4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Nevěřte, že důchody porostou

Znáte ten večerníček o Dorotce? Papoušek jí vysvětloval, jak nebezpečné jsou sirky. Ale Dorotka si myslela, že je chytřejší než papoušek, a tak dlouho si se sirkami hrála, až začal dům hořet.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Frys 5.11.2018 11:05

Re: Trochu děsivé.

Není náhodou "představa staříka vyztuženého exoskeletem a zevnitř živeného hadičkami" inspirovaná naším s. prasedentem?

P. Grigar 5.11.2018 11:45

Re: Trochu děsivé.

.. tuto poněkud prostoduchou invektivu jste si mohl odpustit. Pro kvalifikovaný výkon mnoha činností není plně funkční tělo až tak důležité. Stephen Hawking taky nebyl žádný Rambo nebo Adonis...

M. Prokop 5.11.2018 11:48

Re: Trochu děsivé.

Nebyl, ale na druhou stranu, kolik lidí se uživí prací Stephena Hawkinga?

P. Grigar 5.11.2018 12:28

Re: Trochu děsivé.

... všechno chce svůj čas, Hawkingova práce také nedošla uznání okamžitě. Stejně tak může dřímat potenciál v práci presidenta vybraného přímou volbou. Kdy si mě jeden zkušený vinař poučil - svatomartinské víno se musí vypít rychle, lepší už nebude. Tož já si počkám na to archivní...

Z. Frys 5.11.2018 12:04

Re: Trochu děsivé.

No, on ten hadičkami živený a metamfetaminem dopovaný s. prasedent v čele státu je daleko nebezpečnější než popisovaný řidič autobusu. S takovým řidičem ostatně jet nemusím. Ale pravda je, že estébák a korporátní socialista v premiérské funkci je daleko nebezpečnější.

M. Těhanová 5.11.2018 16:51

Re: Trochu děsivé.

No jo, ale v hlavě to měl v pořádku, na

rozdíl od...

Z. Frys 5.11.2018 9:47

Státní průběžný důchodový systém

je v podstatě založen na Ponziho schématu. To by nebyl až takový problém, zásadní problém je ten, že je povinný, státem násilně vynucovaný. Řešení je jednoduché - zrušit povinnou účast ve státním průběžném systému. Nechť si každý rozhodne, jestli se zapojí či nikoliv. Jak se kdo na stáří připraví opravdu není věcí státu.

V. Petr 5.11.2018 10:18

Milý pane, to byste musel mít na to nechat ty, kdo se

nepřipraví na penzi pochcípat hladem. Zatím stát není schopen zkrouhnout ani notorické nemakačenky!

V reálu by to dopadlo tak, že by i ti, kteří si nic neplatili, dostávali starobní důchody na úkor těch zodpovědných!

A funkčnost Vašeho systému navíc vyžaduje, aby zloději byli bez pardonu VĚŠENI a nezůstali státu na krku! Případně, aby si věznice na sebe vydělaly! Pokud toto nejste schopen prosazovat, je Váš příspěvek Blábol!

M. Prokop 5.11.2018 10:24

Re: Státní průběžný důchodový systém

To by byl poněkud radikální krok. Snad možný někde, kde zatím žádný penzijní systém není.

Reálný by byl jiný postup, státní průběžný systém s penzí někde kolem životního minima. Vše ostatní nad to soukromou věcí. I tam by náběh musel být dlouhodobý.

Česko bohužel promarnilo mnoho peněz, které by zavedení stálo.

Z. Frys 5.11.2018 11:05

Re: Státní průběžný důchodový systém

To, co navrhuji, je velmi mírné řešení. Opravdu radikální (jdoucí ke kořenu věci), minarchistické až anarchokapitalistické řešení, by bylo okamžité zrušení průběžného systému bez náhrady.

Ale lze se inspirovat jinými důchodovými systémy - holandským (1/3 průběžný, 2/3 soukromý fondový) nebo chilským (plně soukromý fondový). Holandský je velmi podobný tomu, co navrhujete. Ovšem ve státě, kde první nesmělý krůček k reformě (Nečasovo-Kalouskova minireforma) socialisté okamžitě zrušili, se žádná reforma očekávat nedá.

J. Kratochvíl 5.11.2018 11:14

Re: Státní průběžný důchodový systém

Platí pravidlo, co funguje a má tradici se nemá rušit.

M. Prokop 5.11.2018 11:50

Re: Státní průběžný důchodový systém

To je ovšem vaše chyba, že nechcete vidět, jak dlouho to ještě bude fungovat.

M. Prokop 5.11.2018 11:47

Re: Státní průběžný důchodový systém

Já s Vámi souhlasím, ale taky uvažuji o tom, co zde je nebo bude politicky průchodné.

Jinak jistě, ale všechny ty změny vyžadují nemalé náklady na ty, kdo se zamlada nestačí zajistit novým systémem. A to náklady značné a dlouhodobé. Bohužel, možnost vytvoření takového fondu byla promarněna (hlavně privatizace).

Že se žádná reforma očekávat nedá dokud to "nepraskne", to bohužel taky souhlasím.

J. Kratochvíl 5.11.2018 11:07

Žádnou povinnou účast nerušit

současný státní systém funguje a byl prověřen různými režimy během posledních sto let. Jenom nenechat rozhodovat privát nebo anarchisty. Vedlo by to do všeobecného chaosu.

Z. Frys 5.11.2018 12:50

Re: Žádnou povinnou účast nerušit

Dovolím si ocitovat F. Bastiata: "Neupírám socialistům jejich právo na vymýšlení sociálních konstrukcí, na jejich propagaci, obhajobu a na jejich zkoušení na sobě samých na své vlastní riziko. Upírám jim ale jejich právo na vnucování těchto projektů prostřednictvím zákona – mocí – a na to, aby nás nutili platit jim na ně prostřednictvím daní."

Já vám, pane Kratochvíle, možnost zapojení se do státního průběžného důchodového systému nikterak neupírám, dokonce vám ji i přeji. Co ale považuji za nemorální a vysoce asociální je státem vymáhaná povinnost se do tohoto systému nuceně zapojit.

V. Petr 5.11.2018 13:14

Už jsem to jednou napsal - pokud nejste ochoten nechat

ty, kdo se nezapojí, chcípnout hladem nebo je pověsit, budou li krást, je Váš návrh nesmysl. Protože jinak budou i ti, kteří si nic neplatili dostávat důchod ze státní kasy!

F. Kusák 5.11.2018 11:20

Re: Státní průběžný důchodový systém

Připomínáte mi Piráty, kteří rozdávají hraběcí rady, ale jak to udělat, to je věc jiná a neméně složitá.

P. Grigar 5.11.2018 11:39

Re: Státní průběžný důchodový systém

.. jak chcete, v případě zrušení povinné účasti, kompenzovat vložené prostředky těm, kteří jsou věkově někde v průběhu systému, kteří z donucení už cosi vložili?

Z. Frys 5.11.2018 11:56

Re: Státní průběžný důchodový systém

Řešení je samozřejmě několik. Radikální řešení je zrušení průběžného systému okamžitě a bez náhrady. Osobně bych s tím problém neměl, ač jsem v předdůchodovém věku, oželel bych ty cca 4mil. Kč, co jsem zatím zaplatil na důchodové dani. BTW, abych si ze současného důchodového systému "vybral" svoje prostředky, musel bych se dožít cca 93 let, což není příliš pravděpodobné.

Další řešení je postupné snižování důchodové daně, dejme tomu každý rok o procentní bod. Během zhruba 30let bychom se dostali ze spárů státního povinného, násilného, amorálního systému. Lze samozřejmě vymyslet libovoně parametrizovanou důchodovou reformu, s konečným cílem odstátnění celého systému. Ovšem nejdná se jen o důchodový systém. Podobně (odstátněním) je třeba postupovat v případě zdravotnictví, školství atd...

P. Grigar 5.11.2018 12:39

Re: Státní průběžný důchodový systém

.. teoreticky je to proveditelné. V praxi by to znamenalo sociální šok, na který žádná vláda nepřistoupí, Bismarck nás nahnal do páternosteru, ze kterého nelze vystoupit.

Z. Frys 5.11.2018 13:13

Re: Státní průběžný důchodový systém

Situace opravdu není příliš růžová. Nicméně chilská důchodová reforma z r. 1981 je důkazem, že to jde. https://goo.gl/pqCwez

P. Grigar 5.11.2018 13:30

Re: Státní průběžný důchodový systém

.. dvě podstatné odlišnosti tu jsou: nižší úroveň příjmů, tedy i předpokládaných výnosů a hlavně direktivní systém v době reformy.

M. Těhanová 5.11.2018 17:05

Re: Státní průběžný důchodový systém

Poněkud si vymýšlíte, ale budiž. Někdo má potřebu ukazovat, jak na to má. Nejste vy Paroubek?

Skromný dotaz : Co byste dělal s lidma, kteří na to ne vlastní vinou nemají?

Z. Frys 5.11.2018 17:46

Re: Státní průběžný důchodový systém

Řešení je, jako vždy, volnotržní. Tedy nejen co se týče důchodů či sociálních dávek, ale i jiných systémů, do kterých stát mohutně intervenuje - jako školství či zdravotnictví. Člověk, "který na to nemá", ať vlastní vinou či nikoliv, má pravděpodobně rodinu, která se o něj může postarat. A připouštím, že se může stát, že někdo tu rodinu nemá a nemá nikoho, kdo by se o něj postaral. V takovém případě je tu něco, co funguje stovky let - charita.

Z. Frys 5.11.2018 17:52

Re: Státní průběžný důchodový systém

zkuste taky: http://dfens-cz.com/lepsi-stat/

M. Prokop 5.11.2018 9:41

Na cenách nemovitostí má sice Rada ČNB svůj podíl,

ale hlavní příčina jsou nesmyslně složité a dlouhé procedury povolení stavby.

V. Petr 5.11.2018 10:26

Ti mladí pitomci volí zelené nebo piráty a pak se diví,

že nemají kde bydlet!

J. Kavalír 5.11.2018 9:07

Problém mají hlavně ekonomové.

Těžko odhadovat, jak bude svět vypadat za 20 - 30 let, pokud půjde technika (robotizace, umělá inteligence...) dopředu současným tempem. Podstatné bude, kolik "produktů" bude schopva vytvořit a jak budou tyto "produkty" rozdělěny. Ekonomové si jaksi neuvědomují, že i důchodci jsou spotřebitelé a bez jejich spotřeby nebude pro koho vyrábět. Peníze jsou jen prostředkem pro přerozdělování.

P. Lenc 5.11.2018 9:22

Re: Problém mají hlavně ekonomové.

Ano pane Kavalíre.Problém je, že důchodci jsou ve své většině v lepším případě spotřebitelé třetinoví a při jejich nárustu to minus ve spotřebě bude také narůstat.Nakonec, můžete to vidět už dnes.

M. Prokop 5.11.2018 9:42

Re: Problém mají hlavně ekonomové.

Ekonomové si uvědomují. Neuvědomují si politici, hlavně ti levicoví.