26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

KORONAVIRUS: Prymula versus Pirk

Zrušte drastická opatření, ohrožují lidi víc než nemoc samotná, žádá skupina lékařů v otevřeném dopise vládu. Pod textem je podepsán například kardiochirurg Jan Pirk, stomatolog Roman Šmucler nebo psychiatr Radkin Honzák.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Š. Hašek 7.10.2020 10:29

Pane Kusáku,

znám tři lékaře, všichni zkušení, spolehliví, leccos zažili. Všichni se neshodnou s vojákem, vakcinologem Prymulou.

Mám tedy problém. Je můj názor na věc podložen odborně? Nebo jenom "nějakým kvákáním televize"???

Rovněž mám třeba problém - se "suchem". Od dětských let makám na dvou zahradách, sadě, louce. Mohu něco říci, pokud to tam roste vlastně stejně už padesát let? Nebo mám zas sklapnou krovky, až mě televize začne poučovat o suchu???

Atd. Znám hodně občanů, kteří jsou "lokálními fachmany", do televize si ale pozvou "dvacetiletého nefachmana". Zkráceno. Jen poznámka k Vašemu textu.

F. Kusák 7.10.2020 10:51

Tak tady ale s Vámi nejsem v rozporu. Představa, že bych poslouchal nějakého rádoby odborníka v TV pořadu, moderované dalším nevzdělancem, je opravdu nepřijatelná. Ale s Primulou s Vámi nesouhlasím, má po všech stránkách kvalifikaci (včetně té odborné, totiž odpovědnost) taková rozhodnutí učinit. Mám syna dlouhodobě na Tchaj-wanu a tam nikdo poměrně drastická rozhodnutí s covidem nekritizuje. A vláda a nyní prezidentka mají ve společnosti velkou autoritu. Ptejme se, proč tomu tak je.

J. Jirka 7.10.2020 11:23

Nikdo nekritizuje, protože kritika je zakázána zákonem. To už jsme tady měli...

Cit: "Byl zde prosazen zákon zakazující si z celé této pandemie dělat srandu nebo celou situaci zlehčovat či zpochybňovat. Je také zakázáno veřejně obchodovat s rouškami či jiným zdravotním materiálem, vše je přísně kontrolováno a rozdělováno vládou."

V. Církva 7.10.2020 15:19

Jako na TajWanu, v Jižní Korei nebo Japonsku je kritika zakázána zákonem? To ne. Realita se tu nedávno rozebírala. Tyto země jsou mnohem kolektivističtější, historicky. Samozřejmě to má i svá negativa jako stádovitost. Jsou ale nohem zodpovědnější a je pro ně důležitý celek - společnost. Evropa je sobecká.

Proč bych měl nosit roušku, když jsem zdravý, je mi dvacet na COVID19 umírá jen 20% lidí pod 60 let. Jenže Takwanec se blbě neptá, vezme roušku a podpoří ekonomiku země, starší občany a společnost. Vychodoasiat je trošičku robotek, ale přemýšlí v rámci společnosti a skupiny.

Myslet si že jednají proto, že je tak tlačí totalita je hloupoučké.

V. Kain 7.10.2020 15:34

Odkud jste vytáhl těch 20% mrtvých pod 60let?To říkal asi Prymula ne?

J. Jirka 7.10.2020 17:42

Pokud vám nestačí doslovná citace oficiální zprávy, pak použijte vyhledávač a ověřte si to sám. Mě je lhostejné, zda tomu věříte nebo ne. Chytrému napověz...

L. Kubeš 7.10.2020 16:57

Tři lékaři, zkušení třeba v odstraňování kuřích ok, ale o epidemiologii vědí kulové. Ale cítí potřebu se předvést, takových lékařů je žel bohu více, včetně lékaře-nelékaře Zimy, který se dokonce rektorem UK a v jejím jméně básní. Děkani lékařských fakult si ale myslí něco úplně jiného a protestují proti podobným nezodpovědným žvanilům. V jeho případě jde o snahu zviditelnit se za účelem příští prezidentské volby, tak že mu sebevědomí nechybí... Rv

J. Jirka 7.10.2020 17:48

Rozkošné je, že Pirka coby praktického operatéra považujete v oboru virologie (to je pro chirurga užitečná znalost) za amatéra, zatímco kariérního úředníka Prymulu za špičkového odborníka, ačkoli nejspíš nikdy nikomu neodstranil ani to kuří oko.

P. Vychodil 7.10.2020 10:50

A, vážený pane, jakou že to má ministr zdravotnictví skutečnou zodpovědnost ? kromě té, blablabla, politické ? pro mě, laika, poslouchaje výkřiky zmíněného ministra, který ani dva dny po sobě nedodrží to, co říkal minule, znamená jediné: ten člověk je naprosto nekompetetní, nebo je zkorumpován, anebo postižen mocí, prostě psychopat v kombinaci se sociopatem (a zeleným mozkem). Statistika je ve stylu "co si nesfalšuji, tomu nevěřím", o spolehlivosti a smyslu PCR testů bylo napsáno již dosti...mám pokračovat ? abych přesvědčil, že trochu více rozumu mé babičky by neuškodilo ?

F. Kusák 7.10.2020 10:57

A jakou byste si přál odpovědnost? Ministr má odpovědnost politickou, částečně i trestně právní a k tomu nese na trh i svou osobnost, coby odborníka, profesora a člena mnoha odborných českých i mezinárodních odborných orgánů, no a samozřejmě i tu lidskou. A svůj osobní názor na něj si nechám pro sebe, nemusí být objektivní.

P. Vychodil 7.10.2020 11:08

Pane Kusáku,

když pomineme zodpovědnost. Jak hodnotíte člověka, který mění svoje prohlášení ze dne na den ? A to pomíjím jeho vyjádření před 11ti lety, že roušky jsou škodlivé...že by se viry tak změnily? nebo byl Prymula neodborník tehdy, odborník dnes ? nebo naopak ? Pokud je vaší referencí dotyčného přítomnost v rozličných odborných komisích, tak proti tomu nemám žádný protiargument...kromě toho že Obama získal cenu míru předtím, že zahájil další lokální války...

F. Kusák 7.10.2020 11:28

Tak u piva bych vám sdělil třeba i osobní názor na mnoho jiných politiků a pavědců, ale veřejně nic říkat nebudu, nemá to žádnou faktickou hodnotu. A pokud jste ho dopředu odsoudil, pak není problém nalézt dostatek důkazů o jeho nekompetentnosti. Jen mi prosím uveďte, kdo by byl ten pravý (rozhodovací a hodnotící kritéria), a jak byste si představoval, že by se měl do té pozice dostat v reálném čase.

P. Vychodil 7.10.2020 17:59

doktor, který změní názor na (ne)bezpečnost roušek o 180 stupňů, (budiž, za 10 let možná se trochu poučil). doktor, který vysvětluje, že opatření budou mít efekt nejdříve za 14 dní, načež hned další den varuje a hrozí dalšími opatřeními, doktor, který apriori zakazuje debatu, doktor, který podporuje vakcinaci nevyzkoušenou látkou, je dle mého názoru nebezpečný jedinec, kterému by bylo záhodno odebrat diplom. A není to odsouzení předem, sám svými činy ukazuje svoji nekompetentnost...

No a ten pravý nemá chyby toho současného. No, ti dobří doktoři mě vždy upozorňovali, že si mám zjistit názor někoho dalšího...jednou jsem to neudělal, a lékařská péče mě málem zabila, tož jsem možná již necitlivý na smrt, a přecitlivělý na jednu jedinou pravdoucí pravdu...

testovací šílenství povede do p.... budeme všichni nakonec pozitivní...

B. Lukáš 7.10.2020 10:56

Plný souhlas p. Kusáku a dodávám, že poměrně velká část veřejnosti názorově straní těm, kteří jsou mediálně zbožňovány i když problému z hlediska své profese a vzdělání nemohou rozumět. Došlo to tak daleko, že vyslovený názor některých mediálně známých bývalých politiků, bohatých podnikatelů, dokonce i vrcholových sportovců, herců, modelek a pod. , má větší váhu, než názor erudovaného profesního odborníka.

F. Kusák 7.10.2020 11:03

No právě, podobně jak vynášeli až do nebes jakousi vakcinoložku, která se dostala do sporu s ministrem Vojtěchem. Ten uznal chybu, omluvil se jí a stejně bylo všechno špatně. Jó "vox populi", ale to je svoboda a demokracie, to zpochybňovat nechci. Jen by nám mělo vzdělání sloužit k lepší orientaci.

A. Poláková 7.10.2020 15:00

Měl jste jako střeoškolák někdy spolužáka, který šel na medicinu ? A vynikal tento v matematice ? Já si tedy dobře pamatuji , proč si dotyční vybírali právě tu medicínu. Respektuji lékaře, ovšem jejich vzdělání je z 90% memorování. ˇA co se týče Šmuclera? Kdy on naposledy naživo viděl pacienta ? Jen samé kulichy !

J. Vintr 7.10.2020 11:22

Nejhorší je, když se polovzdělanec dostane na místo, kde může podle svých bludných představ bez zodpovědnosti zasahovat do života milionů lidí ....

L. Kubeš 7.10.2020 11:50

R^R^R^

P. Zinga 7.10.2020 10:00

SMRT NA COVID JE SMRT PŘIROZENÁ!

Na rozdíl od toho, když vás propíchne mohamedán.

F. Kusák 7.10.2020 10:12

Ale pane Zingo, s takovým fatalizmem běžte někam. Ono by se to mohlo zobecnit i na toho mohamedána.

R. Langer 7.10.2020 10:14

Jako že smrt mohamedána na covid je naprosto nepřirozená? 8-o

F. Kusák 7.10.2020 11:04

No rozesmál jste mě, trefná a chytrá poznámka. R^

P. Zinga 7.10.2020 9:56

A další "zubař":

EX-FORSCHUNGSLEITER BEI PFIZER Bývalý vedoucí farmaceutického výzkumu u firmy PFIZER:„Druhá vlna“ ?! 90% „infikovaných“ jsou falešně pozitivní

https://www.wochenblick.at/zweite-welle-erfunden-90-der-infizierten-sind-falsch-positiv/

T. Zlesa 7.10.2020 10:16

Asi nějak tak jako falešně kašlající, bez luftu v nemocnici... Ti se tam berou odkud? Není jich tolik, ale ty křivky se potvrzují.

J. Jirka 7.10.2020 12:50

Kašlajících a bez luftu je v nemocnicích stejně jako bylo dříve (dokonce možná i o trochu méně), ale teď jsou všichni COVID-19 pozitivní, protože nemocnice za každého pozitivního (dg. U07.1 - potvrzená přítomnost SARS-CoV-2) pacienta umístěného na JIP dostávaji 50.064 Kč na den a 2.331 Kč na den na pacienta vyžadujícího běžnou péči. To vše nad rámec běžné úhrady.

Jsou v tom jen prachy...

B. Lukáš 7.10.2020 9:40

Pokud budou mít v rozhodování krizového štábu pandemie COVID -19 vliv osobnosti typu MUDr. R. Šmuclera, pak dopadneme asi jako současné zubní zdravotnictví, které je pro normální obyvatele, neoplývající nadbytkem peněz, nedostupné. MUDr. Šmucler je prezidentem stomatologické komory, ale jen pro bohatou klientelu, která může zaplatit velmi nákladnou a časově náročnou estetickou medicínu zubů. Je ostudou, že před r. 1989 bylo sice málo banánů, osobních aut a dalších pro život ne však nezbytných věcí, ale zubní zdravotní péče byla dostupná pro všechny. Většina obyvatel neměla sice zuby jako perly, ale stydět se na veřejnosti nemuseli a z hlediska zdraví zuby měli.

P. Lenc 7.10.2020 10:13

Ale jděte, za celou dobu od r.1989 nemám problém se zubařem a to žiji na vesnici a jsem důchodce, který má důchodcovské problémy se zuby.Mimochodem, kompletní zubní protéza mně před rokem stála 560 Kč, takže ty žvásty o péči pro bohaté si zanotujte se soudružkou Semelovou.

B. Lukáš 7.10.2020 11:58

P. Lenc, máme oba štěstí, ale pokud odejde má doktorka, která je již daleko za hranici důchodového věku, tak já a mnoho dalších, zejména pokročilejších věkem, zapláčou. Žiji v hustě zastavěném regionu Ostravska, kde asi do r. 2010 zubaři byli, ale zubní ambulance i s lékaři postupně mizely. Bývám svědkem v čekárně zubních ambulancí, jak lidé prosí o přijetí k ošetřování , ale z důvodu přeplněných kapacit jsou odmítnuti. Byl jsem rovněž osloven jedním „dohazovačem“ estetické zubní medicíny , že pokud jsem , nebo znám lidí „při penězích“ , není problém se do kvalitních zubních ambulancí přihlásit. "A votom to je."

J. Lukavsky 7.10.2020 10:26

"a dalších pro život ne však nezbytných věcí" jako toaleťák (Rudé právo hladí), dámské vložky, pleny, ocet, maso, občas i chleba a rohlíky (možná odpoledne přivezou), kola Favorit (Kdo chce poznat co je dřina - kup si kolo Ukrajina)..... vono toho bylo povícero. No ale k životu nezbytně potřebujete jen chleba a vodu, ostatní je jenom přepych. J.L. end

P. Vychodil 7.10.2020 10:57

no, problém s dentální péčí nemám...je spousta dobrých doktorů poskytujících tuto péči "na pokladnuů, stačí věnovat trochu času jejich výběru...

no, oni ti "zubaři" koukají zbízka do pusy pacientů, něktrří mají štít, roušku, ale někteří možná ne...není jejich zkušenost přínosná pro "boj s virem "?