4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Nevěřte, že důchody porostou

Znáte ten večerníček o Dorotce? Papoušek jí vysvětloval, jak nebezpečné jsou sirky. Ale Dorotka si myslela, že je chytřejší než papoušek, a tak dlouho si se sirkami hrála, až začal dům hořet.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Šejna 5.11.2018 16:44

sice o tom píšete, pane Arone ...

... ale pokud chtete snížit výdaje státního rozpočtu, musíte také napsat, kde ty výdaje chcete snížit. Omezíte počet učitelů, lékařů, policistů, hasičů a vojáků? Nebo jim snížíte mzdy? Snížite investice? Nebo co konkrétně chcete snížit?

V. Petr 5.11.2018 17:21

Počet parazitů, pobírajících dávky hmotné nouze,

počet státních úředníků s příslušným omezením byrokracie, počet zaměstnanců politických neziskovek, vyhazování peněz na podporu OZE jakož i možnoti blokování (a tím zdražování!) investic!

Já vím, snáze se to napíše, než udělá!

A. Alda 5.11.2018 12:27

Vypadá to, že posledním prozíravým politikem

byl JUDr. Gustáv Husák. Tak mi to z Vašeho článku vyplývá.

Faktem ovšem je, že daně byly výrazně zvýšeny a odchod do důchodu rasantně prodloužen - a přesto ekonomové hulákají, že na důchody nebude.

P. Aron 5.11.2018 13:12

Re: Vypadá to, že posledním prozíravým politikem

To ale není hulákání ekonomů, to je bohužel realita. Jinak viz výše.

M. Krátký 5.11.2018 11:59

Čtu vás rád a téměř pokaždé se děsím

kolik volovin naši "politici" dokáží zplodit.. A teď si jdu číst diskusi - bude to sado-maso. Hezký den

M. Krátký 5.11.2018 12:10

Re: Čtu vás rád a téměř pokaždé se děsím

z diskuse jsem si přečetl jen málo a to mi stačilo abych doplnil takto : pokud tento stát skutečně živí jen 800.000 osob, které vytvářejí skutečné hodnoty ( zeleninu, stroje, uhlí a pod ) tak se nesmíme divit, že naše budoucnost je šedivá. Pokud bych mohl poradit tomuto státu koho má přestat živit, tak to by byl dlouhý seznam - jako příklad uvedu "neziskovky", které tento stát platí až se z něj kouří - hezký den

P. Aron 5.11.2018 13:13

Re: Čtu vás rád a téměř pokaždé se děsím

Souhlas. Psal jsem na podobnou notu výše.

M. Prokop 5.11.2018 13:19

Re: Čtu vás rád a téměř pokaždé se děsím

Jsou i nehmotné hodnoty (úřadování pro úřadování či pro potřeby Bureše nebo Brusele pochopitelně ne), třeba vzdělání.

M. Šejna 5.11.2018 14:39

pane Krátký

i Vy jste zcela myslně přesvědčen, že důchody vyplácí stát z daní. To ale není pravda.

Důchody se vyplácejí z důchodového účtu, který je bohužel součástí státního rozpočtu, i když má být samostatný. Takže je úplně jedno, kolik toho stát živí, protože správně by stát důchodce živit neměl. Důchodce totiž žíví penzijní systém.

V. Petr 5.11.2018 14:51

Váš příspěvek popírá sám sebe!

"Důchody se vyplácejí z důchodového účtu, který je bohužel součástí státního rozpočtu, i když má být samostatný."

M. Šejna 5.11.2018 16:37

tak znovu, pane Vaňuro

důchodový systém je sice součástí státního rozpočtu, ale jen fyzicky. Ve skutečnosti stát velice bedlivě sleduje bilanci důchodového účtu.

Moje peníze jsou součástí balíku všech peněz, uložených v bance, ale jen fyzicky. Přesto banka velmi pečlivě sleduje, kolik mám u ní uloženo a kolik jsem si vybral.

J. Vintr 5.11.2018 11:34

Hlouposti

Ta tři "řešení", které navrhuje paní Šichtařová, jsou evidentní blbost. Zvýšení věku odchodu do důchodu nic neřeší, protože spousta lidí ve vyšším věku z mnoha důvodů objektivně není schopna pracovat, nebo je nikdo nezaměstná. Misto starobních důchodců budou invalidní důchodci (jak se děje třeba na Slovensku). Zvýšení daní jen umrtví ekonomiku a nejenže se nevybere víc na důchody, ale přibude víc lidí, závislých na sociální pomoci státu. Snížení důchodů je možné jen u těch, kteří berou vysoké důchody. To by ovšem nic zásadního nevyřešilo, protože těchto lidí není tak moc a navíc je to politicky neprůchodné, protože papaláši si ze žlabu dobrovolně neuberou. Většina lidí bere důchod tak nízký, že už teď to není moc na přežití a spoustě lidí musí stát dorovnávat nízké důchody různými sociálními dávkami.

M. Prokop 5.11.2018 11:36

Re: Hlouposti

Tak jste se "vypořádal" se zcela reálným konstatováním pí Šichtařové.

Jaké je VAŠE řešení problému?

J. Holíček 5.11.2018 11:51

Re: Hlouposti

Když budu abstrahovat od soudržné rodiny, tak nejlepším řešením zůstává právě průběžný systém, protože ten kopíruje inflaci jak v příspěvcích na důchody, tak v jejich přijatelné výši.

M. Prokop 5.11.2018 13:21

Re: Hlouposti

Ano, ale neřeší úbytek pracujících, platících na přibývající důchodce. Což obé existuje a až půjdou "Husákovy děti" a potom jejich děti do penze, bude ten poměr značně napjatý.

J. Holíček 5.11.2018 13:52

Re: Hlouposti

Námitky nemám, natalita klesá, průměrný věk roste, migranti tak mohou trochu pomoci, ale pouze ze zemí našeho kulturního okruhu. V každém případě je však nutné se postarat o naše rodiče či třeba i dědy a báby tak jako tak, protože to je naši kultuře vlastní. Ona to Šichtařová nerada připouští už v té první možnosti řešení, takže spíš půjde o převrstvení priorit než nějaké spoření, které inflace neodvratně požere.

M. Těhanová 5.11.2018 15:45

Re: Hlouposti

Tak ony se budou muset o ty své rodiče postarat taky jejich děti. Oni se o ně taky starali, tak proč by jim to na přilepšenou nemohly vracet?

No a ti, kteří děti nechtějí by měli jen ten nízký státní důchod a to, co si sami našetřili.

V. Novák 5.11.2018 14:27

Re: Hlouposti

Převést část daní - nejspíšš DPH - do důchodového fondu.

J. Holíček 5.11.2018 15:08

Re: Hlouposti

Ono se sice mluví o fondu, ale jde o vybrané pojistné, které, pokud jsem zaznamenal v médiích, bylo poprvé minulý rok v přebytku. Takže zatím se to spíše vyvíjí dobře a děkuji, pane Nováku, že rozumíte tomu "převrstvení priorit". Šichtařová sice také zmiňuje jako možnost zvýšení odvodů, ale jaksi cudně, protože se jí to nehodí do konceptu. :-))

Ostatně, není to žádná novinka, už jsme to tady po sametu, hadráku či šmirglu (vyberte co libo:-) měli. Kočárník snížil odvody a hned byl systém v deficitu, Špidla to vrátil a byla pohoda. Přišel Kalousek a prostřednictvím Drábka, vytáhl z průběžného systému tři procenta ve prospěch nesmyslného II. pilíře. Naštěstí to nová garnitura ještě stačila zarazit.

A takové ty projekce co bude za 50 let pěkně rozebral pan Šejna ve 14:34. Pořád trvám, že nejlepší je spoléhat se na vlastní hlavu a nápady politiků či ekonomických "expertů" akceptovat, až když to selský rozum schválí.

J. Vintr 5.11.2018 12:07

Re: Hlouposti

Obávám se, že politici svou nečinností nechali věc dojít tak daleko, že už nemá "humánní" řešení. Buď budou důchody čím dál nižžší až se z nich už opravdu nebude dát přežít a lidé si buď nějak pomohou jinak, nebo budou žebrat a bydlet pod mostem. Nebo se důchody nebudou vyplácet vůbec a lidé se budou mset snažit uživit sami, dokud budou moci a pak skončí, jak je uvedeno výše.

A nejde jen o důchody. Strmě přibývá lidí, kteří jsou ve stáří odkázaní na ústavní péči, jejiž náklady důchody nepokrývají. Není to jen otázka peněz, ale i kapacity takových zařízení a obslužného personálu, protože takovou práci není ochoten dělat každý.

M. Prokop 5.11.2018 13:22

Re: Hlouposti

To jsou dané podmínky, souhlasím. Ptal jsem se ale jak byste je řešil, odmítáte-li řešení pí Šichtařové.

J. Vintr 5.11.2018 14:27

Re: Hlouposti

Akutní situaci by šlo řešit jen přesypáním peněz z jiných položek erárních výdajů na důchody. Z dlouhodobého hlediska jen podpořením vlastní zodpovědnosti lidí za to, jak budou financovat svoje stáří. Třeba nastavením pravidel pro důchod podle počtu dětí, které člověk vychoval. Ovšem tohle se mělo udělat už dávno.

V. Novák 5.11.2018 14:29

Re: Hlouposti

Žebrák přebývající pod mostem moc ekonomice nepřinese. V ekonomice přebytku, jakou je ta současná, není problémem bohatý dlchdoce, ale dlchodce chudý, který nenakupuje a nespotřebovává.

V. Petr 5.11.2018 14:55

Ekonomika přebytku???

Většina lidí žije z ruky do huby...

F. Kusák 5.11.2018 11:13

Spořit čtyřicet let nějakou nevýznamnou částku

stejně nemá smysl, notabene, kdo dnes ví, co bude za čtyřicet let. Paní Šichtářová nám jedním dechem řekne, jak riskantní jsou úspory v bankách (souhlasím), druhým dechem nás bude stát či penzijní fondy nabádat, abychom spořili na stáří. Já bych jen podotkl, že každý si o svém zajištění na stáří musí rozhodnout sám, že nejlépe se vydělávají peníze v oboru, kterému rozumíme a nikoliv v nějakém nákupu cenných papírů, zlata či investičních šutrů. A aby vše mělo nějaký smysl, musí se rodině třeba s dvěma nezletilými dětmi, pokud má vše jakž takž ufinancovat, sejít alespoň sto tisíc korun měsíčně. "No kdo to má?". Takže teď je jasné, proč lékaři žádali, alespoň trojnásobek průměrného platu.

Velké sociální inženýrství pak znamená mít více dětí. Rodina je sice základ státu (tedy pokud to ještě platí), ale větší počet dětí Vám sníží výrazně životní úroveň a kolik tyto děti přinesou peněz na účet státu, je věc značně iluzorní. Asi jako počítat s růstem HDP v souvislosti s migrační vlnou z Afriky. A prosím, přestaňme se ohánět jakousi revolucí 4.0. O žádnou revoluci se nejedná, ale pouze o kontinuální vývoj technologií, který se v některých oblastech pouze urychluje. Jak se bude tato technologie uplatňovat reálně v praxi je věc, diplomaticky řečeno, dosud na úrovni sci-fi.

Ale třeba jsem jen zabedněný škarohlíd.

M. Prokop 5.11.2018 11:35

Re: Spořit čtyřicet let nějakou nevýznamnou částku

Úspory v bankách zatím moc riskantní nejsou, ale nezhodnocují se. Pokud se někde mají zhodnocovat, tak už z povahy věci riskantní být musí. Nikdo vás ale nenutí do způsobu JAK se na stáří zajistit. Paní Šichtařová jen správně konstatuje, že to bude nezbytné.

F. Kusák 5.11.2018 16:09

Re: Spořit čtyřicet let nějakou nevýznamnou částku

No tak to já bych se ani nutit nenechal, mám svůj rozum a jak jsem podotkl, každý má vydělávat tam, kde má alespoň nějaké znalosti. Jinak banky, ale i fondy čekají na každého blbečka, který je ochoten tzv. investovat. Je to samozřejmě výhodné pro ně, ale nikoliv pro vás. Mně by se také líbilo podnikat s cizím kapitálem, o zisk se dělit, ale ztráty přenést na někoho dalšího. A to, co tam kdosi píše, jakou že budou mít hodnotu vaše úspory za čtyřicet, to je přeci základní modelová úloha pro tzv. budoucí kapitál, která se učí na střední škole a vychází z geometrické posloupnosti. Měl by to znát každý maturant. Když započtete inflaci a ubohé výnosy, nehledě na riziko, pak si uvědomíte ten nesmysl.

J. Holíček 5.11.2018 11:44

Re: Spořit čtyřicet let nějakou nevýznamnou částku

Výborné!

Když začnete spořit stovku měsíčně v době kdy byla čtvrtka másla za pětku (10 Kč) kilo mouky za trojku tak za 40 let budete mít na účtu 12x100x40 a čtvrtka másla bude stát stovku a kilo mouky 3 pětky.

A to jsem ještě opatrný v odhadu. :-))

V. Lunák 5.11.2018 11:07

K té migraci:

Píšete, že je známo, že "aktuální typ imigrace nevede k zapojování většího podílu pracovních sil..."

Podívejme se tedy na data, poslední známá za rok 2017: zaměstnanost v EU narozených byla cca 73 %, zatímco imigrantů (v EU nenarozených) cca 67 %. Míra ekonomické aktivity v EU narozených byla cca 78 %, zatímco imigrantů (v EU nenarozených) cca 73 %. Poměrně zajímavý je rovněž pohled na míru nezaměstnanosti mladých (15 - 24 let): v EU narození cca 35 %, imigranti 29 %. Stručně: to, co tvrdíte, není (jako obvykle) pravda.

K důchodům:

Bez ohledu na to, zda je systém založen na redistribuci přes veřejné finance, či zhodnocení na finančních trzích, stojí představa o tom, že v budoucnu budete pobírat důchod, který by neznamenal dramatický propad životní úrovně na tom, že produktivita poroste: buď ji potřebujete pro solidní růst mezd a platů budoucích generací v prvním případě, nebo pro to, aby se ve druhém případě dostatečně zhodnocovaly finanční investice.

J. Kulheim 5.11.2018 11:23

Re: K té migraci:

Růst příjmů musí odpovídat produktivitě práce lidí, kteří pracují ve výrobní sféře. Pokud je v ekonomice víc peněz než prodejných výrobků, zvýší se jejich cena a za stejné peníze si koupím méně. Začíná inflace, která postihuje zejména lidi, kteří myslí na stáří. Říkají, že si lidé mají začat spořit co nejdříve. To je správné. Ale, pokud si začnete spořit např. ve 30-ti letech tak při 3% roční inflaci, bude mít dnes ušetřená 100 koruna kupní síli cca 1 Kč.

Já chci rozhodovat sám o zabezpečení na stáří. Nechci, aby na mne pracovali imigranti ani nikdo jiný. To je pro mne voda v koši. A už vůbec nechci, aby mne některý imigrant podřezal jako podsvinče. ATD.