13.5.2024 | Svátek má Servác


Diskuse k článku

POLITIKA: Rusko, my a Evropa

Podivná kauza Vrbětice, která po sedmi letech od svého vzniku nečekaně rozkymácela českou politiku a zdevastovala česko-ruské vztahy na dlouhá léta dopředu, nespadla z čistého nebe.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Patrik 3.6.2021 12:17

Jde mj. i z Ruska. Ale Rusko nemá možnost zabránit, aby se k nám nedostal. To by museli zavřít kohouty do celé EU. A pak vyhlásit bankrot, protože sedmdesát procent jejich exportu je plyn a ropa. Takže jo, plyn k nám jde i z Ruska, ale Rusko nemá šanci jej použít jako páku na vzpurné Česko.

D. Polanský 3.6.2021 12:09

Němci budou "útočit" na Rusko, ovšem jinak než za Hitlera, ekonomicky, tedy rozsáhlou spoluprací. No a my budeme koukat, jak se to šikovně dělá. V dnešní době bušení se do prsou již moc neplatí.

R. Langer 3.6.2021 12:01

"Putin si vodí Merkelovou, Macrona a Obamu (Bidena) jak malý kluky. S náma si vytře, kdykoliv se mu zachce."

S tím naprosto souhlasím. Jenom si nejsem jistý, že za takovéto situace je rozumné hrát si na hrdiny a dělat ramena, když hajzl máme na dvorku. Podle mě to se zdravým "odstupem" mnoho společného nemá. ;-D

R. Langer 3.6.2021 11:53

No právě. Odkud že ten plyn k nám jde? ;-)

M. Juraška 3.6.2021 11:47

Pánové Patrik a Křešňák jsou z líhně eurozhůvěřilců a těm nelze v dnešní době věřit ani Dobrý den.

Jinak Weigl R^

R. Langer 3.6.2021 11:44

Jo, to nepochybně. :-P

V. Patrik 3.6.2021 11:40

No, tak plyn nakupujeme přes burzu v Rotterdamu. Jestli je to plyn ruský, norský, alžírský, nebo třeba americký, je fuk. Podstatné je, aby Rusko nemělo možnost pohrozit nám zavřením kohoutků.

R. Langer 3.6.2021 11:36

Ano, bruselouškým vlezdoprdelistům je to jasné jednoznačně, ti mají všech pět pohromadě všichni společně. ;-D

J. Vintr 3.6.2021 11:35

Nepřátelství se Západem potřebuje pěstovat jedině Rusko, přesněji řečeno ti, kteří tam vládnou. A to čistě z vnitropolitických důvodů. Rusi jsou odjakživa zvyklí pohlížet na Západ jako na nepřítele, takže stačí to nepřátelství tu a tam něčím přiživit. A lze na něj svést prakticky všechno. Třeba i to, proč v Rusku životní úroveň normálních obyvatel hodně zaostává za západním světem....

R. Langer 3.6.2021 11:32

No, mně spíš připadá vtipné, že si někdo myslí, že se svých mocenských ambicí vzdalo Německo, obzvlášť při tom, jak to vypadá v EU. Tak naivní snad nemůže být nikdo. ;-D

R. Langer 3.6.2021 11:30

Kde se prosím v tom článku píše o vyvažování Brusele Moskvou, já tam NIC TAKOVÉHO NEVIDÍM!? Já tam vidím napsáno, že: "Pokud nechceme znovu skončit jako úplný protektorát jedné z velmocí, měli bychom vést rozumnou a vyváženou politiku vůči všem relevantním mocnostem, politiku, v níž není místo pro hysterii, politiku, která slouží našim, a nikoliv cizím zájmům."

Což je ovšem podle mne něco ÚPLNĚ JINÉHO, než co tvrdíte vy. To, co tvrdíte, je naopak pěkná ukázka bruseloušské agitky. Přesně tohle totiž vyřvávají ti bruselouši. Jestli v tom nevidíte rozdíl, zřejmě jste ztratil orientaci. Pokud to není tak, že za ty bruselouše rovnou kopete. :-P

V. Šťastný 3.6.2021 11:27

Takže podle vás se nakupováním ruského plynu přeprodávaného nám Němci, zbavíme závislosti na ruských surovinách?;-D Ne, nezbavíme, jenom ten samý ruský plyn budeme mít ještě dražší o německou prodejní marži.

V. Patrik 3.6.2021 11:25

Jenže ten rozdíl, že se Rusko oproti Německu dobyvatelských choutek nevzdalo, je dosti podstatný, nemyslíte?

V. Šťastný 3.6.2021 11:23

R^

R. Langer 3.6.2021 11:20

Do našich záležitostí se nevměšují – když tak většinou jen přes Brusel.

Jo jo, jenom.

A stokorunáčka a Mišo Vtipkár putuje za panem Severou. ;-D

D. Bowman 3.6.2021 11:19

Teď jste to slyšel i od Weigela, který chce vyvažovat Brusel Moskvou.

Podle mě je to pitomost a falešná dichotomie.

A to nejsem žádný Bruselouš nebo EUnuch.

Přesně tyhle kecy, jako má Weigle, jsou vodou na mlýn EUnuchům a nic dobrého nepřinesou. Místo EU hada na prsou, si tam ještě budem hřát Moskevského? Proč? Jako že se nás Moskva zastane pri vyjednávání o kvótách na migranty? Blbost.

Navíc, z migrační vlny z rozm-dané Sýrie mají škodolibou radost, protože to oslabuje NATO apod.

M. Valenta 3.6.2021 11:08

Vidíte, konečně s Vámi mohu souhlasit.

D. Bowman 3.6.2021 11:03

To sou jen kecy. Diplomatům se makat nechce, tak na práci nejradši najímaj místní síly. Ale pouze za předpokladu, že jsou levnější. Rusové to z ekonomických a bezpečnostních důvodů u nás nedělají. Čech by byl drahej a bezpečnostní riziko.

Naše MZV samozřejmě bude řvát. Protože jako každá byrokracie má vždycky "podstav" a "nestíhá" a "dře se". A politicky se bude snažit být za ublížené.

Faktem zůstává, že tam potřebujete těch lidí pět. Ty místní síly stejně akorát šméčkovali s vízama. A kdo potřebuje víza víc? Ruský mafiáni, který sem uklízej rodiny nebo my?

R. Langer 3.6.2021 11:01

Já vám nevím, ale o útěku pod jakýsi "ruský okap" melou pořád dokola jenom ti největší bruselouši, od nikoho jiného jsem to zatím neslyšel. Inu, bojí se přímé konkurence jako čert kříže, to chápu. Nebo vy snad někoho takového znáte, kdo říká - vystoupíme z EU, a připojíme se k Rusku? Jako jeho nová republika? Kdo to prosím vás říká? Ukažte mi takového. Že bruselouši lžou a podvádí jako všichni bolševici pokládám za normální, ovšem stejně tak pokládám za samozřejmé, že těm bolševikům ty jejich lži snad nikdo nevěří.

A o tom, jak nás kdo vnímá, by se dalo určitě polemizovat, ale o tom, jak nás vnímá EU mám celkem jasno, a spokojený s tím NEJSEM! :-P

P. Krešňák 3.6.2021 10:59

Pane Patrik souhlasím s Vámi a to že pan Weigel je z líhně ruských vlezdoprdelistů je každému kdo má pět pohromadě, jasné. Krešňák

L. Severa 3.6.2021 10:55

S článkem lze téměř souhlasit, ovšem celkem korektní vztah s Německem vychází z toho, že Němci se vzdali svých dobyvatelských choutek a mají nás ve svém vlivu hospodářsky. Do našich záležitostí se nevměšují – když tak většinou jen přes Brusel. Rusko by rádo víc, ale když to nejde, tak aspoň do svých bývalých satelitů strká nos. Je otázkou, co si nechat líbit.

R. Langer 3.6.2021 10:50

To je ovšem jenom váš názor. Já mám jiný. ;-)

R. Langer 3.6.2021 10:49

Ano, politolog ani politik evidentně nejste. Takže asi nevíte, o čem to mluvíte. Já tady zatím pozoruji, že vyloučen je každý, kdo Putina hlasitě nekritizuje. Třeba z tendru na JE. Tak na co si vlastně stěžujete? ;-D

D. Bowman 3.6.2021 10:47

Rusko tuší, že velmi brzy bude nuceno se k západu přimkout...jinak ho Čína a Islám rozebere na šroubky.

Chtěli by, aby to bylo opačně ale geografie a demografie je neúprosná. Jejich obavy z Německé invaze jsou poněkud směšné. Jejich generálstvo zřejmě furt žije druhou světovou válkou a trošku pozapomíná, že jejich jiho-východní hranice je jak řešeto a navíc v hledáčku Číny, hladové na suroviny.

Dekadence západu je jistě nepřijemná až nebezpečná ale to je jen povrchní problém, který lze změnit během pár dní - jakmile klesne prosperita, po "problémech" homosexuálů, feministek aj. menšin ani pes neštěkne (protože ho lidi sežerou).

Ten patogen neo-Marxismu vypustil na západ bývalý Putinův zaměstnavatel a ten jistě tuší, jaké škody to může napáchat....a doma to nechce. Fajn, chápu. Ale nas-rat si Ukrajince a děsit Estonce, Poláky a Čechy asi není uplně dobrá strategie. Bude je potřebovat.

M. Husovice 3.6.2021 10:42

Ono koukat sousedovi přes plot a kritizovat je jistě chvályhodné, ale "zamést si před vlastním prahem je možná rozumější. Naše "montovna" jistě ve světě mnoho halasu nevyvolá. Kritizovat souseda je jistě snažší.:-):-)

A. Renjascu 3.6.2021 10:41

Je to jednoduché pane Patriku, stačí si jen sestavit harmonogram, který nám předložila naše masmédia, vláda a BIS, takže: Nejdříve Čuk a Gek zařídili, aby Bulhar poslal domů všechny brigádníky, kteří tam měli ten den pracovat, potom to tam Čuk a Gek v klidu zapálili, potom Čuk a Gek v klidu odešli, potom tam v klidu přišlo pět dalších zaměstnanců skladu, potom se těmto zaměstnancům zdálo, že to pomalu hoří a je potřeba otevřít všechny dveře skladu a přidat tomu kyslík, potom tři z nich v klidu odešli a dodnes s nimi nikdo neudělal rozhovor a zbylí dva tam zůstali, aby se lépe podívali jak tam ty výbušniny dobře hoří. Potom to bouchlo. Potom došlo k uzavření areálu, po tomto uzavření tam Čuk a Gek opět v klidu přišli a přitáhli sebou desítky kilogramů výbušnin, roznětek a časovačů, potom je v klidu několik hodin rozmístňovali v dalším skladu, potom proběhla zevrubná kontrola těchto skladů a na nic nepřišla. Potom po této kontrole to opět bouchlo, potom nastalo vyšetřování, které bylo v roce 2016 uzavřeno s výsledkem, že se jednalo o neodbornou manipulaci a skladování munice, potom za tři roky se zjistilo, že Čuk a Gek mávají do letištních kamer a tak vyšetřovatelé nabyli jistotu, že tuto neodbornou manipulaci má na svědomí Čuk a Gek, potom se o této jistotě zapomněli třikrát zmínit ve výroční zprávě pro vládu a to i v neveřejné části, potom si po vyhlášení tendru na dostavbu Dukovan a po odmítnutí vyřadit Rostatom vzpomněli, že ty vrbětice vlastně vyhodili do povětří zaměstnanci Rostatomu a tak to rychle běželi tuto skutečnost oznámit na vládu, potom cestou narazili na redakci Respektu a raději to oznámili už tam, protože cesta byla dlouhá a nebyla jistota, zda se cestou nic nestane, potom konečně doběhli až do vlády, kde to oznámili premierovi a Hamajdovi. Prostě z pohledu "generála" Koudelky nešlo o nic složitého a nemožného. Koukal jsem nedávno na Jamese Bonda a už si to myslím také...

A. Renjascu 3.6.2021 10:40

Něco pro ty co uvěřili pohádce o Vrběticich, které dosud věří jen někteří čeští novináři, ale rozhodně ne naši západní spojenci z EU, které tato kauza nechala naprosto chladnými.

J. Moravec 3.6.2021 10:35

Vztahy s Ruskem = vztahy s Putinem. Kdo bude kritizovat Putina bude vyloučen. Nejsem politolog ani politik.

A. Renjascu 3.6.2021 10:35

A proto byl Hamajda v šoku, když zjistil, že provozuschopné již nejsou. Také to proběhlo už dávno tiskem. ČR měla opticky v Moskvě méně zaměstnanců, ale jen díky tomu, že si k některým činnostem najímala rusy (tuším, že šlo o 119 rusů pracujících pro naši ambasádu, zatímco rusové si k tomu vozili své lidi a zaměstnávali pouze cca 15 Čechů. Když jsme vyhostili rusy a požadovali paritu, tak jsme netušili, že rusové prokouknou naší fintu s najímáním místních sil a zahrnou je taktéž do parity. Výsledek je, jen dvě velice omezeně fungující ambasády z toho jedna v Praze a jedna v Moskvě.

L. Chaloupka 3.6.2021 10:32

Když budu suše konstatovat, že je snad všeobecně známo, že "Patrikovi otravují sousedy příšerným smradem a žerou doma z květináčů." bude mít můj příspěvek do diskuse stejnou, ale spíš větší vypovídací hodnotu než ten váš.