4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Maxmilián 10.1.2008 14:05

šlechtic

Maxmilián von Hajko, poslední kníže velkého rodu.:-D

Ondřej Maxmilián Hájek 6.1.2008 21:51

odpovím:

Vztahujete filosofii na útěchu stáří, já s tím souhlasím jen částečně: filosofie je útěcha v jakémkoliv věku, ale podle mého by to měla být útěcha jen v uvozovkách. Filosofie by měla být hlavně o tom jak má člověk myslet a podle toho také žít a chovat se. Studium filosofie je potřeba v jakémkoliv věku.

Vláďa H. 7.1.2008 14:29

Re: odpovím:

To máš Ondro určitě pravdu, že by to tak mělo být, ale jen v obecné rovině. "Útěcha z filozofie", to je název posledního díla významného českého filozofa minulého století Emanuela Rádla, které psal již v době pokročilého stádia své nemoci na konci třicátých let. Rádl celý život myslel a podle toho skutečně žil a choval se, ale realita světa kolem byla pro něj zdrcující. V době, kdy apeloval na svobodu, rozum a dobrou vůli všech lidí i národů, pochodovaly Evropou poblouzněné masy v nichž pár fanatiků vzbudilo kult krve a rasy. Inu, tragický příběh jednoho velkého filozofa!

sláva 6.1.2008 19:50

odpovím

přece staroba, sklerotika, strnulost...

je něco nepřirozeného na tom, že v 21. století vede (sic) zemi 70-letý stařík, zatím produktivitu zajištuje generace 20-ti, 30-tiletých a postrkují vývoj vpřed...

Jsem s Klausem zhruba stejné generace a zalezl jsem do přírody, abych neškodil..

filosofie, pane Klausi, je útěcha ve stáří, nikoli politika a slavomam!

Vláďa H. 5.1.2008 16:58

Klausova konzistence

Na otázky, vyřčené Vítem Procházkou v jeho příspěvku bych se pokusil odpovědět asi tak, že hledat moment přerodu z Klause-liberála v Klause-národovce není třeba, neboť Václav Klaus protagonistou změn v duchu otevřenosti a svobodomyslnosti v naší zemi nikdy nebyl. Tyto hodnoty Klausovi vždy splývaly s pojetím jednotlivce coby maximalizátora osobního prospěchu na dosti permisivním hodnotovém základě bez skutečného důrazu na individuální odpovědnost a vládu zákona, což jsou hodnoty, které tradičnímu lockovskému liberálovi musí být drahé. Tato poloha se projevuje i v jeho současných úvahách o evropské integraci coby útoku na svobodu (svévoli) individua a je už jedno, zda individuem je  jednotlivec či národ. V tomto ohledu je VK opravdu názorově konzistentní. Je to jedno z několika zdůvodnění, které mě napadá, ale myslím, že je možné.  

Vít Procházka 5.1.2008 20:30

Re: Klausova konzistence

Souhlasím. Klausův liberalismus byl velmi specifický a řadu liberálních zásad (např.vládu zákona) evidentně popíral.

LV 4.1.2008 18:17

VŠICHNI PROLETÁŘI SPOJTE SE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:

Absolutní souhlas...navíc bych rád podotkl, že NEJPŘIROZENĚJŠÍ VLASTNOSTI ČECHŮ JSOU: 1)STĚŽOVAT SI 2)DRUHÉHO PONIŽOVAT A POVYŠOVAT SEBE ALE ZE VŠEHO NEJVÍC ČEŠI UMÍ SKVĚLE KRITIZOVAT!!

Těžko vás čech za něco pochválí.

P.S. Zamyslete se sami proč se prosím vás většina lidí v zahraničí stydí, že jsou češi??? Něco jsem už zcestoval a nikdy se k češství nepřiznám, pokaždé raději říkám, že jsem američan...

Ivan 4.1.2008 20:24

Re: VŠICHNI PROLETÁŘI SPOJTE SE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:

Jak jste, proboha, přišel na ten nesmysl, že se většina Čechů v zahraničí stydí za to, že jsou Češi?  Pražáci se stydí za to, že nejsou tak bohatí jako je tomu zvykem v zahraničí a ostatní se chovají normálně, protože vidí, že jsou na tom navzdory nedostatku hmotných statků vcelku lépe než domorodci.  Jsou vzdělanější než většina domorodců, mají větší vědomosti o světě a jsou řemeslně i intelektuálně zdatnější. Pražáky a Romy do toho nepočítám.  

rumprcimprcampr 4.1.2008 18:11

VŠICHNI PROLETÁŘI SPOJTE SE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Chci aby jste všichni vy, kteří tu panu Procházkovi spíláte a až téměř vulgárně ho napadáte jednovětovými příspěvky za to, že on vytvořil jakýsi politologický traktát, ať už jde o jakékoliv názory, tak právě VY VŠICHNI jste mě samotného velmi urazili a je mi z vás na nic! ! ! Poradil bych vám abyste si také jednou zkusili, když jste tak chytří napsat něco svého, co by mělo tak hezky ucelenou formu.

Že nemáte čas? Ale no tak, nevymlouvejte se srabové.

Vít Procházka 4.1.2008 23:15

Re: VŠICHNI PROLETÁŘI SPOJTE SE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Díky!

realista z vesnice 4.1.2008 0:09

nikdo nás do EVropy nenutil

tady bylo referendum,kterého se jindy tak ODS bojí a mohli jsme jako národ říci NE,proč se to nestlo???

co je nutné?aby naši poslanci v EU táhli za jeden provaz a podporovali dobré věci a ty špatné odmítali,ale zatím to vypadá že modří ptáci nic nedělají a s komunisty přece nemluví...kdo mě nejvíc zklamal je pan Zahradil,hubu měl velkou ale kde nic tu nic..

realista z vesnice 4.1.2008 0:03

že by poslední projev??

poslední dobou už z pana prezidenta jeho frajeřina a namachrovanost přímo teče...

opravdu bych přál tomuto pánovi,aby se spakoval a šel z Hradu,jenže někteří fanatici by ho za 5let zase vyhrabali,takže ještě to 5let vydržíme a pápá....

a co mi vadí?že VK si myslí,že on jediný patří na Hrad,že jiný ekonom by tu roli prezidenta ekologa nezvládl...proto bych mu přál porážku....

Kovanda 3.1.2008 23:57

Jéžišmarjá, vy tu Borovskému

chválíte Rakousko? To je vtip nebo ignorance?

xxx Kubeš 3.1.2008 23:51

Autor

je jedním z těch "myslitelů", kteří jsou brzdou zdárného vývoje u nás. Jedinou omluvou pro takové je dlouhá doba temna, kterou prožili a nechala na nich trvalé následky.

AJ 3.1.2008 23:20

Nevážený autore.

Za jméno KHB schováváte svou neomezenou omezenost a myslíte si, že Vám to snad projde?

Jste zmetek a s jako takovým by mělo být s Vámi naloženo.. RvRvRv

Bert 3.1.2008 23:31

Re: Nevážený autore.

Zato váš příspěvek dokazuje, že jste jedinec duchaplný a inteligentní.

derik 3.1.2008 21:46

Autore, opravdu si neuvedomujete uroven clanku?

A ze na nektere kategoricke zavery proste nemate dostatek vedomosti?

Jeseter 3.1.2008 20:21

K autoru clanku

Jak muzete zduvodnit , ze Mnichov, (z toho eventulne 2.sv,v. ) byl vysledek nedokonalosti  / nedostatku  Prvni republiky. Specialne z hlediska tehdejsi situace. Je vseobecne uznavano, ze Ceskoslovensko te doby melo nejlepsi demokraci iv Evrpoe i se vsemi chybami. Kdyby nebylo te demokracie, tak Henlein a jeho partaj nemeli sanci.Take dokazalo vybudovat vynikajici financni stabilitu i pres svetovou krisi. A to vse jako mlady stat za 20 let sve existence.

Omlovam se, ze jsem nemel cas cist ostatni prispevky.

Richard III. 3.1.2008 19:30

Piš o čem něco víš!

Kdyby autor četl Klausovy články, věděl by, že Klaus dobře zná fakta, která se mu tady autor neuměle snaží přednést poté, co nám vnucuje údajnou Klausovu nevědomost. V letošním novoročním projevu tyto věci stejně nemají místo.

Klaus není a nebyl protievropský. Vždy byl a je proti každému omezení svobody a demokracie, kterou v posledních letech bruselští ouřadové ohrožují snad víc než islámští teroristé.

Resumé: autor neví o čem píše a neví to nejspíš proto, že nezná Klausovy názory.

sláva 6.1.2008 19:56

Re: Piš o čem něco víš!

Je to fakt. Máme největší svobodu a demokracii v Evropě, protože všude je už zákaz kouření ve veřejných prostorách, naposled i na Oktober Festu v Bavorsku, jen tady řádí ještě ta naše svoboda našich poslanců, zaplať pámbu za ně, jinak by Philip MOrris splakal nad výdělky, doslova!

Klausi, ochraň mě před Bruselem, buď tý lásky, před tím diktátem civilizovanějších a dopřej mi toho smradu v českých hospodách. Ach, jak svobodně se tam cítím!!

(tento blbý argument za mnoho jiných...)

LV 3.1.2008 17:53

proč s Klausem souhlasím

Zažil jsem (mnoho let) Sovětský svaz, neblahé paměti, i jím řízené společenství, zvané RVHP. A Evropskou unii "miluji" stejně, jako kdysi tento spolek!

Tatáž bohorovnost v snaze o dirigování (niní již "demokratické"), běžného života občana; totéž umanuté přesvědčení, že lidstvo lze dovést ke štěstí příkazy a zákazy. Že teprve až vše, ale úplně vše, bude "vedecky" naplánováno, řízeno a organizováno, zavládne blahobyt a šťastný lid bude tančit na náměstích...

Proto též vidíme Paroubkovce i jiné komouše tak hlasitě adorovat Velikou Socialistickou Evropu. Vždyť z té Evropy nám oknem tlačí zpět do baráku socialismus, který jsme před 19ti lety s takovou slávou dveřmi vyrazili!!!

V té nešťastné Evroppě se dostali k moci lidé, kterým chybí naše zkušenost s totalitou, a kteří opovrhují moudrostí a zkušeností svých předků. Lidé, kdysi provokující establishment (v roce 1968) na studentských barikádách. Lidé, kteří se dodnes nezbavili nenávisti k (PROSPERUJÍCÍ) kapitalistické společnosti, ve které vyrůstali. Lidé, kteří mají nyní možnost to tehdejší nepochopení svých "světlých ideálů" pomstít. A tak mění. Bourají tradiční rodinu, ve jménu jinakosti všelikých..., většinovou společnost, vnucováním bytostně cizích, mutikulturních, politicky korektních vzorců vyžadovaného chování, a konečně i ekonomiku, podporou nesmyslných sociálistických experimentů!! Fuj !!!

Miluji Evropu, jako kdysi Sovětský svaz!! Držím Vám palce, pane presidente.

kurbet 3.1.2008 18:58

Re: proč s Klausem souhlasím

Doporučuji Vám cestu do Ruska,nebo ještě dál a popřípadě tam i zůstat.

honzak 3.1.2008 19:19

Re: Re: proč s Klausem souhlasím

jeď tam sám, rudý magore! Abys viděl zemi, kde včera znamená předevčírem.

Pametnik starejch dob 3.1.2008 17:07

Vůbec se panu Klausovi nedivím, současné vedení EU jsou

zaslepení idioti, vedoucí Evropu k pohlcení islámem. Protože adekvátní obrannou reakci v zemích EU zatím nevidět, chce se V. Klaus držet spíše stranou.

Dále, evropský superhit, "boj proti globálnímu oteplování" a další eurohovadiny jako REACH mohou požrat všechny ekonomické výhody, které nám společný ekonomický prostor přinesl.

Ondřej Maxmilián Hájek 3.1.2008 16:56

Váženému autorovi

S vaším příspěvkem souhlasím do věty jež se týká Mnichova, poté bohužel ne, tedy krom Shengenu. Jinak vše o R-U a našem prvorepublikovém demokratickém vysvobození je s to s mými názory.

Vůbec nevidím lpění na všem národním za příčinu německé okupace. Zde je podle mně jasná příčina v neukojených a nezvladatelných světovládných choutkách jednoho génia v ovládání masy. Vrátím se ale k podstatnému:...etnická pročištěnost a absolutní bohemizace k obnovení demokratického řádu nestačí... to je absolutní omyl!!! Svět je multikulturní a pestrobarevný, je potřeba aby žili na stejném území zcela rozdílní lidé a právě ona čistka od němců v sudetech byla tou největší chybou, (tedy hned po procesu Národního Obrození) v dějinách českých. To byl první a rozhodující impuls pro proces získání absolutní totalitní moci KSČ, nikoliv pro získání dlouhodobého demokratického řádů. Ano, krátkodobou demokracii to vytvořilo, ale pouze velmi krátkodobou.

Já osobně jsem též Euroskeptik a nevěřím že by toto "perpetum mobile" mohlo dlouhodobě vydržet. Jsem pro sjednocenou Evropu ale nikoliv v měřítku, které nabízí ona hybridní formace, tedy EU. Ale Shengen je jedním z mála dobrých kroků, to musím připustit.

Já bych svůj komentář rád zakončil pochopením pro pana Klause, z hlediska jak se ptáte- Proč?? Je to starý pán a se stářím přichází ať už chceme nebo ne také jakási míra konzervatismu, a touha po klidu bez razantních změn. Srovnáváte jeho současné postoje s postoji před téměř 20 lety, to je obrovské množství času pro razantní změnu v myšlení a názorech, není to pravda?

Jsem také člověk konzervativního ražení a jsem moc rád za pluralitu a multiplicitu co se názorů a politických ideologií týče, protože tak můžeme bezpečně zamezit nebezpečí extrémismu jednoho směru.

Václav Nepamatuji se 3.1.2008 15:40

Odpověď autorovi na otázku

Na Západě "profesionála"  V.Klause nikdo nebere, tam je mimo hru. Proto je (EU) aspoň kope do kotníků. Na Američany si už netroufá,dostal facku a má tam utrum. To ví i lstivý kágébák Putin. Proto se chová vlídně k našemu nynějšímu prezidentovi. Ten mu zato spolu s pár lidmi v Evropském parlamentu pomáhá sypat písek do stroje EU.  Ale to co dělají vůči EU Klaus, Zahradil nebo Železný je zrada.   Vztah Klaus-Putin mi připomíná Beneše a Stalina.

honzak 3.1.2008 15:49

Re: Odpověď autorovi na otázku

"stroj EU" je něco podobného jako perpetuum mobile? Sypat písek do něčeho, co se během krátké doby samo zastaví (v lepším případě nedostatkem peněz, v horším přebytkem machometánských přistěhovalců je zbytečné.

Pán nemá s praktickým dopadem euronesmyslů žádné zkušenosti, neníliž pravda?

Ludva 3.1.2008 15:57

Re: Odpověď autorovi na otázku

Třeba ho vzali na vědomí ti umrzlí za současné zimy v USA, co se zřejmě spoléhali na globální oteplování.  

Frank Wood 3.1.2008 19:53

Re: Re: Odpověď autorovi na otázku

Al Gore by Vám, vysvětlil že se jedná o nepřirozenené výkyvy klimatu, zaviněném globálním oteplováním, proti němuž musíme bojovat kupováním odpustků (v newspeaku offsetů), aby mohl on a jiní vyvolení létat na Bali. Vy neznáte tu správnou dialektiku, člověče ...

Mirek F. 3.1.2008 16:48

Re: Odpověď autorovi na otázku

Nick opravdu přiléhavý, protože se už zjevně nepamatujete, jak bolšáni umlčovali svoje odpůrce deemagogickými výkřiky, že sypou písek do soukolí... a přitom vámi jmenovaní si dovolují akorát prezerntovat vlastní názory na další vývoj EU. Bohužel pro vás ještě neplatí, že v prostoru Evropské Unie je povolen pouze jeden oficielní názor.