6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

KORONAVIRUS: Prymula versus Pirk

Zrušte drastická opatření, ohrožují lidi víc než nemoc samotná, žádá skupina lékařů v otevřeném dopise vládu. Pod textem je podepsán například kardiochirurg Jan Pirk, stomatolog Roman Šmucler nebo psychiatr Radkin Honzák.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Wágner 7.10.2020 6:34

Asociace děkanů lékařských fakult České republiky se distancuje od petice „Otevřený dopis lékařů vládě, parlamentu a médiím ohledně tzv. koronavirové krize“ podepsané předními či mediálně známými lékaři, kteří však nejsou odborníky v oblasti epidemiologie či infektologie a jako skupina nezastupují žádnou relevantní lékařskou či vědeckou organizaci:

https://www.lf3.cuni.cz/3LF-1895.html

K. Wágner 7.10.2020 6:25

Lékaři a sestry, kteří se přímo starají o pacienty nakažené koronavirem, sepsali otevřený dopis: „My, lékaři a zdravotní sestry z covidových oddělení a jednotek intenzivní péče, jsme až doposud byli příliš zaměstnáni péčí o pacienty a organizací péče v našich nemocnicích a nebylo nás příliš slyšet. Máme však silný pocit, že nazrál čas, abychom jasně a nahlas promluvili,“ stojí na začátku výzvy. V dopise žádají odborníky z různých oblastí medicíny, ale kteří jsou v oblasti infekčních nemocí laiky, aby mlčeli. „Pokud mlčet nedokážete, přijďte před svým mediálním výstupem na jednu pracovní směnu na covidovou jednotku, uvítáme vaši pomoc,“ píší. Svými slovy tak pravděpodobně naráží na skupinu mediálně známých lékařů,kteří v předchozích dnech založili petici za zrušení opatření proti koronaviru, která iniciátoři označují za nesmyslná. Podpis pod ní připojil například kardiochirurg Jan Pirk, psychiatr Radkin Honzák nebo stomatolog Roman Šmucler.

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/lekari-vyzva-z-prvni-linie-primari-infekcni-onemocneni-koronavirus.A201006_105842_domaci_lre

K. Wágner 7.10.2020 6:26

Lékaři ve výzvě uvedli, že na svých infekčních odděleních bojují o životy lidí, kteří by bez koronaviru měli před sebou dalších deset až 20 let kvalitního života. „Jsou to padesátníci, šedesátníci, aktivní sedmdesátnici, kteří mají pouze nadváhu, nebo vysoký tlak či lehkou cukrovku. Snažíme se všemi prostředky zabránit tomu, aby skončili na ventilátoru, protože pokud se na něj dostanou, přežije jich sotva polovina,“ uvedli lékaři.

Zdroj: https://www.lidovky.cz/domov/nekomentujte-zavaznost-pandemie-vzkazuji-pirkovi-smuclerovi-a-spol-experti-z-infekcnich-oddeleni.A201006_123002_ln_domov_ceh

O. Uživatel 7.10.2020 8:25

Uživatel požádal o vymazání
A. Poláková 7.10.2020 10:02

Poslyšte sjezdujete? Jezdíte na kole, plavete, děláte denně výšlapy? Já jako důchodkyně ano, byli jsme sjezdovat v Italii na úplném začátku průšvihu, kdy nás tehdy nikdo nevaroval.Myslím, že žiju docela plnohodnotný život. Ovšem podědila jsem i něco, o co jsem opravdu nestála. Kardiovaskulární potíže, tedy prozatím plně kompenzované. Když mi lékař dával medikamenty,říkal bez obav , tím léčíme i piloty.Já jen, že se potíže netýkají jen staříků nad hrobem, týkají se i lidí plně aktivních, kteří mají tu "smůlu" ,že mají jednu z civilizačních chorob se kterou by mohli v pohodě přežívat klidně i deset let. Mnohem klidněji než pacienti s onkologickými problémy, jen tak kupříkladu. Zmiňujete se o ostatních pacientech. Vám opravdu nedochází, že právě kvůli těm ostatním se dějí ty proklínané zákazy. Aby měly nemocnice volnější ruce i pro jiné než covidové pacienty? Někdy si vážně říkám,blahoslavení chudí duchem....ale do království nebeského bych s vámi fakt nerada :-)

R. Vacek 7.10.2020 4:52

Snad je již zřejmé, že v zemích, které se k viru chovaly vlažně a nechaly ho rozšířit, pokračuje mizérie, ekonomický pokles, polovičatá a chaoticky měněná opatření. A k těmto zemím se od prázdnin zařadilo i Česko.

Jaký je to rozdíl oproti zemím, které vir berou vážně a nedovolí mu rozšířit se. Tyto jednak chrání zdraví svých občanů a ani ekonomicky je vir tak nepoškozuje. Jedná se o země, které se setkaly s virem SARS (Čína, Vietnam, Taiwan, Nový Zéland,...) a od té doby vědí, co mají dělat a neprošlapávají slepé uličky.

M. Hartmann 7.10.2020 4:50

Komentáře pana Bartoně čtu rád, tentokrát ale nesouhlasím. Teď totiž nejde o politiku, ale o kejhák. O politiku šlo v létě, na konci roku by nám politika mohla být už na pendrek. Všem. Pan Prymula ví, co dělá, a pan Babiš by mu v tom měl spíš pomáhat. Mluvím z hluboké osobní zkušenosti, už jsem takové svinstvo podobné koroně zažil.

T. Kohout 7.10.2020 4:45

Na koronu se nedá reagovat jinak, než flexibilně. Stoupá-li korona, stoupají i opatření. ("To co bylo včera, není každý den"). Čili prohlášení před týdnem nemusí platit za týden. Akorát, že vše se uplatňuje se zpožděním. Teď pykáme za letní šílenství, kdy populus považoval koronu za uzavřenou historickou epizodu a vydal se stolovat na Karlům most. Sympatický hapenink, ale epidemiologicky katastrofa.

Z. Lapil 7.10.2020 14:32

S opatřeními začínám mít tenhle problém: začátkem léta se uvolnila opatření a virus nic. K 1. září zároveň začala opatření a zároveň se začal virus rozmáhat; protože zároveň, tak to evidentně nesouvisí (virus má skoro týden inkubační dobu neboli zpoždění). Teď se opatření průběžně zpřísňují a virus z nich má akorát srandu, je-li něčeho takového schopen.

Mně z toho vychází, že opatření a virus v Česku tak úplně nesouvisí...

A. Poláková 7.10.2020 15:20

No tedy po půl roce jste dospěl k tomu, co Hamajda vyhlásil už na jaře, když po něm požadovali plán. Tenkrát prohlásil, že plán má pouze covid. Ale ten ho nějak nehodlá zvěřejnit. Pokud uvěříte poněkud popletené Pekové, která doufá, že do Vánoc sám od sebe zmizí...třeba jí to pošeptal do ouška.

Z. Lapil 7.10.2020 16:01

Na jaře to vypadalo, že to funguje: jsou opatření, není covid. Teď se to tváří, že opatření jsou víceméně k ničemu.

Ledaže bych předpokládal, že opatření jsou sice vyhlášená, ale ve velkém se porušují. Což se mi, popravdě, nezdá - pohybuju se venku dost na to, abych viděl.

A. Poláková 7.10.2020 19:40

Chce se mi věřit, že vzhledem k inkubační době momentálně stále ještě sklízíme plody různých bujarých oslav a ostentativního ignorování jakýchkoliv opatření. Ale v případě rodin s dětmi a třeba i vícegeneračních je nákaza skoro jistota. I když v rodině jsme měli jednoho člena positivního a ostatní negativní. Prý se to stává docela často. Je asi ještě mnoho věcí, které o covidu neznáme.

Z. Lapil 7.10.2020 19:57

Ano podle mé zkušenosti není úplně jednoduché covid chytit. Zejména mě zaujal 14tidenní karanténa 2 dospělých a 3 "dětí 14 - 20 let v bytě 1+1. Otec rodiny to odkudsi přitáhl a dál neposlal.

My měli covid v práci v poměrně velkorysých kancelářích, a taky si to kolega nechal pro sebe a dál neposlal, přitom tu s tím (rýma a tak) dva tři dny chodil.

Oba případy - klepyklep - bez dramatického průběhu.

M. Šejna 7.10.2020 0:31

Prymula si narozdíl od svých kritiků uvědomuje, že bez krizových opatření by Covid19 usmrtil denně 50 a víc lidí. Už dnes umírá denně na Covid19 okolo 20 pacientů jako důsledek toho, že Babiš v srpnu odmítl nasazení roušek.

J. Vintr 7.10.2020 0:52

Primula je lampasák, kterému se zřejmě líbí velet deseti milionům lidí. A kdoví jestli v pozadí není i nějaký jeho finanční zájem. Jeho opatření jsou chaotická a na případné šíření viru (pokud se vůbec šíří) mají pramalý vliv.

J. Strakoš 7.10.2020 6:13

Možný finanční zájem mne také znepokojuje, to nakupování vakcín, které ještě nejsou vyvinuty je minimálně podivně, ale ... Snažím se nečíst jen nadpisy a shrnutí novinářů - ta jsou mnohdy delší a vyjadřují osobní postoj, byť se tváří jako neutrální zpráva (Prymula hřímal! Prymula zakáže!...) a nabývám dojmu, že se snaží dělat co jen se dá, aby epidemii zabránil. A dokonce se snaží hrát otevřeně a vyhnout překvapení - nouzový stav až za pár dnů, projednávaná opatření avízovaná předem (která ale novináři vydávají za aktuální).

Zkuste si přečíst třeba jeho otevřený dopis na stránkách ministerstva a porovnat s články, které o něm referovaly a s reakcí lidí, kteří na dopis reagují - a nabydete dojmu, že mnozí jej ani nečetli. Proto bych byl se soudy o plukovníkovi a velení opatrnější.

A. Holík 7.10.2020 1:19

50 bude. Bohuzel se melo postupovat naopak. Zavrit, a postupne otvirat. Otevrit a postupne zavirat je prilis pomale, kdyz se infekce objevi az z 14 dennim spozdenim, a smrti jeste s vetsim.

Tak ted si to holt vyzereme. A chripeckarum sklapne, az jim nekdo umre .. ale to bude pozde.

R. Langer 7.10.2020 5:50

Tak určitě! :-P

R. Langer 7.10.2020 7:23

Denně umírá 20 pacientů na covid? To je 6000 za měsíc, zajímavé. Kde jste takovou pitomost četl? Pokud vím, tak od března je registrováno na covid cca 600 úmrtí, tak co tady vyvoláváte za paniku, pomatenče? ;-D

R. Langer 7.10.2020 7:27

Samozřejmě 600 za měsíc, pochopitelně, už vás, psychopatických panikářů taky blbnu... :-P

J. Dostál 7.10.2020 7:44

https://www.worldometers.info/coronavirus/country/czech-republic/

J. Lukavsky 7.10.2020 7:58

"600 za měsíc" no pokud by se tomu nechal volný průběh tak by těch 600/den bylo natošup. Exponenciála je sviňa. Za středověku na mor vymřelo skoro celé město během pár měsíců. Probatum est. J.L. end

R. Langer 7.10.2020 10:18

Jasně, ta "exponenciála" je u covidu fakt alarmující. Hlavně v tom, že žádná neexistuje. ;-D

J. Lukavsky 7.10.2020 10:45

"žádná neexistuje" no pokud máte reprodukční číslo větší nežli 0 (a to myslím je, 1,5) tak to exponenciála je. Při dvou se počty zdvojnásobují. I ty grafy hospitalizovaných ukazují na exponenciálu. J.L. end

I. Schlägel 7.10.2020 11:37

Číslo musí být vyšší než 1, což cifra 1,5 pro exponenciální růst bezpečně splňuje. Pokud je číslo menší než 1, jedná se o exponenciální pokles. Smiřte se s tím, že pár lidí nerozumí učivu základní školy.