3.5.2024 | Svátek má Alexej


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Kajan 3.10.2009 9:24

Rozumím Vám, pane Petříku, a souhlasím s Vámi ! Dzp.

Baubo 3.10.2009 9:08

Není v těch spekulacích

chybička? Pokud by Klaus nepodepsal a abdikoval, neměl by kdo vyhlásit volby. Pokládám totiž za nemožné, že by se do jara 2010 podařilo zvolit nového prezidenta. Zákon o přímé volbě do té doby neprojde a současný parlament není schopen se na někom domluvit.

Libor 3.10.2009 9:39

Re: Není v těch spekulacích

Vzal by to Dalík. Stejně nám vládne a je prý nezávislý.

Sherudan 3.10.2009 8:52

V tom článku už snad chybí jediné:

prohlásit, že LS je výsledkem spiknutí světového židovstva. I když možná nechybí, nebyl jsem schopen ten blábol dočíst do konce.

Libor 3.10.2009 9:40

Re: V tom článku už snad chybí jediné:

No to je blábol. Hrůza.

zoch 3.10.2009 10:50

Re: V tom článku už snad chybí jediné:

A ten člověk prosím je šéfem redaktorů......

Mgr. Milda 3.10.2009 8:43

Musíme zde číst články zcela zřetelně pomatených autorů?

Mele zde páté přes deváté, co považuje za vhodné k podpoře svého subjektivního přesvědčení. V demokracii je to však tak, že rozhoduje většina, t.zv. lid, zastoupený poslanci v obou komorách parlamentu. President je pouze viditelný zástupce státu, za parlament , který by se musel podepsat 200x, to podpisuje jako zmocněnec pouze jednou. Totéž při státních návštěvách, nechat s hostem pobíhat 200 poslanců je velmi nepraktické, vyřídí to jejich zmocněnec, president.

Pokud bychom ovšem vycházeli z toho, že president může přejít ústavní většiny v obou komorách a jednat na vlastní pěst, pak máme totalitu, takto mohl jednat říšský kancléř před 70 lety.

Kdo takovou roli presidenta prosazuje, je buď zastáncem totality, nebo nemocný člověk.

ivoš 3.10.2009 9:19

Re: Musíme zde číst články zcela zřetelně pomatených autorů?

R^R^

V. Hoffman 3.10.2009 10:39

Re: Musíme zde číst články zcela zřetelně pomatených autorů?

Viete co, to su pekne blaboly. Nemam Klausa moc v laske a jeho postoj k LS mi pripada idiotsky, ale ulohu prezidenta v ceskej demokracii urcuje Ustava a ta mu pripisuje o dost vyraznejsiu rolu nez byt gumenou peciatkou a vystavnym panakom.;-€ Ked sa vam to nepaci, tak zmente Ustavu.

A pokial tu uz znalecky recnite o demokracii, aspon si zistite, aku rolu hra prezident v krajinach ako Francuzsko alebo USA.

Harpyje 3.10.2009 10:55

Re: Musíme zde číst články zcela zřetelně pomatených autorů?

Proč by si to měl "zjišťovat"? Jsem přesvědčená, že to ví. A co to má společného s českým prezidentem? Česko není prezidiální demokracie, jako Vámi jmenované státy.

V. Hoffman 3.10.2009 11:16

Re: Musíme zde číst články zcela zřetelně pomatených autorů?

Pretoze recni aka je uloha prezidenta v demokracii. Nevsimol som si, ze by explicitne uviedol cesku demokraciu. Tak som ho upozornil, ze na silnej roli prezidenta /US, paralementu, nadraznej lamparne/ vo vseobecnosti nic nedemokratickeho nie je. 

Harpyje 3.10.2009 11:29

Re: Musíme zde číst články zcela zřetelně pomatených autorů?

Ne, protože to jsou naprosto jiné ústavní podmínky. A VK využívá tohoto nedostatku české ústavy, který nedefinuje přesně, jak daleko může jeho ignorování parlamentu jít, až do excesu. A to je zneužívání moci, v tom s ním souhlasím.

V. Hoffman 3.10.2009 13:04

Re: Musíme zde číst články zcela zřetelně pomatených autorů?

Pozrite, pohybuje sa VK v ramci Ustavy? Imho pohybuje. Aspon som nevidel relevantny pravny posudok /tym myslim od renomovaneho ustavneho pravnika, potazmo priamo US/, podla ktoreho by bol takuto zmluvu povinny podpisat. Ustava je v tomto vagna imho umyselne, tazko mozete predvidat vsetky situacie a pokial ma prezident sluzit ako ista poistka /co sa da vyvodit z niektorych jeho pravomoci, napr. prava veta/, tak by mal mat urcitu slobodu rozhodovania. Osobne si myslim, ze by to podpisat mal, ale tvrdit, ze ked to nepodpise, kona nedemokraticky, je predsa len silna kava.

Harpyje 3.10.2009 13:46

Re: Musíme zde číst články zcela zřetelně pomatených autorů?

Rozhodně jeho taktizování škodí státu a je v naprostém protikladu k jeho slibu (Čl. 59,2). Označit jej za "nedemokratický" je dost nešťastný výraz. ALE, svoboda rozhodování hlavy státu by měla zahrnovat i možnost dobrovolné abdikace, když za daných podmínek (schválení parlamentem, rozhodnutí ÚS) nemůže jednat podle svého svědomí a přesvědčení.

Princ Drsoň 3.10.2009 8:25

Prtezident se nemá co rozhodovat

Česká republika není samoděržaví a prezidentova role je zcela formální.

vlasta 3.10.2009 8:49

Re: Prtezident se nemá co rozhodovat

Tak buď je ČR samoděržaví a prezidentova role je zcela formální, nebo není samoděržaví a prezidentova role není zcela formální. Jak jste to napsal, to nedává smysl, princi.

Mgr. Milda 3.10.2009 9:17

Re: Prezident se nemá co rozhodovat

Bylo už zjištěno, že řada lidí nedokáže porozumět přečtenému textu. Takže se osvědčuje, pro čtenáře mdlého rozumu  texty vytvářet co nejjednodušeji. Příspěvek, na který reagujete, míní, že ČR není samoděržaví, (tudíž je republikou). V naší ústavě kdesi stojí, že veškerá moc pochází z lidu. Další část příspěvku tvrdí, že presidentova role je formální. Pro čtenáře mdlého rozumu- formální znamená, že vytváří pouze symbol. Takže president je symbol českého státu, nikoliv český stát sám. Opačný příklad byl francouzský král Ludva, ten řekl " stát jsem já sám". Hádejte, v kom se náš Venca zhlédl?

občan 3.10.2009 10:22

Re: Prezident se nemá co rozhodovat

Mildo, váš postřeh o porozumění psanému a čtenému je trefný. Zjišťovat se to ani nemuselo, každý to zažíváme na každém kroku. Odvážil bych se ale říci, že to souvisí (spíše než s inteligencí) s temperamentem a ještě s minulostí každého z nás. Prostě lidi čtou hlavně mezi řádky a psané či řečené je pro ně jen podnět k reji smyšlenek, které snadno a často přebijí autorem textu či zamýšlené sdělení. Jednoduchost s tím nic neudělá. Paradoxně snad to i zhorší ... neb zbyde větší prostor pro vyplnění ...

občan 3.10.2009 10:25

Re: Prezident se nemá co rozhodovat

jistě omluvíte překlepy, které jsou zjevné, a opravovat je tudíž nemusím ...:-)

messenger 3.10.2009 16:15

Re: Prtezident se nemá co rozhodovat

to bude asi tim ze nemate tucha co to je samoderzavi

Libor 3.10.2009 7:53

zásadní otázka

Zcela se vytrácí zásadní otázka, neratifiokovat Lisabonskou smlouvu, dobrá, a co dál?

vlasta 3.10.2009 8:15

Re: zásadní otázka

Na tuhle otázku by mohla kompetentně odpovědět leda EK. Určitě má připraven plán bé pro případ, že v některém státě LS ratifikovaná nebude, natolik je EK určitě zodpovědná.

josef krouman 3.10.2009 8:15

Re: zásadní otázka

coby dál - nic. Co je na tom tak složitého?

janabok 3.10.2009 9:01

Re: zásadní otázka

R^...

janik 3.10.2009 7:42

k čemu?

Jen bych se zeptal, k čemu mně jako občanovi byl ten suverénní a samostatný stát? Tento rok jasně ukázal, že jsme banda "křováků", která si ani neumí vládnout. A tak mně osobně Unie vůbec nevadí. A tajné služby Německa nebo Francie. Lepší jak Ruska. A současný prezident a Lisabonská smlouva. Pokud slíbil věrnost ČR, lidu a zákonům, tak už měl dávno podepsat, protože lid prostřednictvím volených zástupců řekl Lisabonu ano a pokud vím Ústavní soud v dané věci rozhodl již jednou, že Smlouva není proti zákonům ČR. Chyba Topolánka byla, že prosadil zvolení VK a chyba Paroubka byla, že nezabránil zvolení VK.

děteněkam 3.10.2009 7:46

Re: k čemu?

Svatá prostoto!

Ludva 3.10.2009 8:57

Re: k čemu?

R^Zase si na něco hrajeme. EU potřebuje rychlejší, pružnější rozhodování, což je hlavní smysl LS. A jestli se časem ukáže, že některé věci jsou pro některé státy nevýhodné, není problém pracovat na změnách. Politici EU, na rozdíl od těch našich, jsou schopni se dohodnout.

nevhodný názor? 3.10.2009 8:59

Re: k čemu?

IMHO svatá pravda...

Fleischer 3.10.2009 6:32

Pane Petříku,

píšete, že po přijetí LS nebudou rozhodovat české orgány, ale orgány EU, že budou dokonce rozhodovat Francie s Německem. Vy však dobře víte, že orgány EU budou rozhodovat jen ve velmi úzké a pevně stanovené oblasti. Víte také, že v orgánech EU jsou zastoupeny všechny členské země, tedy i EU (tedy nikoliv jen Francie a Německo). Proč by po ratifikaci LS nemělo být Česko demokratickým státem? LS přeci neruší svobodné volby ani do českého ani do evropského parlamentu, neruší ani českým parlamentem ustavenou vládu České republiky!

Panu prezidentovi nikdo nevyhrožuje smrtí. Pan prezident se (bohužel) stává poněkud legrační figurkou. Legrační je i Vaše podezření, že by německé a francouzské tajné služby měly pracovat proti ČR.

Ano jsme malí a slabí. Počet obyvatel je mnohdy stejný (nebo dokonce menší) než počet obyvatel některých světových velkoměst. Právě proto potřebujeme (a to nejen my, ale všechny evropské státy) reformovanou EU, která bude podstatně silnějším hlasem prosazovat evropské (tedy i české) zájmy ve světě. Evropskou unii potřebujeme i z důvodu, aby se Česká republika opět nestala cílem útoku některé sousední velmoci.

Tx 3.10.2009 7:41

Re: Pane Petříku,

Pane Fleischere, orgány EU budou rozhodovat jen ve velmi úzké oblasti (90%), budou tam sice zastoupeny všechny země, ale jejich již tak malý vliv bude ještě víc omezen snížením hodnoty jejich hlasování (zato velmi posílena hodnota hlasování velkých států), LS sice neruší volby do národních parlamentů, ale ty nebudou mít téměř žádnou pravomoc (jen v podstatě umisťovat zákony EU do našeho práva). A pokud nebudeme mít eurokomisaře, tak se opravdu, ale opravdu nic nestane, jak se tak na činnost Špidly koukám.  Ono i tu slavnou listinu práv a svobod psala zřejmě parta levicových idealistických snílků, protože každému zaručuje všechna možná práva, ale o povinnostech a o tom, kdo to bude platit ani slovo. Přečtěte si ji, je to poučné, srdce každého humanisty musí zaplesat, než si uvědomí, že o to platí vyšší daně... "Nikdo nesmí být nucen k práci". Fajn. Ale když se 50% lidí rozhodne nepracovat, kdo je uživí (stačí i dnešní 10%ní nezaměstnanost a podívejte se na deficit)?  Zdravotnictví zdarma... ale ono zdarma není, přístroje, platy, léky, údržba nemocnic a ordinací... Placeno z "veřejných prostředků"? Ale žádné "veřejné prostředky" neexistují, to jsou všechno daně fyzických a právnických osob. Je to stejný podvod, jako když čtu billboard "13. důchod ze zisků ČEZ". Tím se implikuje, jako že dividenda státu od ČEZu je něco mimo státní rozpočet, s čím možno volně nakládat, což není pravda. Je to normální příjmová položka státního rozpočtu.