28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Hlavní volební téma? Green Deal!

Zelená levice napříč evropskými státy jede na vítězné vlně. Daří se jí prosazovat její radikální sociálně inženýrský projekt Green Deal. Ale ještě je možné to zvrátit.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Rada 29.8.2021 17:00

Pane Wágnere na jedné straně píšete v prvé větě o REALISMU. Hned v další ale REALITU ekonomické neefektivity dnešních 3+generací JE nerespektujete.

https://www.diw.de/documents/publikationen/73/diw_01.c.670581.de/dwr-19-30-1.pdf

https://www.lazard.com/perspective/levelized-cost-of-energy-and-levelized-cost-of-storage-2020/

Jakýkoli zdroj či jen jeho nevyužitá konstrukce až jen neužitečný výrobek... - k jehož produkci, provozu... byly alespon částečně použity fosily - se při neefektivním až prodělečném realizování nutně stává částečným až vyloženě čistým zdojem imisí.

Vy ale píšete o nutnosti politického prosazování takovéto reality za bezimisní. To považuji za projev neznalosti až demagogie. Třeba ale víte něco zásadního co mi uniklo.

Můžete takto rozporný postoj vysvětlit?

V. Wagner 29.8.2021 18:49

Pane Rado, vzhledem k tomu, že jste na těchto stránkách velice známý a četl jste tu velice hodně diskuzí, tak dobře víte, jaký je rozdíl mezi různými finančními model. A co co říkají srovnání LCOE. A také víte, že pro postavení OZE s odpovídající výrobou elektřiny je potřeba více cementu, materiálů ... než pro jaderné zdroje. Je pravda, že v obou případech je lepší termín nízkoemisní než bezemisní, ale ten druhý je ten využívaný EU. A dobře víte, jakou odpověď bych Vám dal na Vaši závěrečnou otázku. Ten Váš příspěvek je čistý trolling, který zde realizujete velmi intenzivně. Diskuze s trollem opravdu postrádá smysl.

P. Rada 29.8.2021 20:06

Data jsem výše uvedl. Uhlíkovou stopu mají prakticky všechny zdroje a tak je věcně porovnávejme:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Uhl%C3%ADkov%C3%A1_stopa

V rozporu s realitou ale Vy usilujete o politické prohlášení jaderných zdrojů za bezimisní. Takovéto logické rozpory nejste daty schopen obhájit - zato ale spekulujete co vím či nevím...

Právě spekulativní postoj pokládám za příznak trolení.

V. Wagner 29.8.2021 20:58

Pane Rado, když se podíváte na ten Váš odkaz, vidíte, že jaderné zdroje mají, přesně jak jsem psal, srovnatelné emise CO2 na vyrobenou kWh, jako OZE. Dokonce je mají třikrát nižší, než fotovoltaika. Souvisí to s materiálovou náročností a životností, materiálová náročnost je u jaderných zdrojů nižší a životnost delší. Pokud jde o název, tak já vždy používám u OZE a jádra označení nízkoemisní. Tady jsem použil označení bezemisní, protože takto je označuje EU. Ale tady opravdu nejde o přesný název, jestli OZE a jádro se označí souhrnně za bezemisní nebo nízkoemisní. V reálu má každý zdroj jisté emise, ale OZE a jádro je mají řádově nižší než fosilní zdroje. Ovšem Vy toto velmi dobře víte, jen potřebujete trollovat.

V. Klepetko 29.8.2021 8:36

Ať žije rychlá klimatická změna, je čas na adaptaci k životu v nových podmínkách!

Klimatická změna je stejně jistá, jako evoluce, smrt nebo daně, a Green Deal se zhroutí ze stejných důvodů jako Maův Velký skok vpřed! Bude to ale několik let trvat - fyzikální zákony potřebují nějaký čas, než se naplno projeví, v Německu ten Deal podporují všechny tři velké strany a teprve po vítězství Le Penové ve francouzských prezidentských volbách lze reálně uvažovat o politickém zablokování celého toho zeleného šílenství na evropské úrovni...

Mezitím musíme usilovat o realistické cíle - a pravdu měl Aston, když v jednom z úvodníků napsal, že musíme prosadit, aby bylo jádro zařazeno mezi čisté zdroje! O to má smysl usilovat teď hned! To by mělo rezonovat, jako hlavní volební téma! Na zablokování Green Dealu v tuto chvíli ale nemáme prostě sílu, musíme počkat až se jim to celé samo začne hroutit!

V. Čermák 29.8.2021 10:22

Ano. Green Deal je v současnosti Nezastavitelný. Lze pouze ovlivnit jeho průběh: Pomalejší a rozumnější s Babišem, včetně jádra a Překotnější a aktivističtější s Bartošem a Fialou. Časem se možná sám zhroutí, ale teď s tím nelze bojovat a zbytečně plýtvat silami...;-DRv

V. Novák 29.8.2021 12:06

Kolik milionů lidí zabil Velký Skok Vpřed než se zhroutil?

V. Klepetko 29.8.2021 12:17

Dal se Velký Skok Vpřed zastavit vzpourou v nějaké menší čínské provincii?

M. Pivoda 29.8.2021 16:08

Přemýšlel jsem nad tím, proč Velký Skok Vpřed v Číně neuspěl.

Proč? Hlavně proto, že do technologického rozvoje se musí investovat průběžně (do těch správných mozků). Riskovat a doufat. (Lenin kdysi vysvětloval ruskému davu, že komunismus = elektrifikace plus vláda sovětů.)

Dnes v ČT24, Moravcově pořadu, se ekonomové (Švejnar a Sedláček) shodli na tom, že i Česko by potřebovalo nějaký "skok vpřed", tzn. nějaké investice, které by zvýšily HDP, čímž by se rychleji umořil rostoucí dluh.

Vězte, že v Česku nefunguje pro-inovační ekosystém (v Česku určitě není Křemíkové údolí). Ani za cca 30 let od tržní ekonomiky bankovního úředníka Klause, se nedaří technologicky a ekonomicky uvést Česko tam, kde se před 2. světovou válkou již nacházelo.

Pamatuji si, když na VUT Brno v 90. letech vytroubili Podnikatelskou fakultu, ale podnikání tam fakticky neučili (nehledě na inherentní potíže takové výuky - něco o tom vím!). Když se v ČT ptali rektora VUT Brno, Karla Raise, čeho významného dosáhli, odpověděl, že otevřeli a zprovoznili Muzeum výpočetní techniky. Zatímco projekt klíčové technologie lidské budoucnosti, projekt umělé inteligence, v této instituci byl úspěšně udušen. Byl jsem u toho.

V. Klepetko 29.8.2021 16:59

Ptáte se proč neuspěl čínský Velký skok vpřed? Můžete mít absolutní politickou moc, dostatek času, klid na práci, potřebné materiální a lidské zdroje, a navíc velké odhodlání, a přesto nic nezmůžete, když...

... když nerealisticky vyhodnotíte stávající stav, máte chybnou vizi a iluzorní představy o vlastních možnostech, jak situaci ovlivnit! Větru a dešti se blbě velí, i když máte hodně vysokou hodnost..

V. Petr 29.8.2021 18:04

Např. politicky prosazovaná naprosto neefektivní výroba železa v malých pecích. Připomíná to produkci elektřiny z OZE...

V. Klepetko 29.8.2021 21:23

Ano, to je dobrý příklad...

J. Stárek 28.8.2021 20:32

Izrael dostává cca 4 mld dolarů ročně z Ameriky. Jinak jste velký skeptik, asi jako většina Čechů. Zatím nám ta skepse žádné plusové body nepřinesla.

J. Novák 28.8.2021 18:23

KAM TO VEDEME, KDYŽ POMĚR ELEKTŘINY Z JÁDRA : BPS (I UHLÍ) je: 1 kg UO3 : 1 000 000 kg Biovsázky 5x dotované!!!!!!

J. Novák 28.8.2021 18:27

toto sdělujme lidem v ČR, jak brutálně zchudneme, nemáme finalizaci výrobků a vše (i politiky) kontroluje cizí kapitál!!

P. Milan 28.8.2021 20:37

Asi jste investoval málo vlastního kapitálu. Nebo je taky cizí?

I. Bikkhu 29.8.2021 9:57

S vlastním kapitálem moc nepočítejte. Na takové vykuky už má EU nachystaný Great Reset. Ten využije nespokojenost lidí s propadem ekonomiky způsobeným Green Deal k znárodňování/likvidačnímu zdanění majetku.

M. Pivoda 29.8.2021 10:11

I takový budoucí scénář je možný. Bohužel.

A dojde k tomu scénáři tehdy, pokud lidstvo nedokáže dostatečně rychle inovovat, a své klimaticky prospěšné inovace rychle rozšiřovat (implementovat).

P. Milan 29.8.2021 11:09

Nelze vyloučit.

Mně jenom vždycky pobaví ty stesky na financování cizím kapitálem. Ten domácí se sice tvoří, ale pomalu. Zákonitě, nikdy a nikde to nejde rychle.

M. Pivoda 28.8.2021 15:51

Cituji z článku: "... Kolik bude konečný účet za Green Deal, si však zatím nikdo netroufne odhadnout. ..." a jako český občan, ptám se:

Kolik bude konečný účet na nerealizovaný Green Deal? Troufne si ho (na Neviditelném psovi protěžovaný) autor článku odhadnout?

R. Tichý 28.8.2021 16:06

Jestli to chapu spravne, pak chcete zpoplatnit Gaiu za to, ze se ji lide neprizpusobi.

Greendeal aktiviste jsou na urovnu enviromentalniho talibanu, kdyz se snazi zakonzervovat prirodni prostredu tak, aby jim vyhovovalo. Misto aby se prizpusobili prirozenemu vyvoji Zemekoule a vesmiru okolo.

P. Milan 28.8.2021 16:12

Spíš vůbec neví, co vlastně chce.

M. Pivoda 28.8.2021 19:14

Karel Šebesta vám to vysvětlí. Český demokrat na posssrání.

Zde nemůžete položit otázku, natož pak něco sdělit!

P. Milan 28.8.2021 20:38

No ale posrat se můžete, tomu nic nebrání.

V. Braun 28.8.2021 20:43

Pokud považujete změny způsobené lidmi za přirozené tak z logiky věci i Green Deal je přirozený.

P. Milan 28.8.2021 21:39

Však nikdo netvrdí, že nadpřirozený. Normální lidská dílem blbost, hlavně lumpárna.

M. Pivoda 29.8.2021 10:00

Český Všeználek, Karel Šebesta, vám zde (na Neviditelném psovi) bezpečně rovněž předpoví budoucí klimatický vývoj.

Ale pro jistotu, se zde Karel podepisuje jako Milan Prokop. Až se to klima negativně změní, tak Karel Šebesta rychle změní své krycí jméno, a dokonce i odsoudí dřívější scestné názory (včetně toho svého).

Prostě takový typický český PEPÍK.

R. Langer 29.8.2021 6:12

Ano, lidská blbost je člověku zcela přirozená, von Braune, a ty jsi toho zářným příkladem. ;-D

R. Tichý 29.8.2021 8:16

Nepovazuji makrozmeny za zpusobene lidmi. Povazuji za nezmernou lidskou nabubrelost predstavu, ze muzeme ovladat Zemekouli.

Naprosta vetsina katastrof je produkovana pisalky, kterych je mnoho a umi prodavat pouze negativni emoce.

Jediným resenim je snizeni populace v rozvojovych zemich.

V. Petr 28.8.2021 18:16

Byl by to obrovský ZISK pro občany! Dokonce se kvůli tomu finančně vyplatí opustit EU!