23.6.2024 | Svátek má Zdeňka


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
H.K. 4.10.2009 17:15

Re: Vážený

To je asi ten pravý důvod proč se V. Klaus a jeho klika včetně Vás tak vehementně brání integraci ČR do západní Evropy.

V.K.podepsal přístupovou smlouvu k ES. To ještě nebyla řeč o Lisabonské smlouvě. V.K. je pro volný pohyb lidí, kapitálu a služeb.

Proč by měla být Evropa, podle Vašeho názoru,  dirigována z Bruselu? Je to počátek dirigistického hospodářství. Říkejte tomu jak chcete, já tomu říkám budování socialismu.

Hnyk 4.10.2009 18:22

Otázečka

Kdyby došlo, nedej bože, k válce a některá země NATO byla napadená, nechala by se ČR dirigovat od NATO aby šla do války???

A jinak, počtěte si něco o ES, abyste vyšel z bludu, že ES bylo jen volný pohyb lidí, služeb a kapitálu. Nejdřív byly nadnárodní instituce a harmonizované zákony, a teprve potom byly země ES ochotné otevřít hranice. Když jsem V Německu porvé slyšel o tom, že se připravuje otevření hrani mezi zeměmi ES, tak se V Československu ještě vesele chodilo jásat do prvomájového průvodu. 

H.K. 4.10.2009 20:32

Re: Otázečka

A jinak, počtěte si něco o ES, abyste vyšel z bludu, že ES ... Ústava jim nechyběla? Byly to všechno suverenní státy, které o většině problémů rozhodovaly ve národních parlamentech.

Kdyby došlo, nedej bože, k válce ....šla do války??? Ano.

V Československu ještě vesele chodilo jásat do prvomájového průvodu. Někdo vesele, někdo nevesele. Jenom abysme v Evropě nechodili taky jásat,  pokud nám to z Bruselu nařídí.

V 4.10.2009 20:54

Re: Otázečka

'otevreni hranic' ale bylo jen pro pohyb obcanu, coby turisti, coby podnikatel jste zadne otevrenejsi hranice nemel a o to hlavne jde, ne o to ze si muzete ject kam chcete bez potizi, ale jestli si muzete vyrabet jak chcete a prodavat komu chcete, to ale zustava jen sen, pitomeckove jasali kdyz mohli zacit kecat co chteli a chodit jak chteli a vubec jim nevadilo, ze jim zustavaji okovy na rukou, aby nemohli delat co chteji.

proste mame svobodu pohybu a slova, ale uz ne svobodu jednani (ve smyslu ekonomicke cinnosti)

janoryna 4.10.2009 15:48

nebojím se,že pan prezident LS podepíše.

podporují ho i komunisti a jistě i rusko. a navíc, když se asi neprosadí jako prvné prezident EU, k čemuž měl reálnou šanci díky německo-anglicko-francouzské-nevraživosti, tak vejde do dějin aspoň tak, že ji potopí. ana dalších deset let bude vymalováno. měli bychom EU opustit. nikdo nás tam držet nebude !brusel oprvdu není sovětská moskva.

Hledajíci 4.10.2009 16:46

Re: nebojím se,že pan prezident LS podepíše.

Děláte si moc veliké iluze a sny. EU se na ČR v čele  s panem Klausem vykašle. A investoři se z ČR stáhnou, co mají v ČR prodají, napřiklad Rusku / Číňanům / Olejařským vládcům / atd  a ČR bude namydlena. To je ten svobodný trh který pan Klaus tak hájí. A EU si bude nadále rozmýšlet brát jako členy něco podobného jako ČR.

Honza 4.10.2009 15:40

Řešení....

Pravděpodobně se budou muset některé články v ústavě trochu pozměnit - vždyť podobné články v ústavě mají i jiné státy. Jestli ale LS shodíme do koše,možná si některé státy oddychnou a bude se muset vypracovat smlouva lepší,spravedlivější a ČR se ukáže jako jediná,odvážná. Pak bychom patrně několik let ve světě neprodali ani hřebík.

šakal 4.10.2009 15:53

...To jako asi tak, že...

...vláda Spolkové republiky Německo zakáže koncernu VW dovážet z Mladé Boleslavi do Německa škodovky? Nebo snad Rakušani přestanou kupovat levnou temelínskou elektřinu?   ;-)

zoch 4.10.2009 16:20

Re: ...To jako asi tak, že...

Byla by tu možnost dodatečného cla či něčeho v tom smyslu nebo vytvoření atmosféry vedoucí k tomu,že české zboží je nežádoucí.... atp....   nezapomínejme,že bychom zkomplikovali připravené řešení pro všechny země.....  Ale vám magorům jde přece o princip,že ?

Šakale,Vy jste prostě Budulínci......  O nás se ale nikdo nebude starat jako o Budulínka. Nechceme to  společenství,dobrá !  Je tu ještě Moldávie,Bělorusko atd.....

Hledajíci 4.10.2009 16:39

Re: ...To jako asi tak, že...

Koncern VW tu továrnu v Mlade Boleslavi prostě prodá, napřiklad Rusům. A Rakušanům se vtípí citění k EU. A ČR bude namydlena.

zoch 4.10.2009 15:15

Je to hrůza.....

Doufám že po zralé úvaze jsem dospěl k tomu,že Klaus překročil rubikon. Z mezinárodního pohledu se už přibližuje pozici Lukašenka a v domácí politice snad ani nevím o nikom v nejvyšší státní funkci,kdo by byl kdy směšnější.  Vím ještě o jednom politováníhodnějším a tím byl Hácha,ale možná jej ještě dohoní......

Nyní už překročil rubikon a do dějin se může zapsat pouze z principu negativně. Už i bolševičtí prezidenti byli někteří soudnější.

Honza 4.10.2009 15:10

kdo chce kam.

Pokud LS pan prezident podepíše po druhém rozhodnutí ÚS, tak se ukáže, že celej ten humbuk s podáním druhé žádosti o přezkoumání, byl takhle načasován jenom kvůli tomu, aby on byl poslední, kdo se k LS vyjádří, aby se jeho tvář objevovala v médiích, aby se mohl producírovat a okázale vyjadřovat svůj nesouhlas a podepsat smlouvu před očima celé Evropy se skřípěním zubů... (samozřejmě, že to neskončí jinak než ostudou). Pokud LS nepodepíše, tak nerespektuje to, na čem se shodly obě komory parlamentu ústavní většinou. Nemá to opravdu lehké, ale do této situace ho nedostal nikdo jiný, než Václav Klaus a jemu věrní senátoři. Mimochodem, brečet nad neochotou politiků dát možnost lidem vyjádřit se k této smlouvě v referendu a zároveň být jedním z těch, kteří bojovali za to, aby se lidé nemohli v referendu vyjádřit k tak "malým" otázkám, jako je rozdělení Československa, či vstoupení do NATO, umí opravdu jen člověk s velice pružnou pamětí (a možná i páteří).  Z našeho pana prezidenta se opravdu stává nepřehlédnutelný politik, ale bohužel typu Miroslava Sládka nebo Jörga Heidera. Když mě nemají rádi, tak aspoň budu provokovat, abych byl v televizi.

zoch 4.10.2009 15:17

Re: kdo chce kam.

Musí alespoň zasmrdět......

Machi 4.10.2009 13:53

K textu:

"abychom naši zemi předali budoucím generacím jako suverénní, sebevědomý, demokratický a prosperující stát svobodných občanů a jako stát ze své vlastní vůle spolupracující s ostatními demokratickými státy Evropy i světa"

To že řekl Klaus? Pak se musím upřímně zasmát. Jak můžeme být suverénní a sebevědomý stát bez vědy, kultury a armády (víme jaké názory má Klaus na vědu, a jiní klausovci třeba na armádu, kulturu apod.)? Demokratický a prosperující stát? Tam kde neexistují špinavé peníze (resp. pan V.K. je nevidí)? Demokratický stát? Tam kde podle V.K. se lidé můžou vyjádřit k politice jen v den voleb a pak 4 roky mají držet "ústa"?

Nevím, nevím, ale V.K. nikdy nepřispěl ani k jednomu, spíše naopak. On si význam těch slovíček zřejmě vysvětluje jinak.

Jak můžeme být navenek "suverénní, sebevědomý, demokratický a prosperující stát", když si většina okolních států myslí, že máme ve vedení v lepším případě bezskrupulózního populistu a v horším případě populistického šaška?

H.K. 4.10.2009 14:25

Re: K textu:

Jak můžeme být suverénní a sebevědomý stát bez vědy, kultury a armády ..Česká republika nemá kulturu, vědu nebo armádu? Jak jste na to přišel?

Tam kde neexistují špinavé peníze (resp. pan V.K. je nevidí)? To V.K. neřekl. Řekl, že neumí od sebe rozeznat čisté a špinavé peníze. Koneckonců je to věc orgánů činných v trestním řízení.

...že máme ve vedení v lepším případě bezskrupulózního populistu a v horším případě populistického šaška? Jaké Vy máte právo někoho osočovat nebo zeměšňovat?

Machi 4.10.2009 14:47

Re: K textu:

"Česká republika nemá kulturu, vědu nebo armádu?"

Zatím má, ale být po vůli V. K. a jeho příznivců, zřejmě by neměla, přinejmenším ne pod hlavičkou státu (věda, kultura). Spousta příznivců V.K. (zde si skutečně nepamatuji, že by to byl přímo nápad V.K., narozdíl od dalších dvou zmíněných oblastí) se neustále pozastavují nad tím, k čemu nám jsou vlastně ty stíhačky, tanky, popř. celá armáda. Vytahuje jim totiž penízky z kapes, stejně jako státem placená věda a kultura.

"To V.K. neřekl. Řekl, že neumí od sebe rozeznat čisté a špinavé peníze. Koneckonců je to věc orgánů činných v trestním řízení." Všichni si pamatují jak proběhla lavinovitá privatizace a kolik stát poté platil za sanaci bank. Nepamatuji se, že by orgány činné v trestním zřízení něčeho dosáhly (přinejmenším zjistily kam odtekly peníze).

"Jaké Vy máte právo někoho osočovat nebo zeměšňovat?"

Jaké má V.K. právo tvrdit, že je mým prezidentem? Já ho nevolil! Navíc mě mnohem víc uráží některé jeho výplody, které znevažují republiku jako celek, a také se lidem, kteří se cítí být uražení, nikdo neomlouvá. Takže mi zůstává jen to "právo", jak říkáte, někoho osočovat. Navíc jsem nemluvil o sobě, ale o názorech v jiných zemích. Kdyby to byl jen můj názor, zůstane to tzv. "v rodině" a není to až tak velký problém.

H.K. 4.10.2009 15:18

Re: K textu:

Spousta příznivců V.K. (zde si skutečně nepamatuji, že by to byl přímo nápad V.K., ..... Příznivci, ne samotný V.K. Nemůžu tvrdit jestli máte pravdu nebo ne. Já jsem to od nikoho napsané neviděl. Alespoň si na to nevzpomínám.

Špinavé peníze a V.K.,  tady na NP byly x krát diskutovány. Privatizace proběhla. Bylo použito několik metod a dopadla lépe než restruktualizace hospodářsví ve většině zemí, včetně bývalého NDR. Privatizace měla nemalé finanční náklady, které někdo musel zaplatit. Náklady mohly platit lidé ve formě vysoké inflace nebo bankovní sektor. V Rusku byla, do roku 2000, průměrná inflace 70% ročně u nás 6%. 

Není to Váš prezident. S tím se nedá nic dělat. Jaké jsou názory v jiných zemích je úplně jedno. Oni tam nejsou taky žádné osobnosti, které by stály za řeč.

"abychom naši zemi předali budoucím generacím jako suverénní, sebevědomý, demokratický a prosperující stát svobodných občanů a jako stát ze své vlastní vůle spolupracující s ostatními demokratickými státy Evropy i světa"

.

Machi 4.10.2009 15:44

Re: K textu:

Vašimi slovy. Jaká byla inflace v jiných zemích je úplně jedno. Mě zajímá kam se poděly peníze. Zajímavé, že se to ekonomové nepokusili vyčíslit. Kromě toho bankovní sektor poté zase zaplatili lidé (přes stát).

"suverénní, sebevědomý, demokratický a prosperující stát"

Musíte vzít nějakou referenční hladinu a tou budou vždy jiné vyspělé státy (zřejmě se nechceme srovnávat s Ruskem apod., že ne). A jaké jsou názory na V.K. v jiných zemích není tak úplně jedno, protože ať chcete nebo nechcete, tak lidé v jiných státech poté dle toho posuzují i danou zemi. To se pak může projevit i v reálu (v ekonomické oblasti, v diplomacii atd.).

H.K. 4.10.2009 16:53

Re: K textu:

Mě zajímá kam se poděly peníze. Zajímavé, že se to ekonomové nepokusili vyčíslit. Ekonomové  nevyčíslili transformační náklady v jednotlivých "východních" státech, kde proběhla transformace dirigovaného hospodářství. Velkou část vyčerpaly velké firmy, které nebyly schopné konkurence. Bez peněz by musely zavřít a výrobu a dělníky propustit. V zájmu udržení sociálního smíru si to nikdo nemohl dovolit. Myslím, že nebyly vyčísleny ani náklady V NDR, kde transformace probíhala pod dozorem "západních" ekonomů. Škoda, že nebyl vyčíslen ani vnitřní dluh po komunistech, který taky někdo musí platit. Budou to vždycky lidé, kteří platí daně.  

...referenční hladinu a tou budou vždy jiné vyspělé státy....názory na V.K. v jiných zemích není tak úplně jedno,.... Jistě, ale to, že má někdo jiný názor a obhajuje ho,  nemusí být zloduch. Dnes v Evropě není v čele ani jednoho státu skutečná osobnost.

To se pak může projevit i v reálu..... To myslíte, že přijde nějaký trest? Za názor trest, to by bylo jako za komunistů

Asmar 4.10.2009 13:52

Je přesvědčení prezidenta vůlí lidu ?

 Autor v článku uvádí, že " lid je zdrojem veškeré státní moci a vykonává ji prostřednictvím orgánů moci zákonodárné, výkonné a soudní ". A že tak vykonávají orgány vůli českého lidu.Já jako prostý občan se ptám, jak prezident ví jaká vůle lidu v této záležitosti je. Jak se o ní přesvědčil ? Co když je v rozporu s jeho osobním přesvědčením, které by nemělo hrát žádnou roli. Autor uvádí čím vším je prezident podle ústavy vázán ( ctí, vědomím, svědomím ..) a to k čemu - k vykonávání vůle lidu. Ne k vykonávání svého přesvědčení. Jak prokáže, že se rozhodl podle vůle lidu ? Co mu na to řekne jeho vědomí a svědomí ? Chápal bych to kdyby to bylo jako u Irů, kteří mohli opravdu projevit svou vůli, aby pak dle tohomohli konat jejich zástupci.mohli  To všechno jsou otázky, které se mi vyrojili při přečtení článku. Jsem laik a budu vděčen autorovi či čtenářům pokud se podaří mi je vyjasnit Děkuji.

gnomon 4.10.2009 11:44

Já to vidím tak,

že Lisabonská smlouva je jen začátkem omezení lidských práv  lidí v EU a ve světě a  začátkem dalších omezení. Je nás moc a bude nás stále více. Tak, jak je regulován lidský život  dnes v  lidnaté Číně potká lidi v EU za 50 - 100 let. Nastane nucená regulace porodnosti, příděly potravin a pitné vody... V té době bude Brusel jen provinční částí Světové vlády se sídlem v USA nebo v Izraeli. Ratifikace LS je jen malá dějinná epizodka, nevzrušujte se.

Fišta 4.10.2009 13:25

Re: Já to vidím tak,

V lepším případě v Pekingu, v tom horším v Rijádu.

messenger 4.10.2009 11:20

CR ven z EU

Vestina obyvatel CR EU nema rada  nepreje si v ni byt. Proc v ni tedy porad jeste zustavame? Vezmeme nasi budoucnost konecne do vlastnich rukou! Pozadujme referendum o nasem dalsim setrvani v EU!

JaS 4.10.2009 10:46

Schválení LS není definitivní krok,

 kterým se vylučují další diskuse o úpravách a odstranění nesmyslů, které časem vylezou na povrch. Pořád to musíme srovnávat se situací, která u nás byla zejména po 1968. To, co nám Sovětský svaz předvedl, je nadále plně platné! Byla tam možná nějaká diskuse???Putin prohlásil rozpad Sovětského Svazu za největší tragédii 20. století. Z toho je jasné, o co jde!

JaS 4.10.2009 10:41

Je zajímavé,

jak naproto totálně nás ohrožuje EU - nezbude z nás vůbec nic - a na druhé straně nás vůbec neohrožuje Putinovo Rusko, jako bychom neměli asi tak 60leté zkušenosti přímo na tělo s touto zemí. To je opravdu zvláštní. Buzerace ze strany EU by se přece netýkala je nás a žádná z malých zemí, které předtím nebyly totálně podřízené  sovětské hrůzovládě, si buzeraci nenechají líbit - v nich můžeme mít spojence. Myslíte si, že Irové, kteří zrovna tu smlouvu schválili, se nechají buzerovat? Když jsme byli předsedající zemí EU, tak bylo vidět ten vývoj - jak se naši politici začínali prosazovat, jak navazovali užitečné pozitivní kontakty s politiky ostatních zemí - dokud to Paroubek nezboural kvůli svým mocenským ambicím.

Pesimista 4.10.2009 10:21

Dotaz -

v  této diskuzi občas někdo argumentuje racionálně - ať tak, či onak - a druhou stranou je obratem označen za blba, agenta USA, agenta Ruska, či řiťolezce kohokoliv jiného... 

Kdo z vás Lisabonskou smlouvu opravdu přečetl ? Kdo opravdu porozuměl tomu, co se tam píše a co to bude v budoucnosti pro nás znamenat ? Opravdu někdo věří tomu, že např. zájmy Švédska a Portugalska ( České republiky a X ), bude možno v konkrétních případech sladit tak, aby to vyhovovalo oběma stranám ? Skutečně někdo věří tomu, že EU drží pohromadě touha jednotlivých národů po pospolitosti ? Já si myslím, že každý nadšený  doufá, že z toho bude "něco" mít. Je ale možné, aby dlouhodobě z toho všichni jenom "něco" měli ? A pokud v Irsku přišlo k volbám 58% voličů a z nich 67,1% bylo pro, je to 39% oprávněných občanů - a zbytku je to asi jedno... Jak se bude chovat těch 61% občanů Irska, až by LS měla opravdu něco stát ? A myslíte, že v ostatních Evropských státech je to jinak ? Já osobně musím upřímně odpovědět n e v í m. 

Peter 4.10.2009 15:47

Re: Dotaz -

Vazeny "pesimisto", je radost cist Vas prispevek. Uroven diskutujicich je skutecne obrazem urovne diskuze. Nasi lidi asi nesnesou jine nazory a proto urazeni a napadani v diskuzi. K vysledku hlasovani se nechci vyjadrovat. Neziji v CR.

pruzkumnik 4.10.2009 7:43

postavme barikady a ostnate draty

čekam doma s prakem v ruce připraven do utoku na evropu plně podporuji prohlašeni našeho vudce pana presidenta a s uchem na radiu čekam na vyhlašeni mobilisace  bratři a sestry na množstvi nehledte a nepřatel se nelekejte  jan žižka to vyjadřil nejlip hrrrrrr na ně>->->->->->->-R^R^(Y)

kruc 4.10.2009 5:49

Pane prezidente,

nevzdávejte to. Předpokládám titulek další Vaší knihy: SÁM PROTI UNII.

Joef K. 4.10.2009 1:49

Milý hochu Petříku,

české dějiny jsou plné pitorekních postaviček  a blbů, proto tak vypadají: možná připomínáte pana Kuffnera, co nám kreslil kolem roku 17 minulého století české imperiální ambice.  Vy osobně i pan Klaus bohužel nejste intelektuálními elitami, jste nevzdělanci bez znalostí věcí v jejich komplexnosti. Ba hůř, jsem přesvědčený, že jste oba a další hoši okolo placeni putinovským Ruskem, jako jste byli placni brežněvovským SSSR. Pokud budete vyžadovat adresu, napište, rád se s Vámi budu soudit o Vaši (?)či svou  čest..