19.3.2024 | Svátek má Josef


Diskuse k článku

POLITIKA: Důchodová „reforma“ neřeší podstatu

Paní ministryně Maláčová představila tři varianty penzijní reformy, které připravila její důchodová komise. Ovšem ani jedna z nich nepřináší odpověď na hlavní otázku s penzijním systémem spojenou. Tu totiž komisi nikdo nepoložil.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Kučer 19.1.2020 21:44

Daně se platí státu nikoliv soukromému subjektu ať se to nazývá jakkoliv. To platí i pro ČT a OSA. Průběžný systém je jediný který přežil válku a všechny převraty. Zkrachuje kdyby zkrachoval stát, např. by na nás dopadl asteroid. Soukromě si může každý šetřit jak je mu libo.

P. Staronový 19.1.2020 23:00

Na krach státu stačí socani (viz Venezuela), netřeba asteroidu.

Nemůžete si šetřit soukromě (tedy, mnoho lidí nemůže, já ano), pokud vám stát všechny peníze, použitelné pro šetření, sebere do průběžného systému.

F. Navrátil 19.1.2020 18:14

Když jsem si neprozřetelně uložil do bankovního fondu s konzervativním investičním plánem 100 tisíc za prodanou ojetinu, dostal jsem za pět let nazpět něco přes 95 tisíc. Prý se tak stalo propadem kurzu obchodovaných cenných papírů. Z toho jsem usoudil, že bankéři jsou hloupější než dřevěný šuplík. Kdybych si tam ty peníze uložil, ze pět let bych je tam našel. Ze stejného důvodu považuji nějaké investiční důchodové spoření za podfuk ze strany bank a s nimi spojených politiků.

P. Staronový 19.1.2020 23:03

No a kdo vás nutil ke konzervativnímu investičnímu plánu? Na tom nelze zbohatnout, leda snad zázrakem.

Na konzervativní strategii je lepší spořící účet. Fondy jsou zajímavé jen ty odvážnější.

J. Chaloupka 19.1.2020 18:07

Stále se přesvědčuji, že je lepší mít rum ve sklepě, než peníze v jakékoliv bance.

V. Čermák 19.1.2020 17:17

Že Nebude v brzké Budoucnosti na Důchody je Poplašná zpráva podobného typu, jako že v brzké Budoucnosti nezvratně dojde Plyn, Ropa, Uhlí a bůchvíco ještě. Oceány stoupnou o min. 2 metry apod;-D;-D;-D

F. Sojka 19.1.2020 16:36

Už řada lidí tady přišla na to, že spoření je nesmysl, i když jako zaklínadlo se permanentně používá. To je důkaz, že průběžný systém je optimální řešení, neboť do něj bude aktivní populace přispívat přiměřeně podle toho, jak vysoké budou v té době mzdy.

Spoření operuje s čísly, nikoli s pohybem cenové a příjmové úrovně. "Úroky" nemají žádný význam, jsou zanedbatelné. Nemusíte spořit na důchod, můžete zjistit z vašich běžných úspor, že za stovku uloženou před třemi roky koupíte dnes o dvě másla méně než tehdy.

Takže co teď neutratíte, o to za deset let prtakticky přijdete. To mě v pražské hospodě stálo plzeňský něco přes 30 kaček, dneska se pajska stává normou - a jde to dál. Tudíž, krédo by mělo být: Nešetřit na sobě! Tedy nešetřit na důchod, ale dopřát si, co se do mě vejde. To je základní pravidlo kapitalismu. V tom byl problém ekonomie socialistického systému, že se snažil držet ukazatele stabilní (třeba si vzpomeňte na pevné ceny tak zvaných základních potravin), ale svět kolen utíkal jinak dopředu.

Takže suma sumárum: Humbuk kolem nedefinované "důchodové reformy" stojí na tom, jak ponechat důchodce svému osudu a najít důvod pro nezvyšování penzí. Cokoli kdokoli z koalice navrhne bude smáznuto s odůvodněním, že TOHLE důchodová reforma není. Ono ale nelze podle těchto tlaků udělat nic, protože to vždycky bude špatně. Musí to být špatně, protože o důchody nejde. Proč ale teď vůbec něco dělat, když pojištění ně bohatě stačí? Proč pořád dělat nové důchodové komise, když jsou v principu zbytečné, ne-li nesmyslné?

A všimněte si, kdo s důchodovou reformou pořád mává. Dejte si na ně pozor! Ti mají (hubou) na srdci generaci našich vnuků, ale generace současných bab a dědů je nezajímá. Prostě vidí ranec peněz na důchodovém účtu a rádi by ho prohospodařili. Neřeknou ale, že by snížili pojistné na důchody, ale místo toho budou pořád omílat tu provařenou mantru o nějaké potřebné důchodové reformě.

V. Čermák 19.1.2020 17:10

Nebojte, žádný Bůchodová reforma se v Současnosti konat Nebude, neboť Zatím na ni nejsou Peníze. Opakovat Hloupý Drábkův Pokus o tunelování průběžného systému Babiš určitě neudělá. Hloupý pokus Maláčové ovšem také nemá šanci Rv

V. Čermák 19.1.2020 17:18

Pardon, Důchodová;-D

F. Sojka 19.1.2020 18:04

Máte pravdu, už jsem to psal jinde. Maláčová si nechala vnutit něco, o čem vlastně nemůže mít páru, ale chopila se toho s chutí nezkušeného nováčka.

Babiš není pro, vi vocogo, jenže neumí to říct tak, aby to lidi pochopili. Ale kdo ví, třeba je to taktika, jejíž smysl zná on sám.

P. Aron 19.1.2020 19:00

To je samozřejmě vaše věc, zda vše utratíte. Ale pak si nestěžujte. A spořit se dá i jinak než jen na účtu v bance. Třeba nákup nemovitosti. Před pár lety se dal koupit menší byt za velmi nízkou cenu.

F. Sojka 19.1.2020 20:07

A myslíte, že dělám něco jiného? Prostě to vrazím do něčeho, co má trvalou hodnotu a co se rychle nezkazí jako máslo. ;-D

JENŽE.

Nemovitosti jsou pro průměrného občánka taková hraběcí rada. Zkuste si najít, pokud chcete opravdu přesná čísla, na kolik dnes v Praze přijde metr podlahové plochy bytu. Ale i, když vezmete Stč kraj, tak slušný byt, tak při průměrné mzdě byste na něj prakticky nedošetřil.

Když jem psal, co jsem psal, tak jsem na takového občánka právě myslel. (Nehledě na to, že tématem byla kvazidůchodová reforma.)

Můj kamarád před deseti lety koupil v Praze garzonku za necelej mio, já jsem loni za cosi podobného 30 km za Prahou dal loni skoro 2x tolik. Na větší jsem neměl, ale na účtě jsem ty findíky nechat nechtěl.

Snad mně to piráti nevyfouknou.;-DRv

P. Staronový 19.1.2020 23:05

Pro vás je asi fakt lepší ty prachy hned prochlastat.

Nejsou ale všichni tací finanční negramoti.

M. Pivoda 19.1.2020 16:26

Sdělení pro české ekonomy 19. století

Technology is accelerating far more quickly than anyone could have imagined. During the next decade, we will experience more upheaval and create more wealth than we have in the past hundred years. Technology is accelerating far more quickly than anyone could have imagined. During the next decade, we will experience more upheaval and create more wealth than we have in the past hundred years.

Technologie zrychluje mnohem rychleji, než si kdokoli dokázal představit. Během příštího desetiletí zažijeme více otřesů a vytvoříme více bohatství, než jaké jsme měli za posledních sto let. Technologie zrychluje mnohem rychleji, než si kdokoli dokázal představit. Během příštího desetiletí zažijeme více otřesů a vytvoříme více bohatství, než jaké jsme měli za posledních sto let.

V. Petr 19.1.2020 17:26

To jako míníte náhradu jaderné energie spalováním dřeva, světlý to cíl EU. který ta píp Lejnová porovnává s dosažením Měsíce Američany??? Je to už 50 let a kam od té doby EU dospěla??? K vynálezu 40 pohlaví???

M. Pivoda 19.1.2020 17:37

Politici o ničem podstatném nerozhodují.

Rozhodující jsou inovace v soukromém sektoru.

V. Petr 19.1.2020 17:45

A "boj proti globálnímu oteplování" prosazuje KDO?

M. Pivoda 19.1.2020 17:47

Greta.

M. Pivoda 19.1.2020 17:50

Nechť dopadne jako železná pěsť!

Zuřivý právník Josef Urválek: “...Nechť váš rozsudek dopadne jako železná pěst, bez nejmenšího slitování. Nechť je ohněm, který do kořene vypálí tuto hanebnou hlízu zrady.” https://img.ceskatelevize.cz/program/porady/10362011008/soubory/D21_20170125_zabijeni_soudruha_pracovnilist01_1.pdf?1500636114

Český inkvizitor po listopadu 1989, Ústav pro studium totalitních režimů: „Nechť dopadne jako železná pěsť na všechna jména, která se objevila v seznamu StB před listopadem 1989.“S nikým nediskutujeme.

Ekonom Klaus o privatizaci: Nechť Neviditelná ruka trhu dopadne jako železná pěsť na české socialistické podniky v transformující se ekonomice. Tak se také stalo: V roce 2020 je jen cca 30% ekonomiky v českém vlastnictví.

Staří magoři v roce 2020: „Nechť dopadne železná pěsť na ekologickou Gretu! Nám záleží především na našem životě, nikoliv na jejím.“

V. Petr 19.1.2020 18:19

Jsou tady miliony, možná miliardy lidí, na kterých mi záleží více, naž na Svaté Grétě.

Opravdu nehodlám v rámci její psychoterapie zruinovat světovou ekonomiku!

M. Pivoda 19.1.2020 20:04

Psychiatrická léčba starých magorů se už nevyplatí!

V. Petr 19.1.2020 20:22

Na Vašem příkladu je to zřejmé...

P. Aron 19.1.2020 19:01

A kdo zavírá v Německu jaderné a uhelné elektrárny když ne politici ?

P. Aron 19.1.2020 19:00

R^R^R^

P. Aron 19.1.2020 15:25

Co se týče důchodové reformy stále mě překvapuje, jak se téměř nikdo nezmiňuje o druhé straně problému. Mluví se o zvyšování veku pro odchod do důchodu ale už vůbec ne o zvyšování věku, kdy mladí lidé vstupují do pracovního procesu a začínají přispívat odvody do systému. To je totiž skoro úplně stejný problém. Dříve studovalo vysokou školu podstatně menší procento populace a byla to skutečně ta část, která na studium měla předpoklady. Dnes se úroveň VŠ studia velmi snížila. K tomu naprosto šílené obory, které nemají uplatnění jinde než v nejrůznějších neziskovkách a státní správě. Pokud by se tito lidé zapojili do práce v 19 letech hned by ta bilance systému vypadala jinak.

P. Aron 19.1.2020 15:27

K tomu si přidejte nárůst armády úředníků, pracovníky neziskovek. A všichni vysávají státní rozpočet. Takže chcete li přemýšlet o reformě začněme tady. A to není jen věc důchodů ale vyrovnaného státního rozpočtu, peněz na infrastrukturu atd.

P. Staronový 19.1.2020 15:53

To by šlo řešit snad jedině omezením státního financování vysokého školství a taky omezením zbytečných, až škodlivých státních institucí (a zrušením podpory politických neziskovek). Jenže, nic z toho nikde neudělají.

V. Církva 19.1.2020 14:00

Ne že by člověk neměl spořit. Hlavně by ale měl mít děti. A ne, že je bez problémů to, že bude hodně důchodců. Pokud je ale pravda nějaká robotizace zkrátka to, čemu se říká 4G manufacturing, pak by měl pan Babiš pravdu. Vyšší efektivita znamená vyšší platy a z těch skutečně vyšší daně a z těch lze platit důchodce který může žít obstojně.

Naprosto vůbec pak nerozumím jak zpomalí ekonomiku zvýšení daní pokud by je opravdu všechny dostali důchodci. Je přeci naprosto jedno jestli utratí peníze důchodci. jen se to snad projeví na struktuře. Důchodce si nekoupí drahý čínský mobil nebo čínské Volvo, ale české jídlo nebo českou Skodovku. Takže vlastně důchodci mohou tuzemské ekonomice pomoc i líp, než mladý pracující.

Aneb, je samozřejmě teorie, tímto směrem naše ani evropská ekonomika nejde. (Například se velká část prostředků vyplácá na migranty a politické neziskovky, zbytek rozkradou politici a rádoby podnikatelé = kamarádi politiků dík dotacím) Jenže měla by a mohla by

Jen si nesmíme nechat rozkrást republiku Čínany a Arabáči.

J. Kulheim 19.1.2020 15:21

Nevím co by se dalo ještě zdanit.

Jestliže zvýší daně podnikatelům ve výrobní sféře budou muset tyto daně dát do nákladů. Bude to muset započítat do ceny výrobků Pokud tyto výrobky nebude nikdo kupovat, tak by musel snížit platy nebo podnik uzavřít.

Možno omezit výdaje státu - dotace, pobídky, neziskovky mimo neziskovek se sociálním zaměřením, pomoc směřovat pouze k těm, kteří se nemůžou o sebe postarat, Hospodařit tak, aby byla omezena inflace, nechat lidem víc peněz nech se o sebe starají sami.

Pomáhat jenom těm, kteří se o sebe z nějakých důvodů nemohou postarat.

J. Kanioková 19.1.2020 16:14

Naprostý souhlas ! R^R^R^