29.6.2024 | Svátek má Petr, Pavel


Diskuse k článku

KORONAVIRUS: Proč očkovat imunizované?

Mainstreamový názor podporovaný všemi politiky světa, téměř všemi novináři, všemi hypochondry a „náhodou“ také farmaceutickými firmami je, že úspěch v boji proti covidu-19 závisí na tom, aby se nechalo dobrovolně očkovat co nejvíce lidí, nejlépe všichni.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Zeman 2.1.2021 19:46

O dopadu vládních opatření ten graf není, je o empirickém riziku nakažení a smrti v závislosti na věku a pohlaví. Bohužel se z jiných dat dokonce zdá, že vliv vládních opatření byl i pro ty nenakažené seniory, které údajně měla ona opatření ochránit, vysloveně smrtící - viz http://000.sweb.cz/CZ-non-covid-excess-mortality-week47.png

Ono není ani divu,když si člověk představí staré křehké lidi, zavřené do měsíce trvající izolace, navíc se sníženým přístupem k lékařské péči pokud nemají zrovna covid....

P. Veselý 2.1.2021 3:18

Ještě by chtělo do grafu dokreslit křivku, koho nejvíce zasáhla vládní opatření. Ta by měla přesně opačný průběh, nejvíce děti, mladé lidi, sportovce... Kromě zákazu návštěv v LDN jede většina rizikových seniorů běžný život jako před Covidem, jen si nasadili nefunkční slinták. Testování v domovech seniorů začalo teprve nedávno a potvrdilo masivní nakaženost. A přesně proto je vliv opatření téměř nulový, protože jsou úplně nesmyslná.

V. Halašta 2.1.2021 8:53

Pěkný graf. Ukazuje, že od 60 do 80 jsou lidé schopni se nemoci effektivně vyhýbat.

Jinak samozřejmě souhlas, jen nevím, jak upírat vakcinaci těm, kteří prodělali a mají obavy z opětovné.

P. Veselý 2.1.2021 1:47

To se Coviďákům líbit nebude a zas nám tu budou hysterčit. Jediným spolehlivým ukazatelem nebezpečnosti průběhu epidemie je počet lidí v nemocnicích. Teď máme cca 6000 i přes ohromná čísla pozitivních. Pokud stále platí, že je z nich 40% sociálních případů, zbývá 3600. Z toho je aspoň 30% vyděšených k smrti, kteří přišli po svých, ale více než Covid je ohrožuje strach. Ano někteří opravdu mohou umřít z vyděšení. U zbytku sepišme věk, váhu, nemoce a chraňme tyto skupiny. Od pondělí pak můžeme vše ostatní v klidu otevřít.

L. Novák 2.1.2021 1:50

Někdo je vyděšenej, jinej zase úplně blbej. Kdo je na tom líp? :-P

P. Veselý 2.1.2021 2:00

Vzhledem k vaší brilantní argumentaci vám s tím druhým neporadím. Jestli jste zároveň i vyděšený, tak na to lze v krajním případě užívat prášky. Případně se uklidnit a vyčkat na vakcínu.

P. Moravčík 2.1.2021 11:41

Na Slovensku je pomaly preťažený zdravotnícky systém, konkrétne nemocničné lôžka, takisto sa nebezpečne znižuje počet zdravotníkov k dispozícii. Zahltené sú aj linky pohotovosti. Pre príjem do nemocníc sa prísne selektuje. A už vôbec sa neprijíma zo sociálnych dôvodov. Po sviatkoch a hlavne Silvestri sa počíta s krajným vyťažením, nejaké "odkladové" lôžka pre sociálnych sú v tejto situácii nemysliteľné. U vás to, myslím, bude dosť podobné, aj keď ste na tom lepšie.

R. Langer 2.1.2021 6:26

Já, jako duševně i tělesně normální zdravý člověk. Jak se cítíte vy? :-P

S. Kubů 2.1.2021 1:18

Je nutné znovu opakovat, že infekce virem SARS-CoV-2 nezanechává primárně imunitu protilátkovou, ale buněčnou. Jarní studie na přítomnost protilátek v krvi české populace byly tudíž metodicky pochybné. Např. WIKIPEDIA k tomu říká:

"V článku publikovaném 14. května 2020 v časopisu Cell autoři uvádějí, že pacienti, kteří prodělali onemocnění covid-19 získali robustní buněčnou imunitu. Důležitým zjištěním je přítomnost CD4+ T lymfocytů reagujících se SARS-CoV-2 u ∼40–60 % osob, které neprodělaly onemocnění covid-19, což indikuje, že v běžné populaci existuje zkřížená buněčná imunita mezi běžnými koronaviry vyvolávajícími příznaky nachlazení a SARS-CoV-2."

T.j. kromě lidí, kteří jsou již proti covid-19 imunní proto, že nemoc již prodělali, tak část populace je imunní "primárně". Což odpovídá empirii, že u takto nakažlivého viru se v rodinách často nakazí jenom někdo, nebo případy velkých výletních lodí, kde došlo k rozšíření koronaviru - a zhruba 40 % pasažérů se většinou nenakazilo. Je ovšem ale třeba připomínat, že kolektivní imunita proti covid-19 bude v první řadě znamenat pokles závažných průběhů této nemoci, nikoliv automaticky pokles záchytů pozitivit SARS-CoV-2 metodou RT-PCR. A je nápadné, že (zatím) počet hospitalizovaných a hospitalizovaných na JIPkách s covid-19 nekopíruje křivku celkově zachycených "pozitivit". Pokud to tak vydrží, mohlo by se jednat již o důsledek vznikající kolektivní imunity. Je dobré si to zapamatovat, protože až se začne očkovat, tak právě toto se bude vydávat za její efekt.

Jedním z důvodů současného vysokého % pozitivit z celkového počtu vyšetření RT-PCR je nepochybně skutečnost, že se touto metodou konfirmují pozitivity v antigenních testech, takže pak v celkové sumě chybějí negativity (Ag-testů). To je tak, když se sčítají jablka a hrušky.

Pro připomenutí: „Poločas“ pochodu tohoto viru populací je asi 2-3 týdny a je proto stále potřeba se při interpretaci současných dat ptát, co se stalo (event. změnilo) před touto dobou

V. Halašta 2.1.2021 1:31

Ale kopíruje. Odtrhl se až po 20,12., kdy se nemocnice vylidnuji před svátky.

Ovsem i počty nakažených nemají vypovídací schopnost pro ty svátky. Řekne nám to až týden po 4.1. a já mám z těch čísel docela obavy.

S. Kubů 2.1.2021 9:29

Počty hospitalizovaných s těžkým průběhem infekce SARS-CoV-2 jsou zřejmě jediný „tvrdý“ ukazatel o stupni (závažnosti) této epidemie. Tyto pacienty z nemocnice "kvůli svátkům" jistě propustit nelze.

Každopádně u toho, kdo již covid-19 prodělal, není očkování proti této nemoci indikované. Což jsou již dnes jistě desítky % obyvatel ČR.

Stále však nerozumím jedné věci: Jak stát při principu dobrovolného očkování proti covid-19 přiměje ty skupiny obyvatelstva, které formálně mají mít prioritu (zejm. klienty různých sociálních zařízení), aby se nechali pokud možno všichni naočkovat. Ostatně – proč není pro tyto skupiny očkování proti covid-19 povinné ?

V. Halašta 2.1.2021 9:57

Jednak i tady existuje nějaká hranice, limit, kdy už na JIP a kdy ještě ne a kde kde je limit, dá se s ním hýbat. Ale souhlasím, že tady nejméně a jsou to tedy ta nejtvrdší data. Takže co ukazují? Od půlky prosince se počet těžkých případů zvýšil ze zhruba 580 na asi 630 přes vánoce a dnes je na 868. Podíl z celkově hospitalizovaných se přitom zvýšil ze cca 12,5% na 14,5%, v čemž je možné vidět to vylidnění nemocnice na vánoce. A koneckonců i ta měkčí dtat, počty hospitalizovaných jdou už prudce nahoru, od vánočních 4500 na dnešních 6000.

Prodělání covid není kontraindikací k vakcinaci, To máte odkud?

Mezi seniory nebude nějaký velký odpor proti vakcinaci.

S. Kubů 2.1.2021 10:26

Srovnejte si, prosím, o kolik % stoupl "od půlky prosince" počet lidí s covid-19 na JIP a o kolik % stoupl za stejné období počet RT-PCR záchytů SARS-CoV-2.

Ad očkování ohrožených skupin: Už to vidím, jak pacienti LDN stojí fronty na počítač, aby se mohli on-line zaregistrovat v rezervačním systému nebo jak studují několikastránkový "poučený souhlas".

V. Halašta 2.1.2021 10:57

Srovnal jsem si a nevidí podstatný rozdíl.

Já s vámi souhlasím, že je zbytečné (aspoň v prvých vlnách) vakcinovat po prodělání covidu ale nemyslím si, že by ten covid prodělaly desítky procent. Nanejvýš dvě. Tím správným ukazatelem, který nám ukáže realitu, jsou skutečně počty na JIP ale ty zatím nic jasného neříkají. Resp když při minulém píku bylo max 8000 tak dnes jsme už na 6000. To neukazuje na vysokou stádní imunitu. Vzhledem ke svátkům ale asi skutečně musíme aspoň týden počkat, jak se budou vyvíjet. Byl bych rád, kdybyste měl pravdu.

V. Halašta 2.1.2021 22:44

samozřejmě dvě desítky...

D. Stys 2.1.2021 9:47

Něco musí být jinak, protože pokud nakažlivost trvá 5 dní a imunita rok a víc https://www.prolekare.cz/covid-19/testujme-s-rozumem-dlouhodobe-protilatky-proti-sars-cov-2-u-senioru-125253

https://www.novinky.cz/koronavirus/clanek/vedkyne-koutna-pametova-imunita-chrani-po-prodelani-covidu-jeste-rok-4034602

tak už virus měl vymřít.

S. Pavuk 2.1.2021 1:12

Vynikajúci článok. Vďaka !

V. Wagner 2.1.2021 0:28

Pan Guttmann už ve svém minulém článku v polovině prosince psal, že vlastně téměř celá populace v Česku (i Izraeli) je promořena (prodělala infekci) a nemá cenu očkovat. Pokud by měl pravdu, tak by nyní v Česku neměla nastupovat třetí vlna, neměl by se opět zvyšovat počet lidí v nemocnicích a zvyšovat denní počet mrtvých. Přesto to pozorujeme. Je tak vidět, že pravdu nemá. Ale v budoucích několika měsících to uvidíme ještě spolehlivěji. V Izraeli dojde k rychlému proočkování, na rozdíl od většiny evropských států, včetně Česka. Pokud by měl pan Guttmann pravdu, měla by epidemie opadnout stejně v Česku i v Izraeli. Izrael by zbytečně vyhodil peníze za očkování a u nás by nevadilo, že jsme v očkování hodně zaspali. Podle mě, stejně jako ve většině svých názorů na epidemii COVID-19 píše pan Guttmann nesmysly a lži, a stejně jako minule zase uvidíme, že jeho předpovědi jsou totálně mimo. ale zde bude velice pěkné srovnání u Izraele a Česka.

L. Novák 2.1.2021 1:48

Souhlas. Tyhle články Tomáše Guttmanna jsou zcela bezcenné.

P. Boublíková 2.1.2021 4:15

Jo, přesně tohle jsem chtěla vyjádřit svým příspěvkem výše - pokud by měl autor článku pravdu, třetí vlna by neměla nastat.

T. Kohout 2.1.2021 6:27

Tipuji, že vlny budou přicházet i odcházet. Bude asi tak 10 vln, tedy do té doby, než zůstanou jen ti, jejichž organismus bude efektivně čelit tomu viru. "Efektivně čelit" se může organismus naučit různými způsoby.

D. Stys 2.1.2021 4:40

Stoupá počet lidí v nemocnici s Covidem. Zároveň stoupá podíl pozitivních v PCR testech. Co z toho normální člověk, neposedlý vlastní utkvělou myšlenkou, usoudí? (Navíc nárůst hospitalizovaných se už na Silvestra zastavil.)

Z jiné diskuse (jhttps://www.blogger.com/comment.g?postID=4052137728234628580&blogID=1294664704513267556&isPopup=false&page=13&bpli=1):

"Popravdě, jakožto laikovi mi není vůbec jasné, co si o PCR testování myslet.

Jednak je už teď z dat ČSÚ jasné, že počty pozitivních testů byly trochu opožděné za celkovými počty zemřelých. Přitom by člověk čekal, že to bude přesně naopak.

A taky je divné, že (před zavedením antigenních testů) byl poměr pozitivních celkem stabilní (30+ procent), v podstatě nezávisle na počtu testovaných lidí. Jak pak může někdo s jistotou tvrdit, jestli je těch skutečně pozitivních dvojnásobek, nebo desetinásobek? "

Nejenže není prokázána žádná kauzalita mezi PCR testováním a jinými pozorováními. Ony už nefungují ani ty korelace.

No a jelikož jsem byl okolo vánoc přímým svědkem antigen-testovacího optimismu s důsledky nakažení dvou seniorů 80+, žaluji - zatím pouze slovně - náš stát, že svou důvěrou v nedůvěryhodné testy zavraždil pěkných pár svých občanů. K jedné ze dvou nákaz došlo v rouškách a při dodržení sociálního distancingu.

(PS: Pane Wágnere, máte nějaké příbuzenstvo a vyskytujete se mimo laboratoř? Nebo máte všechno ze správně vyvfiltrované literatury?)

P. Vychodil 2.1.2021 8:16

R^R^R^ a šťastný nový rok !

V. Šťastný 2.1.2021 8:02

Jak píšete, uvidíme.

V. Halašta 2.1.2021 0:20

Chřipka? Co se podívat na nezpochybnitelný graf? https://www.czso.cz/csu/czso/obypz_cr

V. Halašta 2.1.2021 0:25

A to jsem nečetl dál... Dvě třetiny imunizovaných by znamenalo, že růst počtu nakažených by už nebyl exponencionální. Už by to vlastně nebyl ani růst. Stačí se podívat na nějaký graf modelu SIR. No a počty hospitalizovaných nenaznačují ani, že by se jednalo jen o růst infikovaných a ne nemocných, jak tu kdosi tvrdil. Přesněji do vánoc nenaznačovaly a přes vánoce se vždy nemocnice vylidní.

P. Boublíková 2.1.2021 4:18

Chjo, příště si nejprve přečtu diskusi, než začnu psát svůj příspěvek. Ale když hloupost článku je do nebe volající, tak jsem se neudržela :-)

J. Sedlář 2.1.2021 1:02

A co tam vidíte ? Já nárůst počtu mrtvých o cca 30% proti jiným chřipkám. Otázkou je kolik NA covid a kolik S covidem a kolik KVŮLI OPATŘENÍM PROTI COVIDU.

Co tam máte dál?

V. Halašta 2.1.2021 1:10

O 30%?! Díváte se na stejný graf? Já mluvím o vrcholu v 44. a 45. týdnu s 4200 mrtvymi, když průměr byl 2000.

J. Zeman 2.1.2021 2:19

Na onu otázku známe i odpověď. A pro panikáře vůbec není lichotivá: http://000.sweb.cz/CZ-non-covid-excess-mortality-week47.png

Mezi 12. a 47. týdnem 2020 je to v číslech 7555 zemřelých "s covidem" a k tomu navíc ještě 5044 zemřelých nad průměr let 2015-19 bez covidu.