6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Dráždit Rusa bosou nohou (2)

Odstranění Koněvovy sochy v době koronaviru mediálně poněkud zapadá. Naštěstí. Ale ono se zase vynoří. Národy mají paměť delší než sloni. Viz naše zaťatost vůči katolické církvi a Habsburkům.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Staronový 17.4.2020 8:29

Of fašistů nás nebylo třeba osvobozovat, žádní Italové zde nebyli. Osvobozovali jsme se a byli osvobozováni od národních socialistů, nacistů. A osvobozovali nás, mimo jiných, i socialisté internacionální, komunisté.

A ti to vymyslili, říkat nacistům fašisti, aby netloukla do oka podobnost mezi socialismem nacionálním a socialismem internacionálním (v názvu, sovětským komoušům nebyl v praxi nacionalismus nijak cizí, podobně jako dnes Rusům).

I. Schlägel 17.4.2020 9:54

Přesně.

R. Langer 17.4.2020 6:06

Už se na ty sochy prosím vás všichni vy*erte, děláte těm idiotům bourajícím "staré časy" jedině medvědí službu. Nechte to na voličích!

P. Dvořák 17.4.2020 6:57

Já bych pomníky a sochy neboural volby-nevolby.

I negativní zkušenost nebo zážitek si s sebou člověk nese celý život jako poznání, stejně tak pomníky a sochy bych nechal jako poznání, znamení doby.

Ovšem pozor: Ne znamení doby kterou mají připomínat, ale znamení doby kdy byly postaveny.

P. Moravčík 17.4.2020 9:12

V Kapskom meste, pred Múzeom venovanom otrokárstvu (tuším Slave Lodge), stojí socha Iana Smutsa, tvorcu apartheidu v JAR, ďalej stojí pomník víťazstva (masakru) nad zuluskými bojovníkmi... A nikto sa to doteraz nepokúsil odstrániť. Je to kus ich histórie, tak sa s tým netrápia.

R. Langer 17.4.2020 9:57

Vsak já bych dnes chtěl vidět ten Stalinův pomník na Letné. A potom by jenom stačilo sledovat, kdo tam nosí věnce. Oni by se tím zřejmě ještě chlubili... :-D

D. Mach 17.4.2020 6:01

Obvyklá snůška jedovatých slin na ty, co nevyhovují páně Vlkově pohledu na svět. Podstatná chyba je hned na začátku. Maršál Koněv není padlý hrdina. On tady svůj krk nenasazoval, přijel až do osvobozené Prahy.

To, na čem se podílel po válce, to můžeme v klidu přejít, byť o byly pěkné prasárny a není tedy na něm co oslavovat. Praha 6 jednala o odstranění sochy už od devadesátých let a není tedy žádným překvapením, že k přesunu sochy kamsi do skladu došlo. On Stalin byl po válce také hrdina a stavěli se mu pomníky. A ty pak bourali soudruzi sami. U Koněva se pohled na jeho historickou úlohu také změnil stejně, jako se změnil pohled na Sověty osvoboditele. Do roku 1968 jsme je oslavovali. Od tohoto roku jsou už ale pro většinu národa pouhými okupanty.

No a určitě znáte ten školní vtip z dávných let : Kdo řekl slavný výrok "Ty hodiny se tam nevejdou?" Maršál Koněv stojící vedle gruzavíku před staroměstským orlojem.

A. Renjascu 17.4.2020 10:00

Problém je, že rodina pana Vlka i pan Vlk sám byli stalinismem a komunismem výrazně poškození a zažili dost utrpení a to dává jeho názorům přece jen jinou váhu než nám, kteří mudrujeme z pohodlí svého pokoje.

P. Khail 17.4.2020 11:20

Sám pan Vlk byl členem KSČ, takže s tím utrpením bych to nepřeháněl. :)

I. Pávek 17.4.2020 2:59

Položím tu jednoduchou otázku: Jak by asi skončila válka, kdyby se Rudá armáda zastavila na západních hranicích Ruska? Vložme teoreticky do úst Stalina tuto větu: Naše obranná válka skončila, další postup by byla válka útočná. Nebudu obětovat naše vojáky proto, co jste si v Evropě natropili. Pro Rusko válka skončila a uzavřel by s Německem nějakou dohodu. A Německo by vrhlo miliónové armády a veškerý vojensko průmyslový potenciál na západ? Německé armády by se do roku zastavily na atlantickém pobřeží. A 17. 4. 2020 ani já ani nikdo z těch pisálků, kteří tu dnes budou kvákat svoje moudra a kydat hnůj na Rusko tu nebyl.

P. Rychetsky 17.4.2020 3:10

Polozim jednoduchou odpoved. USA a spojenci by dobyli celou Evropu a my se nemuseli placat 40 let v bolsevickem svrabu. Takze lepsi varianta nez historie.

Nebo by se Hitler trochu otrepal a napadl Rusko znovu, pote co by Rusko bylo napadeno Japonskem, kteremu by USA daly volnou ruku, jelikoz Rusove uz by nebyli antihitlerovsti spojenci, ale jen protivni vsemuskodici bolsevici.

J. Krásenský 17.4.2020 3:43

\Jednoduchá, ale nesprávná. Stačí si přepočítat počty německých divizí na východě, které by se obrátily na západ.

S. Landa 17.4.2020 9:56

Pokud by posléze Rusáci, jak je jejich zvykem, začali zásobovat Němce surovinami, mohl být opravdu problém, ale spíš jen v délce konfliktu.

Že by spojenci vyhráli, není pochyb.

J. Lukavsky 19.4.2020 9:25

no kdesi jsem četl, že polovina vojáků z US army si nevystřelila na Němce, čili měli velkou reservu, jak je u nich v kraji zvykem. A problém by také byl, že Německu docházely zdroje všeho, takže zanedlouho by neměli ani pro vojáky chleba, potom ani zbraně. Říše umírala na úbytě a už nebylo kde drancovat. A obsazené zázemí bylo jednak vykradené, jednak zničené a také nepřátelské. Prostě Vůdce vsadil vabank a prohrál. J.L. end

D. Mach 17.4.2020 6:03

Ano pane Rychetský, víceméně by to tak dopadlo.

P. Rychetsky 17.4.2020 4:52

Vložme teoreticky do úst Stalina tuto větu: "Vychodni Evropo, osvobodime vas a svobodu vam nechame, tak jako to delaly USA, a nebudeme vas vojensky obsazovat a neudelame z vas bolsevicke vazalske staty."

To bysme Rusum staveli a lestili sochy jak o zavod.

J. Šoffer 17.4.2020 9:13

Tak toto je přesná ukázka demagogie. Z dobyvatelů se dělají osvoboditelé.

V. Zadák 17.4.2020 1:59

Pane autore, k čemu fakta? Vždyť uvědomělí a státotvorní ovčané ví všechno "napvosto pvesně".

Pokud by Rusko neexistovalo museli by si jej vymyslet. Jak by si jinak kompenzovali vlastní frustraci?

P. Rychetsky 17.4.2020 1:56

"... Karel Kutlvašr byl stalinisty odsouzen na doživotí, na amnestii byl propuštěn v roce 1960 domů jen zemřít."

Zachazeni s hrdiny jako gen. Kutlvasr ci anglickymi letci je jednou z nejodpornejsich kapitol nasi historie. Jelikoz Konev byl stalinistou i breznevistou, tak nechapu proc tu trojcite jak pominuty s odstranenou sochou.

A take nevim proc je dulezite vysvetlovat a obhajovat co citi russti polobolsevici ci cinsti plnobolsevici. Dulezite je akorat vymyslet jak si je udrzet co nejdal od tela a spis vysvetlovat motivy i dopady jejich povetsinou odporneho chovani. Myslim ti anexi Krymu ci koronavirovy darecek. Cinani zerou hady a doktory, kteri o infekci chteli mluvit. Nevim tedy proc mate potrebu se jich zastavat.

J. Krásenský 17.4.2020 3:56

Místo útoků ad hominem je lépe vážit jednotlivé činy. Koněvovy armády osvobodily Československo od kruté německé poroby, kterou by - kdyby trvala další desetiletí - podstatná část slovanského obyvatelstva nepřežila. - Za to je správné projevit vděčnost jemu i sovětským vojákům. Jeho role v krutém a nespravedlivém potlačení maďarského povstání je špatná. Náš vděk ji nesmí potlačit. Ovšem ani naše odsouzení jeho dalších činů nemůže potlačit či překrýt vděk za osvobození. A stejně tak okupace vojsky Varšavské smlouvy a hlavně sovětské armády byla špatná od počátku do konce. Tu německou překonala v délce, ale ani v součtu let nedosáhla ani setiny obětí a krutostí, kterých se dopouštěli němci po mnichově a za protektorátu. Toto je sebevědomý a spravedlivý postoj, na které bychom měli stavět.

J. Krásenský 17.4.2020 4:01

Omlouvám se - to nepatřilo k Vám ale jako samostatný příspěvek.

D. Mach 17.4.2020 6:08

Copak on tady někdo ruší pomníky sovětské armádě, slavným či neslavným vojínům? To snad ne. Ten vděk vyjadřujeme průběžně a nikdo podíl Sovětského svazu na našem osvobození nerozporuje, naopak od role USA a spojenců, která je podceňována dodnes, dříve se o ní ani nesmělo mluvit.

Ale na druhou stranu protestujete stejně proti tomu, že soudruzi odstranili Stalinův pomník?

J. Šoffer 17.4.2020 9:32

Dejte si do pořádku pojmy, osvobození je to, že utlačovatel je poražen a stát se vrátí tam, kde byl před obsazením. Dobyvatel porazí utlačovatele a zabere si dobytý prostor. Rabuje (ne jen jednotlivý vojáci), ale celá armáda a to organizovaně. Nepožaduje válečné reparace, neodvádí občany "osvobozené" části do své armády i když součástí této armády je i sbor "osvobozovaného" státu. Nezabere část svrchovaného státu a nezatýká a nepopravuje občany tohoto státu.

J. Lukavsky 17.4.2020 19:09

"ani naše odsouzení jeho dalších činů nemůže potlačit či překrýt vděk za osvobození" no obdobné to je u gen. Vlasova. Ten byl nositelem Leninova řádu, Řádu rudého praporu a dalších medajlí, za boje u Kieva. Lvova, Moskvy, Leningradu aj. Poté ale se vzdal v naprosto beznadějné situaci a zachránil tak životy svých vojáků. Na konci války mohl utéct do Španějska, ale odmtl své vojáky opustit. No ale stejně ho oběsili (tedy v SSSR). Takže jeho velké zásluhy jeho spolubratři do úvahy nebrali. "Tak to chodí na tom světě, každou chvíli jinak, ......". Křest sv. Vladimira, znáte? J.L. end