6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

KORONAVIRUS: Co se za rok vlastně stalo a jak to skončí?

Nelze říci, že by zodpovědní vědci v Česku nevarovali před exotickými opatřeními politiků, lze jmenovat desítky renomovaných vědců, včetně mnoha lékařů.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kulheim 12.12.2020 10:30

Zatím můžeme mluvit o pandemii. U chřipky se mluví o epidemii pokud počet nemocných převýší 1600-1800 nemocných na 100000 obyvatel.

Navrhněte nějaké ÚČINNÉ opatření, abychom se zbavili nebezpečí epidemie. Patřím do té nejrizikovější skupiny. Pošlu vám flašky dvě.

Možná by nebylo od věci k roušce přidat ještě roubík.

P. Moravčík 12.12.2020 11:57

Žiaľ, aktívne opatrenie je len jedno - očkovanie.

Pasívne - 1. spoľahnúť sa na to, že s krvnou skupinou O, dennou dávkou vitamínu D3 aspoň 4000 j., dodržiavaní hygieny, vyhýbaniu sa davom, zázvorovicou a trochou šťastia (tak ako to robím ja) sa COVIDu ubránite. Toto je v súčasnosti pre mňa prijateľnejšie, ale netrpím komorbiditou, to je pravda. 2. zavrieť sa doma, všetkých vyhodiť a nechať sa zásobovať donáškovou službou - nič moc, ale vraj to funguje.

J. Kulheim 12.12.2020 10:05

Současná epidemie přestane být velkým zdravotním problémem až když bude většina vnímavých jedinců vůči infekci odolná. Je potřebné si uvědomit, že se jedná o kapénkami se šířící infekci, vysoce virulentního viru který se šíří mezi vnímavými jedinci. Podobně jako u chřipkových onemocněních. Navíc se jedná o virus, který se rychle rozšířil po celé zeměkouli.

Opatření, které nařizují státní úředníci mohou rychlost šíření zpomalit, ale nikdo není schopný virus zkrotit ani zastavit. Pokud to někdo umí, tak to měl udělat když se nakazil první člověk. Potom bychom nemluvili o pandemii.

To, že každé takové infekční onemocnění zkrátí mnoha lidem život je smutné můžeme plakat, ale to je tak všechno. Ještě smutnější je to, že se to využívá k šíření strachu a vede to k rozdělování společnosti.

Tato vláda dělá opatření systémem pokus omyl. co potřebujeme jsou solidní informace a místo toho dostáváme příkazy, zákazy, vyhrožování apod. Za to, že někdo nemá roušku začnou věšet na hrušku. Nebo lidé ukamenují. Přitom to není nic , co by někoho ochránilo. Nemám nic proti rouškám, alespoň na sebe lidé neprskají. To pan Prymula asi okopíroval opatření z počátku minulého století, když probíhala Španělská chřipka.

J. Jirka 12.12.2020 8:57

Doporučuji přečíst povídku Konec celé patálie od Stephena Kinga...

P. Vychodil 12.12.2020 8:44

Australie zastavila pokusy se svojí vakcínou na covid 19 poté, co se u některých dobrovolníci ukázali být falešně pozitivní na HIV...

můj komentář: už kdysi na jaře se deklarovalo, že virus může být umělý, neb obsahuje číst RNA HIV, což údajně přirozenou mutací mezi "zainteresovanými" viry není v přírodě možné...

M. Moravcová 12.12.2020 7:03

Díky, v té záplavě nadšení z nevyzkoušené vakcíny je to střízlivý pohled.

V. Vérosta 12.12.2020 5:57

hodně pesimistický článek, klást politikům za vinu, že pandemii nezvládají je asi nespravedlivé, virus si dělá co chce on, nejlíp asi masivně testovat a ty pozitivní neprodleně utratit. ;-€

K. Wágner 12.12.2020 5:13

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) schválil mimořádné použití vakcíny proti covidu-19 od americké farmaceutické společnosti Pfizer a německé firmy BioNTech. Na svém webu o tom s odkazem na tři nejmenované zdroje napsal nejprve list The New York Times (NYT), úřad FDA jeho zprávu vzápětí potvrdil. Prvních 2,9 milionu vakcín se v zemi začne distribuovat příští týden, napsal list.

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/vakcina-pfizer-schvaleni-nouzove-uziti-koronavirus.A201212_040509_zahranicni_rapc

J. Vintr 12.12.2020 10:55

Ještě se nikdy nestalo, že by se u oficiálně schválených farmak časem zjistilo, že lidem škodí?

P. Boublíková 12.12.2020 4:54

Po přečtení článku se mně hrůzou vopotil zobák.

Co se týče autoimunit - spouštěč zpravidla nebývá znám, ale v silném podezření jsou virové infekce včetně bezpříznakových. A včetně covidu.

Nějakou tu ucpanou cévu mívají na svědomí cigarety, které jeví vedlejších účinků víc než všechny vakcíny, co jich na světě bylo. A těch kampaní, které se mě marně snažily vyléčit z nikotinismu ;-D

Oceňuji, že v článku nebylo nic o čipech ani o změně lidské DNA ;-)

L. Novák 12.12.2020 9:45

;-D R^ !!

Z. Koutecký 12.12.2020 2:42

Pane Gutmane, asi jste si nepovšiml poznámky v článku v Science Focus, na který zde odkazujete, že tvorbu protilátek u lidí, kteří prodělali nákazu covidem lze očekávat a byla dost vysoká, ale podstatné je, jak dlouho jim případná imunita vydrží. Což zatím nikdo neví. Některé poznatky však indikují, že to není ani jeden měsíc. Což by na zastavení epidemie samozřejmě nestačilo. Tento problém ovšem existuje i u stávajících vakcín na covid. Také u žádné znich nikdo neví jak dlouho imunita vyvolaná očkováním přetrvá. Vaše výhrady vůči vakcíně firmy Pfizer pokládám za oprávněné. V případě vakcíny firmy AstraZeneca se jedná o již vyzkoušený princip, určité riziko však je skryto v použití šimpanzího adenoviru. AstraZeneca si také klade při dodávkách vakcíny jako podmínku souhlas s tím, že bude zbavena právní zodpovědnosti za jakékoliv případné zdravotní poškození v souvislosti s očkováním její vakcínou a to po dobu 4 let.

J. Vintr 12.12.2020 2:50

Ohledně covidu se veřejně nestydatě lže. Proč si myslíte že se nelže i ohledně imunity, získané prodělanou infekcí. Přece je potřeba lidi motivovat, aby se nechali v co největší míře očkovat....

L. Novák 12.12.2020 9:52

To říká šiřitel spikleneckých nesmyslů J.Vintr... Rv

https://cs.wikipedia.org/wiki/Konspirační_teorie

J. Vintr 12.12.2020 12:41

Tuším že to byl Woody Allen, kdo řekl : To, že jsi paranoik, ještě neznamená, že po tobě nejdou.....

P. Moravčík 12.12.2020 12:02

Počkáme 5 rokov a potom im to osladíme;-).

J. Vintr 12.12.2020 2:14

Za pozornost stojí skutečnost, že existuje zcela evidentní snaha znemožnit objektivní posouzení závažnosti koronavirové epidemie a to směrem ke zveličování jejich důsledků. Tím, že se za oběti počítají všichni, kteří v době úmrtí byli (údajně) nakaženi virem a zřejmě se vůbec nezkoumá míra skutečného vlivu viru na úmrtí, je zcela znemožněno objektivní posouzení nebezpečnosti tohoto onemocnění. Také je evidentní snaha zkreslovat skutečnou potřebu medicínských zásahů u nemocných tím, že jsou nemocnice přímo upláceny, aby vykazovaly co nejvíc pacientů s tímto onemocněním a také nutnost poskytování intenzivní péče. Vždyť čím jiným je navýšení úhrady zdravotní pojišťovny za každého "covidového" pacienta a obzvláště vysokou úhradou (přes 600 tisíc korun za den) za každého takového pacienta v intenzivní péči. Nabízí se logická otázka: bylo by něco takového zapotřebí dělat, kdyby šlo skutečně o nebezpečnou epidemii, jak se nám neustále snaží vnucovat?

M. Moravcová 12.12.2020 7:06

60 tis./ den

K. Salajka 12.12.2020 8:50

Tak jest. Až na tu výši úhrady - ta je asi opravdu nižší.

J. Jirka 12.12.2020 8:56

2.300Kč / den při běžné péči a 60.000 Kč / den na ARO - JIP.

Ještě nedávno rouškomilové tvrdili, že je to nestydatá lež, za kterou by její šiřitel měl jít do kriminálu, teď jim to připadá "docela noumální, Úďo..."

J. Kovaříček 12.12.2020 0:33

Zajímavý a hodnotný článek. Možná je to ale jinak. Jedním ze závažných problémů současného světa (a že jich je!) je zrychlující se nárust populace. Nikdo neví jak to řešit. V čínském komunistickém myšlení není drastická redukce populace ničím novým. Už velký kormidelník Mao prohlašoval, že nukleární válka není problémem, přežije ji sice jen třetina lidstva, ale ta bude žít v komunismu. Ó jaká to radostná vidina. Tak možná nyní měl nabídnout pomocnou ruku covid, jenže ani zde nepodali čínští soudruzi velký výkon, lidí umírá žalostně málo, to redukci bobtnající populace nevyřeší. A tak snad to dotáhne nějaká ta nová vakcína, proto není ani zapotřebá ji pečlivě testovat! Bill Gates jistě ví co podpopruje, vždyť je to lidumil!

Jen je mi záhadou jak si může být autor jist, že ten virus unikl z laboratoří omylem. Já si tím jist nejsem. A nějaké zamýšlené účely plní - sestřelil Trumpa, kapitalistickému hospodářství zasazuje ničivou ránu, komunistické Číně otevírá vrata do světa, brzy začnou levně skupovat. Takže z něčího hlediska je ten virus přímo požehnáním.

M. Moravcová 12.12.2020 7:07

Autor si není jist, připouští i řízený únik viru.

M. Šejna 12.12.2020 0:29

Ignorant Guttmann asi nepostřehl, že ve 44. týdnů se celková mortalira zdvojnásobila.

Guttman netuší, že žádná chřipková epidemie za posledních 30 let tohle nedokázala.

Gutman netuší, ze letos zemřelo na Covid19 už zhruba 9400 lidi, že do konce roku to bude nejspíš už přes deset tisíc, což je desetina všech úmrtí za rok.

Které chřipce nebo jiné nakažlivé chorobě se to v posledních desetiletích povedlo?

P. Veselý 12.12.2020 2:20

Ti lidé nezemřeli na Covid, ale S Covidem. Většinou v požehnaném věku s dalšími nemocemi. Samozřejmě kdyby se ochránily domovy důchodců, LDN a omezilo trajdání důchodců po obchodech, tak to mohlo být lepší. Prostě Švédi měli pravdu. Flégr, Hořejší a Kubek ať zalezou do mrazáku.

Z. Koutecký 12.12.2020 4:18

Jo, Švédi měli pravdu. Jak sami přiznali, tak zpočátku nechali zdecimovat seniory. Měli sice nejvyšší úmrtnost za posledních 160 let, ale teď mají klid. Ti mladší, stejně jako u nás, umírají v důsledku nákazy minimálně.

J. Vintr 12.12.2020 2:31

Pane Šejna, proč pořád melete tyhle blbosti?Vždyť i oficiálně se přiznává, že lidé neumírají NA covid, ale S covidem. Nerozlišuje se vůbec míra zavinění této infekce. Sice jsem tyto statistiky nikde neviděl, ale z mnoha míst jsem četl, že celkový počet zemřelých za letošní rok je pod dlouhodobým průměrem. I statistika věkového složení údajných "obětí covidu" vykazuje, že zdaleka nejvíc jich je ve věku přirozeného dožití. Takže na covid evidentně skutečně zemře jen velmi malá část z toho počtu lidí, kterým se nás soudruzi ve vládě snaží strašit. U části lidí, kteří nezapojí vlastní myšlení, se jim to ale evidentně daří....

Z. Koutecký 12.12.2020 4:08

To máte tak, pane Vintře, ať už na covid nebo s covidem, faktem je, že současná epidemie zvyšuje úmrtnost lidí i u nás. Také je fakt, že umírají zejména starší lidé ve věku 65+. Vzhledem k tomu, že průměrný věk dožití je u nás u mužů 76 let a u žen 82 let, tak mnohým ta epidemie život dost zkrátí. Samozřejmě, že v době, kdy s covidem umíralo 3-5 lidí denně, maximálně 10-20, se to ve statistice úmrtnosti moc neprojevilo. Ovšem, když už jich umírá 100-250 denně tak už se to projevit musí. Např. ve 43. týdnu letos zemřelo podle ČSÚ ve věkové kategorii 65+ 3174 lidí, což je téměř dvojnásobek proti průměru téhož týdne za posledních 9 let. U ostatních věkových kategorií nebyl rozdíl významný. Z nakažených covidem sice ti do 64 let tvoří cca 85%, ale neumírají na to. Takže jsou v klidu, komu by vadilo, že umírají nějací důchodci, že? Stejně by dříve, či později umřeli a tady už většinou k ničemu nebyli. Tak na co nějaké lockdowny. Jenže to má háček. Stále častěji se potvrzuje zjištění, že i mírnější průběh nákazy covidem zanechává nejrůznější následky. Na plicích, cévách, srdci atd., dokonce i na mozku. Zatím těch pozorování není dostatek na nezvratný důkaz, ale časem tomu bude jistě věnována větší pozornost, covidu se jen tak asi nezbavíme. Nu, a ti mladší by neměli zapomínat, že také oni jednou zestárnou a tohle určitě není poslední virová epidemie. A jejich potomci se k nim zachovají nepochybně podle jejich vzoru. Počítám, že se jim to nebude líbit.

P. Vychodil 12.12.2020 9:03

průměrný věk úmrtí s kovidem je vyšší, než celkový průměr úmrtí...

norská studie o epidemii ve švédsku přišla s informací, že pouze o 1% se zvýšila úmrtnost, a to pouze ve věkové kategorii 80+

co se táče dlouhodobých následků, nějak mám problém věřit důkazům, když dlouhodobě se zatím nemohlo nic projevit...ona těžká chřipka taky může "dlouhodobě" člověka poškodit

souhlasím však s tím, že coronavirus působí mnoha lidem na mozek, a to s trvalými následky...

L. Novák 12.12.2020 9:55

Už jste byl na COVID-19 testech? Nebo ta vaše porucha myšlení má jiný původ?

K. Salajka 12.12.2020 9:28

Háček je v tom, že asi třetina zvýšené úmrtnosti připadá na vrub skutečnosti, že jsou lidé v izolaci a vyhýbají se návštěvám nemocnic, lékařů, protože správně předpokládají, že tam jim hrozí víc nebezpečí nákazy. Dobře to komentoval MUDr. Žaloudík, který se specializuje na rakovinu. Z vlastní zkušenosti: v roce 2016 mě doktor přesvědčil, abych šel na operaci s arytmií. Ta nebyla nezbytná, ale nakonec mi pomohla. Po nástupu covidu bych operaci odložil, což by vedlo ke snížení kvality života a pravděpodobně i jeho zkrácení.

Statistiky, které porovnávaly úmrtnost obvykle operovaly s dlouhodobým průměrem. Je nesporné, že na jaře 2020 v ČR úmrtnost nedosáhla hodnot z roku 2018. Na podzim se projevily důsledky nedostatků ve zdravotní péči vyvolané přesunem důrazu na jedno onemocnění. Také izolaci starších lidí bez kontaktu s rodinou bych bych tipoval jako možnou příčinu zvýšené úmrtnosti.