26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

KORONAVIRUS: Prymula versus Pirk

Zrušte drastická opatření, ohrožují lidi víc než nemoc samotná, žádá skupina lékařů v otevřeném dopise vládu. Pod textem je podepsán například kardiochirurg Jan Pirk, stomatolog Roman Šmucler nebo psychiatr Radkin Honzák.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Langer 7.10.2020 9:28

A proč by to jako měl dělat? :-P

V. Novák 7.10.2020 9:37

Třeba by se mu dostalo patřičné odpovědi...

R. Langer 7.10.2020 10:11

A proč by ho jako měla zajímat? :-P

P. Zinga 7.10.2020 9:59

A píše někdo pozůstalým po rakovině či infarktu?

R. Langer 7.10.2020 10:11

Asi tak.

V. Cícha 7.10.2020 9:09

Nejdnou jsem si stěžoval nad způsobem řečení cvidu zde v B.Kolumbii a říkal cosi jako...tohle by se v Praze nemohlo stát. Teď vidím,že jsem se mýll. Poslouhal jsem dva pořady na youtube s dr.Pirkem a shledal jej nejen výborným lékařem ale mužem moudrým! Pana Prymulu neznám, ale jehe opatření mne děsí a tak doufám , že se ve své mocné pozici dlouho neudrží

F. De Winter 7.10.2020 9:27

No, myslím, že Pirk jakožto operatér tomu rozumí asi jako automechanik. Takže já věřím spíš Prymulovi. Jen ho musí trochu přibrzdit ekonomové, aby se s vaničkou nevylilo i dítě.

P. Moravčík 7.10.2020 10:46

Väčšinou s Vami vždy súhlasím, ale teraz ste to trochu prehnal. Pirk ako chirurg, musí mať slušné základy infektológie (náuke o infekčných chorobách) a čiastočne aj epidemiológie (náuke o ich šírení), inak by sa správal ako popierač Listera a Semmelweisa. Máte nepresnú predstavu o vedomostiach lekárov zo všeobecnej medicíny. Prirovnať vedomosti lekára v tejto oblasti k vedomostiam automechanika... no, nechajme to radšej. Skôr Prymula rozumie politike ako automechanik.

F. De Winter 7.10.2020 12:17

To byla nadsázka...s tím automechanikem.

P. Moravčík 7.10.2020 12:49

Verím, nepochopil som Váš zámer. Sorrrry!

O. M. 7.10.2020 16:03

Na co prof. Pirk potřebuje "rozsáhlé znalosti základů infektologie"? Jemu stačí vědět, že na sál se musí přezout a převléknout, a že před operací a po ní si musí umýt ruce.

M. Krátký 7.10.2020 9:08

kopíruji z viditelného macka dnes - Koronavirovou infekci to máme již přes půl roku a je to znát: všimli jste si, jak většina obézních, přidruženými civilizačními chorobami trpících spoluobčanů konečně začala něco dělat pro své zdraví a zvýšení přirozené imunity? Jak se přestali přežírat, popíjet přeslazené nápoje a začali jíst pestrou zdravou stravu, hubnou, cvičí, běhají, sportují, otužují se?

Já ne.

a já dodávám - avotomtoje

J. Kouk 7.10.2020 8:59

Z netu: Chybí personál i lůžka

Dvaadvacet lůžek na rehabilitačním oddělení se v Brně ráno změnilo na takzvanou covid jednotku. Podle přednosty infekční kliniky Petra Husy se situace překotně změnila, tamní lékaři mají za sebou velmi náročný víkend.

„Od pátku druhého do neděle čtvrtého jsme přijali 26 pacientů, což do té doby byla věc naprosto nevídaná a vyžadovalo to obrovské nasazení,“ popisuje Husa. Na jednotce intenzivní péče se v brněnské fakultní nemocnici starají o pět lidí ve vážném stavu, dalších 62 je na běžných odděleních.

V sousední nemocnici u svaté Anny není ani takový problém nedostatek lůžek jako personálu. V tuto chvíli mají 51 pozitivních zdravotníků. Omezili proto zákroky na ortopedii. „Snažíme se teď neodkládat ty, které byly již odloženy v první vlně pandemie,“ přibližuje mluvčí Fakultní nemocnice u sv. Anny Dana Lipovská.

Česká televize oslovila 21 nemocnic po celé zemi, v jedenácti z nich se zatím daří péči zorganizovat tak, aby zákroky plošně rušit nemusely. ... Dodám, fakt si myslíte, že je to brnkacka?

J. Vintr 7.10.2020 8:57

Dnes je údajně skoro sto tisíc lidí, kteří byli pozitivně otestováni. Samozřejmě, že testování nemůže zachytit ani zdaleka všechny, kteří s tím virem přišli do kontaktu. Takových lidí může být klidně i desetkrát víc. To znamená milion lidí. Takže už jich nemůže být víc jak desetkrát tolik. A co se děje? V nemocnici je přes tisíc lidí a umřelo jich pár stovek. Takže i kdyby se tato čísla zdesateronásobila, což je krajní, velmi nepravděpodobná možnost, není to nic hrozného. Tak z čeho máte bobky, plašani?

J. Kulheim 7.10.2020 9:19

Postupně dojde k tomu, že se koronavirem setkáme všichni. Koronavirus se nezjistí pouze u těch, kteří nebudou testovaní. Rozdíl bude pouze v tom, že někteří onemocní jiní se s virem vypořádají bez vzniku klinických příznaků.

J. Kulheim 7.10.2020 8:57

Opatření vydávají lidé a ti jsou omylní. Budou brzdit tak dlouho, až se v populaci potká koronavirus a virus sezónní chřipky. Souběh těchto nákaz, by teprve mohl udělat velké problémy.

Člověk je součástí přírodního prostředí, a i pro něho platí stejná pravidla, která fungují v přírodě. Bylo by dobré si uvědomit, že medicína postupuje proti přírodnímu výběru. V přírodě existují mechanismy, kterými je regulovaný počet jedinců na určitém území. Je to například množství potravin. Jedním z prostředků je vznik a šíření nemocí, tam kde je na omezené ploše vysoká koncentrace vnímavých jedinců. Příkladů bych mohl uvést několik.

Mám obavu, že s podobnými problémy jako je současné infekční onemocnění se budeme setkávat častěji. Někteří lidé žijí mimo reálné prostředí a domnívám se, že jsou přesvědčeni, že poručí přírodě. Bůh nás chraň před takovými lidmi.

Domnívám se, že bychom měli být rádi za každého, kdo se setká s virem, klinicky neonemocní.

P. Veselý 7.10.2020 8:44

Asi největší lumpárna je žonglování s vylhanými čísly. Záchyt 4500 případů, chybových může být až 1000, část jsou i lidé kteří se nedostavili k nařízenému testu. Kolik má alespoň vysledovatelné příznaky 1500? Kolik z nic má průběh jako u lehké chřipky 800? Těžkých průběhů je tak 20, ale tam uveďte věk a seznam léků, které pacient užíval před Covidem. Taky jestli si těžký průběh nepřivodil nošením roušky v začátcích nemoci a tím znásobení nálože viru. A pak to celé porovnejme s jinými nemocemi.

P. Boublíková 7.10.2020 8:50

Nebyl jste v minulém životě pštrosem?

P. Veselý 7.10.2020 9:15

To jste si naběhla na vidle ;-D Že pštros strká hlavu do písku je stejný hoax jako prospěšnost nošení roušek. Pověra vznikla asi tím, že při hledání potravy se skloněnou hlavou vskutku zdálky vypadá jako s hlavou v písku. V případě ohrožení utíká rychlostí až 60 km/h ale dokáže hodně ublížit i zobákem nebo úderem nohou.

V. Dosoudil 7.10.2020 8:40

Ministr prohlašuje, že ho politika nezajímá a že mu jde jen o zdraví. Tomu už uvěří snad jen colonelův fan klub. Když ho politika nezajímá, tak co leze do vlády? A o co mu skutečně jde, škoda rozvádět.

P. Zinga 7.10.2020 8:35

Doplnění příspěvku ze 7:57

Dne 4. října 2020 byla tato deklarace sepsána a podepsána ve Great Barringtonu v USA:

Dr. Martin Kulldorff , profesor medicíny na Harvardově univerzitě, biostatista a epidemiolog s odbornými znalostmi v oblasti detekce a sledování ohnisek infekčních chorob a hodnocení bezpečnosti vakcín.

Dr. Sunetra Gupta , profesorka na Oxfordské univerzitě, epidemioložka se zkušenostmi v imunologii, vývoji vakcín a matematickém modelování infekčních nemocí.

Dr. Jay Bhattacharya , profesor na Lékařské fakultě Stanfordské univerzity, lékař, epidemiolog, ekonom ve zdravotnictví a odborník na politiku veřejného zdraví se zaměřením na infekční nemoci a zranitelné populace.

Čili žádní zubaři...

P. Moravčík 7.10.2020 10:47

Vďaka za link (len namiesto biostatista radšej bioštatistik - ale nič v zlom;-)).

J. Kulheim 7.10.2020 8:28

Nemám problém dodržovat racionální opatření k omezení nebo zpomalení šíření infekce koronavirem. Je potřebné vycházet z toho, že virus nikdo „nezkrotí“ani z ČR nevyžene. Ten tady je a bude. Nezbývá nic jiného než se s ním naučit žít. Zatím tato viróza nedosáhla stadia epidemie. To nebezpečí tady pořád je, a bude do té doby, než alespoň 60% obyvatelstva bude odolná vůči této nákaze.

Jsou opatření, které lze nařídit z centra a lze aplikovat plošně, např. nošení roušek v hromadných dopravních prostředcích. Myslím, že většinu opatření je potřebné dělat podle nákazové situace v určité lokalitě. Některá opatření nařizovaná z centra jsou naprosto mimo racionální myšlení. Jako příklad bych uvedl nošení roušek při jízdě autem i případě, že jedu sám. Iracionální je to i když jsou v autě další spolucestující. Zakázat návštěvu fotbalového utkání žáků na vesnici, kde se přijde podívat několik lidí, mi připadá jako ukázka neschopnosti vnímat realitu.

Lidé, kteří vydávají jakékoliv nařízení, by měli také vysvětlit lidem, proč nařízení vydávají a co od toho očekávají. Zatím jsem nic takového nečetl ani neslyšel. Jejich konání musí mít zpětnou vazbu. V civilním životě není možné jednat tak, jako na vojně. Vůbec není přijatelné, aby kdokoliv říkal co si kdo má myslet a říkat

P. Boublíková 7.10.2020 8:47

Definice epidemie: https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Epidemie

Například epidemie meningokoka je výskyt vyšší než 15 onemocnění na 100.000 obyvatel.

J. Kulheim 7.10.2020 9:12

U chřipka je to alespoň 1600 klinicky nemocných na 100000 obyvatel. Šíření i příznaky současné nákazy jsou podobné jako u chřipky.

P. Boublíková 7.10.2020 10:50

Vy jste přímo esence chřipečkáře.

Debatu s chřipečkáři už jsem vzdala.

Všechna data a zkušenosti lékařů z první linie jsou hoaxy jako ten pštros výše.:-/

D. Zítko 7.10.2020 8:17

Bojujeme s Covidem jako jsme za minulých dob bojovali o zrno :-)

J. Kouk 7.10.2020 8:20

Myslíte si, že boj o zrno byla špatná věc? To se kontrolovaly vozy, zda se z nich nesype zrní. To byla buzerace?

O. Uživatel 7.10.2020 8:26

Uživatel požádal o vymazání
J. Kouk 7.10.2020 8:33

Či sem zase pletete bolševiky z padesátých let? Vám tato opatření připadají, že někdo dostane 20 let za šířeni viru? Tomu snad nevěříte ani vy, tak proč připodobňuje že roušky k odvodům z těch let? Tak kdo tu hystericky křičí?