26.6.2024 | Svátek má Adriana


Diskuse k článku

KORONAVIRUS: Co se za rok vlastně stalo a jak to skončí?

Nelze říci, že by zodpovědní vědci v Česku nevarovali před exotickými opatřeními politiků, lze jmenovat desítky renomovaných vědců, včetně mnoha lékařů.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Vintr 14.12.2020 0:09

Správně bylo to, co jste napsal dřív.

V. Klepetko 13.12.2020 23:41

Ne tak docela... Prodělal jsem to bezpříznakově, ale mám vysoké hladiny protilátek...

Není to o strachu. Jde mi o kalkul rizik pro ty méně šťastné

V. Klepetko 13.12.2020 23:38

:-):-):-)

P. Vychodil 13.12.2020 20:04

souhlas, já rozhodně nepochybuji o faktu, že zdravotní riziko z fakcinace samotné je vyšší, než infekce samotná !

D. Bystriansky 13.12.2020 19:36

Takže jste spoután strachem z covidu?:-/

V. Klepetko 13.12.2020 18:53

:-) Omluva. Zmizel mi tam v druhém odstavci ve větě zápor - pochopitelně si myslím, že virus je nebezpečnější než vakcína, pokud jde o zdravotní následky a rizika...

V. Klepetko 13.12.2020 18:50

Syfilida se v dávných dobách účinně léčila malárií...

Také žádná výhra... Ale vždy je potřeba vážit možné riziko z léčby / protekce na jedné misce vah, a potenciální následky po prodělané nemoci / riziko smrti na misce druhé...

Kdo pochybuje o tom že riziko z vakcinace proti Covidu je větší, než rizika z "příznakové" infekce Covidu samotného?

A kdyby se někdo takový našel, na čem je založena jeho víra? Jde o racionální kalkul, nebo uvažuje, spoután strachem, "jako ovce"? A nepřispívá i pan Guttman k šíření toho strachu a tmářství?

J. Kadeřábek 13.12.2020 18:31

Kvalita článků na Oslu je dána kvalitou autora i důvěryhodnosti jeho zdrojů. Osel není etalon pravdy a lásky i když mnoho publikovaných článků je vysoce hodnotných. Uvedu příklad. Články zveřejňované jaderným fyzikem panem Wágnerem o Fukušimě měly vysokou kvalitu. Čerpal od zdroje - Tepco a protože je z oboru nedopouštěl se chyb. Podobná série stejného autora na téma covid byla papouškování názorů aniž mohl využít vlastní znalosti z oboru a svůj úsudek. Nevím proč se k tomu snížil, ale pro mne podkopal svoji autoritu. Ovšem rád si přečtu jeho další fundované informace z oblasti energetiky.

V. Klepetko 13.12.2020 18:22

Myslete pozitivně. Berte to spíše jako životní šanci :-)

J. Kadeřábek 13.12.2020 18:20

Je to sice dlouhé, ale pouhé prohlášení (běžná úmrtnost v populaci je 1%) byť pravdivé nikoho nepřesvědčí. Autor se řadí do skupiny těch, které oficiální propaganda zařazuje mezi popírače a které okřikují a v médiích umlčují. Je tedy dobře, že svůj pohled dostatečně vyargumentoval a proto je to delší.

P. Moravčík 13.12.2020 16:48

Ospravedlňujem sa za preklad, to Google, nie ja:-/.

P. Moravčík 13.12.2020 16:46

Čítal som aj to. Neviem však, či sa opravou nukleozidu odstránila hrozba, spomínané prof./profesorkou (?) Weissmanonom. Síce v roku 2018, ale predsa: "Nedávne pokusy na ľuďoch však preukázali mierne a v ojedinelých prípadoch závažné reakcie v mieste vpichu alebo systémové reakcie pre rôzne platformy mRNA. Potenciálne obavy o bezpečnosť, ktoré sa pravdepodobne vyhodnotia v budúcich predklinických a klinických štúdiách, zahŕňajú lokálny a systémový zápal, biodistribúciu a perzistenciu exprimovaného imunogénu, stimuláciu auto-reaktívnych protilátok a potenciálne toxické účinky akýchkoľvek neprirodzených nukleotidov a zložiek aplikačného systému. Možným problémom by mohlo byť, že niektoré vakcínové platformy na báze mRNA indukujú silné reakcie na interferón typu I, ktoré sú spojené nielen so zápalom, ale tiež potenciálne s autoimunitou. Identifikácia jedincov so zvýšeným rizikom autoimunitných reakcií pred očkovaním mRNA teda môže umožniť prijatie primeraných preventívnych opatrení. Ďalším potenciálnym problémom v bezpečnosti môže byť prítomnosť extracelulárnej RNA počas očkovania mRNA. Ukázalo sa, že extracelulárna holá RNA zvyšuje permeabilitu pevne zabalených endotelových buniek a môže tak prispievať k edému. Ďalšia štúdia ukázala, že extracelulárna RNA podporovala zrážanie krvi a patologickú tvorbu trombov. Bezpečnosť bude preto vyžadovať nepretržité hodnotenie, pretože rôzne spôsoby mRNA a systémy podávania sa prvýkrát používajú u ľudí a testujú sa u väčších populácií pacientov."

P. Moravčík 13.12.2020 16:27

Bývajú aj takéto paradoxné priebehy. Spomínam si na pacienta, ktorý mal obrovský nález čistého kmeňa pasteurely v spúte, za prítomnosti všetkých zápalových faktorov, a nemohol pochopiť, čo od neho ešte chceme, keď mu nič nie je. Profesor Manych blahej pamäti uvádzal na jednom seminári prípad pacienta s rozsiahlou pľúcnou aspergilózou, ktorého pristihli vo Františkových Lázňach (odpusťte ten čechoslovakizmus) s vnadnou pacientkou pri činnosti, na ktorú potrebujete slušnú vitálnu kapacitu :-). Korona sa občas naozaj prejavuje veľmi zvláštne.

D. Bystriansky 13.12.2020 16:08

a taky jestli jeb... Z vonku to naozaj vyadá, že jeb...!

D. Bystriansky 13.12.2020 16:03

Neočkovat:

osoby do 16. let věku, těhotné, ženy plánující otěhotnění, nemocné se zvýšenou teplotou, nekombinovat s jinými léky, při narušeném imunitním systému atd. + bez odpovědnosti výrobce za průvodní komplikace... Žádná výhra.

D. Bystriansky 13.12.2020 13:35

příbalová informace pro aplikaci vakcíny Pfizer:

https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/943417/Information_for_healthcare_professionals.pdf

J. Vintr 13.12.2020 13:30

Z mnoha případů, kdy se třeba u rodinných příslušníků nakažených lidí vůbec neprojeví pozitivita, je zřejmé, že u části populace musí existovat přirozená imunita. Jak velká část populace to je se pochopitelně neví. Ale může to být klidně i velká většina. Například u běžné sezonní chřipky se v podstatě nedělají absolutně žádná opatření proti šíření chřipkového viru a přesto se chřipkovým virem podle odhadů nakazí jen 15 až 20 procent populace. Takže je docela dobře možné, že současná "pandémie" už dosáhla svého maxima a veškerý ten směšný "boj proti šíření" je úplně zbytečný.

J. John 13.12.2020 12:30

Nevěřím vládě, ale realitě. I na epidemii se dá dobře vydělat. Stačí si zjistit, kteří "političtí podnikatelé" mají podíly v testovacích laboratořích a kteří dovážejí ochranné pomůcky a testy. Je neuvěřitelné, jak mnohonásobně předražené roušky a respirátory se u nás prodávají. A i z toho má někdo velký profit.

Politici samozřejmě epidemii zneužívají ve svůj prospěch. Na efektivních opatřeních jim příliš nezáleží. To by to vypadalo jinak. V Číně už roste HDP, očkují a mají po epidemii. Nemají tam "kapacity" obdobné EUrovůdcům.

J. Jirka 13.12.2020 12:25

Zatímco jiná řada dospělých lidí denně s odporem pije draze koupenou syrovátku (dříve používanou pro přikrmování prasat) jen proto, že jim v reklamě řekli, že je to zdravé.

J. Jirka 13.12.2020 12:21

Tohle:

> Podobně Sahin, vedoucí společnosti BioNTech v Německu již v lednu pochopil, že se z Wuchanu bude šířit pandemie, a pověřil svůj tým k zahájení prací na vakcíně. Také si uvědomil, že potřebuje silného partnera pro výrobu vakcíny, a rozhodl se pro spol. Pfizer. Obě společnosti už dříve spolupracovaly na vývoji vakcín mRNA proti chřipce. Společnost Pfizer zahájila zkoušky 27. července - ve stejný den jako Moderna - s prvními dobrovolníky, kteří dostávali injekce na University of Rochester. Obě společnosti již ukončily třetí fázi klinického zkoušení a pokoušejí se o vydání nouzového použití vakcín u FDA. Pfizer a BioNTech požádaly o registraci vakcíny i v Británii, Austrálii, Kanadě či Japonsku. Británie reagovala jako první a její vláda schválila uvedení její vakcíny na trh. Na vakcínu už čeká na padesát nemocnic po celé Británii. <

vám nepřipadá jak vystřižené z reklamního letáku?

A dojemné životopisy autorů vakcín by se rozhodně hodily spíš do časopisu Žena a život, než na internetový magazín pro popularizaci vědy.

J. Jirka 13.12.2020 12:17

Myslíte to:

> ...pokoušejí se o vydání nouzového použití vakcín u FDA.

Británie reagovala jako první a její vláda schválila uvedení její vakcíny na trh. <

J. Vintr 13.12.2020 12:08

Takoví lidé nikomu neškodí. Zato "odborníci", kteří radí politikům, nebo se dostávají přímo do politických funkcí, škodí hodně.....

P. Vychodil 13.12.2020 11:58

vážený pane Wágnere, potěšilo by mě, a předpokládám nejenom mě, kdybyste prezentoval vyváženě dostupné informace...

k mRNA...pokud se tvrdí, že výzkum již zde probíhá cca 30 let, a zatím žádná aplikace, dosud,....vysvětlete ve světle vašeho přesvědčení, že náhle jsme "zvítězili"...

Š. Hašek 13.12.2020 11:38

Jo.

Též viry sleduji, sice amatérsky, na základě učebnic, ale už cca 65 let.

S tou nedělí ..... přeji Vám totéž.

P. Vychodil 13.12.2020 11:22

víte, to je vlastnost, která z nás udělala lidi...to že budou znovu a znovu zkoušet, zda letadlo těžší vzduchu přece jenom nevzlétne, zda automobil nemůže jet rychleji, než kdysi vědci tvrdili...vzpomeňte si na slavný pokus s opicemi a banánem...a další, který prokázal, že stádnost je v našich genech...ale vždy budou jedinci, rebelové, kteří nebudou brát ohledy na ty ustrašené, kteří se už spálili...o tom je vývoj lidstva...kdyby to tak nebylo, dneska sedíme v jeskyních, možná v lepším případě u ohňů...

příjemnou podzimní neděli:-)

P. Vychodil 13.12.2020 11:16

no, určitě budou hoooodně diplomatičtí...nakonec nikdno mi nikdy nevnucoval žádnou vakcínu, no a za mých, a předpokládám i vašich, dětských let se všichni snažili, abychom dětské nemoci co nejrychleji prodělali...žádné vakcíny proti spalničkám, apod...

ono, jestli (procentuelní) nebezpečí vedlejších účinků bude vysoké, tak praktici asi nebudou očkovat vůbec s odkazem na covid centra...no a tam podepíšete, že souhlasíte a jste plně informován o možných rizicích (nakonec to dnes podepisuji, i když mě mají vytrhnout zub...)

já tedy se rozhodně očkovat nenechám, ale se zájmem sleduji vývoj této pandemie testování, a předpokládám i budoucího očkování...třeba Austrálie, Švýcarsko, Anglie...no, a taky sleduji, jak virus, a zvláště jeho mediální obraz, zasahuje mozky mnohých z ovčanů...

tož tak, příjemnou podzimní neděli !

J. Vintr 13.12.2020 10:53

To je přání soudruhů, kteří nám z Prahy poroučejí, aby lidé věřili, že ta jejich "opatření" fungují. Nějspíš proto je taky "uvolnili", aby se ukázalo, jak se bez nich "pandemie" začne zase šířit. Poněkud to podělali tím, že to šíření ohlásili mnohem dřív, než se to uvolnění mohlo jakkoliv projevit. Ale takových drobností si ti, kteří slepě věří v moudrou vládu, která nás chrání před smrtící pandemií, vůbec nevšímají....

H. Paculová 13.12.2020 10:41

Tak o histórii jste čítal málo: "Drew Weissman, imunolog s lékařským diplomem a Ph.D. z Bostonské univerzitybrzy objevil způsob, jak obejít achilovu patu mRNA. Každé vlákno mRNA se skládá ze čtyř molekulárních stavebních bloků nazývaných nukleosidy. Ale ve své pozměněné syntetické formě jeden z těchto stavebních bloků vyvolával nežádoucí imunitní reakci. Karikó a Weissman vytvořili hybridní mRNA, která se mohla vplížit do buněk, aniž by varovala obranyschopnost těla. A i když si publikované studie Karikó a Weissmana mnozí nevšimli, článek upoutal pozornost dvou klíčových vědců - jednoho ve Spojených státech (Rossi) a druhého v Německu (Sahin)." ;-)

J. Jurax 13.12.2020 10:29

Jó, Minář, to je hlava otevřená, jen do ní ... :-)

H. Paculová 13.12.2020 10:16

Britský farmaceutický gigant AstraZeneca souhlasil, že zaplatí společnosti Moderna závratných 240 milionů dolarů za práva na desítky mRNA léčiv, které dosud neexistovaly. Proč asi...?;-)