30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Češi, Mnichov, americký radar

Dodnes naříkáme, alespoň ti starší co ještě něco vědí o Mnichovské dohodě, že nás západní spojenci tehdy zradili.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
honzak 30.1.2007 11:51

Re: Význam vojenský nebo politický?

"Potenciální bojiště " bude několik desítek až stovek kilometrů nad Zemí.

Nastvany 30.1.2007 11:48

Re: Moloděc

Jo na ty desitky mest bychom ale nemcum museli pujcit bomby... oni sami jich meli par set tun...spotreba na par dni valky....

Dirty Pete 30.1.2007 11:48

Re: Význam vojenský nebo politický?

R^R^R^

Nastvany 30.1.2007 11:45

Re: Re: Re: tak Mnichov podruhé ?

AAAAA dalsi odbornik...nac kupovat novy protiletadlovy rakety, vzdyt uz mame...ze jsou proti tankum? Nevadi, jsou to prece rakety....

Nastvany 30.1.2007 11:37

Re: Drobná oprava

S VB jsme zadnou smlouvu nemeli. VB mela smlouvu s Francii a predpokladalo se, ze vstupem Francie do valky se tato aktivuje. Retezovy efekt podobne jako v roce 1914. Lze pochopit, ze lide tehdy meli strach ze se znovu spusti retez nesmyslneho vrazdeni. Bylo ale praci politiku, aby videli ze ted se hraje o mnohem vic nez v roce 14. Churchill to pochopil. Jini ne....

Joska 30.1.2007 11:33

Re: Re: Re: Jak řekl tehdy Chamberlain

Bohužel, taky mi to tak přijde

Luba 30.1.2007 11:30

Význam vojenský nebo politický?

Domnívám se, že autor je se svým stanoviskem zcela vedle. Srovnávat  odpůrce "radaru" se lhostejným a zbabělým postojem našich západních předválečných spojenců je pak jednoduše pitomé. Vzato do důsledků - Mnichovská zrada byla výtahem k moci pro komunisty, které dobrovolně volila, po triumfu vítězné Rudé armády nad nacizmem, téměř dvoutřetina našich občanů. Ale o tom by tu řeč být neměla. Historické události je třeba hodnotit v kontextu doby, nikoli minulost srovnávat s dneškem. Soudobá globální situace je taková: Pan Bush a jeho neokonzervativci se dostávají na své domácí půdě do defenzivy a potřebují získat v zahraniční vojenské a mocenské politice nějaké plusové body. Těmi patrně bude úspěšné vybudování ryze americké radarové a raketové základny mimo výsostné území Spojených Států, v bývalé zóně ruského vlivu, tedy u nás a v Polsku. Tyto základny jsou zahrnuty do nově oprášeného programu tzv. hvězdných válek - mají sloužit k sestřelení raket s hromadně ničivým účinkem zacílených na USA. Potenciální bojiště tedy nebude na americké půdě a to je pro voliče George Bushe velmi povzbudivé. Rozhodnutí naší vlády a Mirka Topolánka radarovou základnu  u nás vybudovat je tedy jistou pomocí skomírající administrativě amerických neokonzervativců a patrně je motivována jinak, než "bezpečnostně". To se ovšem naši "hloupí občané" věřící v demokracii nemají dozvědět a tak je jim předhozena argumentace, které se ve všeobecné atmosféře ohrožení z terorismu snadno a rádo věří. Naše přemoudrá vláda asi skutečně věří, že většina občanů nejsou schopni samostatně a kriticky myslet. A věří v pana Klause, Topolánka a ve volný trh. Ovšem, tento druh religiozity v modrém balení se nám, tedy většině, asi krutě nevyplatí! 

Joska 30.1.2007 11:30

Re: Koho že to zradíme?

Pokud se považujete za méněcenného blbečka je to Vaše věc. Až nebude více jak 3% žadatelů o víza do USA podvádět a chtít tam nelegálně pracovat, pak zmizí i víza. Třeba jako Slovincům. S názorem autora článku se plně ztotožňuju!

Mard 30.1.2007 11:28

Zamyšlení

Zkusme si přestavit že ČR je bohatý stát. Měli bychom se bránit vůči možnému nebezpečí? Určitě ano. Dobrá obrana odstraší útočníka. Měli bychom si sami postavit vlastní protiraketovou základu, která by bránila území ČR? Pokud by to bylo finančně únosné, tak určitě. A teď se přenesme do reality. Nejme bohatý stát a na vlastní obranu proti lumpům nemáme prostředky. Tudíž nastává otázka, zda jsme ochotni někomu umožnit aby takovou obranu u nás vybudoval za vlastní peníze za cenu nějakých ústupků. Tvrdím, že to že na základně budou američani a že základna bude zároveň (a možná přednostně) chránit území USA, jsou ústupky nevelké v porovnání s tím že budeme mít zdarma ochranu, kterou bychom si sami nemohli pořídit. Každý kdo je proti základně, tak podlamuje naší obranyschopnost.

krmič 30.1.2007 11:22

Re: Re: Moloděc

dtto "krvežírnivé Polsko". Že by bylo Polsko, stejně jako Slovensko, součástí republiky?

Ovšem zachovalo se k nám v tom osmatřicátém škaredě, někteří lidi dodnes vzpomínají na odsun Čechů ze zabraných území.

Mard 30.1.2007 11:20

Re: Re: Re: Re: Re: O jaké hanbě zrady

Ty ruské už tu byly a nikdo se lidí na nic neptal. Ruský okupant to rozhodl sám.

Mard 30.1.2007 11:17

Re: Re: Jo, jenže on není radar jako radar.

Jo, vyškovák je XBS.

jv 30.1.2007 11:17

Re: Re: Přesně jak?

Obyvatele nemeckych mest protestuji proti stazeni americkych posadek    JEN proto, ze ted prijdou treba o  praci a mnozi o kseft.  Oni z tech amiku  velmi dobre zili.

hodne neRath 30.1.2007 11:16

Re: Re: pud sebezachovy...

no, link je hezky... az na to jde jaksi o "nonprofit organization" bez pravomoci... az takova bude ta Nemecka EU, taky mi nedbude vadit...

Mard 30.1.2007 11:15

Re: Na vyjmenování Amerických základen po světě by zde povolených 2000 znaků asi nestačilo

Nejspíš asi víte pěkný houbelec ale hubou jste schopný jak Paroubek. Kriteria pro vstup do americké armády (U.S.Army) jsou velmi přísná, např. žadatel, který má více než dva dopravní přestupky (parkování, rychlost, atd.) je odmítnut. Všichni procházejí velmi náročnými psychotesty, které cca 20% uchazečů nesplní. Pouze zbytek prochází do přijímače, který též opustí cca 20% uchazečů (ale např. u mariňáků je to mnohem vyšší procento). Zkrátka pravděpodobnost výskytu zločince v americké armádě je nízká. Bohužel i přes všechny tyto snahy k tomu dochází, nicméně průměrná zločinnost je na 30% hodnot pro Českou armádu. Představovat si že umístěním radaru do ČR dojde ke zvýšení zločinnosti je stejné jako kdyby se Pražané obávali zákeřných útoků Hradní stráže.

mapacorp 30.1.2007 11:12

Re: Re: Re: Jak řekl tehdy Chamberlain

Drahy kvakale,

Jeste pred tim, nez si plivnete do vlastni tvare, podivejte se do zrcadla : Treba vam to doda vice kuraze.

Sincerely Yours,

---

mapacorp 30.1.2007 11:07

Re: pud sebezachovy...

Vazeny soudruhu,

Dokazu pochopit vas postoj typu : " Oj tam k tomu silnemu primkni se dubisku " . Je historicky dokazano, ze kolaborant zustava i po zmene okupanta, jenom hlupak si muze myslet, ze americane nezamestnavaji ex-bolseviky ochotne spolupracovat . ( Staci si precist sborniky securitas imperii o recyklazi nacistickych donasecu komunistickou tajnou policii ). Odkud vsudypritomnost jeho pudu sebezachovy, kterym tak vehementne argumentuje.

 A tem kteri by si radi cosi vybrali doporucuji cetbu raportu z projektu nove americke svetovlady ( Konec hegemonismu, at zije americke imperium ! ). Neni to ani nahoda, ani spolek neskodnych blaznu - vsichni jsou u lizu !

http://www.sourcewatch.org/index.php?title=New_Citizenship_Project

Mard 30.1.2007 11:04

Re: Re: Já bych si položil jinou otázku:

Prostě jsou lidi, kteří si myslí že amíci jsou v Afganistanu kvůli ropě a zemnímu plynu a v Somálsku kvůli zlatu a diamantům. Zkrátka duševní ubožák si dovede představit že jiný myslí pouze tak jako on sám.

Mard 30.1.2007 11:01

Re: Re: Jak řekl tehdy Chamberlain

Češi jsou v průměru národ přizdikadičů a kejvalů, kteří mají silná slova

jen v hospodě a hlavním cílem je všechno ošidit, podlézt a obejít. Holt

průměrný malý národ, který o svojí výjimečnost přišel s dobou

pobělohorskou.

Mard 30.1.2007 10:58

Re: Drobná oprava

Jo a dopadlo to tak, že Francie a VB nás hodili přes palubu a SSSR nás posléze v roce 1969 okupovalo. Takže s těma smlouvama bych byl opatrný.

Maršál Žukov 30.1.2007 10:50

Re: Re: Re: Re: Re: O jaké hanbě zrady

Hitler vyhlásil Německu válku? To se mi nějak nezdá. Přepadl CCCP i přes pakt se Stalinem, to jo. USA zase byly přepadeny Japonskem (Pearl Harbour) a válku vyhlásily až po to tomto přepadení. Proč také dříve, když to byla hlavně naše domácí záležitost, v Evropě, kde přece žádné Američany nechceme? No, a pak už jen osvobodili západní Evropu od Normandie po Plzeň, možná pozdě, ale přece :-)

hodne neRath 30.1.2007 10:50

pud sebezachovy...

A co píše Haus Rissen v analýze k německému předsednictví EU?

...Místo pokoušet se oživit mrtvou ústavu, Německo by mělo během svého předsednictví začít s přebudováním Evropy na světovou velmoc...

1) Zrušit národní ministerstva zahraničí a zavést evropské ministerstvo zahraničí s evropskou diplomacií. 2) Rozpustit národní armády ve prospěch evropské armády .3) Vybudovat evropské nukleární ozbrojení a formulovat evropskou nukleární strategii. 4) Odpoutat se od amerického ochranného deštníku tím, že všechny americké jednotky budou z Evropy staženy. 5) Francie a Britanie přenechají svá místa v Radě bezpečnosti Indii, Brazilii nebo Japonsku, EU za to dostane jedno křeslo v RB.

http://www.hausrissen.org/europa/publikationen/aktuelle_analysen/nr_163/index_ger.html

tož si hoši a dívky vyberte… USA nebo Grossdeutschland

Roy Boehm 30.1.2007 10:43

Re: copak Mnichov ale Jalta a 1968

Teď nás ochránit nemůžou a nechtějí. Ta základna má chránit území USA a technicky NENÍ SCHOPNÁ chránit území ČR. Je to jasné, nebo se tu mám i vykakat? A o tom to celé je. Že nám naši politici soustavně lžou. A pokud nám lžou i v tomhle, co jsme si schopní (aspoň někteří z nás, vy zřejmě ne) ověřit, jaké další, utajené háčky v tom ještě budou?

Vladimír Hartman 30.1.2007 10:42

Koho že to zradíme?

Koho že to zradíme, vážený autore této pitomosti? Jak asi uvažují  zastánci radaru? Chcete, aby lidá schvalovali něco takového někomu, kdo se na nás dívá spatra, jako na nějaké méněcené blbečky? Radar by tady chtěli, dokonce na území s vlastní jurisdikcí, ale nerovnost ve vízové politice odstranit Američané jeksi dosud nedokázali. Asi takto uvažujete: My k nin víza, oni k nám základnu? No - potěš pánbu.

Vinetů 30.1.2007 10:34

Kdo jiný než bílý bratr?

Kdo jiný než bílý bratr by měl Američanům postavit radar? A z bílých bratrů pak nejstatečnější  jest kmen Čechů, věrný spolubojovník proti Komančům. Kdo jiný než Češi má za Ameriku takovou zodpovědnost, když  svůj jáchymovský dolar do této země exportovali aby ten světového ohlasu došel. Též čeští hospodští se svými karbanátky v Americe oblíbeni jsou, byť Komančové o nich ošklivé řeči vedou, že zmacdonaldizovali svét. Čeští astronauté Černan a Špaček na kosmických korábech pak i vesmíru dobyli a velikán český Antonín Dvořák je v novém světě  se svým hymnusem uctíván více než Madonna. Navíc i Češi musí ochránit největší syny a dcery svého lidu jež se na americký kontinent utekli, zejména Hašana a Jágra, hrdiny od Nagana, Ivana Lendla, režiséra Formana, ministryni Madlénku Allbright Korbelovou, Ivana Krále rockera, Martinu Navrátilovou, sportovkyni nesmrtelnou, modelky krásy nesmírné, všechny Moravské bratří, kteří v Americe svůj azyl našli, když je zlý Habsburg z kotliny české vyhnal. A další desetimilióny Čechů, jež kolonizovali Chicago i prerie Texasu  a Oklahomy. HOWGH! 

F2 30.1.2007 10:27

Re: Já bych si položil jinou otázku:

Už zase ropa! Prosím mohl byste mi vysvětlit, jak je to s tou válkou USA o ropu v Iráku? Opravdu tomu nerozumím, chápal bych spoustu důvodů, proč se snaží USA obsadit vojensky a následně politicky Blízký Východ, ale že zrovna kvůli ropě? Jak to dělají, kradou a vozí ropu tankery do Ameriky, nebo jak ?

Ada 30.1.2007 10:25

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: O jaké hanbě zrady

Přesně tak, pokud američané něco poskytují, nechají si to tvrdě zaplatit. Jenom po nás se chce, abychom to jako blbci dělali zadarmo (např. pronájem budov RFE za 1 Kč).

Muki 30.1.2007 10:23

Re: Jak řekl tehdy Chamberlain

Kdyz cesi si zadneho spojence nepreji. Az ho budou potrebovat, tak jsi reknou.

lynx 30.1.2007 10:22

Drobná oprava

S Francií, VB a SSSR jsme měli podepsanou dohodu o vzájemné pomoci. Co máme podepsaného s USA? Pokud vím jsme součástí NATO a proti vojenským zařízením NATO tady nikdo nic nemá (viz Vyškov). Tím, že budete účelově překrucovat argumenty, podporu pro svůj názor nezískáte.

Muki 30.1.2007 10:20

Re: Já bych si položil jinou otázku:

Vyborne USA jsou isolacionisticke, coz jse projevuje tim, ze se snazi o expansi valkami po celem svete. Take jste nekdy valcil za mir, nebo soulozil za panenstvi?