3.6.2024 | Svátek má Tamara


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Ladislav N 13.3.2009 8:42

Re: No je hezké, že se tady rozplýváte nad kvalitou nebo nekvalitou potravin..

Rozumím, ale mně se nechce každý den jako za komoušů do krámu pro pytlík mlíka a ještě s rizikem, že nebude nebo bude nakyslé...

Cena, kterou za tuhle lenost platím, je průmyslový produkt.

Kdybych žil na vesnici a farmu s obchodem měl pár minut chůze nebo jízdy na kole, klidně bych si každý den zajel. Paradoxem dnešní doby je, že známým na venkově nakupuju na sklad za "akční ceny" trvanlivé potraviny a ty jim pak jednou za čas přivezu. Na ceny, za které jsem nakoupil pak zírají jako ve snu...

Kanuk 13.3.2009 8:42

Re: No je hezké, že se tady rozplýváte nad kvalitou nebo nekvalitou potravin..

Pokud jsem byl v ČR (naposledy 2006), tak "selský jogurt Hollandia" byl jediný, co nebyl rozmíchaná a vodou naředěná srágora.

Spousta lidí zřejmě neví, o co se jedná při pasteurizaci mléka. Jediným účelem a výsledkem tohoto procesu je zničit bacily(?) tuberkulozy, které se v mléku mohou vyskytovat. Nákaza tuberkulozou z mléka bývala jedna z nejčastěších příčin úmrtí na tuberkulozu.

"trvanlivé mléko" podle mé zkušenosti i uzavřené v ledničce vydrží nějaký týden přes datum doporučené spotřeby. Pak se musí vyhodit.

Ladislav N 13.3.2009 8:53

Re: No je hezké, že se tady rozplýváte nad kvalitou nebo nekvalitou potravin..

Pod pojmem "trvanlivé mléko" nemám na mysli to pěti- či desetidenní, ale UHT s trvanlivostí nejmíň pět měsíců (garance při skladovací teplotě 25°C. Když ho uložíte v chladu či teplotě něco nad nulou, vydrží podstatně déle. Samozřejmě najdou se u některého výrobce i vadné šarže, které se "nafouknou" už v obchodě. Ale dnes už mají tuhle technologii zvládnutou snad všichni.

honzak 13.3.2009 7:46

brečíte hezky

pane Hofhanzle, ale na špatným hrobě. Popsal jste situaci velmi dobře. A nejen v zemědělství. Nicméně "většinová" populace Vás nepochopí. Musí shánět v Lídlu kedlubny (z Itálie) v akci.

Dopadneme špatně, pakliže stále budou rozhodovat političtí panáci bez špteky vzdělaní v oboru, který řídí a jejich podržtaškové, kteří umí akorát arogantně vyžadovat plnění příkazů svých debilních šéfíků. A to napříč politickým spektrem.

dr Turnovský 13.3.2009 8:05

Re: brečíte hezky

Voni si farmáři poraděj. Je to velmi perspektivní obor a invrstice do půdy je vždycky dlouhodobě skvělá. Pokud nepřijde revoluce.

Vocílka 13.3.2009 7:44

Pan Čestmír Hofhanzl a jeho konzervativní strana

by se měli v příštích volbách snažit dostat do parlamentu a to tak,že získají co nejvíce voličů na vesnicích. Totiž většina půdy na které hospodaří současná družstva či akciové společnosti patří restituentům - potomkům dřívějších hospodářů, kteří restituovanou půdu těm nástupcům JZD pronajímají. Přesvědčí-li pan Hofhanzl tyto vlastníky aby na svých 10 hektarech začali po vzoru svých dědů řádně hospodařit, zaslouží se o kvalitnější potraviny.

Kanuk 13.3.2009 7:56

Re: Pan Čestmír Hofhanzl a jeho konzervativní strana

Jo, ale to by nejdřív ty svoje výrobky museli dopravit do měst a najít pro ně kupce za ceny, které požadují. Ti velkovýrobci obvykle dodávají "místním" velkoodběratelům, což jsou potravinářské továrny. Ono obvykle nic není tak jednoduché, jak o tom někteří psáči a politici píší.

Ladislav N 13.3.2009 8:06

Re: ale to by nejdřív ty svoje výrobky museli dopravit do měst a najít pro ně kupce

No to je právě ten nesmysl. Ve městech jsou vysoké náklady na provozování obchodu a stánky jakbysmet. Přiživují se na tom jak majitelé nemovitostí, tak obce na volných plochách.

Pár let po pádu komunismu tohle šlo a spousta lidí se živila dovozem ovoce a zeleniny přímo od producentů až z jižního Slovenska, které tady vyložili "svým stánkařům" a jeli pro další na otočku.

Hranice a zdražení provozu obchodů i bujení předpisů tenhle způsob prodeje silně prodražily a omezily. Prodej v kamenných obchodech je drahý a ve stáncích na ulicích tvrdě omezovaný. Je prakticky vyloučeno, aby si dnes tímto způsobem zemědělci zajistili prodej ve městaech. A přes velkoobchody narůstají marže mezičlánků.

Po liberalizaci cen v 1991 stánkový a pouliční prodej "z auta" všeho možného blokoval přemrštěné ceny obchodníků v kamenných obchodech. Dnes se tímhle způsobem nemáte šanci k zákazníkovi dostat.

kajik 13.3.2009 6:42

Autor je ale uplně !mimo mísu" a kecá a plká

 Včera jsem si koupil v Albertu brambory - dovoz z Maroka, nechutné a polovina se suchou plísní, která není pod slupkou vidět. V tesku jsem koupil křen bez vůně - dovoz odkundes z Turecka, kopr, který voněl jako lebeda je od bůhví kde. Že v zimě rajčata jsou nevidařeninou rajských jablíček, bych bral. Ale že stejnou nechutinu vidím na krámech i v době sezony neberu. Je sice hezké, že si můžu celý rok koupit podtržené, nedozrálé kiwi a zelené mango bez vůně, ale opravdu dobré voňavé  jablko bych celý rok neochutnal nebýt mého bratra zahrátkaře. Mohl bych pokračovat česnekem z Portugalska, který za týden "vyšeptá".... Ale teď aspoň vím kdo za to může- KOMUNISTI.

Petr1 13.3.2009 6:48

Re: Autor je ale uplně !mimo mísu" a kecá a plká

A kdo jiný? Kdyby zde nevláda 45 roků komunistická zločinecká organizace, tak zde bylo farmaření jako v Rakousku, BRD..............v každé vesnici obchůdek s produkty místních RODINNÝCH farmářů!!!

dr Turnovský 13.3.2009 6:53

Re: Autor je ale uplně !mimo mísu" a kecá a plká

No jo, jenom že ty obchůdky nebudou, dokud český úředník bude vytvářet normy a podmínky pro obchodování, porážku, nakládání......jiné než u sousedů. Kdyby stejné podmínky měli  u Sousedů, tak by je hnali svinským krokem vidlema

Petr1 13.3.2009 7:13

Re: Autor je ale uplně !mimo mísu" a kecá a plká

Doktore je to možné. Chci konkretní příklad.

dr Turnovský 13.3.2009 7:57

Re: Autor je ale uplně !mimo mísu" a kecá a plká

není problém....stačí hygienické normy na domácí porážku....

v rakousku stačí stůl, nůž, kontejner pro kafilerku, nebo třeby i pytel, kachlíky na zdi a lednice...U nás musíte mít bla blabla, malá jatka. včetně všechn náležitostí. Bratru nejméně 5 mio. Jinak nesmíte prodávat. Stejné je to s mlékem, máslem,

Petr1 13.3.2009 7:30

Re: Autor je ale uplně !mimo mísu" a kecá a plká

Doktore ještě něco., V Rakousku mám obchodního partnera a jeho rodiče mají vinohrady a živí se výrobou vína. Před x léty demonstrovali naši vinaři kvůli malým dotacím. Náhodou jsem tam zrovna jel a ptal se, kolik rodiče dostávají dotací na víno. Nerozuměl otázce. NIKDY nedostali ani šilig ani euro dotací! Tak nějak těm našim zaměstnancům v zemědělství nerozumím.

Kanuk 13.3.2009 7:37

Re: Autor je ale uplně !mimo mísu" a kecá a plká

Helejte, Petře, já o vinařství vím jen to, co jsem se dočetl tady na Psoj. Vím, že čeští, teda zejména moravští, vinaři nadávají na "omezení", diktované EU. Ale někdo tu napsal, že kdo nežádá dotaci na pěstování vína, může si ho pěstovat, kolik chce. Jestli je to pravda nebo ne, to nevím, jak jsem koupil, tak prodávám. Ale také z toho plyne, že není pravda všechno, co lidi říkají.

Petr1 13.3.2009 7:46

Re: Autor je ale uplně !mimo mísu" a kecá a plká

Kanjku nevím jestli jsou malí nebo velcí vinaři na rakouské poměry. Jednou jsem tam byl na vinobraní a vylisovali cca 100.000 litrů šťávy. Tak asi malí nejsou. A kdyby mohli, tak určitě o dotace žádají. Oni jsou to pěkní šetřílkové.

Kanuk 13.3.2009 8:07

Re: Autor je ale uplně !mimo mísu" a kecá a plká

Petře, souhlasím bezvýhradně s poslední větou. Neslyšel jsem o sedlákovi, který by nebyl šetřílek. Ale podle toho co píšte vy, a co jsem o dotacích četl, tak dotyčným lidem by se nevyplatilo žádat o dotace, protože by museli omezit výrobu.

Kanuk 13.3.2009 7:12

Re: Autor je ale uplně !mimo mísu" a kecá a plká

Petře, byl jste v tom Rakousku a Německu? Chcete mi (nám) nakukat, že ti Rakušané a Němci (stejně jako Kanaďané, Američani a Čížkové) nakupujií od těch rodinných farmářů a ne v superduperhypermarktech, kde je to o pár šušňů levnější?

Petr1 13.3.2009 7:21

Re: Autor je ale uplně !mimo mísu" a kecá a plká

Kanuku do Rakouska jezdím dost často. Ano prodejny potravin byly za posledních 20 roků zlikvidovány markety, ale já mluvím o zemědělských produktech. A ty se na vesnicích prodávají. Buď v obchůdcích nebo přímo farmáři. Před každým druhým barákem je cedule na prodej- jahody, jablka, meruňky.............................Oni z toho žijí, tak se snaží. Na rozdíl od včerejších demonstrantů-zaměstnanců v zemědělství. Chtěl bych vědět, kolik bylo včera v Praze SOUKROMÝCH RODINNÝCH FARMÁŘU.

Kanuk 13.3.2009 7:49

Re: Autor je ale uplně !mimo mísu" a kecá a plká

Jo, Petře. V Kanukistánu, kde já bydlím, taky mají soukromí sadaři stánky podél silnice, zejména v oblasti Okanagan, což je asi 150 km do vnitrozemí od západního pobřeží. Je pravda, že nikde nedostanu koupit merunky nebo broskve takové, jako prodávají oni. Ale kvůli kilu broskví nepojedu 300 km (a nepojede nikdo) a ve městě, ať už v superduperhypermarketech nebo i v malých čínských krámech dostanu jen ovoce, dovážené z Kalifornie. Jeho kvalita je taková, že jsem ovoce už skoro přestal kupovat, ale obvykle je levnější, než ovoce vyprodukované místně. Při tom kvalita balení je nesrovnatelná, podobně, jako v Česku. Kde dovážené ovoce je v přepravkách s plastovými "přihrádkami" pro každé jablko, zatím co česká jablka přicházejí na trh v přepravkách jako brambory.

Ladislav N 13.3.2009 8:20

Re: Kanuk IP: 24.85.230.xxx

Neschopnost českých producentů dodat ovoce do obchodu nepoškozené a na pohled krásné je pozůstatkem myšlení "zemědělských producentů" za komunistického režimu, kdy většina produkce šla do kádí na džemy a průmyslové zpracování a s balením pro maloprodej se nikdo nepáral.

Kanuk 13.3.2009 9:21

Re: Kanuk IP: 24.85.230.xxx

Ladislave, v tomhle s vámi nesouhlasím. To mizerné balení je proto, že balit "po zápaďácku" je drahé. A jak uvedeno, sedláci jsou "šetřílkové", k čemuž já dodávám, že pro groč by si nechali vrtat koleno.

Ladislav N 13.3.2009 9:46

Re: Kanuk IP: 24.85.230.xxx

No, jako příklad už léta starý dávám broskve převezené ze sadů Brno-Tuřany do velkoobchodu vzdáleného tak max. 5 kilometrů v zelených přepravkách jako brambory. Tvrdé s měkkými do vrstev pohromadě.

Já tam přijel, když to majitel velkoobchodu se ženou přebírali a ty pomačkané měkké prodávali za zlomkovou cenu, aby se jich rychle zbavili. Chuťově byly lepší, než chladírenské brostkve z dovozu, ale prodat je za stejnou cenu nedokázali. A to je jeden z mnoha příkladů neschopnosti, o níž jsem psal.

Kanuk 13.3.2009 6:20

HAHAHA

Nejlépe dlouhodobou odpovědnost zajišťovalo přímé vlastnictví půdy a kontinuita vlastnictví v rodové linii hospodáře. ...Jo, tak proto dnes v době květu není vidět nic jiného, než žluté lány řepky, přesto. že je známo, že řepka snad nejvíc ze všech rostlin vyčerpává půdu. Takže jsem zvědav, k čemu ty současné lány budou dobré za pár let. Hlavně, že řepku pěstují soukromí zemědělci. Tradičně, neslyšel jsem o větším hladovi, než je český sedlák.

dr Turnovský 13.3.2009 6:30

Re: HAHAHA

Hele Kanuku, Vy si opravdu myslíte, že sedlák se na podzim rozhodne....na poli u lesa budu mít řekpu, u rybníka pčenice a za mostem kukuřici? A udělá to? No je vidět, že se máte ještě co učit. Naštěstí nejste farmáč a jen  kluk z města :-)))

Ale řečí jak kdybyste měl největší brambory

Kanuk 13.3.2009 7:30

Re: HAHAHA

Helejte, pane doktore vod Turnova (prosím, to není urážka,ale pokus o slovní hříčku) . je pravda, že já rozumím zemědělství jako koza petrželi, píš ještě míň, protože ta koza petržel pozná, ale já ne.  Ale když mám tolik řečí, tak mi laskavě vysvětlete, proč v době květu na českých polích není vidět pomalu nic jiného, než žluť. Podle mých nepatrných znalostí zemědělství žlutě kvete jen řepka a ohnice. A ta česká pole jsem po deset let vídal každé jaro, od r. 1995 do 2006.

dr Turnovský 13.3.2009 7:52

Re: HAHAHA

pokuste se poznat rozdíl mezi hořticí a řepkou...;-)

Kanuk 13.3.2009 8:22

Re: HAHAHA

Pane Dr, chcete mi vykládat, že to žlutý, co jsem viděl na polích, byla hořčice a ne řepka? To by asi ČR dodávala hořčičné semínko na výrobu hořčice v celém světě.

Ladislav N 13.3.2009 7:57

Re: Kanuk IP: 24.85.230.xxx

Protože díky dotacím státu a nesmyslné podpoře tzv. "biopaliv" nehrozí, že by se taková úroda řepky neprodala, je to jedna z nejvýnosnějších plodin (v daných souvislostech).

Není to tak dávno (2-3 roky?), co se rostlinné oleje pro potravinářské účely prodávaly ve větších marketech za 15 Kč / litr i méně. Nakupovalo se to i pro pohon starých dieselů, ve směsi s naftou. Dnes už tyhle oleje pod 20 Kč nekoupíte a běžné ceny jsou blíž 30 Kč/litr.

dr Turnovský 13.3.2009 8:04

Re: Kanuk IP: 24.85.230.xxx

ale dyť se už ta řepka moc nevyplatí...dávala se jako "balast" A hlavně fakt si to lidi často pletou s jinejma "žlutejma"