27.6.2024 | Svátek má Ladislav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Mojmir Prusa 14.11.2008 12:03

Pan Cikrt poskytuje svym predstavenym medvedi sluzbu

Protoze bud dela svoji praci spatne a spatne vysvetluje dobrou praci ministerstva, nebo potvrzuje neschopnost ministerstva reformu zdravotnictvi pripravit.  To co tu predvadi je blabol, silna slova a neschopnost naslouchat.

Priklad prvni: Lekarska komora je proste nejdulezitejsim representantem lekaru, at se to nekomu libi nebo ne. Zatim jiny neni. Leda ze by byla nejaka konkurencni instituce a ta by presentovala zcela jine nazory. Jinak kecy o nevyznamnosti komory jsou jen kecy.

Priklad druhy. Prvni pomoc by rozhodne v zakladnim  zakone o zdravotnicke peci byt definovana mela. A neni-li, je to vazna chyba, protoze to je jeden z nejdulezitejsich ukonu, ktere se pacientu tyka.

Navic odkaz na trestni zakon nesvedci o nicem jinem, nez o pane Cikrtove nizkem pravnim vedomu (proste hlouposti).  Prvni pomoc nemuze byt v trestnim zakone zakotvena. Tam jsou jen trestne ciny a co se stane, kdyz nekdo jedna v tomto zakone definovanym zpusobem. I kdybychom to brali jako neprimy podnet k nejakemu jednani, trestni zakon zasadne rozlisuje mezi povinnosti obecnou a povinnosti zakotvenou pro nekoho v nejakem specialnim  zakone. Takze i z hlediska trestni odpovednosti muze byt podstatny rozdil ve stejnem jednani, ktere je nejak upraveno nejakym zakonem a jednanim, ktere zadny zakon neupravuje (i kdyz jde o stejne jednani, dusledky mohou byt hodne odlisne....).    

A tak by se dalo pokracovat. Pokud ministerstvo takto VYPORADAVA vsechny pripominky,           " potez nas Panbuh. "

Nomen 14.11.2008 12:01

Zde nejde o obsah, ale o formu vyjádření oficiálního mluvčího MZd (mimochodem placeného z daní těchto "komorníků")

Pokud použijete tento slangový termín zde Vy, pak je to terminus technicus  - pokud ho použije mluvčí ministra, pak pouze prokazuje že, jsa frustrován, svou agresi zcela neprofesionálně nezvládá...Svévolné nahlížení do dokumentace pacientů - bez jejich požádání - je určitě nonsens...(Ale naprosto podobně to platí pro IZIP - každému musí být jedno, zda.li jste před 20 lety při náhodné opilosti upadl a zlomil si ruku - překvapuje mne, že stejní lidé bojují o IZIP s daleko větším porušováním intimit a stejní lidé proti právu "komorníků" na nahlédnutí do dokumentace - pokud budu komorník se vstupem na  IZIPu a vy IZIPový, tak - chápete, že...)

NumLock 14.11.2008 11:51

Re: Pravda vítězí, ale jen když dokáže to co lež

Cikrt v běhu času

1. „Pracujeme na velké analýze poptávky po jednotlivých zdravotnických profesích. Ta by nám měla hodně napovědět, jestli je u nás opravdu tak velký nedostatek sester, nebo zda máme naopak příliš mnoho oddělení a nemocnic,“

2. Akutní nedostatek je v tom, že zdravotničtí asistenti, kteří nyní ze středních škol vycházejí, se nedostali do nemocnic, ale sedí ve škole. Otázka je, zda tam všichni mají být, zda to pro ně není jen příležitost, jak si prodloužit relativně bezstarostné období života," uvedl mluvčí. Situaci chce Julínek řešit společně s ministerstvem školství.

Data OECD 2007. Data se vztahují k roku 2004 tedy před úbytkem sester, ke kterému došlo pod vlivem nově zavedeného vzdělávacího systému a za probíhajícího odlivu slovenských sester. Počty sester na 1000 pacientů: Norsko 15.4, Irsko 15.2, Belgie 14.8, Holandsko 14.5, Švýcarsko 14.1, Island 14, Lucembursko 13.9, Švédsko 10.6, Kanada 10, Německo 9.7, Rakousko 9.7, Británie 9.7, ČR 8.1 (Rakousko uvádí pouze nemocniční sestry. Británie neuvádí počty soukromých sester. Německo nezapočítává zcela správně porodní asistentky, zatímco my ano). A o pomocném personálu tato statistika neříká vůbec nic, ale určitě ho v českých nemocnicích pracuje více než v uvedených zemích. Já osobně panu mluvčímu nevěřím ani slovo.

Starý J. 14.11.2008 11:48

Re: Výborně!

No pan Hvížďala, jako jeden z nejzarytějších Havlovců nemůže jinak.

Co ODS dělá, od ďábla pochází! Vždyť i pan Havel pravil, že vidí v ODS větší nebezpečí, než u komunistů!

Kolombo 14.11.2008 11:47

A propos, pane Nomene

proč by něli komorníci nahlížet bez mého svolení do mé zdravotní dokumentace, nejsou-li žádáni? Toto je jasný příklad vrchnostenského přístupu k pacientovi ze strany lékařů, jejich "komora" hájí jen jejich zájmy proti zbytku populace.

Starý J. 14.11.2008 11:46

Re: Demagog na podstavci

A ČSSD poslalo do krajů více lidí, než ODS do vlády?

Když už se chopíte nějakého argumentu, musíte se ho držet nekompromisně a nejen tehdy, kdy Vám vyhovuje!

Budeme-li takto argumentovat, jsou "nelegitimní" doposud všechny vlády a všechny volby!

Sam Křepelka 14.11.2008 11:39

re : ó jak hluboko se mýlíte !

Vámi citovaná vyhláška řeší úplně něco jiného. Vyhláška, která přesně popisuje obsah zdravotnickjého výkonu včetně jeho rozsahu, doby, kdo jej je oprávněn provádět  či cenu v bodech je vyhl .č 134/1998 Sb., kterou se vydává seznam zdravotních výkonů s bodovými hodnotami. Jenom pro ukázku popis jednoho výkonu :06318   OŠETŘOVACÍ   NÁVŠTĚVA   –   DOMÁCÍ   ZDRAVOTNÍ   PÉČE   –   TYP   IV.

 Výkon   bude   hrazen   po   předchozí   indikaci   registrujícího  praktického  lékaře, registrujícího   praktického   lékaře   pro   děti   a   dorost   nebo   ošetřujícího   lékaře   při  hospitalizaci,   která   může   být   jednorázová   nebo   

 vyjadřující   konkrétní   frekvenci návštěv   na   určité   období.   Tato   forma   domácí   zdravotní   péče   je   určena   zejména  pro  pacienty   odkázané   na   ošetřování   druhou   osobou   pro  částečnou   imobilitu,   dezorientaci,   inkontinenci   a   specifickou   náročnost

 ošetřovatelské   péče.

 Kategorie:   W   –   hrazen   za   určitých   podmínek, Nositel   INDX   Čas,  S2   8   15,  OF:   3/1   den,  OM:   A   –   pouze   ambulantně, čas   výkonu:   15   ZUM:   ne , body:   20   ZULP:   ne

F2 14.11.2008 11:35

Re: standardy zdravotní péče??

Horší představa ?  Snad lepší?  Toto je v rámci pojištění a plně pokrývá nutnou a kvalifikovanou péči/léčbu... toto je nadstandard, který si můžete připlatit nebo připojistit. Co je na tom špatného ? Nyní je to o známostech, protekci a úplatcích.

Nomen 14.11.2008 11:35

Teď jsem měl ženu v nemocnici a za vjezd do nemocnice autem jsem zaplatil mnohem víc peněz než za lékařskou péči.

Kolombo 14.11.2008 11:33

Re: Co to je před několika lety?

Nízké úhrady...ubohý zdravotníku, jak Vás lituji... Ale jestli objevíte v Česku chudého lékaře, můžete tu kuriozitu dát alespoň zapsat do Guinessovy knihy...

Nomen 14.11.2008 11:33

Opětně: Diskuse snad je k Cikrtovu článku a Julínkovým refiormám, proč jsou odmítány...

Ale k Vaší otázce: ČSSD tento úsek nezvládla, jediný kdo měl to chtěl zvládat, byl david Rath, ale začal zoufale hloupě bojem proti fiktivním výazům neprovedených výkonů poJˇš´tovnám, poštval si tím praktiky a byalo vyamlováno...ale abych znovu podtrhl, mistři zdravotnictví za ČSSD - David, Součková, Emmerová, Fišer - dle mého názoru .- žádnou koncepci neměli... 

george 14.11.2008 11:30

Lékařská komora atd.

Myslím pane Cikrt, že ministr má lecos obhajovat a vysvětlovat. Platba Kč 30.- za návštěvu nebo poplatek za pobyt v nemocnici jsou pro většinu lidí směšnými položkami. Teď jsem měl ženu v nemocnici a za vjezd do nemocnice autem jsem zaplatil mnohem víc peněz než za lékařskou péči. Co mi však vůbec nejde na rozum a byl bych rád, kdybyste odpověděl, proč současně platím  poplatky lékárnám, které jsou vyšší, než poplatek lékařům.

Lékárny žijí  zejména z volných léků a "takyléků", reklama na ně zřejmě není nikým kontrolována, takže budu mít podle reklamy lepší sex, delší penis, tisíc zlepšení svého zdravotního stavu všemi divy léčiv . Že po zázračném čaji nebudu stejně spát, že vytírat psovi oči borovou vodou je dneska drahá záležitost, že nikdo nemá šajn, jak se onen hraniční limit počítá, sčítá a jak se o jeho stavu pacient doví, to snad nepopřete.Že vám lékárník řekne : kupte si ten lék bez receptu, je to lacinější" , to je spíš černý humor a že při placení poplatků na několik receptů magistr omluvně řekne : to je na Julínka" to je prostě lékárenská recese. Lékárnici dokážou obhajovat své ceny a poplatky, protože někde bůhvíkde malá lékárna prodělává a mlčí o tom, že v posledních deseti létech rostou nové lékarny jak houby po dešti. Pane mluvčí MZ, kolik nových lékáren v Praze bylo otevřeno od 1989 ?  Sdělíte veřejnosti tento údaj ?

Starý J. 14.11.2008 11:26

Doktor

Z Vaší odpovědi Ladislavovi N.:

......Mimochodem, používání výrazů jako "komunista" či "odborář" či jiných běžných termínů, které mají svůj jasně definovaný obsah jako urážek svědčí o duševním pokřivení toho, kdo je v tom smyslu používá.  jeden vysoškolský profesor, jinak distinguovaný gentleman ze staré školy, zvyklý vždy nazývat věci pravými jmény používá pro vedení ministerstva zdravotnictví pouze výrazy č..u.r..a..kk a zloprcek. ......

Nevím, zda dobře rozumím: V první větě píšete, že ten, kdo používá výrazy "komunista", nebo "odborář" jako nadávky, je "duševně pokřivený".

V druhé větě uvádíte, jak se  jeden distinguovaný gentleman profesor, "zvyklý nazývat věci pravými jmény" vyjadřuje o vedení ministerstva zdravotnictví.

Tak nevím - je i onen distinguovaný gentleman ve Vašich očích "duševně pokřivený", nebo jeho citací i Vy (zřejmě "duševně nepokřivený") považujete vedení ministerstva zdravotnictví za to, čím je častuje onen gentleman? Pak byste byl ve věci názoru na urážky zjevně nekonzistentní!

Kolombo 14.11.2008 11:26

Re: Co vim.

pak by bylo namístě oddělit zdravotnictví "pro lidi" od zdravotnictví "pro zbohatlíky". Většina lékařů Kubkovy komory bojuje "za lidi", dá se tedy předpokládat že by byli patřičně sociálně citliví. Pojišťovnu "pro lidi" by mohl klidně spravovat třeba Rath? Byl byste, Karle, spokojen? proč musí být řešení jednotné - Ein Volk, ein Reich, ein Fuhrer!  Každý by měl mít právo nechat se zastupovat lidmi, kterým věří. Vy věříte Rathovi,  máte ho mít. Já ne, mimochodem důvěru nechovám ani k místnímu Lidu/ tak bych si s dovolením ponechal svůj skromný peníz a léčil se bylinami. Socanské zdravotnictví prokazatelně škodí mému zdraví. Proč mi je vnucujete?

realysta 14.11.2008 11:19

víte proč reforma prohrála, pan Cikrte?

Víte, proč se nepodařilo prosadit význmané části reformy. Tedy transformace nemocnic a pojišťoven? Protože jste potencionálně chtěli sáhnout na "chleba" doktorům!!Na "chleba" v tom smyslu, že privátně uzavřený kruh by jim nastavil limity ve vykazování a předepisování péče jen pro to, aby zvedli svoje příjmy a dohodili kšefty svým kamarádům, či dodavatelům.

Doktorská lobby potopila i řadu ministrů sociálních demokratů. Běda každému, kdo jim naznačí, že by museli respektovat pravidla, nebo že by nedostali takový koláč, po jakém volají!!

Poplatky jsou pro některé řadové lidi sice nepříjemné a zátěžové, ale ty reformu nepotopily. Ty jen pomohly lacino opozici poštvat proti celému reformnímu balíku davy voličů. Poplatky jako první chtěl svým kolegům dát do vínku sám velký Dr.Rath (2002 jako prezident ČLK po nich volal).

V celou reformu pana Julínka jsem nevěřil proto - že z druhé strany zase umožňovala vytunelovat (lacino převzít za úplatky vašim stranickým kolegům v rozhodovacích privatizačních orgánech) nemocnice a pojišťovny.... Což se připravovalo a leckde i stalo... (Pozdravujte pana Bendla)!!RvRv

Kolombo 14.11.2008 11:16

Re: Milý SillyJohne, mám pocit, že diskuse je k připraveným Julínkovým reformám....

A co ČSSD zvládla? Co vlastně stát za odváděnou zdravotní daň garantuje? "Všechno" nebo spíš nic?

glos 14.11.2008 11:15

Re: Nejhorší není srážka z blbcem

Asi jste se přeřekla, správně má bát zlodějnu.

Kolombo 14.11.2008 11:13

Re: Pravda vítězí, ale jen když dokáže to co lež

jenže vládní list neexistuje a kritika ministra je pro média lukrativnější. Komu chcete co vysvětlovat a hlavně jak? Článek podal docela dobré vysvětlení, stejné mají jistě k dispozici i "nezávislíů žurnalisté všech sdělovacích prostředků. Z nějakého důvodu budou raději do omrzení opakovat nesmysly pánů Kubka a Ratha. neurčitost, nacht und nebel padající na náš zdravotní systém zdravotníkům zřejmě převelice vyhovuje.

janci 14.11.2008 11:13

Re: Co to je před několika lety?

Kuraci a pijani to sice davaji statu, ale zdravotnictvi z toho nema ani korunu....

janci 14.11.2008 11:10

Re: Je to házení perel sviním.

ja mam obcas pocit, ze nekdo v necim zoldu sem prihazuje prispevky pod ruznymi nicky, ale s velmi podobnou dikci... Asi uz paranoia, nepredpokladam, ze by priznivci ministra byli az tak organizovani. Diky  vam za osvetovou cinnost!

Kuchl 14.11.2008 11:06

Re: Není to pravda, co Cikrt píše

Pro laika doktor jako doktor . Lékaře reprezentují Rath a Kubek , to je tedy vizitka lékářského stavu k veřejnosti ..:-)

ranbow 14.11.2008 11:05

Re: standardy zdravotní péče??

Což je ještě horší představa - jak teda bude definovanej ten standard - jenom to minimum, nejlevnější, by´t nejhorší, jinak si připlať socko, a nebo to bude úplně steně jako te´d, nějaký rozmezí podle uvážení doktora jako teďko??

Nomen 14.11.2008 11:05

Aneb zcela konkrétně - jeden lékař na stejnou práci a stejný objem dostane na ambulanci měsíčně třeba 150 000 a druhý 100 000.

Nemocnice např v Tachově za operaci slepého střeva dostane příkladně 12 000 a v Karviné 6 000 - tyto ceny jsou výsledkem dohadovacího řízení (faktastický prostor pro korupci) mezi pojiš´tovnou a lékaři či nemocnicemi.

A tento korupční prostor nechává Julínek - i ve svých reformách - nadále stejně otevřený...

ranbow 14.11.2008 11:02

Re: standardy zdravotní péče??

Souhlasím s Vámi - ta vyhláška je fakt psaná šíleným úředním jazykem. jediný mi na tom vrtá hlavou - je pod ní podepsanej jistej MUDr. Julínek, MBA v. r. - není to nějakej příbuznej toho ministra zdravotnictví Julínka, kterej už byl tenkrát skoro rok ve funkci, a na nějaký standardy zdravotní péče si ani nevzpomněl,ačkoliv zrovna tenkrát, když lidem nařídil regulační poplatky, na ně byl ten správnej čas??

občan 14.11.2008 10:59

Re: Co vim.

teď jde o to,zda průměrným příjmem myslíte průměrný plat aktivních lidí tj.zaměstnanců,živnostníků a podnikatelů,který je asi 22.-23.000 a 70% z nich ho nedosahuje nebo průměrný příjem všech lidí,kteří nějaký příjem mají-tedy plus důchodci,ženy na mateřské,lidé na dávkách atd.To jsou totiž normální lidé též.Pak bych ten průměrný příjem viděl kolem 12.000 střeleno od boku,nemám tabulky,snad někdo naváže...

Nomen 14.11.2008 10:58

Diskuse s ministrem Julínkem má asi stejnou hodnotu jako bývávaly besedy se zasloužilými členy strany.

Když komunistům člověk poukázal nějakou chybu odpověď zněla, že chyba bude odstraněna v komunismu.

Pokud někdo řekl Julínkovi, že něco není ( např že nejsou sestry, je mizerná péče v LDN, jsou vykazovány neprovedených výkony pojˇšťovnám),následovala sterotypní odpově´d - no právě  to moje reforma řeší.  Písemně to nikdo neviděl a s polotovarem zákonů byl ve středu na vládě,...kde Julínek zdebakloval stejně na České asociaci sester, České lékařské komoře i při těchto volbách dvakrát...  

Eva 14.11.2008 10:55

Re: poplatky

Jestli náhodou nevíš, tak do stropu se nepočítá všechno.

Já jsem si letos zaplatila odstranění bradavic-3000,-Kč a k tomu si navíc měsíčně  platím léky 600,-Kč.

Protože mi na ně pojišťovna připlácí minimum, do limitu se to co zaplatím, taky nepočítá.

takže letos do konce října 3000 + 10*600= 9000,-Kč a pojišťovna eviduje jenom 4*30,-Kč návštěvu lékaře, taskže žádná návratka

A včil mluv ty chytrej

xy 14.11.2008 10:53

Re: Demagog na podstavci

Pane Vaněk, já nenapsla, že by všichni občané byli povinně členy ODS, možná máte něco s monitorem.

Nomen 14.11.2008 10:52

Milý SillyJohne, mám pocit, že diskuse je k připraveným Julínkovým reformám....

jejichž hlavním cílem bylo rozkrást fakultní nemocnice - to opravdu ČSSD nezvládla. Julínek naštěstí taky ne...;-D;-D

Eva 14.11.2008 10:51

Re: Srážka s blbcem - no to jste se tedy srazil sám se sebou.

Nečas se  toho zatím chopil tak, že omezuje příspěvek částečně bezmocným z 2000,-Kč měsíčně na 800,- Kč.Sice má v plánu zvýšit příspěvek tem úplně bezmocným, ale jednoduchým výpočtem se dá zjistit, že celkově erár ne příspěvku ušetří, tak budeme lidi strkat do LDNek, to se zase naopak větší suma prodr*be.

Další je