14.5.2024 | Svátek má Bonifác


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Klička 6.11.2008 14:47

Re: Příčiny debaklu ODS

To je o té, tolik omílané, demokracii. Jak známo, v demokratickém státě má vládnout většina. Logicky a matematicky vzato je 40% vždy menšina, ať si to nazývá kdo chce jak chce.Vůbec není důležité kolik pravicově a kolik levicově smýšlejících lidí se voleb zúčastnilo. Důležité je to, že 60%, tedy většina lidí (voličů) odmítla volit politické strany.

Zítek 6.11.2008 13:45

Re: Příčiny debaklu ODS

Podle názoru p.Kličky a v podstatě  demagogicky má pravdu, nebyl by v republice od roku 1993 žádný vítěz voleb, protože vždy chodila menšina voličů k volbám. Drzost byla tedy i od ODS, když tvrdila, že volby vyhrála a tedy ani žádná referenda ji nezajímají. Problém pravice je, že její množina voličů je vymezena a bude li chodit většina lidí, ODS si ani nevrzne, i když všichni k volbám příjdou. Komunisté jsou na tom podobně jako ODS, ti taky k volbám chodí. Voliči ČSSD, SZ a trochu KDU jsou nespolehliví, závislí na počasí a preferování chalup a cest do přírody. Potíž je. že našlápnuté deformy budou stále víc té mlčící většiny k docházce k volbám nutit. Argument ODS, že když si neutáhneme opasky, tak žijeme na úkor příštích generací je pravdivý, pokud by zisky od utažených opasků nebohatých lidí nesměřovaly k okamžitému transferu do kapes věrných. Pan Renč je toho důkazem svými filmy pro bezpečnost dopravy, pan Řebíček sám preferuje miliardovými zakázkami svoji "bývalou?" firmu. Ono se již takovým frázím nevěří a utahování opasků vede k levici a tedy k bolševismu. 

Klička 6.11.2008 14:59

Re: Příčiny debaklu ODS

Nezlobte se na mne, ale zatím jsem stále přesvědčen o tom, že mám pravdu ne demagogicky, ale logicky. Je.li něco a to cokoliv logické, neznamená to, že je to demagogické.Jinak máte svým způsobem pravdu. Od roku 1993 vládla u nás vždy menšina a proto také tvrdím, že zde není demokracie.Velmi často pokládaný argument, že 60% voličů jsou líní ignoranti nemůže být pravda už jenom z toho důvodu, že prvních voleb po roce 1989 se u nás zúčastnilo kolem 95% voličů. Postupem času jich však ubývalo až na současných 40% úměrně tomu, jak lidé nabývali na přesvědčení, že volbou politických stran nemohou nic změnit ani dosáhnout. Chce-li někdo opravdu dosáhnout stavu, kdy bude volit většina voličů, musí především změnit volební systém.

Pravý hák 6.11.2008 17:18

Re: Příčiny debaklu ODS

Logické by bylo, kdyby na počátku byla slepice s kohoutem a pak kuře. Demagogické je, že nejdříve bylo kuře a pak slepice s kohoutem.

volební systém můžete změnit jen uzákoněním povinnosti občana volit pod pohružkou arestování nebo vysokého peněžitého trestu. To tu tak napůl už bylo, ale v dnešní době jaký by byl efekt peněžitého trestu např. u bezdomovců? Za kriminál by možná byly vděční, nemuseli by chrápat pod mostem, ale mohli by se stravovat zadaro a dívat se na TV v teple vezeňské cely. Má to logiku nebo je to demagogie?

Klčka 6.11.2008 17:30

Re: Příčiny debaklu ODS

Jak je vidět, tak nemáte ponětí o tom, jak je možné změnit volební systém. Tento je možno změnit příslušnou změnou ústavy a volebního zákona. Pravda, je k tomu zapotřebí ústavní většiny, ale to nevadí. Jinou možností, i když trochu nebezpečnou je pasivní resistence, tedy nevolit. Jak jste si jistě všiml, naprostá většina voličů již je natolik otrávená, že k volbám nechodí. Jestli to tak bude pokračovat, můžeme se dočkat za pár let, že bude volit pouze 10-15% voličů. Potom už velmi těžko bude moci kterákoliv strana hovořit o svém vítězství ve volbách.

Puk 6.11.2008 20:32

Re: Příčiny debaklu ODS

R^

Pája 45 6.11.2008 23:43

Re: MARTIN

No, začátek byl dobrý, "martine", cituji: "pro mne je důležitější, co politici dělají ve své funkci". Ale závěr opět sklouzl do demagogie, cituji: " Bohužel je třeba říct, že ODS, i při své malé profesionalitě, je daleko kvalitnější než ČSSD. ČSSD má nereálný program jako někde z poloviny 20. století. A "osobnosti" v ČSSD na mne působí mimořádně neprofesionálně a prolhaně." To nepotřebuje ani komentář.

Marat 6.11.2008 13:32

Re: Příčiny debaklu ODS

Radku,totéž v socdem v daleko větším měřítku už nevidíte? Chyba je už v té narychlo upečené konstituci a že ji dělal bolševik Jičinský.V momentě kdy bude průzkum vbeřejnosti dávat přednost ODS,bude zuřivě proti mimořádným volbám ČSSD.Když dávají občané v průzkumu přednost ČSSD,je pochopitelně proti mimořádným volbám ODS.Situace neřešitelná.

bezocasý obojživelník 6.11.2008 13:45

Re: Příčiny debaklu ODS

Neřešitelná? Myslím, že všechny strany současné "Národní fronty" úspěšně spějí do velké koalice. Komunisty možná vynechají a nebo taky ne. To se ještě uvidí...

Jan Žižka 6.11.2008 11:23

Americké tajné služby opět selhaly-agent KGB presidentem!!!

Americké tajné služby opět selhaly-agent KGB presidentem!!!  Marx-leninská matka Obamy, jako agentka KGB a militantní feministka, rozvracela nejenom USA, ale pod krytím obránkyně lidských práv i Indonésii a jako špiónka KGB pomáhala v Indonésii k útěku komunistům po nepodařeném komunistickém puči. Hodně by nám o tom mohl vyprávět Jiří Dienstbier (GRU), který se na tomto neúspěšném puči rovněž podílel a napsal o tom knihu... Obamová, jako správná revolucionářka a feministka,  se o svého syna Baraka - na rozdíl od komunistů - prakticky vůbec nikdy nestarala, ale vychovávali ho její bílí rodiče. Ti špiónovali v Honolulu pro KGB největší americkou vojenskou základnu v celém Tichomoří (rodiče tam odešli z kontinentu pod záminkou, že tam její otec chce založit obchod s nábytkem, do kterého - v případě amerických námořních důstojníků - vkládalo KGB odposlechy.) Biologický otec Obamy pomáhal budovat jako marx-leninský ministr  socialismus v Keni, nakonec se téměř upil k smrti, ale zemřel v autohavárii. S druhým manželem, nevlastním otcem Obamy, se jeho matka seznámila na kurzu ruštiny (!!!) v Honolulu, pak s ním jela zachraňovat komunisty do Indonésie, ale i  s ním se zanedlouho po svatbě rozvedla.  Vše lze nalézt v anglické verzi na internetu, ale v českých "svobodných a nezávislých" masmédich KGB se o tom nedočtete ani slovo. 

JaS 6.11.2008 11:28

Re: Americké tajné služby opět selhaly-agent KGB presidentem!!!

No jo, další "svatý" - po Mistru Janu Husovi se objevil Jan Žižka.

Anonym 6.11.2008 11:15

Trochu bycho autorovi oponoval:

domnívám se, že pravicovost a levicovost se odvozuje nikoli od vývoje společnosti, nýbrž od vztahu té či oné politiky k sociálním záležitostem státu.

Souhlasím s tím, že ODS jako česká pravicová strana  by jinde byla vnímána jako spíš levicová.

Ono to dělení má vůbec podle mého názoru, historický háček, a to nejen u nás, ale i na západ od našich hranic. Pokud jde o české země, obávám se, že zde historicky bylo vždycky mezi naším obyvatelstvem více sociálního cítění než jinde (myslím tím řekněme již od středověku). Pokud jde o západní evropské (a nejen evropské) země, ty byly nuceny udělat mnohé sociální ústupky v rámci svého kapitalistického ekonomického systému pouze proto, že v Evropě vznikl tzv. socialistický blok, který svou sociálnost  strkal před sebou jako výkladní skříň.

Jsem však toho názoru, že Klaus je skutečný pravičák. Neslučoval bych dělení levicovost - pravicovost s dělením demokrat - nedemokrat. V tomto smyslu se nedomnívám, že by Klausovi demokracie příliš vyhovovala, z toho jej podezřívá pravděpodobně jen málokdo. Ale jeho vidění ekonomických, politických a sociálních souvislostí je něco, co bych (alespoň sám za sebe) určitě označil za pravicové - viz hlavní vize - řízení trhem a zuřivý odpor k centrálnímu řízení čehokoli.

Abych však dokončil celou polemiku, musím ještě říci, že krajní pravicovost (pravicový bolševismus - překládám trochu jako fanatismus) spojuji ve svém vědomí spíše s ultrapravicovými názory, jako je důsledná xenofobie a pod.

JaS 6.11.2008 11:22

Re: Trochu bycho autorovi oponoval:

Já se zase domnívám, že s pravicovostí a levicovostí se to zbytečně přehání, často nejde například o pravicovost nebo levicovost, ale hloupost nebo gaunerství (u různých fašistických uskupení, třeba Dělnická strana, nebo Mladí komunisté). U Klause nepovažuji za nejdůležitější to, že je pravicový, ale že je bezohledný, narcistní a není demokrat. Při jeho povaze plně souhlasím s jeho postojem a komentářům ke globálnímu oteplování.

Martin 6.11.2008 11:33

Re: Trochu bycho autorovi oponoval:

Já nesouhlasím ani s faktickým obsahem článku. Doposud jsem nepochopil, jaký praktický význam mají "malé strany" pro naši politiku (krom neustálého vyděračského a populistického chování, které lze charakterizovat větou: "My nic, to ta velká strana - my jsme ti hodní"). A při neexaktním dělení politické scény na levici a pravici si myslím, že nám stačí ČSSD na levé straně spektra a ODS na pravé straně spektra.

Ano, myslím si, že bychom měli volit mezi ODS a ČSSD a trvat na jejich postupné kultivaci - na další  "pidistrany" se vykašlat.

xxx Kubeš 6.11.2008 11:41

Re: Martine

R^

bezocasý obojživelník 6.11.2008 13:49

Re: Trochu bycho autorovi oponoval:

Vzhledem k tomu, že již mezi nii existovala opoziční smlouva, se mi to zdá značně přitažené za vlasy.

Pája 45 6.11.2008 23:44

Re: MARTIN

RvRv;-(

Klička 6.11.2008 11:50

Re: Trochu bycho autorovi oponoval:

Levicovost-pravicovost s dělením demokrat-nedemokrat ani slučovat nelze. Demokracie je totiž systém, zatímco levicovost nebo pravicovost pouze cesta k tomuto systému. Ani levicovost ani pravicovost, tak jak jsou dnes chápány (nikoliv definovány) a hlavně uskutečňovány, však cestou k demokracii nejsou. Jsou cestou jedině ke korytům a k nezasloužené a nedemokratické moci politických stran, ev jejich členů a příznivců, jichž je vždy menšina.Demokracie mají pouze plná ústa, jejich činy však ukazují na něco zcela jiného. O demokracii totiž neví vůbec nic.

Marat 6.11.2008 13:41

Re: Trochu bycho autorovi oponoval:

Anonyme,ono s tím větším sociálním cítěním v Čechách je to jaksi podivné.To sociální cítění se projevuje jen směrem k bohatším,aby dali těm,kdo mají méně.Ale ti kteří mají dost,ale méně jak ti bohatší si určitě nepřejí,aby bylo dáváno ještě chudším,jak jsou oni,neboť ti kteří mají více jak ti chudší,rozhodně nechtějí mět méně.Tak to aby potom vzal čert tu solidárnost ještě s chudšími.Ty vysoké a rostoucí ceny všeho,to nezpůsobil kapitalismus,ale česká chamtivost,česká žravost.Každý kdo jen mohl neustále zvyšoval ceny svého zboží a výrobku aby byl co nejdříve bohatší,jak jsou jeho sousedi.Víme?

nup 6.11.2008 11:14

Tohle si snad Stejskal nezasloužil

Tolik práce tady odvedl pro "správnou věc" a teď, ve vzácné chvilce prozření, kdy uviděl (nebo si připustil, že vidí?) to, co jiní vidí zcela jasně již roky, se mu dostane takového odsouzení... Jestli to tak půjde dál, dávám ještě před prosincem k uvážení indické přísloví, které praví, že rvou-li se dva tygři, jeden je po boji mrtvý a druhý tězce raněný...

karel-smichov 6.11.2008 11:07

souhlas

Pravdiví článek : souhlasím >->-

Martin 6.11.2008 11:01

Stejskal plete bič "z hovna"

Filip Renč je filmový režisér. Žádný ekonom, žádný politolog, žádný novinář... prostě filmový režisér - nic víc, nic míň. A jen vyjádřil svůj osobní názor na českou politika. A na základě toto jednoho vyjádření režiséra vymyslí pan Stejskal konstrukci o vládě jedné strany. Buď se jedná o mimořádně špatný článek autora - nebo se jedná o účelový  "Goebbelsovský blbábol", který má znemožnit názor jedince a následně celou ODS. Jen tak dál pane demagogu S.

JaS 6.11.2008 11:15

Re: Stejskal plete bič "z hovna"

Mně v článku ani tak nezaujalo vyjádření k jedné větě pana režiséra, která se autorovi moc nelíbila. Za cenné v článku považuji právě to, že totální jednota není správná a především zmínka o Václavu Klausovi, protože ten sice ODS energicky založil, ale pak na ni měl tragický vliv a doposud je velmi špatné, když do ní zasahuje. Vystrčení Klause na funkci presidenta považuji za docela dobré řešení a snahu Mirka Topolánka s jeho částí ODS o osamostatnění se od Klause považuji za velmi důležité. Proto taky určitě straním Topolánkovi před Bémem.

Martin 6.11.2008 11:38

Re: Stejskal plete bič "z hovna"

K některým názorům Klause mám přímo averzi. Ale když se na něj podívám z nadhledu, tak se skoro vždy v budoucnosti ukázalo, že měl tenkrát pravdu, i když v té době ho za ten názor chtěli lidé kamenovat. Pokud jde ale o předsedu ODS, tak zatím podporuji Topolánka (ale ještě uvidím, s jakými dalšími kandidáty přijde ODS). A Béma se přímo děsím.

Klička 6.11.2008 9:59

Několik omylů

Pojmy "pravicový a levicový" vznikly někdy před zhruba 100 lety ve smyslu idejí a myšlenek určitých sekupení lidí a jejich pohledu na směr vývoje ve společnosti. V té době byly něčím novým a společnost si řekla, proč to nevyzkoušet? Pohled na další vývoj ve světě byl víceméně stejný a to pravicový, levicový, nebo něco mezi tím. Od té doby se však svět vyvíjel, tady tím, tam oním směrem tak, až se jasné hranice mezi směry posunuly někam zcela jinam a to tak daleko, že dnes již nelze v globálním měřítku definovat strany podle měřítek tehdejších. Dochází tak k paradoxu, kdy ODS, nazývaná autorem stranou pravicovou, by na západ od našich hranic byla zcela jistě nazývána sociálně demokratickou, stejně jako naši sociální demokracii by tam nazývali reformní komunistickou. Prostě se stírají hranice pravicovosti a levicovosti a tyto pojmy ztrácí na významu. Je to stejné jako pojem "demokracie" byl zneužit a dán do názvů politických stran, které se ovšem demokraticky nechovají. Vznikly tak nové pojmy jako sociální demokracie, občanská demokracie, lidová demokracie a pod. Jsou to prázdné pojmy, které jsou buď nedostatečně, nebo nejsou vůbec definovány a každý si pod nimi představuje něco jiného. Tohoto stavu využívají pouze všechny politické strany ve svém boji o moc a pojmu demokracie (vláda lidu) pouze zneužívají. Hodně hloupých lidí toto akceptuje, není jich však demokratická většina, jak jednoznačně ukazují naše volby. 60% občanů (lidu, voličů) odmítá volit tyto politické strany a stát, který si chce říkat demokratický by měl  jejich vůli  akceptovat již jen z jednoho prostého demokratického důvodu. 60% je totiž jediná skutečná většina.

karas 6.11.2008 10:08

Re: Několik omylů

R^!!

ruda 6.11.2008 10:25

Re: Několik omylů

ceska politika se nam smrskla na hratky typu, jak bych s tou opozici jenom vydrbal, aby me nakonec ti volove zvolili....

JaS 6.11.2008 11:26

Re: Několik omylů

Souhlasím - škatulkování je pokusem o zjednodušení při vytváření názoru a má význam hlavně pro hlupáky, aby nemuseli přemýšlet. Důležité je neustále posuzovat, co je správné a co není ( pořád jde vlastně o hledání pravdy - to není úplná blbost).

Karel Dopekla 6.11.2008 9:41

Renč dostal od ODS podporu na své nablblé filmy

Peníze mu sehnal Dalík, který v tom posledním filmu dokonce hraje. Platioli to České dráhy z peněz daňových poplatníků ! Renč je ochoten za peníze na ty jeho bláboly podpořit kohokoliv.

F.VÍZEK 88.100.57 6.11.2008 9:23

Co je bolševismus?

Bolševismus není členství v tom či onom uskupení, ale způsob myšlení.  Proto má mnoho barev a zdá se, že je dokonce nezničitelný, jak se v diskuzích i na stránkách NP dennodenně potvrzuje. 

Člověk nakažený bolševismem nejde po textu, ale jde "po krku" autorovi textu.  Drží se někdejší "osvědčené" praktiky:  "Nět čelověka, nět probléma!" , proto má sklon "likvidovat"  lidi odlišných názorů...  Oponenta má za nepřítele, kterého je třeba vykořenit, zadupat, ničit... Soudí, že existuje jen jedna pravda, jeden názor, jedna cesta ... Nechápe, že demokracie je diskuze (TGM!) a nerozumí tomu, že demokracie neznamená vládu většiny, ale právo menšiny uplatnit se a většinou se případně stát...

Zatím jsme na cestě k demokracii urazili úsek vskutku malý...