3.5.2024 | Svátek má Alexej


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Marat 20.12.2008 13:57

Re: cit.:

Pravda padlo těch vojáku RA dost,ale kolik destitisícu z ních zabila vlastní vojska NKVD ? Oni i  ti rusové do válečných oběti započítávají i ty,které sajmi popravili a na frontě zastřelili.

Pamětníku,tak na nikom nechtějte aby za vás bojoval,aby vás chránil,.Srovnejte se se svými sousedy a nebudete muset být vůbec nikomu za ochranu a osvobozování vděčni.

To vás ještě nenapadlo,že to nebylo žádné osvobození,ale jen výměna pána špatného za horšího.Jenže nahajka dopadaná nahřbet slovanskou rukou je fajn.Ty rány nebolí a jsou pro otroky fajn.

Veterán 20.12.2008 15:47

Re: cit.:

Jenom to doplním o vzpomínku již zemřelého příbuzného - člena Svobodovy armády.

V ulici bylo kulometné hnízdo. Naši se stáhli a šli obchvatem. V mezidobě tam padlo několik desítek sovětských vojáků posílaných svým velitelem jako ovce na porážku "za vlast a za Stalina".

Čechoslováci to obešli a podařilo se jim hnízdo zlikvidovat bez ztráty jediného člověka!

Obdobně postupovala i západní vojiska. Stáhnutí a zavolání si podpory letectva, tanků, dělostřelecta atd. bylo normální, pouze sovětští velitelé nehleděli na množství vlastních mrtvých. Takže srovnávat množství padlích je ve skutečnosti ukazování viny těchto velitelů.

RS prosinec 2008 21.12.2008 9:05

Re: cit.:

Rozhodující přitom je, že Hitler sám vůbec nepočítal se sovětským útokem a pro jeho plány tato otázka nehrála vůbec žádnou roli. Jeho “Plán Barbarossa” proti Sovětskému svazu byl hlavním válečným plánem, pro který byly operace proti Polsku, Norsku, Francii a Anglii prologem k rozhodujícímu boji o “životní prostor na Východě” a proti “bolševickému smrtelnému nepříteli”. Již v “Mein Kampfu - Mém boji” Hitler označil dobytí Ruska jako “německou misi” křížové výpravy proti “světovému židovstvu, bolševismu a asiatskému živlu”. Již na jaře 1940 byly připravovány plány na přepadení Ruska. V březnu 1941 Hitler oznámil 250 vysokým důstojníkům wehrmachtu zničující tažení proti Sovětskému svazu, válku, ve které nebude vázán dosavadními zásadami lidských práv. “Válka proti Rusku nelze být rytířsky vedena. Jedná se o světonázorový a rasový boj, který musí být vedený s dosud nikdy tak bezbřehou tvrdostí.” V den přepadení Hitler pak napsal Mussolinimu: “Tímto svým rozhodnutím, ke kterému jsem se propracoval, se nyní vnitřně považuji zase za svobodného. Spojenectví se Sovětským svazem mě často velmi tížilo”.

lerak 20.12.2008 18:54

Re: cit.:

padli, protože nahnáni k následné okupaci čr.

RS prosinec 2008 21.12.2008 9:11

Re: cit.:

Změnu v názorech německého obyvatelstva pregnantně vyjádřila tajná zpráva Bezpečnosti říšské služby č. 246 z 15. prosince 1941. “Zvyšující se počet padlých vyvolal o to větší překvapení, když po nedávném prohlášení říšského tiskového šéfa se očekávalo, že bolševismus je rozhodujícím způsobem poražen, a tím nelze očekávat bojovou činnost většího rozsahu." Na Nový rok 1942 přinesl oficiální orgán vrchního velitelství německé branné moci Die Wehrmacht úvodník, který měl na tehdejší poměry nezvyklý název: Tvrdé poznání “ jasné závěry. “Válečný rok “ rok 1941? pravilo se v něm, “i v posledním Němci zakoval tvrdé poznání. Velkoněmecká říše nám n epadá jako dar do náruče. Musíme pro ni tvrdě bojovat a obětovat". Ještě jasněji se vyslovil vrchní šéf nacistické propagandy Joseph Goebbels, který při zahájení zimní pomoci překvapivě prohlásil, že “milióny našich vojáků stojí nyní po roce nejtvrdších bojů tváři v tvář nepříteli, který má velikou číselnou a materiální převahu." Vedení Třetí říše z přehnaného optimismu tak propadlo po bitvě u Moskvy do naprosté skepse. Následná Stalinova euforie byla však také předčasná. Vítězná cesta Rudé armády do Berlína trvala ještě čtyři desítky měsíců a byla poseta miliony mrtvých.

Lájoš 20.12.2008 11:02

Re: cit.:

 Jo,jo, je tak, ale bohužel nám zatím plivají do tváře komunisté a socialističtí populisté a tak lze jen doufat, že ještě mnozí prozřou a a uvědomí si včas, že i nedokonalá demokracie a spojenectví se zeměmi NATO je lepší, než-li obludná vláda komunistů s jejich tradičními spojenci a přisluhovači socialisty, třeba si říkající demokratičtí a v pevném objetí ruského medvěda. Třeba i jen dočasně.