28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Hlavní volební téma? Green Deal!

Zelená levice napříč evropskými státy jede na vítězné vlně. Daří se jí prosazovat její radikální sociálně inženýrský projekt Green Deal. Ale ještě je možné to zvrátit.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Rada 28.8.2021 11:20

Příznačně zavádějícímu článku uvažujete také "nepřesně". Nespecifikoval jste totiž využití - zdali lokálí a případně i trvalou akumulaci do výrobku, potraviny.... - nebo průběžné dodávky do sítě podle stavu na burze...

Fakt, že skrze využívání OZE a navíc o daleko nižší efektivitě EROEI než je dnes dostupná vzešly všechny civilizace - je snad sám o sobě dost výmluvný.

https://cs.wikipedia.org/wiki/ERoEI

Kdo zásadní okolnosti přehlíží, by se neměl divit, že kdejaká energetická kapacita může být "k ničemu".

V. Petr 28.8.2021 12:15

Vás by měli poslat "udržitelně" a "ekologicky" veslovat na galeje. Za měsíc či dva by Vás ta oslava předprůmyslových civilizací přešla. Vy si snsd myslíte, že byste byl aristokrat (to ale znamenalo, že byste musel do války).

Jeden můj známý řemeslník velebí vynálezce míchačky na beton a sekačky na trávu. Pamatuje, co to bylo za dřinu míchat maltu ručně a sekat trávu kosou...

L. Harvánek 28.8.2021 12:25

A přesto se tou namáhavou ruční prací vybudovalo víc než za pomoci nejmodernějších technologií. Budovalo se jen to, co bylo nezbytné, nevyráběly se věci na jedno použití a neprodukovalo tolik odpadu, který je pro lidstvo větším nebezpečím než skleníkové plyny.

P. Sura 28.8.2021 12:38

Jasně. Stačí připravit lidstvo na to, že se jeho blahobyt sníží na úroveň před 200 lety a není co řešit. Nakonec, stejně to tak dopadne, jen si na tom všem před smrtí pár lidí děsně namastí kapsy.

P. Rada 28.8.2021 13:03

Pane Suro ohledně míry "blahobytu" se sice dají dělat a dělají rozsáhlé sociologické výzkumy které pak ukazují až na paradoxy kdy ve zdánlivě materiálně a energeticky bohaté společnosti lidé ztrácejí radost ze života.

Už jako kluk jsem jezdil trempovat a období prožité na vlastních nohách s minimem náladů ale v dobré partě, vzpomínám velmi rád dodnes.

I když takovéto průzkumy, vyprávění... můžete považovat za podvrh tak se snad shodneme, že život na dluh bez toho, že jej dotyčný musí také splatit, je variantou nejpohodlnější.

Docela jiná situace pro neoblomnost důsledků fosilních dluhů působících na klima proto nastane pro naše dědice.

Zásadní otázka/úvaha které se Souček i Vy vyhybáte proto zní: Máme na budoucí generace a jejich životní šance, "blahobyt..." brát zřetel?

P. Sura 28.8.2021 14:33

Takováhle prohlášení směrujte těm, kdo na dluh žijí a přijde jim to zcela přirozené. ONI jsou těmi, kdo bere dětem a vnukům budoucnost. Já jsem si na svůj blahobyt musel vydělat prací a snahou a nemíním se ho už vzdávat. Vidím-li přístup těch nových generací, které na dluh žijí z principu, ale horem dolem vykládají, že jsme to MY, kdo jim zničil Planetu, ta nechuť se jenom umocňuje. Čím dál ve mě roste jen chuť poslat je s jejich kecama do pr--le.

M. Mucha 28.8.2021 16:54

R^

V. Petr 28.8.2021 18:48

Před 200 lety nikdo nechodil na tramp, protože nějaký volný čas měla jenom šlechta. Dokonce ani školní prázdniny nebyly zavedeny proto, aby se děti rekreovaly, ale protože musely při žních pomáhat na poli!

Tramping je produktem průmyslové civilizace a osmihodinové pracovní doby, před 200 lety naprosto nemyslitelné!

A dokonce před těmi 200 lety se už spalovalo uhlí, hlavně v železárnách!

J. David 29.8.2021 6:21

A opékal jste na trampu špekáčky nad ohněm? I Vy pokrytčte, za mlada "oteplovač", na stáro salonní zelený internetový dement? Kosou prý vládnete, ale co to CO2, které expirujete při sečení vojtěšky?

J. Jurax 28.8.2021 13:31

Jojo, zajděte si někam do skanzenu, abyste se poučil, jak žil prostý lid tak před dvěma stoletími.

Žil arciť ekologicky, netrousil kolem sebe plasty, chodil pěšky, topil dřevem, ovšem žil nuzně.

Čerpat zde názory z prohlídky zámků je zcestné; tam žilo tak jedno procento populace.

J. David 28.8.2021 12:53

Jo kosa, a umět ji na "babce" naklepat a roubíky seštelovat. Pak umět i jí seštelovat úhlově na kosišti, aby nedrhla. Kosení trávy kosou je ekologické, pan P.Rada zajisté s odkazy i odborně poradí.

P. Rada 28.8.2021 13:14

Kosu doposud používám, seřizuji si ji i na babce naklepávám ... a to taky proto, že jsem se od dříve narozených rád nechal poučit.

Učení s kosou ale bývá přeci jen pracné a konzumě závislým davidům lpějícím na progresivním řešení přes nákup sekačky ... to nejspíš nehrozí.

Jdu ted ekologicky kosit vojtěžku.... Pěkný zbytek dne.

J. David 28.8.2021 20:52

A sušit, thesaurovat uložené "C". I Vy filuto zelený. Zajisté tedy víte, že práce s kosou propotí (ženci se posilovali "čistou", tedy C5H2OH), víte vy ekologisto, kolik jako ženec při zápasu s kosou, vyfuníte zlotřilého CO2 a kolik H2O při sušení vojtěšky? A to nemluvím o konzumaci vojtěškové sušiny, ten uhlík se musí někam podít ve formě oxidace. Nic nevzniká, nic nezaniká, pouze se přeměňuje (chemik Lavoassiere), učil jsem se to ve škamnách ZŠ, odkazů na webu mi netřeba.

P. Sura 28.8.2021 14:37

Pane Davide, jak známo, nejlepší naklepávač kos(z) je autobus, na zadních sedadlech za nápravou. (Škoda RTO -Lux, jestli ještě vzpomenete, co to je)

J. David 28.8.2021 20:35

Jo, jo, nejenom vzadu, ale i na polstrovaném deklu na motoru vedle šoféra (v zimě to hřálo), ale nebyl to RTO-Lux s prosklením ve stropu, ale klasika cestou do školních škamen. U některých typů měl šofér svá dvířka vlevo s klikou, aby vylezl a pasžérské pneu zamrzlá vrátka vpravo hrubým násilím montpákou pasažérům otevřel. Občas to RTOčko tahalo i pasažérský vlek, my adolescenti jsme ho občas šoférovi rytmicky rozhoupávali. Nu, šofér zastavil a vylískal nám huby. Dnes by to bylo vúči šoférovi na tr. oznámení, jiná doba. My drželi nalískané huby, neb kdyby se to tehdá dozvěděli naši tatíci, tak by nám exekuci následně znásobili. Tož tak.

I. Bikkhu 28.8.2021 12:37

Prada řekl:

"Fakt, že skrze využívání OZE a navíc o daleko nižší efektivitě EROEI než je dnes dostupná vzešly všechny civilizace - je snad sám o sobě dost výmluvný."

Ale s tím se nikdo nepře. Nikdo neříká že Green Deal zničí civilizaci.

My tu jen upozorňujeme že Green Deal vrátí civilizaci zpět do středověku, před využití fosilních paliv. Když se vám středověk tak líbí tak si v něm běžte žít. Vy se ovšem spoléháte na to že budete jako propagátor Green Deal mít to štěstí a žít s 1% těch kteří na tom těžce vydělají. Zbytek může klidně chcípnout, a pokud ještě navíc získáte nějaké zoufalé otroky tím lépe. ;-O

A to všechno naprosto zbytečně protože na světové produkci CO2 se to vůbec neprojeví. Takže jakékoliv zelené výmluvy jsou jenom lži.

J. Kraus 28.8.2021 10:35

Dokud trvá blahobyt, nikomu se nechce nic měnit. Teprve s jeho koncem vycházejí do ulic bouřící davy, ale to už na nějaké rozumné řešení bývá pozdě. V demokracii se člověk rozumný a vidoucí těžko prosadí proti emocemi zmítaným masám a často o to ani nestojí. Zato se může připravit na konec blahobytu jako jednotlivec, případně s pár blízkými. Říká se tomu přirozený výběr.

O. Karen 28.8.2021 10:48

Ano, znám takového průměrného voliče. Problémy tuší, ale když s ním diskutuju, tak spíš doufá, že to není taková blbost, když to vrchnost prosazuje a nějak se to vyřeší... Takových je určitě většina, další část to vůbec nezajímá, dokud mají proud v zásuvce.

I. Bikkhu 28.8.2021 12:46

Na nepřipravenou většinu přijde první Green Deal a jsou v...

Na připravenou menšinu je už nachystán Great Reset který přijde potom a pak budou v zádeli už všichni.

I když to vypadá že EU je totálně neschopná a neví co dělá tak Green Deal a Great Reset ukazují že tomu tak není a vypadá to že pokud zůstaneme v Unii tak není úniku. Tahle kombinace je dokoinalá a naprosto smrtící. Přidejte do mixu Islám a sociální kredit...

J. David 28.8.2021 10:21

Green deal, neGreen deal, furt budu dřevem ve špórhrltu na chaloupce topit dřevem. Teplo bez smradu (až na vonné dřevní silice) , popelu málo, holt jenom ten asimilovaný karbon v polenech se ve špórheltu tak nějak oxiduje na ničemný CO2, který vylétne komínem. Jenom některé dřeviny (DB, OL, OS) navíc "dehtují" a zanáší komín (zdatný ale to kominník hodí koule do komína a je po dehtu, dole se vybere z komínového "stelungu", a pak zušlechtí kompost na fetmentaci). Bejvávaly doby, kdy jako haluzáci jsme fasovali 8 m2 deputátního palivového dříví (na prm koeficient okolo 0,87 u jehličnanů a okolo 0,68 u listnáčů), takže docela vydatná prostorová kupa. Ale zahřála dvakrát, pořezat a naštípat zahřálo poprvé, topení naštípaným zahřálo podruhé. Dnešní samovýroba zahřeje třikrát, včetně jistého "palmáre". Nic proti, každá doba má své. Jenom mne irrituje, že mi Green deal chce zakázat i kamna (obrazně řečeno), u kotlů to vidíme již dnes. Zákaz pálení klestu a loupačky na asanaci lýkožrouta? Bon, zelení Mičurinci docílili svého, lýkožrout chroupe všade (neodkorněné vytěžené kůrovčáky transportovat napříč republikou, brouk pak vesele migruje během transportu). Ale fuj, jako starý haluzák na penzi jsem se trochu rozvášnil. Zelení khmérové nám "vrahům zvířátek" nařízli i posedy, nyní ryčí, že zvěře je moc, nejsou ti zanícenci zelení tak trochu "na palici"? Na fóru NP tu máme jednoho znamenitého zeleného kompilačního rétora, hádejte koho.

O. Karen 28.8.2021 10:25

Problém je, že dřevo nestačí pro všechny. Historie ukázala, že to nevyhnutelně vede k odlesnění se všemi důsledky. Nehledě na to, že pokud vrchnost EU pálení dřeva schválí, tak jeho cena rovněž raketově poroste.

J. David 28.8.2021 11:04

Já to neberu jako deal (úděl či závaznou kopu), ale za alternativní možnost. Co mi má nějaká von der Lejno žvanit do mých kamen na chalupě a dirigovat, kolik obecně máme přijmout engemétů a ještě jim pořídit tebichy a busoly (lépe GPS s navigací), aby věděli topograficky, kde je Mekka a Medina, aby svá vyšpulená obhýždí byla k nakopání uzpůsobena. Jan III.Sobiejsky po vítězství u Vídně, tuším 1683, řekl "Islám a Turek do Evropy nepatří", toť vše. Zlatá slova.

V. Petr 28.8.2021 12:17

R^R^R^

J. Pankovic 28.8.2021 14:26

V Anglii začali těžit uhlí právě proto, že nebylo dost dřeva. To mělo ten boční efekt, že se začala rozvíjet technika, metalurgie... :-)

O. Karen 28.8.2021 10:17

Evropské dotace jsou úplně irelevantní - náklady na zelený dýl budou mnohem větší, zejména ty soukromé, které dotace nijak nekompenzují. Ano, je to jednoduché, prostě s GD nesouhlasit, přesněji se jím neřídit. EU nemá páky, jak cokoliv vynutit, kromě dotací, které tady nehrají roli (viz výše). Vojenská invaze zatím nehrozí, protože společná EU armáda naštěstí neexistuje.

Jenže nejsou lidi. Babíš je vydíratelný a nikdy proti EU nepůjde, jenom bude dál lavírovat, aby to uhrál doma. Ostatní jsou vyloženě eurohujeři. A Okamura se premiérem zatím nestane.

P. Pepax 28.8.2021 10:27

Souhlas.

V. Petr 28.8.2021 10:06

V podstatě to znamená voit SPD!

J. Koutský 28.8.2021 10:14

Pán Bůh s námi a Zlý pryč!!;-D

V. Chrastina 28.8.2021 10:21

R^!!

M. Pecina 28.8.2021 11:29

Akorát vyměníte jeden socialismus za jiný. Lepší je volit Svobodné.