakonec začneme přivírat oči, když nám zkropěj boty. A nakonec i na tu hlavu dojde.

Stačí se podívat na vztah třeba USA a Čína. Se snima zaháčkujou ekonomicky, de facto je vykrměj (na úkor vlastní střední třídy) a pak jim dělá problém se odháčkovat, když jim na tu hlavu sr-t začnou.

My žádný páky nemáme. Pragmatické je, držet si odstup.

Putin si vodí Merkelovou, Macrona a Obamu (Bidena) jak malý kluky. S náma si vytře, kdykoliv se mu zachce.

V. Patrik 3.6.2021 10:17

Rusko je zaostalá a rozpínavá velmoc, kterou bohužel máme za humny, a na kterou je třeba si dávat bacha.

Vyhoštění ruských agentů, redukce přebujelé ruské ambasády, snižování energetické závislosti na Rusku, zabránění vstupu Ruska do našich strategických odvětví, to jsou základní kroky naší bezpečnosti, žádné "programové ničení česko-ruských vztahů", jak hystericky přehání pan Weigl. A ti, co k nám ty Miškiny a Čepigy poslali, ti snad česko-ruské vztahy neničili?

Podle pana Weigla "bychom vést rozumnou a vyváženou politiku vůči všem relevantním mocnostem", no potěš koště, to je zase ta Paroubkova politika všech azimutů, nebo politika mostu mezi východem a Západem po roce 45, po které následoval náš pobyt v ruské sféře vlivu.Tak to ani náhodou. My patříme na Západ, jak svědčí těch pětaosmdesát procent exportu do EU, jakož i všechny důvody, které nás a ostatní země střední Evropy vedly ke vstupu do NATO. A s Ruskem je nutno se pouštět jenom do takových kšeftů, u kterých je jistota, že se nemůžou stát pákou ruského gosudara na na vzpurnou gubernii.

A. Renjascu 3.6.2021 10:06

Hezká slova, ale protože v tomto počtu ani Ruská, ale ani naše ambasáda nejsou provozuschopné, tak se potichu počká až tato umělá afera pomine a pak se budou nenápadně počty na obou stranách postupně navyšovat. Schválně kolik jich tady i tam za rok bude?...

D. Bowman 3.6.2021 10:05

Ono k tomu bodnutí nemělo naštěstí moc příležitostí ale pokud nejste slepý víte, že nás vnímají jako válečnou kořist a jejich politika je imperiální viz Duginova doktrína Euro-Asijské Unie resp. samoděržaví.

Stát v děšti EU je problém ale nevyřešíme ho útěkem pod okap Ruska.

R. Langer 3.6.2021 10:03

Ano, oni ano, evidentně. Na rozdíl od vás. :-P

J. Basler 3.6.2021 10:02

To jsou budovy v Česku a Ěsko by je třeba i odkoupilo ;-). Cizí stat pokud nemá velvyslanectví, nemá ani co u nás vlastnit. S těmi surovinami mně podsouváte něco, co jsem neřekl - myslím, že Čína si s nimi za pát desítek let poradí, až Rusové postupně vymřou. K tomu mají nakročeno. A Rusové potřebují alespoň těžit a prodávat suroviny, nic jiného (mimo zbraní) jsem nezaznamenal. Jo vodku, možná...

R. Langer 3.6.2021 10:02

Jo, Putina k Hitlerovi nepřirovnávejte. Spíš Merkelovou, v úzké spolupráci s Putinem, podle historických tradic a známých scénářů. Bohužel, pro nás z toho zase neplyne nic dobrého... ;-D

J. Moravec 3.6.2021 9:58

Je to docela logické co zde Pánové z IVK vymysleli. Ja to ale takové dežaví. Stejně logicky argumentoval před lety již Václav Havel. A Rusové byli přizváni a snaha západu byla. Jak to dopadlo víme všichni. Čečna, Gruzie, Krym, Ukrajina.

Na tom, že po třiceti letech došlo konečně k paritě velvyslanců v Praze a Moskvě, nevidím nic hysterického. Ano problém je, že my jsme malý národ uprostřed velkých zájmů. A tak na nás bratr Rus nahlíží jsme pro něj jenom nikdo.

“ Mimo jiné to ukazuje, jak u nás chybí vážné zkoumání a promýšlení vztahu k Rusku a jeho úloze, významu a možností pro české národní zájmy a na nich založenou zahraniční politiku.”

Myslím, že pánové z bývalého prognostického ústavu mají vztahy s Ruskem vyzkoumané a promyšlené již dávno.

R. Langer 3.6.2021 9:58

R^ [>-]

D. Bowman 3.6.2021 9:56

Souhlas. Pěkně napsáno.

Jen nemám moc důvěry ve V4. Slováci mají eminentní zájem vymanit se z našeho a Maďarského vlivu podporou Německa.

A my nakonec taky ohrnujem nos nad Poláky.

To by se mělo změnit ale v rámci mediální pro-EU a anti-Polské masáže se to asi nestane:-(

R. Langer 3.6.2021 9:54

Tak to jste na tom blbě. Ještě, že my ne. ;-)

P. Hák 3.6.2021 9:53

"Budovy si vzít"... jo, to na jednom (armádním) webu psali v diskuzi, že když potřebujeme ruské suroviny, "mohli bychom s pro ně (my = armády NATO) dojít". Historie se opakuje.

R. Langer 3.6.2021 9:52

No, otázkou je, jak dlouho ještě mít ekonomicky navrch to Nizozemí bude, až to tam znárodní muslimáci. Ale klidně tančete, kapela ještě hraje. :-P

V. Novák 3.6.2021 9:52

Rusko je spíš kontinent než stát.

IMHO to je jeho výhoda...

R. Langer 3.6.2021 9:49

Ehm, kdy nás Rusko a v čem v posledních letech bodlo do zad? Uniklo mi něco? Pokud vím, tak nás poslední léta omezují jedině sankce a regulace EU. A také nám ta EU v poslední době docela hlasitě vyhrožuje, pokud jste si nevšiml. Máte nějaké zprávy o tom, že by tak činilo Rusko? Povídejte, přehánějte, fakt mě to zajímá...

P. Hák 3.6.2021 9:47

No ono snažit se mít s kýmkoli co nejhorší vztahy je idiotské. Ať se to týká jednotlivců, organizací a států.

A zde ta snaha (vědomá a záměrná) o co nejhorší vztahy existuje.

M. Valenta 3.6.2021 9:47

Dobře, tak bez uvozovek. Dekadentní, demokratické a mírumilovné Nizozemí má hospodářsky navrch nad nacionalistickým, na slavné doby komunizmu navazujícím, své sousedy terorizujícím, po svých bývalých satelitech lačně pokukujícím a nejen to, tradičně zamindrákovaným a své oponenty likvidujícím Ruskem. Vypadá to zase zaujatě pane Hraji, ale je to tak.

P. Dvořák 3.6.2021 9:46

Jo jo. Stejně jako dřív pod kremelskou, tak ani v dnešní době není těžké rozeznat, v kterém směru máme tu naší hlavu pod čí bruselí.

R. Langer 3.6.2021 9:45

Zcela zbytečná... :-(

P. Dvořák 3.6.2021 9:44

Hm, zbytečná.

R. Langer 3.6.2021 9:42

No, já za podržtašky Putina mám minimálně polovinu bruseloušských politiků, o Merkelbábě ani nemluvě, ale vy to máte z nějakých důvodů nastavené jinak. Také o tom vím. ;-)

R. Langer 3.6.2021 9:39

Použít mozek! Neznáte? Hmm... :-(

D. Bowman 3.6.2021 9:38

Je to tak trochu falešná dichotomie. Nemusíme lézt do zadnice ani jednomu. Na nějakou chytrou politiku - vyvažovat Německo Ruskem, stejně nemáme (ekonomicky ani politicky) a Rusko nás bodne do zad při první příležitosti. Možní na tom vydělá pár Weigelů aj. politické smetánky ale pro ten zbytek z toho nic dobrého nekouká.

Náš zájem je držet si je od těla co nejdál. A to nejde, když je budem podporovat za situace, kdy expandují na Ukrajině.

Chytré by bylo spojit se více s Polskem. Mají naprosto stejné obavy jako my a mají jedinou funkční armádu v regionu.

V. Povolný 3.6.2021 9:34

Dobrý popis. Jen mi tam trochu chybí zmínka o tom, že pragmatické udržování kontaktů neznamená podlézat a nechat si $rát na hlavu. A to platí na západ i na východ.

V. Novák 3.6.2021 9:18

Dříve bych se vás zeptal, zda toho blba jenom hrajete.

Už jsem zjistil, že je to zbytečná otázka...

T. Hraj 3.6.2021 9:12

Myslím, že článek docela dobře popisuje obě strany mince problému (ruskou a německou/evropskou). Vy tu jednu pomíjíte, když dáváte dekadenci západu do uvozovek.

T. Hraj 3.6.2021 9:04

To je přání stejně jalové, jako přání některých intelektuálů (a samozřejmě i politiků) vyměnit voliče v zemi za jiné, rozumnější. Jedna věc je totiž zcela jistá, s Ruskem nějaké vztahy mít budeme.