18.5.2024 | Svátek má Nataša


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Tonda 20.8.2007 12:09

Souhlasím

KDU - ČSL raději samostatně mimo parlament, než  v ODS. Tím by se popřely veškeré zásady politiky středu o křesťanských zásadách nemluvě. 

brok 17.8.2007 22:38

Budoucnost KDU je v nedohodě

Kdyby se dokázaly domluvit dvě největší strany, mohou vyřadit všechny ostatní ze hry. Jde o t.zv. "italský" volební systém. Vítěz má v parlamentu 51% a má možnost sestavit jednobarevnou většinovou vládu. Ta má skutečnou možnost splnit svůj volební program bez ohledu na ostatní strany. Je také voličům za splnění odpovědná a při dalších volbách ji "ocení". Současné dvě nejsilnější strany mají dostatečný počet mandátů, aby takovou změnu volebního systému prosadily, ale nemají k tomu vůli. Za vlády Zemana a Klause taková vůle byla, ale zas nebyla ta síla. Při této změně ústavy musí KDU (i další strany) splynout s jednou ze silných, pokud chtějí mít možnost cokoliv ovlivnit.

Karel Vomacka 17.8.2007 21:49

Kde je Dolezal?

Ja nevim jak komu ale me ten Neviditelny pes prijde momentalne takovy suchy. Me tu chybi Dolezal.

Ladislav N. 17.8.2007 18:51

Pan autor se mi jeví jako politický naiva

Vstoupil do strany, aby nezůstal bokem a mohl něco změnit... To říkali i komunisté. A důvod, proč by měla být KDU-ČSL méně zkorumpovaná než ostatní, opravdu nevidím. Chování vedení od Luxových dob se mi jeví jako krajně populistické a Čunkovo období z pochopitelných důvodů hodnotit nemůžu. Snaha dostat se do vlády za každou cenu, ať je jakkoli vysoká, je zjevná a po Kalouskově pokusu vytvořit vládu s komunistickou koalicí (byť byla reakce členů i veřejnosti razantní) bych neočekával jeho delegování do vládních křesel.

Karel 17.8.2007 19:09

Re: Pan autor se mi jeví jako politický naiva

Mohla by být trochu méně zkorumpovaná proto, že její členové pracují nejen pro peníze, ale i z ideologických důvodů.

Bohužel to zase je na škodu, protože takového Mariána Hoška podle volebních billboardů nejvíce pálí homosexuálové, což je trochu okrajové téma vzhledem ke správě státu.

Ladislav N. 17.8.2007 19:47

Re: Re: Pan autor se mi jeví jako politický naiva

Hmm... ideologické důvody jako "obranná protilátka" proti korupci?  Tomu nevěřím. Ideologicky zaměření lidé jsou ve všech partajích, i v těch, jejichž činnost přímo vede ke korupci (viz obecné posilování moci úředníků a státu).

Paul Sender 17.8.2007 20:08

Re: Re: Re: Pan autor se mi jeví jako politický naiva

Straně, jako je KDU by prospělo, být chvíli v opozici i za cenu, že jako nevládní strana by nebyla tolik vidět. Pisatel článku vypadá solidně, a takto solidní celá strana by mohla slušně bodovat.  Situace uvnitř strany by se vyčistila a programové priority, tedy konzervativní a umírněný přístup k řešení i palčivých otázek, by byl věrohodnější. 

Jenže, co naplat :  Když se o vás všichni perou ! 

Ladislav N. :-))) 17.8.2007 20:13

... Re: Pan autor se mi jeví jako politický naiva

 ;-) ... no právě. Jenom si nejsem jist, co je to hlavní, jestli "koryta" nebo volič. ;-P

Paul Sender 17.8.2007 20:24

Re: ... Re: Pan autor se mi jeví jako politický naiva

Já pořád marně přemýšlím, jak dostat politiku alespoň na přijatelnou úroveň.

Jsou povolanější, ale jak vidím, nedaří se jim o nic líp.

Karel 17.8.2007 22:13

Re: Re: Re: Pan autor se mi jeví jako politický naiva

Představuji si to tak, že jsou pro lidovce občas principy a jejich dodržení důležitější, než okamžitý prospěch. Co můžu posoudit, tak obecně to tak funguje. Člověk s nějakým přesvědčením je odolnější vůči úplatkům, za kterými stojí nějaký protinázor. Něco podobného bych třeba čekal u komunistů (některých), takže jak vidíte, moc si této vlastnosti necením.

Rolen 17.8.2007 17:46

CDU/CSU formální příklad

Čas od času se objevují přirovnání CDU/CSU = ODS/KDU-ČSL, uvedená přirovnání jsou ovšem vycucaná z prstu a nikdy nijak jinak zdůvodněná, než že CDU je pravicová a CSU pravicově křesťanská (možná více pravicová než CDU). Autor ale má pravdu, když říká, že KDU-ČSL je středová a to znamená, že po přimknutí k ODS by část voličů odešla a strana by se ještě marginalizovala více. Je také otázka zda-li po podobném spojení ODS touží.

Xaver 82.117 17.8.2007 16:36

KDU je dobrá hra se špatnými herci.

Kalouskové a Čunkové na věrohodnosti nepřidají.

EW 17.8.2007 15:29

jestli tomu dobre rozumim

tak podle autora clanku lidovci uz nebudou koalovat jakzivi s nikym, protoze nic dalsiho na vyber neni.

Neradi ODS (coz chapu, protoze socialna a konzervativna se v ni veru nedohledaji), neradi ani CSSD (coz uz chapu mene, protoze ekonomicky by se urcite dohodli spis - asi to bude ta diagnoza zastydleho  antikomunismu). Takze se stanou vecnou opozici? Ale to by se jim asi taky nelibilo 8-o

Xaver 82.117 17.8.2007 16:34

Nerozumíte. Fůze a koalice není totéž.

Kubeš 17.8.2007 15:13

Politika lidovců

Auror píše m.j. o politické obratnosti Luxe křesťanské zásadovosti. V praxi to znamená otáčet se podle větru. Za komoušů lidovci přežili, pak jsme zažili obratnost Luxe (ve vládě tak a na své tiskovce populisticky naopak), následovalo kamarádství se Zemanem a jeho následovníky, teď v tomtéž duchu s ODS. Prostě klidná síla, vždy s vítězem. Jejich momentální starost: aby se příště dostali do parlamentu a spojí se také třeba s Marťany

Ignác Pospíšil 17.8.2007 15:21

Re: Politika lidovců

Víte, to s kým jste v koalici nemá se zásadovostí nic společného. KDU měla za Luxe vždy svůj program, který se snažila plnit a to je to jediné, co mně jako jejího voliče zajímalo. Jestli se ho snažila plnit s ODS či ČSSD bylo pro mne vždy absolutně nepodstatné. A stejně i dnes - vyčítám jí ústupky zcela neslučitelné s programem a neschopnost a neochotu prosazovat klíčové body programu. S kým je ve vládě mne defakto nezajímá!

To, co mi vadí natolik, že mám obtíže si představit, že ji budu dál volit, je fakt, že už nemám sílu věřit tomu, že bude prosazovat to, co slibuje ve svém programu. Příliš často mne její představitelé v posledních dvou letech přesvědčovali o tom, že program a volební sliby pro ně zas až tak klíčovým bodem nejsou...

jerry 17.8.2007 16:28

A program mají většinou dobrý!

Jenže co z něj pak zbyde...;-(

Von 17.8.2007 18:33

Re: Politika lidovců

Je to tak, ale prostě TOHLE je politika! Už dávno vím, že je potřeba vmyslet něco jiného, než je POLITIKA, ale také stejně tak vím, že se NIC nevymyslí. Bohužel se s tím musíme smířit. Jediné co můžeme, je stále se snažit, aby lidé, kteří nám v čele těch stran vadí nebyli zvoleni, což je težké, anebo - založit či podpořit slušnou neparlamentní stranu s "neprofláknutými" politik a protlačit ji do parlamentu. To je ale asi ještě těžší!!!

franta 17.8.2007 14:41

Budoucnost lidovců není v ODS

Budoucnost lidovců je   v   p r d e l i !

jjk 17.8.2007 16:44

Re: Budoucnost lidovců není v ODS

Až se to stane, vstoupí naše země zase jednou do dějin. Ještě chvilku vydržet s tím odškodňováním církví. FLANĎÁCI BY POŘÁD CHTĚLI OD všech DESÁTEK, AŽ HO BUDOU BRÁT jen OD VĚŘÍCÍCH, tO SE CÍRKEV ZOCELÍ. Zatím jsme na tom s rozumem hůř než za Josefa II.

hrouda 17.8.2007 13:51

KDU-ČSL se klidně může spojit s ODS

protože až na výjimky typu poslanců Hovorky, Tlustého, Ranince a Schwippela, jde všem jen o vlastní prospěch. Strany to nejnověji ukázaly parlamentní fraškou "projednání a schválení reformy". Takový amaterismus a aroganci jim musí závidět i bolševici.

PS: Nejvíce mě pobavilo, když se objevily výzvy k rezignaci Hovorky a Tlustého - prý zradili koaliční dohodu. No, to už je vrchol. Že ODS nevadí to, že zradila vlastní program? Že koalici nevadí, když jim pomáhají přeběhlíci Pohanka s Melčákem?

huhu 17.8.2007 14:59

Re: KDU-ČSL se klidně může spojit s ODS

Hroudo vy jste altruista ? vám o váš prospěch nejde ? 8-o Jaký program dle Vás je schopna ODS prosadit ? Bylo by příště třeba více hlasů, pomozte sehnat...

hrouda 17.8.2007 15:09

Shánění hlasů pro ODS přenechám Dalíkovi

A nechtějte po mně, abych radil Topolánkovi, že by měl jednat. Topolánek je vůdce do opozice, ale ne do čela vlády. Když není schopen vyjednat podporu ve své vlastní straně, své spolustraníky uráží přes média, nejedná s pochybovači, hmmm, to je pak těžké něco prosadit.

jirka.s. 17.8.2007 17:09

Re: Shánění hlasů pro ODS přenechám Dalíkovi

Máš zcela pravdu, hroudo! To takový ropušák, ten si dovede mezi svými zjednat jinak pořádek! Melčákovi s Pohankou bude možná do smrti cvakat (Y) osmičku drát!

Von 17.8.2007 18:39

Re: Re: Shánění hlasů pro ODS přenechám Dalíkovi

Je to docela "úsměvné", ale - téměř ke každému "tunajšímu" příspěvku by se hodilo dodat to, co jsem tu napsal před chvílí! Začínám být "namyšlený!"

jerry 17.8.2007 13:37

Podívejme!

Na druhé straně nevidím ve straně známky populismu – ať si o Jiřím Čunkovi říká kdo chce co chce. Já jsem s jeho řešením nesouhlasil, nicméně jsem si jist, že byl přesvědčen o správnosti svého jednání a nepozoroval úzkostlivě barometr veřejného mínění, jak tak nepokrytě činí předseda jiné parlamentní strany.

To myslíte ten úplatek?;-D Ale bez legrace, oproti zfanatizovanému exkomoušovi Obstovi a nechutně vlezdo(Y)ickým Coufalovi a dalšímu exkomoušovi Salichovovi se Čunek aspoň chová jako chlap. To mu uznám.

Delta 17.8.2007 13:42

Ano: Zatloukat, zatloukat a ještě jednou zatloukat...

Typický chlap od lidovců...;-D

jerry 17.8.2007 14:17

Re: Ano: Zatloukat, zatloukat a ještě jednou zatloukat...

Přesto mám radši i velmi kontroverzní chlapy , než rektální Salichovy a Coufaly.:-)

čtenář zdrojů 17.8.2007 14:49

milý Jerry

Mgr. Radim Obst, se narodil 12.1.1968 v

Přerově (r.č.680112/1250) v roce 1989 mu bylo teprve 21 let. Členem KSČ nebyl. Jeho jediným proviněním je, že měl jako st.zástupce na starosti Hučína. Hučín Obsta popsal takto: "tento bývalý aktivní člen SSM pochází z rodiny, která udržovala mimořádně přátelské kontakty s bývalým náčelníkem

přerovské StB plk.Blahetou. Díky těmto okolnostem Mgr.Radim Obst

před 17.listopadem 1989 každoročně se svými rodiči vyjížděl na devizový

příslib do kapitalistických států." 8-o8-o8-o Po přečtení tohoto Hučínova hodnocení jsem nabyl pocitu, že Hučín má podobné manýry jako práskači za totality.

jerry 17.8.2007 16:26

???

V tisku už bylo několikrát -Obst a Salichov byli dříve v KSČ... Proč tedy Obst nežádá opravu?8-o