1.6.2024 | Svátek má Laura


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
čtenář zdrojů 17.8.2007 12:46

Milý No,

já se založením nové politické strany nezabývám. Jako bývalý člen České strany národně sociální jsem už z tohoto stranického humusu vystřízlivěl. Věnujte se raději podnikání a občas při chvíli volna si pročítejte komentáře místních fanatiků, kteří bohužel většinou fandí ODS. Mě osobně ODS nijak nevadí. Je to banda stejných vyžírků, jako jsou socani nebo lidovci. To je život. O komunistech radši ani nemluvím, ti jsou totiž už spíš diagnozou pro Bohnice. Vadí mi ale ta fanatická svoloč, která se považuje za pravičáky a vykřikuje do světa, že ODS je ta jediná pravicová partaj a přitom tahle svoloč není mnohdy schopná se o sebe sama postrarat. Přeji hezký den.

No... 17.8.2007 12:49

Taky, dobrej a netrapme se,nějak to dopadne,většinou tedy špatně...

Ale co naděláme....kolektiv to chce, tak to dostane...

Ignác Pospíšil 17.8.2007 14:50

Re: No vidíš Drápale..

KDU měla padstatně méně Plojharů, než ostatní strany, co tehdy byly. A na rozdíl od těch ostatních se za ně stydí a nehlásí se k nim. A Josef Lux pro mne vždy byl důvěryhodný a schopný politik - tj. politik, u něhož jsem věděl, že když ho zvolím, bude se snažit plnit program, se kterým se nechal zvolit. Narozdíl od Kalouska a velké části dnešního vedení KDU, těm se tohle věřit nedá. Dokazují to dnes a denně.

Ignác Pospíšil 17.8.2007 2:47

KDU-ČSL je v hlubokém úpadku

Já si jakožto skalní volič KDU dovoluji tvrdit, že tato strana je v hlubokém úpadku. Už se spíše zabývám otázkou, koho budu volit v dalších volbách - protože KDU pro mne přestává být stravitelná. A proč? Důvody:  1)neschopnost, 2)bezzásadovost a zkorumpovanost

K bodu 1 - v posledních asi třech letech nedokážu najít v Parlamentu stranu, která by měla méně schopné vedení, než KDU. Ta je bezkonkurenčně největší parlamentní outsider české politické scény. Chvílemi se sám sebe ptám, kolik dostalo její minulé a současné vedení za to, že ji zlikviduje. Myslím tím zejména Kalouska, Čunka a Svobodu, ovšem vyznamenat se dokázala i jako celek.

Pokud bych měl vyjmenovat největší "zločiny" této strany a jejích představitelů za poslední dva roky, pak to je: a) dlouhodobé setrvávání v Paroubkově vládě, b) Kalouskův veletoč, c) posazení pana Kalouska po tom všem do ministerského křesla, d)neschopnost pana Čunka při komunikaci s novináři. Nevěřím sice, že vzal nějaký úplatek. Nevěřím už ale ani, že je schopen zvládnout vysokou politiku - protože není schopen komunikovat s médii. Cyrila Svobodu jsem z podobných důvodů ze schopnosti být dobrým politikem nepodezříval nikdy, ale ve srovnání s Čunkem je Cicero v nejlepších letech), e) vystupování pana Svobody - ať už během Kalouskova veletoče, tak později s jeho hlubokomyslnou soukromě vizionářskou úvahou nad financováním církví, f)současné chování KDU-ČSL, která zradila svůj program, když zcela rezignovala na prorodinou politiku.

Nejvíce doplatí na reformu rodiny s dětmi. Z toho, jak KDU přistupuje k poslanci Hovorkovi a problematice poplatků za návštěvu dětí u lékaře (a vůbec k celé reformě), by člověk řekl, že už ten bod ani v programu nemá. A nemůže ani říct, že za to něco získala - snad kromě chyméry rozumného vypořádání se s financováním církví. Ovšem šance na ně byla takřka nulová ještě předtím, než ji Svoboda podtrhl. A jsme u zkorumpovanosti. Jediné, co strana získala, jsou křesla ve vládě. Ale kvůli těm je voliči nevolili.

zajíček8 17.8.2007 3:58

Re: KDU-ČSL je v hlubokém úpadku

Víte prosazování prorodinné politiky by podle mých představ měla KDU dělat naprosto jjinak. Její skupinu voličů lze popsat jako pracovité lidičky, pečující o sebe, své blízké a svou komunitu a ne čekající s nataženou dlaní, kdo jim co dá. Takže bych očekávala zacílení na podporu těchto vlastností:

- podstatně větší úlevy na dani nebo odpočty z daňového základu na každé dítě

- legislativní podpora zkrácených pracovních úvazků pro ženy s dětmi, klidně formulovaná i tak jako dnes zaměstnávání handikepovaných

- podstatně větší úlevy na dani pro pracující studenty - možnost asignovat část svých daní přímo

 

Ignác Pospíšil 17.8.2007 5:00

Re: Re: KDU-ČSL je v hlubokém úpadku

Jistě je spousta způsbů, jak provádět prorodinou politiku a tohle je jeden z dobrých. Svůj smysl mají i jiné a je spornou otázkou, které jsou momentálně nejlepší. Věc na dlouhou diskusi.

Nicméně za situace, kdy KDU dělá jednoznačně protirodinou politiku a podobné otázky si patrně už ani neklade (neboť má dost starostí, jak dát najevo jedinému poslanci, který si programem své strany dosud nevtřel *****, že mu to nedaruje), je celá tato úvaha spíše akademická.

Banjo 17.8.2007 7:17

Re: Re: Re: KDU-ČSL je v hlubokém úpadku

Hlavní problém KDU je ten, že nemá nikoho, kdo by nahradil Luxe. Tedy člověka s vizí, který je schopný  tu vizi jednoduše a srozumitelně vysvětlit a prezentovat médiím, co s těmi většími vyjednal (byť z toho ti velcí občas posléze vycouvali). Svoboda byl příliš měkký vyjednavač, Kalousek je šíbr řekl bych "nelidoveckého" typu a Čunek zatím neví, jak komunikovat s médii v Praze, zatímco do něj ze zálohy pálí Paroubek.

Teď je otázka, co od KDU očekáváte. Že svojí silou prosadí více daňových výjimek, z nichž každá je proti tomu, co chce větší koaliční partner? Na Paroubkovi si vymohli společné zdanění manželů. Kdyby v jeho vládě nebyli, nevymohli by nic. I když je pravda, že kdyby hned po odstavení Grosse nešli do další koalice, patrně by sestavovali koalici jen s ODS. Jenže to by tam musel být silný předseda s výraznou podporou členské základny, a to nebyl.Vím, že se jim nepodařilo prosadit, aby děti neplatily u lékaře. Ale za to jim byly přislíbeny větší daňové odpočty na děti. Bohužel v politice je vždycky něco za něco. A že se těžko prosazuje cokoliv, pokud je KDU menší stranou v nevětšinové koalici, to je snad zřejmé.

huhu 17.8.2007 8:48

Re: Re: Re: Re: KDU-ČSL je v hlubokém úpadku

právě Lux byl nejslabším předsedou KDU všech dob. Jen jemu se za celou historii této strany povedlo nevídané - dovedl stranu do opozice (nedobrovolně) a poprvé straníky tak odstavil "od mlíčka". Tohle trauma si nesou šéfové KDU dodnes a proto se tak dlouho drželi Paroubkovi v zadku a vlezli by mu do něj i pod komando Falmera.

Ignác Pospíšil 17.8.2007 14:42

Re: Re: Re: Re: Re: KDU-ČSL je v hlubokém úpadku

Lex byl nejlepším předsedou, jakého lidovci kdy měli. Když byl ve vládě měl úspěchy. A to, že chvíli ve vládě nebyl, to není špatně. Nejhůře na tom KDU-ČSL byla, když byla ve vládě s Paroubkem a hned potom bych zařadil dnešní vládu. Být ve vládě a nechat se zbytečně válcovat v klíčových bodech svého programu je ještě smutnější, než přechodně pobýt v opozici.

Olinka 17.8.2007 6:53

Re: Re: KDU-ČSL je v hlubokém úpadku

Ano, souhlasímR^, ale také souhlasím s poslancem Hovorkou...děti by měly být osvobozeny od poplatků u lékaře

Jaara 17.8.2007 8:44

Re: Re: Re: KDU-ČSL je v hlubokém úpadku

Ne, ne, ne ... Když všichni, tak všichni.. Ostatně děti stejně platit nebudou, pouze jejich rodiče, že?

huhu 17.8.2007 8:50

Re: Re: Re: Re: KDU-ČSL je v hlubokém úpadku

rodiče platí už dnes, ale to troubům nedojde. Nebo je to dnes "zadarmo" ?

Honza z podhůří 17.8.2007 11:16

Re: Re: KDU-ČSL je v hlubokém úpadku

R^

Starý J. 17.8.2007 9:29

Re: KDU-ČSL je v hlubokém úpadku

S Vašimi body a) až d) mohu souhlasit jen částečně.

KDU nemá schopnějšího vyjednavače, než je Kalousek. Tak, jak to dělá Hovorka, se nevyjedná nic, ikdyž s jeho požadavky bych souhlasil. Čunek poplatek s drtivou pravděpodobností nevzal, ale je skutečně zatím politikem nanejvýš krajského formátu.

Setrvávání v Paroubkově vládě jsem nejdříve také nemohl pochopit, Je třeba si ale uvědomit, že by se opakoval přesně (stoprocentně) rok 48. Odešli by, Paroubek by měl menšinovou vládu a klidně bez jakéhokoli dohledu (víc lidovci dělat nemohli) by vládl dál s podporou komunistů. Nic by se nezměnilo, jen by lidovci ani opozice vůbec nevěděli, co Paroubek koulí.

O "Kalouskově veletoči", který byl pro mě neuvěřitelným zklamáním,si myslím své, a to to, o čem píši dole. Myslím, že Kalousek má nějakou nepěknou věc na triku, o které Paroubek, díky tomu, že měly všechny instituce naprosto pod palcem, něco ví. Zřejmě se Kalousek "vyzpovídal" Topolánkovi, že ten mu dokázal odpustit. Kdo z nich něco na triku nemá? Jde jen o to, jak toho soupeř využije. Podívejte se na Paroubka - šíbr prvotřídní kvality a o jeho působení na magistrátě nevíme od ODS ani ň! Myslíte, že je čisté?

Ignác Pospíšil 17.8.2007 14:47

Re: Re: KDU-ČSL je v hlubokém úpadku

Promiňte, ale vždyť tohle je naivní. Paroubek vládl bez jakékoliv kontroly spolu s KSČM, jen to díky KDU nebylo tolik vidět.

A Kalousek je možná dobrý intrikán, ale v dlouhodobém horizontu stranu těžce poškozuje - a zejména: jde mu o moc, nikoliv o program. Z hlediska voliče, kterému skutečně jde o program strany je to ta nejméně žádoucí osoba v celé KDU.

Emersonskej 17.8.2007 2:14

Nic proti...

Nic proti vážený pane, ale tvrdit mi tu, že lidovci jsou MÉŇE zkorumpovaní, než ostatní parlamentní strany, je vážně dost naivní. Vždyť kdo jiný dokázal vydržet u koryta tak dlouho??? Pouze a jenom lidovci se svým velkým koaličním potenciálem, což diplomaticky řečeno znamená, že se dotyční za účelem udržení se u koryt dokáží spojit třebas s belzebubem, což páně Kalousek předvedl v době nedávné více než výmluvně. Fakt, že mu to vzápětí převážná většina lidovců zatrhla, nebyl způsoben ani tak Lidoveckou morálkou, či zásadovostí, ale daleko spíše strachem, aby se KDU-ČSL ve spojení s komanči a polokomanči před svými voliči definitivně neznemožnila a neopakoval se tak nedávný pohřební scénář s Unií Svobody !!!

Starý J. 17.8.2007 9:11

Re: Nic proti...

Pokud nebude levice nebo pravice mít sama většinu v parlamentě, bude potřebovat středové strany pro vytvoření koalice a vlády. I když mám ke KDU jisté výhrady, neuznávám, že její naprosto logická přítomnost v každé vládě (jako středové strany k vytvoření většinové koalice) je dána jen její chutí v každé vládě být a tím být hodnocena tak, jak to mnozí dělají. Zatím každý stranu KDU ve vládě potřebuje.

Jiné je, jak si tato strana dokáže prosadit svoje vize v té koaliční vládě. Lux to dělal naprosto vyděračským způsobem u Klause, za Špidly a Grosse to bylo přiměřené, za Paroubka se stali jen směšnými hlasy do počtu, protože ten je na nic nepotřeboval, měl skvělou většinu s komunisty (což bylo maximální sviňstvo a naprosté porušení všech koaličních dohod.)

Dnes lidovci si svoje klidně na Topolánkovi zase prosazují!

Mell 17.8.2007 1:01

Díky Dane za článek.

Lidé, co o dlouhodobých hodnotách života nikdy moc nepřemýšleli, pro ty bude článek ukázkou slabosti, pro ty přemýšlivé bude úvahou o hledání strany, které dát svůj hlas. Pokud se lídři v KDU-ČSL naučí jasněji prezentovat zásadovost, popisovanou v článku, tak se tato strana může stát alternativou pro volbu pro mnoho lidí, kteří ještě neztratili důvěru v to, že demokracie je založena na osobní odpovědnosti za rodinu i za věci veřejné.Mě osobně je blízká politická teorie ODS, škoda, že si tam v praxi neumí pohlídat rozbujelé mafiánské tendence zneužívání moci.

Nevěřím, že KDU-ČSL klesne pod hranici volitelnosti, tak to možná někdy vypadá z pohledu z Čech, na jižní a střední Moravě je pořád hodně lidí, kteří dávají přednost tradiční důvěře k lidem, které znají, před velkohubými sliby, třeba i mediálně známých osobností.

Ignác Pospíšil 17.8.2007 2:52

Re: Díky Dane za článek.

Pokud se KDU nevzpamatuje, brzy klesne pod 5 procent. Bývaly doby, kdy jsem si nedokázal představit, že bych volil jinou stranu než KDU. Teď mám problém si představit, že bych ji mohl volit, protože neustále dělá ze svých voličů voly.

Ccecil 17.8.2007 7:36

Re: Re: Díky Dane za článek.

já myslím Ignáci, že jsi KDU nikdy nevolil. Ty to jen tak povídáš, abys tady udělal dojem. Příklady táhnou a opkud prohlásíš, je je volit už nebudeš, je to jen vyjádření tvého přání, aby to nedělal ani nikdo další. Takže tvé přiznání je jen na oko, aby to lépe vypadalo.

Ignác Pospíšil 17.8.2007 14:36

Re: Re: Re: Díky Dane za článek.

To se pletete. Volil jsem ji ve všech volbách, kterých jsem se zúčastnil. Stejně jako můj otec, který je i jejím členem a kandidovával za ni dříve do obecního zastupitelstva. Když se podíváte na některé ze starších kanddátek v obci Horní Moštěnice, najdete ho tam. Jmenuje se stejně jako já. Taky jsem o KDU-ČSL vytvořil článek na české wikipedii (jsem tam jako Cinik) a nějakou dobu jsem ho udržoval a aktualizoval. Teď už na to spíš rezignuju, bylo by to smutné psaní. :-(

Vaše představa, že jsem jen nějaký jinostraník, který tu chce škodit a děsit a odrazovat straníky, je dost najivní. K tomu si dovolím připodotknout, že mám pěkných pár známých, kteří ji volili a teď jsou jejím jednáním zhnuseni tak, že ji už nejspíš volit nebudou... Kupodivu často jde o členy velkých rodin s dětmi, cítí se tak nějak podvedeni.

milkom 17.8.2007 0:58

Tak to je něco

Pane Drápal raději nikam nepište když jsou taková vedra.

huhu 17.8.2007 0:27

rozvrací stranu zevnitř

na to, že bratr Drápal popisuje jak kontrarevolučně rozvrací stranu zevnitř to dotáhl ve straně dost vysoko - až na okresního předsedu. Tedy v Praze, kde se tahle strana nedostane ani do zastupitelstva. Tak se mu vlastně jeho činnost daří.

čtenář zdrojů 17.8.2007 8:17

milý huhu

hlavně si všimněte, že bratr Drápal vsoupil do KDU před loňskými volbami a dnes už je obvodním předsedou. To je rychlost, že? Zdá se, že lidovci jsou v Praze zcela na vymření.

PavelS 17.8.2007 8:26

Re: milý huhu

Asi máte pravdu, byli dva, teď s Drápalem jsou tři. A toho předsedu si rotačně předávají co tři měsíce;-D

Richard III. 17.8.2007 0:15

KDU je neobhajitelná.

KDU-ČSL "se mi jeví jako fiskálně nezodpovědná, málo bojující proti korupci a příliš populistická".

A nejen jeví, ona taková skutečně je. Tak je to, milý pane! Lidovci měli nejednu příležitost podpořit pozitivní změny už v 90. letech, leč místo toho jim bránili. Měli příležitost zabránit voluntarismu socialistických vlád, zejména pozemanovských, leč nevyužili toho.

Za těchto okolností není divu, že mnozí jejich voliči začali považovat za "výhodnější" volit jednoznačně prosocialistickou ČSSD než lavírující lidovce. A dnes je situace o to horší, že Čunek stejně jako před ním Kalousek nejsou politici, ale jen šíbři.

Vasekpasek 17.8.2007 1:48

Re: KDU je neobhajitelná.

Jj, však on autor očekával, že v diskuzi se toho na KDU objeví dost a v dost věcech budou mít její kritici dozajista pravdu. Já sám se přiznávám, že jsem lidovce za Luxe nemohl ani vystát a to, co předváděli za Špidly/Grosse (i když tady zase mají plus, sejmuli ho slušně)/Paroubka, kdy neviděli, že v podstatě jejich úloha končí při hlasování o důvěře vládě, jim k dobru nepřidává. Nicméně, vyžehlili si to u mě už jen tím, jak se vzedmuli proti sockom vládě po letošních volbách a proto doufám, že KDU se do příštího Parlamentu dostane. Ale sám jí zřejmě volit nebudu...

čtenář zdrojů 17.8.2007 8:14

naivko

lidovci se prý vzedmuli. ;-D;-D;-D;-D;-D;-D;-D;-D;-D;-D;-D

Vzedmuli se tak, že hlavní strůjce dohody s Paroubkem je dnes ministrem financí Topolánkovy vlády.;-P;-P;-P

Starý J. 17.8.2007 9:00

Re: naivko

Pravda, hlavní strůjce dohody s Proubkem je dnes ministrem financí, protože v koalici není přes finance většího odborníka.

Jen Kalousek a Proubek ví, co stálo za jejich dohodou z léta minulého roku. Z předvolebního a dnešního vystupování Kalouska mám pocit, že to bylo něco velice nepříjemného, co bylo zapsáno na Kalouska v Grossově slavném archívu a že byl Kalousek nakonec rád, že členstvo ho sesazením z té šlamastiky vytáhlo.

Stačí se podívat, jak dopadl Čunek, který z naprosté naivity až hlouposti a nadšení z rychlého postupu začal s Paroubkem koketovat na dlouho tajných setkáních a když byl členstvem a vedním dotlačen ke koalici s ODS, zažívá již 8 měsíců peklo. Dnes již téměř nezakrytě v debatách v TV dáva najevo, že již poznal, s kým měl tu čest koketovat.

Vzedmutí členstva loni v létě, bylo pro mě po letech působení Luxe, kdy jsem byl stranou KDU neskonale zklamán (a přestal ji volit),prvním velice příjemným překvapením.

čtenář zdrojů 17.8.2007 9:20

Jak jste Starý, tak jste....

Čunka začala likvidovat jeho sekretářka. Jejím advokátem byl tehdy jakýsi JUDr.Novák, což je bývalý ministr spravedlnosti za ODS. Že by i na Nováka něco Gross věděl? Pokud je Kalousek na jakémsi Grossově seznamu, pak mi sdělte, proč dnes Kalouska ten seznam nekompromituje? Že by dnes už ten seznam neexistoval? Nějak Vám ty konspirační teorie postrádají logiku