7.6.2024 | Svátek má Iveta, Slavoj


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Jaroslav K 17.1.2010 13:28

Re: Nesmysly

Robine máte pravdu, ty povodně u nás mě asi nepoučili

miller 17.1.2010 13:25

Re: Už

to otroká

to "otrokářství" v USA nebylo nic jiného než zbytek feudálního systému v některých jižních státech, který tam zavedli uprchlí Francouzi.  Tento feudalismus skončil  v polovině 19 století. Otrokářství bylo v  Sovětskéím svazu a také v Ćesku až do roku 1989. Soudruzi učitelé se vám asi nikdy nezmínili o GULAGU, Jáchymově atd. Měl byste si doplnit základní vzdělání

bow 17.1.2010 13:20

Re: Nejchudší země na západní polokouli.

konečně jeden rozumný příspěvek. Souhlasím.

čtenář 17.1.2010 13:17

Re: Horká hlava

:-) Já bych neječel, ani kdyby to provedl s pomocí armády. Studená válka skončila před 20 lety. Za těch dvacet let už mohly USA svůj "dvorek" trochu uspořádat. A vůbec k tomu nejsou potřeba vojenské aktivity.

badaxe 17.1.2010 13:16

Re: Na Haiti není nafta ani jiné suroviny ani nemá

zkuste zauvažovat, čím se stala Kuba tím terčem? Pokud vím tak váš milovaný Fidel se na Kubu vydal z USA, i první roky po svržrní Batisty proti němu USA nepodnikli žádné kroky (což by asi bylo snadné). Terčem se stala ve chvíli kdy jeden holohlavý horník z Donbasu, proslulý mlácením botou o stůl se pokusil na Kubě instalovat rakety. Nějak se nemohu divit že USA nepovažují Kubu za přítele a to že uvalili embargo na její zboží. Nikomu ho nenutí a vy si klidně můžete koupit cokoli co Kuba vyrábí. Pokud tedy něco najdete. Větším nepřítelem jsou možná propagátoři nekouření, protože po pádu cen cukru je tabák jedním z mála vývozních komodit. Pro USA není Kuba ani jiné ostrovy potřebná jako základny, hospodářsky jsou spíš přítěž, takže se nedivme že se o ně nestarají. To že se starají o to co se jich týká (třeba ropa z Kuvajtu) je logické. Kdyby se nahrnuli třeba do Haiti a začali ji "civilizovat" byli by ti kdo jim dnes vyčítají nečinost první kdo by ječeli o útlaku, intervenci, pošlapání práv a na Haiti nejspíš i o rasizmu. Ať se Haiti postará nejdřív sama, ať prokáže že se vyplatí tam posílat pomoc, budovat tam infrastrukturu a třeba i výrobu. Je to hlavně o nich, nikoli o nás, nebo američanech.

badaxe 17.1.2010 12:54

Re: Už

Zajímavé podání, má to samozřejmě řadu háčků (nebo lží) třeba ten Aristide, kupodivu ho nesvrhli američané ale místní a on pobýval právě v USA a Panamě, zpět byl do místa prezidenta instalován právě na nátlak USA a potom co jejich vojáci se na ostrově vylodili, jeho bdobí skončilo v roce 1996 a nebyl zvolen (asi to s jeho oblibou nebylo tak silné). Pro druhé období si založil novou stranu a byl zvolen na další období (2000 - 2004) díky tomu že opozice v odpověď na jeho dost nestandardní chování odmítla se voleb zúčastnit. Ono i s jeho kněžstvím je to trochu zvláštní, byl členem řádu Salesiánů, ti ho ale z řádu vyloučili v roce 1985, za vyzívání k násilí a nenávisti. Podobně by se dalo doložit i mnoho dalších účelových tvrzení uvedených v předchozím textu.

ono stačí se jen trochu rozhlédnout, třeba http://en.wikipedia.org/wiki/Jean-Bertrand_Aristide   ale i jinde a ti hodní najednou nejsou tak hodní a zlý američan se ukáže že tam ani nebyl.

Robin 17.1.2010 12:53

Re: Clanek je naprosto vystizny!!!

Má pravdu i s seismickou aktivitou - zlomová linie dvou zemských desek vyvolávajích při posunu velké zemětřesení (nyní se deska posunula jen asi o 2 cm) - vede kolem hlavního města Port au Prince.

čtenář 17.1.2010 12:50

Re: Dosud jediná fungující nemocnice pro nrnadálé případy na Haiti

Není povinnost umět španělsky, aspoň doufám ? :-) Nenarazil jsem odkaz na inglés.

moonshine 17.1.2010 12:50

taky se snazi

USArmy ridi mistni letiste vlastnimi silami, kde po zemetreseni spadla vez a nefunguje navigace. Nuclear navy dodava cistou vodu - 400,000 galonu denne z USS Carl Vinson, nemocnicni potreby a lekare. Clinton s Bushem spolecne sbiraj prispevky. US Air force dopravila 60 tun pomoci behem dvou dni. Nelegalove z Haiti dostali 18 mesicu amnestii na legalni pobyt na uzemi USA.

Zatimco psi nadcloveci povykuji cosi o neschopnych opicich.

čtenář 17.1.2010 12:45

Re: Už

Americký "dvorek" v praxi.

Jenda 17.1.2010 12:42

Re: Dosud jediná fungující nemocnice pro nrnadálé případy na Haiti

Staci si precit i jine clanky nez ty z CNN.

http://listindiario.com/app/article.aspx?id=128073

http://listindiario.com/app/article.aspx?id=128281

http://listindiario.com/app/article.aspx?id=128297

badaxe 17.1.2010 12:42

Re: Obávám se, že s tím záchranným týmem by bylo nutno vyslat červené

No vzhledem k tomu že černoši jsou dovezení, tak o vyvraždění se dá mluvit leda v souvislosti s Arawaky, tedy indiány. Haity bylo francouzskou kolonií a počátkem 19. století se osvobodilo od "bílé nadvlády" a víc jak dvěstě let si vládnou místní sami. takže to vyvražďování černých je dost mimo.

čtenář 17.1.2010 12:41

Re: Nejchudší země na západní polokouli.

:-)

Jenda 17.1.2010 12:39

Re: Nejchudší země na západní polokouli.

A proto by bylo vhodne je poslat na Haiti. Bez ochranky.

Robin 17.1.2010 12:39

Re: Nesmysly

Já jsem Jaroslave radši tu stovku dal bezdomovci, co spí i v zimě ve vraku auta v blízké ulici - z asylového domu ho vždy vyhodí, že nadýchal O,2 promile. Tak mám adresáta jistého, ně nějakého haitského lupiče.

Jenda 17.1.2010 12:38

Re: Horká hlava

Opakuji: Dokazete si predstavit kolik lidi by tam museli poslat a kolik penez by to stalo? A ten rev "humanistickych" krasoduchu, ze chudaky haitany kolonizuji, vykoristuji a znasilnuji?

Jiste, ze maji spoustu nastroju. Ovsem zmenit "tamni veci" na Haiti by prislo na tak silene prachy, ze si to naprosto nedokazete predstavit. Tam byste musel nejmin tricet let rvat miliardy. A na hlidani a vychovu tamnich obyvatel byste musel nasadit lidi jak na vylodeni v Ardenach. Nebo spis vic.

Bez zaruky uspechu. Posunout civilizacne kupredu byste totiz potreboval ne tu zemi (to by slo jednoduse, vyklucit obyvatelstvo a nastehovat tam jine) ale to obyvatelstvo. A to (aby se humanisti nepotento) bez geneticke probirky, kterou v evrope provedla staleti nutnosti pripravit se na zimu.

jan 17.1.2010 12:35

od počátku své existence se Haiti nacházela ve velkých problémech. Francie požadovala za uznání nezávislosti a připuštění na světové trhy obrovské odškodné a i otrokářské Spojené státy se rozhodli zemi, kterou vedli osvobození otroci, přiškrtit. Následovala tak série převratů, intervence Británie, Německa a USA roku 1914, americká okupace v letech 1915 až 1934 a pozdější diktatura rodiny Duvalierových v letech 1957 až 1986, která s sebou přinesla další desítky tisíc mrtvých. Na začátku devadesátých let se zdálo, že se na Haiti blýská na lepší časy, opak byl ale pravdou. V prosinci 1990 vyhrál drtivou většinou první demokratické volby v historii levicově orientovaný „kněz chudých" Aristide Aristide nastoupil v únoru 1991, ale už v září stejného roku byl svržen krvavým pučem bývalých stoupenců diktátorského režimu potichu podporovaného Spojenými státy, jimž se radikálně levicový politik na ostrově u amerických břehů nepozdával Aristide tak odstoupil a odešel do exilu, situaci v zemi se však nepodařilo stabilizovat a země navíc trpěla pod embargem OSN. USA nakonec přikročili k přímé intervenci a roku 1994 vyslali na Haiti 20 tisíc vojáků. Haiti se nyní nachází uprostřed začarovaného kruhu. Přírodní katastrofy a špatná politická situace způsobují chudobu a kvůli ní zase lidé spotřebovávají veškeré stromy na podpal a bydlí ve špatně postavených domech, které se při zemětřeseních nebo hurikánech snadno bortí.

čtenář 17.1.2010 12:34

Re: Nesmysly

To záleží, komu se ty peníze pošlou.

čtenář 17.1.2010 12:33

Re: Dosud jediná fungující nemocnice pro nrnadálé případy na Haiti

Stačí si přečíst ten článek ze CNN. nenalsal jsem nic, co by tam nebylo.

Ostatně, ruští záchranáři nemohou postavit nemocnici, protože všechna místa, kde se dá postavit jsou obsazena přeživšími lidmi bez domova (a to má RF v Dominikánské ještě čtyři obří transportní letadla). A taky bez vedení, které by dokázalo lidi soustředěně přemísťovat tak, aby ty nemocnice bylo možné postavit (je jich, těch nemocnic, několik od různých států).

Jenda 17.1.2010 12:31

Re: autor

Pan MR evidentne prave prijel z vymenneho studijniho pobytu na Haiti a je pln dojmu a zkusenosti ...

Jenda 17.1.2010 12:29

Re: Realisticky pohled

Ano, umiraji tam lide. A spousty jich uz umrely. A mistni misto snahy jim pomoci vykradaji pumpy, obchody a castecne zborene domy. A kaslou pri tom na rozkladajici se mrtvoly.

Kdyby vyplenili kramy s potravinami tak to jeste beru, ale tam se vykradaji lekarny, obchody s elektronikou, ...

Jenda 17.1.2010 12:25

Re: Možná o Haiti Američané ani nemají zájem - cha cha cha !

Ano. Maji ohromnou moralni odpovednost. Asi takovou jakou mate za sebevraha, kteremu jste zabranil v dokonani sebevrazdy. Od te chvile je vase odpovednost, aby se mel dobre.

badaxe 17.1.2010 12:25

Re: Náklady dělící symbolickou pomoc od pomoci účinné rostou s čtvercem vzdálenosti

Zkuste si srovnat katastrofu třeba v Thajsku (tsunami) a na Haiti, v Thajsku lidé okamžitě začali pracovat, pohřbívat mrtvé, vyprošťovat zavalené a nečekali až přijede někdo zvenčí a udělá to za ně. Zde ale sedí a čekají až přijedou ti hnusní cizinci (jinak zdroj pro únosy) a vykopou jejich vlastní příbuzné. Pokud si myslíte že takovým se vyplácí pomáhat, jste na tom lépe než já, já si tím jist nejsem. Místní politici už dnes nafukují počty obětí (a to minimálně o řád) asi aby se dostali k větší pomoci a tím k příjmům z jejího rozprodeje. To že se místní nesnyží vůbec o nic, je dostatečně motivující pro pomoc pro ně.

Jenda 17.1.2010 12:24

Re: Dosud jediná fungující nemocnice pro nrnadálé případy na Haiti

Jiste. Osm mobilnich nemocnic, ktere tam vyslala Dominikanska, neexistuje, stejne jako neexistuji ty tisice lidi osetrenych v Jimaní (cca 11000 obyvatel, 2000 zranenych jen za ctvrtek) a v pripade nune hospitalizace preposlanych do dalsich dominikanskych nemocnic v zapadni casti zeme a v hlavnim meste.

Jenda 17.1.2010 12:21

Re: Nejchudší země na západní polokouli.

Letiste bylo oficialne predano do spravy americanum. Aby nejak fungovalo.

badaxe 17.1.2010 12:18

Re: Horká hlava

A kdyby USA na Haiti "něco" změnili, byl byste mezi prvními co by ječeli jak se vměšují skvělému režimu do jeho vnitřních věcí. S vámi další levicová sebranka která si myslí že USA je větší zlo než líní černoši kteří nedělají a dělat nechtějí. Proč se v sousední Dominikánské republice podařilo vybudovat stát který funguje a v Haiti ne? Že by ho ti líní prostě nechtěli? Je snažší žít z podpory, než se o sebe postarat sám, to haiťané vyzkoušeli a praktikují. Pomoc bude rozkradena a skončí jako obvykle, tedy na černém trhu.

čtenář 17.1.2010 12:14

Re: Realisticky pohled

Místní to samozřejmě neumějí organizovat, ale to se všeobecně ví, takže ....

čtenář 17.1.2010 12:12

Re: Nejchudší země na západní polokouli.

Misionáři pečují o ty lidi komplexně a po dlouhou řadu let. Všelijací lidskoprávníci a mnohé humanitární instituce nejsou obvykle k ničemu, jedině k rozeštvávání jedněch lidí proti druhým (to se týká především lidskoprávníků).

badaxe 17.1.2010 12:11

Re: Realisticky pohled

zajímavé je že se po nasazení američanů zvýšila kapacita letiště několikanásobně. A pokud si najedete na BBC najdete tam třeba šot naštvaných britských záchranářů, sedících v jakémsi hangáru, kteří nebyli nasazeni protože to místní neuměli organizovat.

badaxe 17.1.2010 12:08

Re: Realisticky pohled

s tím nelze než souhlasit.

Je hezké jak se v novinách blábolí o nedostatku spojení, ale v TV je reportáž jedna za druhou (asi se sem dostanou bez spojení) , jak je letiště zničené, ale vyložení letadla trvá místním "pracantům" 6 hodin, to že se na ulici válí mrtvá těla, ale už vám novináři nenapíší že místní vyznavači Woodoo nedovolí na tělo sahnout dokud není vykonán obřad. Hezky se to kecá, ale pomáhat někomu kdo se nesnaží si pomoci sám, je nesmysl. A statisíce mrtvých jsou asi tak na úrovni "palestinských odhadů", reálně se ví o tom že do márnice kam se sváží všichni mrtví bylo svezeno 1500 mrtvých těl, to je do statisíců dost daleko. Pan šafránek je jako obvykle dost vedle.