27.6.2024 | Svátek má Ladislav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
m.l. 17.1.2010 18:05

Re: Otrokářství v současnosti

Madlo, zajděte si na soud a požádejete o osobní bankrot. Následujících pět let jste sice v pr..., ale z dluhů se dostanete.

Juraj 17.1.2010 17:46

Re: Nejchudší země na západní polokouli.

  Maňána, maňána - jako na Kubě?

Podle včerejší zprávy v novinách Právo vyslala Kuba na pomoc Haity 400 lékařů. Američané také  nezahálejí. Poslali 8000 vojáků. Ale do modré propagandy se tato čísla vůbec, ale opravdu vůbec nehodí.

vicenzo 17.1.2010 17:39

Re: jen zdánlivě mimo misku

A víte, kolik cikánů vlastní v Kladně nemovitosti?

honzak 17.1.2010 17:37

jen zdánlivě mimo misku

Dneska jsem kromě uklízení sněhu doma (Černošice) byl užít vnoučata na Kladně. I tam se uklízel sníh. Jak strojně (magistrátní multikára jezdila jak divá), po ní sem-tam nastoupili maníci s hrably a před "svými" domy vypucovali chodník načisto. Ale proč to píšu - Kladno je cikánské město (V PENNY je víc Cikánských prodavaček než "bílých") a neviděl jsem JEDINÉHO CIKÁNA S HRABLEM! Bude to asi stejný problém jako na Haiti...

Jo, jedna z těch Cikánek mě sqěle navedla k regálu s máslem, které jsem za živého Boha nemohl najít :-)! Nejsem rasista, jen realista.

Lída 17.1.2010 17:37

Re: Nesmysly

Jak byl jsem svědkem, jak nebylo pomoženo člověku s infarktem? Když jste tam byl, mohl jste mu přece pomoct vy. Pokud jste to udělal, pak je všechno v pořádku, protože mu pomoženo bylo. Pokud ne, jste stejné sobecké hovado jako ti kolemjdoucí a váš vztah ke psům a kočkám s tím nemá noc společného.

honzak 17.1.2010 17:31

Re: lsamozřejmě je hrozné co se na haiti stalo

He? Oni haitští černoši nemají televizi? Oni nevědí, jak se žije několik set km od jejich baráku (v USA)?

V tom případě jsou to ovšem primitivové.

Yowda 17.1.2010 17:20

Re: Možná o Haiti Američané ani nemají zájem - cha cha cha !

a válejí se v kadylakách do němoty zpití kokakolou!

jan 17.1.2010 17:17

Re: lsamozřejmě je hrozné co se na haiti stalo

oni (jejich předci) tam byli násilím dovezeni, a na ostrově žádnej vzor neměli šanci poznat 

Jenda 17.1.2010 17:02

Re: Dosud jediná fungující nemocnice pro nrnadálé případy na Haiti

Co jsem koukal tak preklad do anglictiny celkem dava smysl: http://translate.google.cz/translate?u=http://listindiario.com/app/article.aspx%3Fid%3D128297&sl=es&tl=en&hl=&ie=UTF-8

Ceska verze moc ne. "V této nemocnici jsou uvedeny v pořadí do nemocnic v Barahona a dalších blízkých oblastí a kapitálu, zatímco ostatní zdravotnická zařízení v regionu a jsou zahlceni." misto "Z teto nemocnice jsou prekladani do nemocnic v Barahone a dalsich blizkych oblasteh a do hlavniho mesta, zatimco ostatni zdravotnicka zarizeni v regionu uz jsou zahlcena."

"Tady práce Dario Contreras nemocniční lékaři, plastičtí chirurgové, anesthesiologists a zdravotních sester, které se spojily a pomoc.

Doktoři říkají, že jazyková bariéra nebyla práce, stovky a Dominikánské haitské kreolské-mluvící tlumočníci nabízejí." :-)))

Emil XX 17.1.2010 16:57

Někdy mě napadá děsivá představa, problém, přinutit jisté lidi k práci lze POUZE

formou otroctví, nebo moderněji roboty. Portugalci během svého koloniálního panství v Mosambiku ponechali tam předtím existující systém roboty (corvée) v platnosti až do 60 let 20 století. Podmínky práce, co se kde bude dělat a co za to domorodci dostanou dohadovali s místními NÁČELNÍKY, kteří měli pravomoc robotu příslušníkům kmene nařídit a odměnu rozdělovali podle svého. Tak byla třeba budována infrastruktura.

emil 17.1.2010 16:55

lsamozřejmě je hrozné co se na haiti stalo

odhodímeli multi kulti brýle,je jasné,že je to vina především samotných obyvatel.měli možnost si vybrat cestu k prosperitě,bud po vzoru usa nebo evropy.vybrali si africkou.jen jeden příklad v r.1950 měli 3miliony obyvatel,loni 10

Thyronx 17.1.2010 16:49

Re: Možná o Haiti Američané ani nemají zájem - cha cha cha !

Nechci se zastavat Obamy, ktery je v mnoha vecech horsi, nez Bush, ale za soucasne americke pomery skutecne nemuze Obama, nybrz jeho predchudce a jeho fanaticka, fasisticka strana - americti Republikani, kteri tuto zemi 8 let vedli od desiti k peti.

Paměrník starejch dob 17.1.2010 16:44

Dluhové otroctví existovalo např. v Mexiku za vlády Porfiria Diaze, tam se

skutečně dostaly velké masy chudiny do stavu, kdy nemohly dluh nikdy splatit a museli otročit u věřitele, který diktoval podmínky.

Dnes se sice člověk může dostat do nesplatitelných dluhů, ale věřitel nemá možnost ho NUTIT k práci a nemůže mu ani zabavit všechen majetek a všechny sociální dávky. Není tady ani to, co existovalo ještě za první republiky, kdy ho exekutor mohl zastavit na ulici a sebrat mu všechny peníze, které měl momentálně u sebe (pokud znáte film Jestřáb kontra Hrdlička, tam to je také).

Josef 17.1.2010 16:36

Do prdele s Haiti

 Při čtení tohoto članku mi pan šafránek hnul tak akorát žlučí.Na Haiti se můžu klidně vysrat.Ať tam na ně padaj třeba opice.Starejte se o čechy.

Pamětník starejch dob 17.1.2010 16:24

Stalinovy pracovní tábory jsou skutečně považovány za novodobé otrokářství

a věznění německých a japonských zajatců až do r. 1955 to ještě zdůraznilo (zdrojem otroků byli ve starověku právě váleční zajatci a bez vítězných válek, dodávajících otroky systém nefungoval). Udávají se ovšem též jako příklad toho, že otroctví bylo zprofanováno tak, že se držení lidí v otrockém postavení muselo va 20 století "zdůvodnit." A je též známo, že za soudruha Gottwalda se zatýkání řídilo též potřebami uranových dolů na počet vězňů a existují i jiné doklady toho, že když byla práce vězňů "plánována," musel se jich zajistit dostatečný počet.

Do roku 1989 jsme měli nevolnictví, protože jsme bez svolení vrchnosti, která je většinou nedávala, nesměli opustit její panství.

jan 17.1.2010 14:57

Re: Už

váženej dovzdělejte se co byl otrokářský řád (anebo máte dvojku v žile a pak je diskuze zbytečná). Na tom ostrově žili původně indiáni, kteří byli vyvražděni a černoši tam byli jako otroci dovezeni z Afriky. A pokud Vy jste žil do roku 1989 jako otrok, tak jste se zřemě dobře oženil a líbilo se Vám to.   

ramon 17.1.2010 14:50

Re: pane Šafránku

souhlas, raději dám 100 Kč na ty pejsky než těm ""chudákům"" lidožravcům

Madla 17.1.2010 14:43

Otrokářství v současnosti

Otrokářství má teď moderní formu: říká se mu dluhová past. Chytají se do ní ti nejchudší a nejhloupější a na rozdíl od některých dřívějších forem otroctví se z tohoto typu není možné nijak osvobodit.

moonshine 17.1.2010 14:39

Re: Už

Svrhi ho mistni je takove lisacke - svrhla ho mistni armada v ozbrojenem puci, po ktere vladla vojenska junta. Vlada junty stejne jako samotny prevrat by byl nemozny bez podpory USA. Kdyz USA doslo, ze vlada junty je jeste horsi nez Aristide, tak tam v roce 1994 poslala marinaky, aby sesadili juntu a dosadili zpatky Aristideho. Nicmene souhlasim ze to byl peknej vykuk.

Haity ma proste historicky smulu. A ted, kdyz ma konecne stabilni vladu a slusneho vzdelaneho reformiho presidenta (Preval), tak prijde zemetreseni...

Pametnik starejch dob 17.1.2010 14:27

Re: Možná o Haiti Američané ani nemají zájem - cha cha cha !

Američané během své "okupace" změnili poměry k lepšímu. Jinak, násilně převraty a diktátoři patří už 200 let k haitské politické kultuře.

razimm 17.1.2010 14:24

pane Šafránku

místo psaní tohoto článku jste měl poslat nějaký ten meloun, ale ze svého.Ono z cizího se lehko rozdává.A on by se tam nikdo moc nehrnul,jsou tam totíž a né bezvýznamné sekty lidojedů a hrozný bordel.Na světě je tolik neštěstí,že pokud bychom hodlali každému přispívat ,tak sami umřeme hladem.Nic ale nebrání vačí iniciativě jim pomoci.

Emil XX 17.1.2010 14:23

Re: Nejchudší země na západní polokouli.

Také se mi to zdá jako nejvhodnější řešení. Budou mít možnost realizovat své teorie v praxi.

Emil XX 17.1.2010 14:20

Připomínám, že jeden ČESKÝ kněz, pracovník charity byl právě na Haiti unesen

a propuštěn až po zaplacení výkupného. A neunesli ho profesionální zločinci, ale místní, kterým šlo čistě o peníze.

Pepan 17.1.2010 14:17

Re: Možná o Haiti Američané ani nemají zájem - cha cha cha !

Neboj, všechno bude - jen co obamovci dostanou ještě víc moci, než mají dnes.

Stačí srovnat fungování USA před padesáti lety a dneska...

Zdeněk 17.1.2010 14:15

Re: Nejchudší země na západní polokouli.

Souhlas!!

Jenda 17.1.2010 13:58

Re: Horká hlava

Svata prostoto. Bez tech vojenskych aktivit vam veskerou pomoc rozkradou a znici.

Budíš 17.1.2010 13:56

Re: Nesmysly

Jít volit je společenská potřeba a nutnost.Je třeba volit a nevolit parlamentáře, kteří vše zbabrali.Také nechci komunismus ani socialisty -chci schopnou pravici nebo střed, který demokracii nemorduje.

Jenda 17.1.2010 13:55

Re: Dosud jediná fungující nemocnice pro nrnadálé případy na Haiti

Neni :-) Ono by mozna pro zakladni prehled stacilo prohnat to googlim prekladacem. Pokud vim tak dominikansky denik Listin Diario vychazi (v papirove i internetove podobe) jen spanelsky. Koneckoncu lidovky taky nemaji anglickou verzi.

Kus hloubeji v diskuzi jsem kousek jednoho toho clanku prekladal, obcas sem neco z tech novin hodim. Precejen oni to maji z prvni ruky. A na netu maji i zpravy primo od ctenaru.

m.l. 17.1.2010 13:34

Re: Možná o Haiti Američané ani nemají zájem - cha cha cha !

Spojené státy se už úplně rozpadly... Hromady umírajících před nemocnicemi a davy hladovějících před supermarkety a mezi tím vším miliardáři ve fracích a cylindrech a všem říkají: "ty nic nedostaneš, ty taky ne...". Fakt, na vlastní oči jsem to viděl.

m.l. 17.1.2010 13:31

Re: Nejchudší země na západní polokouli.

Nazvat věci pravým jménem je podle vás bezcitnost?

A hloupost to není, na Haiti jsem byl, sice jen jeden den, ale na zjištění, že tam opravdu nikdo nic nedělá, je to až až.