30.6.2024 | Svátek má Šárka


Diskuse k článku

MY A NATO: Ochota pomoci

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Hák 21.6.2024 6:29

Ehm, a netvrdili jste nám celou tu dobu, že NATO je obranná organizace?

Obrana území členských států. Žádná agrese. Když náhodou nějaký člen NATO (nebo skupina členů) na někoho zaútočil, pak ne, NATO s tím nemělo vůbec nic společného. Tak se to vysvětlovalo.

Ono už to neplatí?

A předtím to teda platilo, nebo neplatilo?

P. Dvořák 21.6.2024 6:44

Proč NATO nepomáhalo svému spojenci, když se do sebe pustily Řecko a Turecko? ;-D

M. Zasazabanovaný 21.6.2024 7:33

No veru, mohli pomáhať ako vo vojne Irak vs Irán, keď us zbrojovky nestranne a objektívne vyzbrojovali obe strany. :-)

P. Hák 21.6.2024 8:01

No to právě vysvětlovali tak, že NATO je od toho, aby bránilo území členských států před napadením zvenčí. Tudíž když se servou dva členské státy, nespadá to prý do toho. Ona ta úloha NATO je oficiálně hodně omezená.

Asi se nedokázali rozhodnout, který spojenec je spojencovatější :-)

R. Vacek 21.6.2024 5:14

Pokud se Litva rozhodne jít do válečného dobrodružství s Ruskem, tak ji snad necháme, ať si užije vítězného pochodu na Moskvu.

NATO tady není od toho, aby státům harašícím zbraněmi, dělalo bezpečnostní zajištění.

V. Mokrý 21.6.2024 5:24

:-)

T. Kohout 21.6.2024 3:44

Takhle přihlouplé propagandisty neměli snad ani komouši.

V. Mokrý 21.6.2024 5:24

;-)

R. Langer 21.6.2024 5:35

Měli a mají, jenom si už komouši neříkají. Dnes si říkají ODS. ;-D

R. Gramblička 21.6.2024 6:55

To neměli. Ta dnešní propaganda, to je suterén. Goebbels se musí chytat za hlavu

M. Zasazabanovaný 21.6.2024 7:36

Ale u mnohých funguje. Možno by Goebbels prekvapením vyvaľoval oči, ako primitívne sa dajú ľudia oblbovať. :-)

J. Nevrkla 21.6.2024 0:23

Když někdo napíše, že Rusko se na Ukrajině dopustilo bezdůvodné agrese., je jasné, že je úplný blb.

Žádná země NATO ještě nikdy nemusela pomáhat jiné zemi v obraně, ale mnohokrát už země NATO spolupracovaly při agresi,

Když teď Rusko nabídlo zastavení palby během minuty, způsobilo v NATO úplně zděšení, nic horšího těm válečníkům nabídnout nemohlo. Ovšem později budou litovat, že to nebylo přijato.

R. Holub 21.6.2024 1:06

P. Nevrklo, kdybyste rek' ze v te vychodni casti Ukrajiny je hodne smisenych rodin (rusko-ukrajinskych), jako jich bylo hodne v CSR pohranici (nemecko-ceskych), a ze to je tezko resitelny problem, tak bych rek', bohuzel ano. Ospravedlnuje to ale bombardovani civilistu v Kyjeve, v zapadni casti Ukrajiny, i snad bombardovani te nejvetsi jaderne elektrarny v Zaporozi? Vite vy vubec ze ukrajinstina je bliz polstine nez rustine? To byla agrese porazit Taliban po jejich agresi v Americe v r. 2001? Nejste vy nahodou provokater/troll?

R. Langer 21.6.2024 5:38

A jestlipak jste se tak pěkně ohradil i při bombardování Srbska? Hádejte, co tam bombardovali a ještě se tím chlubili? 8-o

M. Zasazabanovaný 21.6.2024 6:45

Ten humanitárny a demokraciu prinášajúci us ochudobnený urán v Srbsku dodnes spôsobuje veľké zdravotné problémy.

J. Nevrkla 21.6.2024 6:49

Rusko zásadně úmyslně nebombarduje civilisty, už vůbec ne jadernou elektrárnu, kterou z bezpečnostních důvodů obsadili, zato Kyjev za léta před invazí zabil 14 tisic civilistů na Donbasu.

Kdybyste se chtěl něco o všem dozvědět, doporučuji včerejší článek s rozhovorem švýcarských novin s ruským moderátorem Solovjovem na cz24.news.

R. Gramblička 21.6.2024 7:02

Tálibán měl s terorizmem v USA společné pouze to, že poskytl skutečným pachatelům azyl. Záporožskou jaderku měli Rusové dlouho pod svou kontrolou (jak je to teď, nevím) a přesto nám média tvrdili, že jí bombardovali oni, což nedává smysl. A do třetice, snaha brát ohledy na civily a infrastrukturu klesá s tím, jak se válka prodlužuje, Rusové přicházejí o živou sílu a jak stoupá účast západu v ní a ignorace snahy o příměří

M. Zasazabanovaný 21.6.2024 7:44

Dokonca do záporožskej JE Rusi pustili medzinárodných kontrolórov, aby overili, kto ohrozuje jadrovú bezpečnosť svojimi aktivitami. Či Rusko, alebo Ukrajina. Ich oficiálne vyjadrenie akosi vyšumelo do stratena.....

M. Zasazabanovaný 21.6.2024 7:50

Ukrajinčina je bližšie poľštine ako ruštine? To počujem prvýkrát. A keď počúvam ukraninčinu, poľštinu a ruštinu, tak mi príde bližšia ruštine. A to oveľa.

L. Svoboda 21.6.2024 8:51

Máte pravdu, zaprvé ukrajinština používá azbuku, mnoho slov je úplně stejných. Někdy mi ukrajinština připadá jako ruské nářečí, některá slova se mi zdají směšná. S polštinou má však ukrajinština jedno důležité slovo "hledat".

M. Zasazabanovaný 21.6.2024 10:28

To je logický vývoj. Pred 300 rokmi to boli všetko Rusi. Keď západnú Ukrajinu ovládlo Rakúsko, snažilo sa vštepiť loayalitu k rakúskemu mocnárstvu Rusom na nimi ovládnutom území tým, že im "hovorilo a ukazovalo" Pozrite sa ako sa máte u nás dobre. Lepšie ako Rusi v Poľsku, alebo v Rusku (za Dneprom). My vám budujeme školy, máte aj ministra vašej národnosti. Vy nie ste obyčajní Rusi, vy ste iný národ a my vás ochránime. A takto Rakúsko začalo z politických dôvodov budovať ukrajinský národ. Po prvej svetovej vojne táto oblasť pripadľa Poľsku, ktoré sa tvrdo snažilo obyvateľov polonizovať. A to až tak, že v poľskom koncentráku zomrel Banderovi brat a psychopatický, genocídny vrah Poliakov a Čechov, Suchevyč, poľský koncentrák prežil. Takže Poľsko tiež veľmi prispelo k vzniku Ukrajinského národa - brutálnym národnostným útlakom. Čo samozrejme banderovské besnenie "za čistú Ukrajinu", pred ktorým aj otrlí vojaci wehrmachtu odvracali hlavy, nijako neospravedňuje. Preto má dnešná ukrajinčina slová z poľštiny, či podobné slovenčine. Ale jej základ je ruština.

L. Svoboda 21.6.2024 13:23

Moje manželka pochází z Donbasu. Vždy používala ruštinu, chodila do ruské školy. Ve městě byla i ukrajinská škola. Ve škole měla manželka samozřejmě i ukrajinský jazyk a literaturu a a také angličtinu. Na Donbase žili lidé různých národností a aby se spolu domluvili používali ruštinu. Manželka i po dlouhých letech u nás, ukrajinsky stále rozumí. Ve východní části Ukrajiny někteří lidé používali tak zvaný suržik, kterému jsem docela rozuměl, a dokonce jsem si nějakou dobu myslel, že je to ukrajinština. Někteří současní politici na Ukrajině ukrajinštinu vůbec neovládali a museli se ji učit. Některé vědní obory dokonce ani neměly odpovídající ukrajinské výrazy, odborná literatura v ukrajinštině někdy ani neexistovala.