8.6.2024 | Svátek má Medard


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Skelnik 13.2.2008 10:28

Re: Re: Re: Polozte otazku ohledne zpusobu verejne volby panu Tluchořovi jako předsedovi volebni komiie

Tak natvrdlého demagoga jako balthazar jsem snad ještě neviděl. To už chodím po světě víc než 60 let.

balthasar 13.2.2008 10:45

Re: Re: Re: Re: Polozte otazku ohledne zpusobu verejne volby panu Tluchořovi jako předsedovi volebni komiie

taková doba, a s logikou jste se ještě nepotkal ?8-o

Koloděj 13.2.2008 13:00

Re: Re: Re: Re: Polozte otazku ohledne zpusobu verejne volby panu Tluchořovi jako předsedovi volebni komiie

Šubrte, my Vám rozumíme, Balthazara jenom dráždíte.,dejte prostor také nám ostatním.

Realista 13.2.2008 9:01

Podívaj se Šubrt věděj co je demokracie?

Jedním z prvků demokracie je, že se o nějakém záměru dohodnou politici volbou. Většina vítězí. Tak co se tady rozčilujou? Jestliže se demokratickou volbou hlasování při společné schůzi rozhodnou pro veřejnou volbu, bude veřejná. I ta se dá hezky jmenovitě na připravených blanketech se jmény zabezpečit a odškrtat. Důležité je vnést do volby pořádek. Předseda zavelí ruce nahoru, skrutátoři hezky obejdou poslance a senátory po jménech si je odškrtají. A prostě ty ruce nedají dolů, dokud jim opět nezavelí předseda. Vždyť to je jejich jediná práce za celý den. Podobné to je s tajnou volbou. Pokud si odhlasují volbu tajnou, bude tajná. Ale nechtějte, aby jedna strana díky své převaze v senátu diktovala všem. To je diktát, ne demokracie. Proto ponechme volbu  hlasování na zákonodárcích. Ať si sami svobodnou volbou prezidentskou volbu rozhodnou.;-DA nesnažme se jim stále do výkladu ústavy a jednacího řádu sněmovny kecat.:-/

Martin Šubrt 13.2.2008 9:10

Re: Podívaj se Šubrt věděj co je demokracie?

Problém je prý v tom, že to odškrtávání jmen ve veřejné volbě prý neumožňuje ten hloupý jednací řád, který to umožňuje jen při hlasování o nedůvěře vládě. Byl bych rád kdyby to umožňoval. Kdyby byla jména odškrtávána, opravdu ani nepípnu. Ale takhle se na mě nezlobte, prostě to vypadá, že ač ta volba tímto způsobem vypadá komicky, jedna strana barikády jí nadšeně obhajuje... Dokud se bude "volit" tím použitým způsobem, je to přes všechny právní kličky unikátní nesmysl... Nic proti skutečné veřejné a demokratické volbě...  

balthasar 13.2.2008 9:49

Re: Re: Podívaj se Šubrt věděj co je demokracie?

A co kdybyste si ten jednací řád konečně přečetl? Fabuloval jste už dost ;-D

Martin Šubrt 13.2.2008 9:59

Re: Re: Re: Podívaj se Šubrt věděj co je demokracie?

Ale já jdnacím řádům jako neprávník nerozumím, já se jen ptám na otázky, které mě napadají podle toho, co jsem viděl. Jinak článek 2 Volebního řádu pro volbu prezidenta konanou Poslaneckou sněmovnou, který je přílohou zákona č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, a který platí i pro společné schůze obou komor jsem četl a opravdu zumožňuje dvojí volbu apod.. Přesto se s tím nehodlám spokojit dle citátu z Kulového blesku: "Vážená paní, to, co povídáte, zní velice logicky, ale zákon nám říká něco úplně jiného". Když něco vypadá jako blbost, tak je to prostě blbost.... 

Kefalín 13.2.2008 9:10

Re: Podívaj se Šubrt věděj co je demokracie?

problém, kterého jste si zjevně nevšiml, je v tom, že většina (tuším asi 150:130) byla pro tajnou volbu. Vemte prosím na vědomí, že většina stran (sekretariátů) je něco jiného než většina poslanců. Dle ústavu zatím bohudík rozhoduje (měla by) většina poslanců.

Martin Šubrt 13.2.2008 9:17

Re: Re: Podívaj se Šubrt věděj co je demokracie?

Váš příspěvek jsem nepochopil. Většina poslanců a senátorů byla pro tajnou volbu, ta neprošla, prošla menšinou požadovaná volba veřejná a z toho vyvozujete, že bohudík rozhoduje většina poslanců?...

Pořád mi nikdo nerozumí, ať se o tajné nebo veřejné volbě rozhodne jakkoliv, dojde-li se k tajné, musí být logická. Tečka. Pokud není a někdo na nám říká, že je křišťálově čistá, je to rozpor... 

Kefalín 13.2.2008 9:24

Re: Re: Re: Podívaj se Šubrt věděj co je demokracie?

no, asi jste opravdu nepochopil, nebo jsem to nedobře napsal. Přečtěte si to znovu - píšu totéž co Vy. V hlasování není (nemělo by být) důležité, kolik stran co podporuje, ale kolik jednotlivých poslanců to podporuje. V tomto případě tomu tak bohužel vinou procedurální finty nebylo, jak správně píšete. Reagoval jsem na diskusní příspěvek, ne na Vás.

Martin Šubrt 13.2.2008 9:41

Re: Re: Re: Re: Podívaj se Šubrt věděj co je demokracie?

Ta finta byla ale podle zákona...bohužel blbého... Takže s ní se moc dělat nedá... Mně jde o to, zda po fintě, jak získat zvůj způsob volby, následuje logická volba. A následovala pitomost :-) Jinak se omlouvám, ztratil jsem se ve vláknech příspěvků :-) Od té volby jsem silně dezorientován a zmaten :-) 

13.2.2008 9:56

Re: Re: Re: Re: Re: Podívaj se Šubrt věděj co je demokracie?

Mám za to, že pokud se ve 2.volbě použije stejný scénář (tedy že CSSD protlačí "veřejnou volbu"), pak ten kandidát, který volby prohraje a podá ústavní stížnost, má značné šance na úspěch a vyhlášení zmatečnosti voleb. Možná se  o to i hraje.

balthasar 13.2.2008 10:09

Re: Re: Re: Re: Re: Podívaj se Šubrt věděj co je demokracie?

Ta finta minule asi nevadila, protože zvolili klause .. taky o proceduře hlasovala každá komora zvlášť ;-)

Mmch pokud si odhlasujou, že "ano" se vyjadřuje v této volbě stojem na hlavě, budou mít volitelé co to nesvedou prostě smůlu .. a bude to přesto demokratický rozhodnutí ;-D a dále viz legendární výrok o parlamentu připisovaný Cromwellovi.

Kefalín 13.2.2008 10:16

Re: Re: Re: Re: Re: Podívaj se Šubrt věděj co je demokracie?

souhlasím s vámi, co se týče technické nesmyslnosti té volby. Nejen že je zmatečná a umožNúje teoreticky zvolit více kandidátů, ale taky je prakticky nemožné, aby proběhla zcela regulérně a transparentně a může být kdykoli dodatečně napadána dle potřeby. Pokud některá strana bude chtít volbu zhatit, stačí hlasovat pro i proti a pak to napadnout. Nesouhlasím s váni v názoru na veřejnou volbu, takové věci se děly jen v dobách nesvobody nebo revolucí. Podle mého názoru by takováto volba měla být z řady důvodů vždy tajná.

Koloděj 13.2.2008 12:53

Re: Podívaj se Šubrt věděj co je demokracie?

Ale v hlasování nejde o to kolik  stran, chce to a kolik stran chce ono a jestli hlas senátora má menší váhu, než poslanecký.Rozhodující je počet hlasů PRO, PROT, ZDRŽE se! Tady  nám zase někdo podsouvá, že poslanecká sněmovna je více než senát. Pokud volí prezidenta obě komory, je přece logické, že senatoři + poslanci = 281 volitelů.  To není diktát ani senátu, ani poslanecké sněmovny, to je o počtech hlasů, které mají stejnou váhu !   Nechat to na zákonodárcích? To bychom mohli demokracii už teď zabalit! OBČAN má právo, starat se o věci věřejné.

vajan 13.2.2008 8:58

To vás nenapadlo?

Recept je jednoduchý. Volit jediného kandidáta - ŠVEJK LAUSE.

lida 13.2.2008 8:39

počty

To, že volební fraška neodpovídá ani základním pravidlům o hlasování, nás v pátek večer  napadlo ihned, když jsme sledovali rej skrutátorek mezi poslanci a senátory. Nikde nebyly uvedeny základní počty ani přítomných, nesčítaly se hlasy, těch, kteří se zdrželi hlasování, nikde žádná záruka, že součty byly regulérní, žádná kontrola správnosti sčítání,. O tom, že by někdo mohl hlasovat dvojmo už ani nemluvě. Jenom pevně doufám, že tento týden nebudeme opět svědky trapného amaterizmu a aspoň technickou stránku voleb snad vážení představitelé zvládnou lépe.

balthasar 13.2.2008 10:18

Re: počty

Kecáte, počty přítomných se zjišťovaly pokaždé těsně před volbou.

Lájoš B. 13.2.2008 8:20

Tajná volba podle ODS

Ofotit hlasovací lístek mobilem a předak ke zkonrolování.

Je to stejná kontrola poslanců, jako při veřejné volbě, jen si ODS myslí, že takový podvod nebude vidět v TV a tak bude moci volbu vydávat za důstojnou a demokratickou. Přitom je to hanebný podvod.

Kefalín 13.2.2008 8:59

Re: Tajná volba podle ODS

toto, pokud vím, vymyslela ČSSD, nikoli ODS. Vzhledem k tomu, že takové foto lze zcela snadno zfalšovat (např. půjčit od kolegy), netřeba o tom mluvit. Navíc to vyžaduje dobrovolnou účast volitele. Vám v tajných volbách také nikdo nebrání říci komu chcete, jak jste volil.

Lájoš B. 13.2.2008 9:38

Re: Re: Tajná volba podle ODS

možná to vymyslela ČSSD, ale ona se od toho snad ODS někdy distancovala ? Tady nejde o to, kdo vymyslel technické provedení podvodu, ale kdo se ho chystá využít pro oblafnutí zákona i voličů.

roz 13.2.2008 9:04

Re: Tajná volba podle ODS

Fotku lze vyrobit jakoukoliv, co volitel opravdu hodí do urny je jiná věc.

Martin Šubrt 13.2.2008 9:12

Re: Tajná volba podle ODS

Stačí, když bude veřejná volba logická, nikdo nutně netrvá na tajné. To, co se konalo nebyla ani volba, ale nesmysl. To hlavně napadám. A protože 4 strany ten nesmysl obhajují, prostě musí mít v téhle chvíli pravdu ta pátá. Nic proti veřejné volbě, ale musí to být VOLBA. 

Lájoš B. 13.2.2008 9:34

Re: Re: Tajná volba podle ODS

"... nikdo netrvá na tajné". To máte dost špatné informace o oficiálním postoji ODS.

Martin Šubrt 13.2.2008 9:42

Re: Re: Re: Tajná volba podle ODS

ODS samozřejně tajnou podopruje, ale protože hlasování o ní zas díky právní kličce, která je ale podle zákona, prohraje, je diskuse o způsobu volby zcela zbytečná. Bude veřejná. Přestože se mi to nelíbí, musím to respektovat... A ODS nezbude nic jiného.

Lájoš B. 13.2.2008 13:40

Re: Re: Re: Re: Tajná volba podle ODS

1 / Tak už se teda rozhodněte. Podle článku nikdo na tajné netrvá nebo podle odpovědi na ní trvá ODS. Názor typu ano ne není žádný názor.

2/ Reagujete na můj názor o podvodu s focením hlasovacích lístků a přitom k tomu tématu jste nesdělil nic.

13.2.2008 10:00

Re: Re: Re: Tajná volba podle ODS

MIlý Lájoši, proč tak arogantně. Pan Šubrt vysvětlil svůj názor, se kterým lze souhlasit nebo ne. Co chce ODS je jiná věc. Já s obsahem článku souhlasím.

Koloděj 13.2.2008 12:57

Re: Re: Tajná volba podle ODS

Já jsem pro tajnou volbu, nejsem Ods, tajná volba z principu.

ladik53 13.2.2008 7:48

všichni kandidáti

Kdybych já byk kandidátem, tak po včerejšku prohlásím, že nechci být prezidentem národa reprezentovaného tímto parlamentem!

ladik53 13.2.2008 7:57

Re: všichni kandidáti

Promiňte-byl