26.4.2024 | Svátek má Oto


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Ladislav N 13.3.2009 19:52

Re: Vesnice mého dětství se nevrátí, to je prostě pokrok.

Bolševici moc nezískali dobrovolně, ale násilím a terorem. Proto byl komunistický režim prohlášen za nezákonný a zločinný.

Kanuk 13.3.2009 20:51

Re: Vesnice mého dětství se nevrátí, to je prostě pokrok.

Redbitře,  ona spousta černoušků v USA se nemá o moc líp, než ti v tom Zimbabwe. Protože černoušci jsou černoušci, jak v Zimbabwe tak v USA. Jeden se i presidentem může stát. Akorát v Zimbabwe nemaj tolik bílejch.

Imp 13.3.2009 22:48

Re: Vesnice mého dětství se nevrátí, to je prostě pokrok.

Protoze bylo bilym farmarum povoleno si odvest aspon neco malo majetku pri vyhnani svymi povozy, a ty traktory pak novym "farmarum" chybely :-)

Pišta 13.3.2009 20:28

Re: Vesnice mého dětství se nevrátí, to je prostě pokrok.

A taky v Holansku čili Nizozemí pozavírali  sto tisíc sedláků, kteří nechtěli do JZD jako u nás?  A kolik jich popravili?

.... 13.3.2009 14:12

lobbování patří k demokracii :-))

zemědělci z rodinných farem,  na rozdíl od zemědělských velkovýrobců, nemají peníze na lobbování (čti uplácení poslanců a zákonodárců) v parlamentu a ve vládě. To je logika věci. Stejně tak u nás neprojdou protikuřácké zákony jako jinde v civilizované Evropě. Tabákové koncerny peníze mají a řeči o "svobodě" kouřit druhým při jídle pod nosem jsou jen kouřová clona.

U nás ale uplácení ještě není takový problém, lobbování je nejhorší v našem novém vzoru USA. Vláda tam plní zakázky mocných těžařských a zbrojařských skupin, které financují volební kampaně svých lidí. 

Ještě k tomu zemědělství: autor je nesmírně naivní. Vývoj od rodinných farem k zemědělské velkovýrobě  je všude na světě. V USA např. byl a je hodně drastický, rodinné farmy se drží už jen na nemnoha místech. Stačí se podívat na satelitní snímky kupříkladu Kansasu a máme jasno.  Stejný vývoj je i ve Skandinávii, Západní Evropě, Austrálii, Asii, všude, komunismus nekomunismus.  Liší se pouze svou rychlostí. Srovnávacích prací o využití krajiny v té které zemi jsou stovky. Netvrdím, že se vývoj ubírá správným směrem. Pouze reaguje na neomezený pohyb obyvatel, zboží a finančních toků po celé planetě a zákony trhu.  Je v zájmu silných finančních skupin. Protisměrný vývoj v současné době není možný. Včetně ideologických důvodů....

Ferda. 14.3.2009 20:13

Re: lobbování patří k demokracii :-))

Vy podle satelitních snímků rozpoznáte, jestli se jedná o rodinnou farmu, nebo s.r.o. ? Pane, všude na světě hospodaří  v naprosté většině rodinné farmy, snad komě Izraile a Č.R. Asi jste měl na mysli zvětšování výměry, což je veliký rozdíl, ale ani to není tak drasticé.  Průměrná výměra v E.U. činí asi 18Ha.

Pamětník 2 13.3.2009 13:40

České zemědělství

Článek o stavu zemědělství je sice pořádně dlouhý,ale nic neřeší.Naopak končí konstatováním,že zemědělství se odkládá na neurčito.S Vašim článkem polemizovat nebudu,i když si pamatuji,že předsedy družstev dělali mimo neználků,často i opravdoví sedláci se vztahem k půdě.Dnes se stačí podívat na odborníky .V čele ministersva zemědělství je matematik Gandalovič a u dalších ministerstev to není jiné.Možná někdo namítne,že na řízení mají spousty odborníků,ale kdo skutečně ví,že tito lidé jsou schopní?

Pišta 13.3.2009 20:39

Re: České zemědělství

Sedláci nedělali předsedy nijak dlouho. Toho největšího,většinou před JZD zavřeli a rodinu vyhnali, aby mělo JZD kde "sídlit". A protože sedláci moc ve straně nebyli, začali do JZD dosazovat "kádry " s okresu. Těm potom nebylo po, plyšáku  co vracet protože pole nikdy žádné neměli a bylo vymalováno. JZD se tzv. transformovalo a aby nemuselo platit restituentům, následně "zkrachovalo". Dluhy zůstaly v "bývalém subjektu" a pole přešly i s použitelným vybavením do "nového". Restituenti většinou utřeli hubu a jelo se dál močálem černým kolem bílých skal. A tak je až dodnes. Autor má pravdu.

hafusak2 13.3.2009 13:13

život na vesnici

Pokud je tento článek určen dětem školou povinným, zapadá přesně do současného systému vymývání mozků. Pokud si jej přečte někdo kolem 60-ti let žijící na vesnici a pamětník těch událostí jen vrtí hlavou. Je nutno si uvědomit, že vesnice se neskládala jen za samotných sedláků, ale i těch, kteří u nich pracovali. Za celodenní sběr brambor /více než 12 hodin/ si sběračka mohla domů odnést jeden jednouchý košík brambor. Za celou sezónu ten, kdo nakládal, nosil a uklízel pytle dostal příslib, že mu budou v zimě zapůjčeny koně na odvoz dvou fůr dřeva z lesa. Průměrný hektarový výnos byl mezi 25-30q/ha. Naprostá většina statků byla zatížena obrovskými dluhy, řada sedláků byli alkoholici a karbaníci. Pokud jsou stížnosti na dodávky, tyto byly i za protektorátu, kdy je plnili bez připomínek a ještě zbylo na šmelinu. Teprve za války bylo uzákoněno, že zaměstnanci /čeleď/ musí spát v místnosti a ne na slámě ve stodole, rovněž bylo i stanoveno, že mají dostávat plat a kolik. Rolnická družstva fungovala už r. 1870, jejich nějvětším stoupencem a propagátorem byl A. Švehla (1873-1933) předseda agrární strany v letech 1909-1933. Takže kdo chce dšít oheň a síru na komunisty, ať si nejdříve uvědomí, jestli ono kravičkářské hospodářství bylo vůbec schopno stát uživit, a také kdo by byl ochotný pracovat v zemědělství dnes za tehdejších podmínek.

R.J. 13.3.2009 13:46

Re: život na vesnici

 Tak jsem se nemýlil, hafusak je rudý ptáček, co tak demagogickou rudou píseň zpívá, rád. Odkud voni přišli? Z Novinek? Proč tam nezůstal ? Přečtou nám ještě něco z příručky pro agitátory strany, co dostával zemědělský tajemník z ÚV. Mám nízký tlak, Ty mě ho zvedneš, nechceš třicet korun? Ušetřil jsem za lék. Ty jsi takový lidový léčitel krevního tlaku. Učili Tě doma že lhát se nemá ? Aha, neučili, pro rudé schůze nebyl čas. Ovšem výuka demagogie probíhala přímo ukázkově, to se zase musí nechat, dokonce jsi zastínil některá "esa", která se zde snaží již delší dobu, budeš si s nimi rozumět, uvidíš. Jak to kluci rudý děláte, hledáte, až se najdete, asi ta chuť znárodňovat /krást/ Vás spojuje, né nadarmo jste to měli v tom Vašem hesle " proletáři všech zemí, spojte se". Co z toho vzniklo, víme dobře, bohužel, někteří se již těch Vašich "výdobytků" nedožili, umlátili jste je v koncentrákách , nebo Vašich "vyšetřovnách". Nejedna sedlácká rodina zaplakala, ale o tom nic nevíš, viď, věděl jsem to , Ty nic, Ty "muzikant". Ale  "hraješ" falešně, tahá to za uši.

Pamětník 2 13.3.2009 14:30

Re: život na vesnici

Mluvíte velmi zasvěceně,asi jste toho hodně prožil.Já si myslím,že diskuse je od slova diskutovat,proto diskutoval i pan Hafusak i R.J.Pokud  máte problémy s tlakem,tak to nečtěte.Pravdu máte oba v některých věcech,ale proč nekonzultovat oba názory?To už tady bylo,že za jiný názor byl člověk darebák.Naučil nás to bolševik a dnes se nám to hodí.Část Vašeho příspěvku vůbec nesouvisí s článkem.Včera jsem zrovna viděl filmový dokument o Protektorátu,kde jsem si všimnul plakátu,který vyzýval dělníky v boji proti keťasům a šmelinářům.Proč používáte výraz ve Vašich?Jste přesvědčen ,že dotyčný je nebo byl vůbec komunista?Možná mne také začnete obviňovat z bolševismu od kterého jsem měl hodně daleko,ale zeptám se Vás.Pokud jste už před rokem 1989 chodil volit,volil jste někoho jiného,než kandidátku NF?A pokud ano,tak jste ty bolševiky pomáhal držet u moci stejně tak,jako obrovská většina národa,včetně nynějších významných politických špiček.Tak diskutujme,ale buďme zároveň soudní!!:-/;-):-)

R.J. 13.3.2009 15:04

Re: život na vesnici

Volit jsem byl jednou, chtěl jsem bílý lísteček, ten soudruh neměl, tak jsem holt nevolil a již jsem se nikdy u voleb neukázal, to za prvé.  Mohl jsem si to jako "lopata" dovolit, nikdo se na mou práci netřásl. Za druhé, srovnávat úroveň zemědělství tehdá a dnes je demagogie. Nevím jestli ten Hafusak byl člen strany, řekl bych že jo, ale je to jedno, názory má stejné. Lež a demagogie. Jinak nevím co je keťas a šmelinář, to je ten co porušuje nacistické  a bolševické pseudozákony? Mě bplševik naučil , že všichni, co se tak ohánějí  spravedlností, skončí jako vrazi, utlačovatelé, zloději a lháři.Pozoroval jste to také? Měl jste na to padesát let. Zažil jste to jejich dobrodiní na vlastní kůži? Máte někoho z rodiny , kteří to zažili? Tak Vám nezbývá, než si před bolševikem a jejich obdivovateli uplivnout. Po všech zvěrstvech, co zde prováděli od 45 do 89, by měli zalézt, držet tu svou prolhanou hubu a tiše zpytovat svědomí, ale to chci moc, žádné svědomí nemají, jak řekl jeden klasik, "i liška má svou morálku,když krade slepice, kdyby jí neměla, nebyla by je schopná krást". A to je případ bolševiků, neuvědomují si, co provedli, některé zrůdy jsou na to ještě hrdí, fuj, hnus.

Ladislav N 13.3.2009 17:18

Re: život na vesnici

 R^ !!

H.K. 13.3.2009 17:24

Re: život na vesnici

R^

Pamětník 2 13.3.2009 18:33

Re: život na vesnici

Pane R.J.Děkuji Vám za obsáhlé zhodnocení bolševika.Buďte, bez obav,že jsem neměl na růžích ustláno,ale proč pořád nechcete pochopit,že nadáváte 99,9 % procentům národa,včetně Klause,kteří tento režim podporovali.Narodil jsem se v prvních dnech okupace Německem,otec byl 4 roky v Mathausenu,komunisté mě měli rádi jako veš v kožichu,mému dědovi zabavili velké hospodářství,ale takovou nenávist k jiným názorům nemám,protože stejně tak jako za války tak i po válce národ žil a musel přežít.Bohužel řada lidí neunesla volání moci a chovala se tak,že se musíme stydět.Jestli si myslíte,že právě ta dnešní doba je ta dobrá,klobouk dolů.S těmi klasiky bych byl také opatrný.Mohu citovat Karkla Čapka: " Člověka nepředěláš,člověk se vyvíjí."Jinak si Vás cením,že jste patřil mezi těch pár tisíc lidí co nevolili,pokud si nevymýšlíte,jako řada dnešních bolševických bijců,Mejstřík,Štětina a další.Jinak si myslím,že řada lidí se svým chováním hodně připomíná mocipány minulé doby,ale rozhodně ne drtivou většinu nár.oda.Ale to patří k naší mentalitě.Asi bude prospěšnější se věnovat průkazným materiálům.Jinak svůj názor týkající se nerespektování jiných názorů,je pozůstatek po bolševicích,protož ti každého,kdo odmítal jiné názory než oni,byl darebák.

R.J. 13.3.2009 19:41

Re: život na vesnici

Pamětníku II, díky tomu, komu jsem se narodil, tak se mnou bolševik vymetal od patnácti výrobní proces ve fabrice. S mojí rodinou ještě něco horšího. Vše nám ukradli, vystěhovali z bytu atd, znáte to, né ? K tomu "lidu" co je volil. Také jsem kolikrát přemlouval kolem sebe lidi, aby nechodili k volbám, dost jich nechodilo, těch 99.7 je komoušský výmysl, ale je fakt, že většina chodila, bála se teroru bolševika, bylo to vynucené. Chápu , že někteří nechtěli skončit jako já, v kotelně, ale stejně, i kdyby se k volbám dostavilo jen 5 lidí, stejně by to komouš zfalšoval, to bych lidem tak nezazlíval.Co lidem kolem sebe zazlívám , je to, jak to dopadlo po 17 Listopadu,ta neochota demonstrovat a vytvářet nátlak , jak zatočit s bolševikem. Když k tomu připočteme 1,5 milionu komunistů, kteří  jsou škodná, tak se nedivte že to zde vypadá jak po bitvě U Chlumce. Ale to je na esej, ne na článeček. Jinak Vás zdravím ,pamětníku II.

Pamětník 2 14.3.2009 9:15

Re: život na vesnici

Myslím si ,že diskuse s lidmi Vašeho typu je obdobné jako s bolševiky.Snad jen to ,že boxujete v obráceném gardu.Položil jsem také otázku,zda v současné době je vše v pořádku?Já Vám jen chci připomenout tolikrát opakované:"Bolševik nás naučil nesnášenlivosti.Každý,kdo má jiný názor,či myšlenku,je darebák."Z vašich myšlenek je pravdivá ta,kde píšete,že lidé měli strach.Jinak jste si z komunistické společnosti odnesl jen nenávist,neochotu respektovat jiný názor a nepodložené úvahy.Znovu musím zdůraznit,že takovými myšlenkami a názory ,nás obtasnovali soudruzi po  celých 40 let.Měl by jste se naučit vnímat i jiné názory a myslím,že brzy si budete muset zvykat na jiné soudruhy,kteří bohudík už nebudou z KSČ,ale jiných stran.Pokud to necápete,začněte situaci mapovat a ne jen nadávat na věci ,které už nikdo nevrátí.Podívejte se kolem sebe,jak vše vypadá i bez bolševiků.

J.D: 13.3.2009 19:43

Re: život na vesnici

!!R^!!

hafusak2 13.3.2009 14:48

Re: život na vesnici

Teď jsem se ale opravdu od srdce zasmál. Tolik neznalosti a nenávisti nacpat do jednoho článku, to se jen tak někomu nepovede.O letech 50-tých píšu z pozice pamětníka, moji rodiče již pracovali ve městě, ale prarodiče /narození ještě v předminulém století/ si dřiny u sedláků užili až dost za všech režimů. Naprostou většinu těch starých sedláků jsem  osobně znal a co si prožili vím z první ruky a ne z televize. Také se ještě pamatuji, že v r. 1968 přišli studentíci agitátoři proti družstvům /to ještě nebyla JZD sdružena do nesmyslně velkých celků/ a nejvíc se existence družstev zastávali právě ti nejstarší a nejzkušenější i když logicky měli být proti. Oni totiž ještě dokázali objektivně posoudit klady i zápory. S jejich vymřením se uvolnil prostor pro demagogii.

R.J. 13.3.2009 15:13

Re: život na vesnici

Opět demagogie, nic jiného neumíš. Zmatláš to vše dohromady, vytáhneš co se Ti hodí do krámu a z toho děláš pravdu.

Josef Král 13.3.2009 16:05

Re: život na vesnici

Tak a nyní místo demagogie něco faktů.Moje matka pracovala celý život jako nádenice u sedláka, protože jiná příležotost prostě nebyla.V období sušení sena a žní dostávala každý večer dvoulitrovou konvici mléka a v období vybírání brambor si mohla za celodenní dřinu odnést plný košík brambor.Momo to, když se pekl chleba, dostala týdně půl bochníku a 5 vajec.Tak to je pane R.J., který  se stydíte uvést i své jméno pravda, kterou si nebudete-li líný ověřit, protože takových byly tehdy stovky neli tisíce.Až budete vy příště matlat svoje nesmyskly, tak si laskavě nejdřív zjistěte fakta.Jinak se dost zesměšňujete!

Ladislav N 13.3.2009 16:27

Re: život na vesnici (Josef Král IP: 85.71.179.xxx)

Porovnejte si to s podmínkami života v komunistických lágrech, kam nacpali nepohodlné sedláky!!

J.K. 13.3.2009 16:41

Re: život na vesnici (Josef Král IP: 85.71.179.xxx)

Až zavřete tu kozu, která vás pravděpodobně ruší, začněte psát o voze!

Ladislav N 13.3.2009 16:55

Re: život na vesnici (Josef Král IP: 85.71.179.xxx)

Copak, sedláci zlikvidovaní komunisty se nepočítají?8-o

R.J. 13.3.2009 16:38

Re: život na vesnici

V kolika Tě matka měla ? v osumdesáti ?  Nebo jsi stotřicetiletý ? Plat nedostávala? To mě chceš namluvit? Neblbni, to máš z Jiráska, ale spletl jsi si století. Zde není soutěž v sedmilhářích.

J.K. 13.3.2009 16:47

Re: život na vesnici

Jan Werich:"Když už jednou někdo je, tak má koukat, aby byl...." a NEBLBNOUT!!!

H.K. 13.3.2009 17:36

Re: život na vesnici

Sedlákům, když je likvidovali, sebrali všechno i uhlí, které měli nachystané na zimu. Sedláci a selky pracovali tak jak ostatní. Generace jejich předků budovaly hospodářství a komunisti jim všechno sebrali. Po kolektivizaci neměli sedláci ani ten kousek chleba.

Myslíte pane, Josef Král IP: 85.71.179., že je správné, aby někdo směl beztrestně lidem sebrat např. majetek?

Ferda. 14.3.2009 20:32

Re: život na vesnici

Vidíte , byla taková doba , že mohla být vděčná za toho sedláka, jinak by neměla ani to mléko ani ten chleba. V té době byla bída i v sousedních státech, ale nepotřebovali všichni bolševickou násilnou kolektivizaci, aby se časem a hlavně vývojem dostali z této bídy. A dnes tu máme nekonkurenceschopné podniky ,  které z Vašich daní pomalu rozkrádají funkcionáři. dělali to tak vždycky. Vyhledejte si kolik průměrný podnik ročně obdrží státních dotací.  Je to asi 20.mil. Kč.

Pišta 15.3.2009 11:28

Re: život na vesnici

Vaší matku neznám, ale myslíte, že v zemích kde boševici nebyli u moci, tak žijí lidé dodnes? Jeďte se tam podívat !  Vaše kecy mají stejnou logiku, jako kdyby někdo řekl, že Zižka byl blbec, protože nepoužíval vysílačky.

I-Worm 13.3.2009 14:16

Co se týká těch dodávek

tak můj dědeček říkal, že za protektorátu bylo stanoveno, kolik musí v hospodářství zůstat na osobu a zbytek se odváděl, zatímco za komančů klidně předepsali odvádět dvě vejce na slepici denně, na to si setsakramentsky dobře pamatuji!