5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

POLITIKA: Krize a dluhy

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Sibi 1.2.2009 10:42

Re: Tragédie

Rýpale, víte, co se to klišé?

Mell 31.1.2009 8:40

článek vedený správným směrem

jen se mi nelíbí, že jako resumé se píše, že si o rozhazovačných a nezodpovědných politicích může akorát tak myslet, že se nechovali správně. Myslíte si, že to stačí, myslíte si, že demokracie neumí potrestat nezodpovědné politiky, nedovede nastavit systém tak, aby měli strach z toho, že v takovém případě přijdou o své pochybně nabyté majetky, že si část ztrát, které způsobili neodpracují v nápravném zařízení?

Marta 31.1.2009 8:03

Nabídka půjček.

Je naprosto nepřijatelné, aby si rodiny půjčovaly peníze na dovolenou, na vánoce nebo dokonce na splacení přdchozího dluhu. K takovému chování je pobízejí různé subjekty, které se živí půjčováním peněz, vidíme to denně v televizi. Pak příjde nezaměstnanost a tragedie je na světě.

emil 31.1.2009 7:50

cože?

už od první chvíle po narození se člověk stává dlužníkem...a to ani není schopen podepsat jakýkoliv dlužní úpis...dlužim celej život a ještě jsem si nepůjčil ani kábli...

Svatopluk 31.1.2009 7:39

Má to jednu nevýhodu - samotné to nemůže platit

Pokud bychom taková pravidla zavedli jenom my a nikdo jiný, pak by Skanska platila míň našim lidem, zmenšila objem staveb víc, než cenu, aby mohla ven vyvádět  totéž, co předtím - a mohla by to udělat, protože spolu s dalšími členy svaté stavební trojice tyto ceny určuje.

Příkladem jsou banky, které byly u nás (po rozkradení, které zmenšilo "naši" část ) důkladně sanovány (opět za naše peníze), pak prodány (opět za výhodné ceny, rovnající se někdy sanaci), tak, aby mohly zdravě (pro EU) podporovat pronikání cizího podnikání, vstupovaly do období krize velmi zdravé.

Ačkoli je to protizákonné, poslaly své (spíš naše) peníze svým průšvihovým mateřinkám (které velmi rozmařile podporovaly spekulace ve svých zemích) a zde nezbylo nic. Poslaly je velice rafinovaným způsobem. Protože je nemohly zaslat fyzicky, prostě přestaly půjčovat, což ještě dosti urážlivě označily za "krizi důvěry" v naše podnikání. Tím vytvořily objem, o kterém měly jistotu, že se nehne (nikomu jej nedají). Tímto objemem mohu ručit (řetězcem různých instrumentů) za skutečné peníze.

A náš podnikatel - je v Bruseli (v Praze, v Praze-li nebo někde tam).

Podnikání v našich zemích není grunt - je jenom nafukovací polštář pro základ, který je v původních zemích. Při průšvihu odhodit. Vznikající nezaměstnanost, spolu se ztrátou objemů na zahraničních trzích, dělá větší průšvih, než mají ti, co to zavinili. To celé je dáno tím, že v podstatě (i jako podnikatelé, poskytující služby a subdodávky) děláme za mzdu. Kapitál se akumuluje jinde.

Hustý 31.1.2009 9:12

Re: Má to jednu nevýhodu - samotné to nemůže platit

A právě proto bychom se měli vyvarovat dalšího zadlužování.Některé SKamski zaniknou,jiné vznikají.

Amtonín Hrbek 31.1.2009 7:39

Tvrdá pravda

Solidní ekonomický systém je založen na tom, že se odkládá část spotřeby a získané prostředky se vkládají do investic, ať již přímo, nebo prostřednictvím bank. Hitler ale ukázal, že lze určitou dobu mít ekonomický rozvoj založený na dluzích, samozřejmě za předpokladu, že dluhy zaplatí ti, kterých se zmocní.Tento systém dále zdokonalili liberální ekonomové, kteří postavili na podstavec zlaté tele ekonomického růstu založeného na spotřebě na dluh. Objali se tak se socialisty, kteří slibují bezpracný ráj na zemi. Média placená výrobci neustále vyvolávají "potřebu" nakupovat naprosto zbytné zboží, banky ochotně půjčují na spotřebu. Zcela se opustila myšlenka dlouhé životnosti výrobků bez poruch a přijala myšlenka módnosti a falešného technického pokroku. Hlavním nositelem těchto myšlenek se staly USA, které se neustále snažily a snaží snižovat zadluženost tím, že ekonomicky využívaly jiné země.

I u nás je řada "liberálních" ekonomů, kteří před růstem HDP padají na zadek a bagatelizují zadluženost jak státu, tak domácností. Zadluženost státu se snažili a snaží snižovat odprodejem státního majetku, domácnosti však mají na krku exekuci. Když neslepí ekonomové v loňském roce poukazovali na to, že česká ekonomika stojí před pádem, byli liberálními ekonomy umlčováni. Česká ekonomika není sama o sobě zdravá a padla by, i kdyby k tomu nebyly vnější podněty. Blekoty o "ostrůvku stability" velmi rychle padly pod stůl. Ale opět je řada těchto ekonomů usídlena v NERV i v lidovém domě a opět "podněcují" spotřebu.

Cesta z krize je jediná - utáhnout si opasky a nechat padnout vše, co není zdravé. To ovšem voličům není nikdo ochotný říct.

Moravanka 31.1.2009 9:22

Re: Tvrdá pravda

Obavam se, ze k tzv. tvrdemu pristani stejne dojde, cili nesolventni banky a podniky budou muset jit ke dnu, a ty, ktere preziji, budou uz mnohem opatrnejsi na pujcky. Bude to mit ovsem katastrofalni nasledky na zamestnanost a spotrebu. Ale nevidim tento ozdravny proces zase tak cerne. Myslim, ze snad zase nastane v teto zemi cas, kdy platici klient/zakaznik/, bude vazen a kultivovan, jako to bylo za casu Prvni Republiky/nepamatuji, ale otec a deda podnikali v te dobe a casto vypraveli/. Dnes zjistuji aroganci nekompetentnich remeslniku, podvodnych zivnostniku, nezajem o zakaznika a snahu obohatit se ze strany tzv. podnikatelu, aniz by dodali adekvatni kvalitu a sluzby. Cili bude jen dobre, kdyz se trh procisti a oddeli se zrno od plev.

petesen 31.1.2009 14:06

Re: Tvrdá pravda

Nemohu neragovat. Máte pravdu, že je dost řemeslníků zlatokopů. Já znám kupodivu i ty pocivé - věřte, že jich taky není málo. Nicméně nemálo je zákazníků  - odběratelů služeb, kteří si nechají s klidným svědomím udělat práci a nezpaplatit. A  dokáží být též řádně arogantní. 

Pro obě strany platí - naučte se uzavírat a číst smlouvy.

V každém případě souhlasím s tím, že krize by měla přinést pozitivní výsledky v pročistění trhu. U nás bude hodně  záležet na tom, jak NERV poradí vládě a jak vláda bude tyto rady poslouchat. Nejzhoubnější mi přijde finanční podpora jednotlivých firem a odvětví.

Poslouchal jsem tuhle pana Tomáše Sedláčka a zdálo se mi, že to, co říká, má hlavu a patu. Mimochodem taky říká (zhruba),  že když všechno prožerem, nemůžeme se divit, že jsme tam kde jsme.

Novak 31.1.2009 17:59

Re: Tvrdá pravda - socialiste a raj na zemi

Muzete mi ukazat, kde socialiste slibuji bezpracny raj na zemi? Ja vim jenom o tom, ze existuje urcity zpusob rozdelovani vyprodukovanych prostredku, ktery pro socialismus zni: Kazdy podle svych moznosti, kazdemu podle jeho zasluh. Tento zpusob ma eliminovat skutecnost, ze v kapitalismu ziji lide, kteri za cely zivot steblo kizem neprelozi a pres to maji bezpracne zisky proto, ze jejich papa, deda apod. se kdysi nejakym zpusobem zmocnil nebo zajistil vyrobni prostredky a oni maji jenom prijem z toho, ze tyto prostredky vlastni a jini jsou nuceni je pro svoji obzivu pouzivat. Nebo mi chcete tvrdit, ze takova slipka jako je napr. Paris Hilton vi, co je to prace?

clay 31.1.2009 23:37

Re: Tvrdá pravda

plkáte, liberální ekonomové zadluženost nebagatelizují...

Pavel Vandas 31.1.2009 0:39

Naprostý souhlas

 Je skutečně velká škoda,že není tento hlas v naší společnosti téměř slyšet. Držím palce i když vím ,že Váš názor je "hlas volajícího na poušti." Držím palce.

vrata 31.1.2009 4:41

Re: Naprostý souhlas

Já s Vámi souhlasím, jenže když populární politik začne tvrdit, že dluhy se neplatí, tak proč by se nezadlužovali.

Pete 31.1.2009 8:25

Re: Naprostý souhlas

.... a proto je tak populární   RvRvRv  (Y)