27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

KONVOJ: Pro koho a proti komu?

Konvoj obrněných vozidel a transportérů má podle oficiálních tiskových zpráv demonstrovat Rusku, že síly NATO jsou v pohotovosti.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Varadinková 20.3.2015 13:18

Re: O přesun nejde, jak nám kdosi vykládal.

Na účel se ptejte těch, co přepadali. Pokud bylo účelem vyvolat chaos a zmar (i v Evropě, kam se sunou jak uprchlíci, tak i teroristi z těchto oblastí), pak byla přepadení úspěšná. Pokud bylo účelem něco jiného (například dané území ovládnout ekonomicky), pak jsou přepadající nepoučitelní, protože bez ohledu na tristní výsledek opakují stále stejnou chybu.

R. Houška 20.3.2015 13:17

Re: O přesun nejde, jak nám kdosi vykládal.

To už asi chcete moc, aby někdo, kdo vidí svět jako Václav Klaus, rozlišoval, co byla a nebyla agrese s cílem, anexe cizího území...Zvláště, jedná-li se o USA, které jej nikdy nepozvaly, a Putinstán, který ho ověšuje metály.

S. Netzer 20.3.2015 13:10

Re: O přesun nejde, jak nám kdosi vykládal.

Ta "přepadení", jak je nazýváte, byla vykonána za účelem anexe cizího území?

K. Krejčů 20.3.2015 13:02

Nemyslíme si o sobě příliš?

Co může Američany na nás zajímat - zpovykaný národ, který se tu přikloní tam, jindy zas jinam. Američané v moderních dějinách dovolili tuším jen jednou, aby se válka odehrávala na jejich území - to byl Pearl Harbour (11.září v New Yorku nepočítám, to byl terorismus). A poučili se z toho. Od té doby se všemi prostředky snaží přesunout i jenom hypotetickou možnost střetu na území potenciálního protivníka - ono je celkem logické, že se lépe brání dům, obehnaný vysokou zdí, když je protivník venku a ne když ho máte už v obýváku. Prostě - oheň se lépe hasí v zárodku. Máme štěstí, že USA jsou ochotné vzít nás "za zeď svého domu". A je celkem jedno, že tím sledují hlavně svoji bezpečnost. Z touhy po expanzi je nepodezřívám - 2x pomohli Evropě (v 1. i 2.. svět. válce) a zase se vrátili domů. A že Evropu ovládají ekonomicky? S tím asi nic neuděláme, prostě jsou lepší, resp. ekonomicky silnější.

M. Varadinková 20.3.2015 12:56

Re: O přesun nejde, jak nám kdosi vykládal.

Pokud jde o přepadení v tomto století, tak byl přepaden Afghánistán (tam by se to ještě dalo omluvit jako odveta za 11.září), Irák (pod falešnou záminkou) a Libye (bezdůvodně). Když k tomu přidáme závěr minulého století, tak ještě Jugoslávie. Zatímco první tři jmenované země jsou v chaosu a je z nich dnes semeniště teroristů a uprchlíků, tak z Jugoslávie bylo proti její vůli ukousnuto Kosovo (které je rovněž semeništěm organizovaného zločinu a uprchlíků).

Dost tristní výsledky, nemyslíte?

J. Vintr 20.3.2015 12:44

Re: Někdo chce tu Ameriku zničit a nejsou to Rusové ani Číňani.

Řekl bych, že je to právě naopak. Že se někdo snaží zrušit dosavadní řád světa, garantovaný právě Amerikou. A to i podkopáním Ameriky zevnitř ...

M. Varadinková 20.3.2015 12:42

Re: Souhlas s autorem

Ten teatrální průjezd je jenom jedním z mnoha příspěvků k válečné propagandě. Kdyby nešlo právě a především o tu propagandu, tak by se ten průjezd udál stejně, jako předchozí průjezdy - a médiím by nestál ani za zmínku, natož za hlučný ryk.

J. Podešva 20.3.2015 12:42

příliš mnoho slov, pane Krausi

Snažíte se sdělit, že USA zničí svět.

A aby to sdělení nevypadalo tak hloupě, balíte ho do mnoha a mnoha slupek mnoha a mnoha slov.

R. Houška 20.3.2015 12:42

Re: O přesun nejde, jak nám kdosi vykládal.

Otázka "možná" Novákovi, která zůstala bez odpovědi, platí i pro vás. Rád se poučím!

Ś. Svobodová 20.3.2015 12:41

Re: Zpráva z 18. března:

Demontrace síly je to podle oficiálního tiskového prohlášení.

R. Houška 20.3.2015 12:40

Re: Někdo chce tu Ameriku zničit a nejsou to Rusové ani Číňani.

Falklandy? Myslíte tím ty britské ostrovy v Atlantiku, s britským obyvatelstvem, které přepadla argentinská komanda, přejmenovala je na Malvíny, a snažila se tam všechno rozkrást? Tak z těch Británie asi moc traumat nemá. A nečtěte jen toho Hájka, občas si třeba přečtěte něco ze skutečných evropských dějin, například něco o podílu Američanů na vítězství demokratických sil v obou posledních světových válkách v Evropě. Co je asi nutká k tomu, stále nám zachraňovat zadek po té, co si necháme přerůst přes hlavu různé Hitlery? Nebo snad Putlery?

M. Varadinková 20.3.2015 12:36

Re: O přesun nejde, jak nám kdosi vykládal.

Blábolíte nesmysly.

J. Kraus 20.3.2015 12:32

Někdo chce tu Ameriku zničit a nejsou to Rusové ani Číňani.

Ti asi mají dost nahnáno, stačí se podívat na počty a kvalitu zbraní na obou stranách. A Čína si nemůže dovolit nechat Rusko padnout. Mám při sledování současných vojenských dokumentů podivný pocit lítosti a soucitu při pohledu na americké, ale ještě víc na britské a francouzské vojáky. Elita národa, poslední pouto s dožívajícím a dožilým světem předků. Jak řekl princ Charles, vše se v Británii za poslední desetiletí změnilo, jen Trooping the Colour je stejný, jaký byl v době jeho dětství. A dodal, myslím, něco o nostalgii a dojetí. Byli, jsou, budou ti vojáci obětováni v podivných válkách a kampaních bez vítězství? Oni, na rozdíl od svých politických vůdců, jasněji vidí to, co způsobili v Iráku, Libyi i jinde. Každá z těch válek od Vietnamu a Falkland, kromě snad malých mírových misí někde na periferii, způsobila další ponoření jejich zemí do temnoty a, možná ještě důležitější, vyvolala odpor a nenávist tisíců a milionů proti nim. Nenávist je mocná síla. Někteří říkají, že příčiny chování USA neleží už v rovině racionální, ale že jsou zcela ovládány temnými silami. Všechno jejich počínání v oblasti politické, hospodářské, kulturní i vojenské je sebevražedné a vypočítané tak, aby kolaps přišel najednou. Někdo si to chce takříkajíc pořádně užít. Američané jako oběť, která ale sama strčila hlavu do oprátky. I kdyby se Abramsy převalily přes Moskvu a přes Ural, co by se změnilo? A asi by nezůstalo u Abramsů. Další rozvrácená země, další příliv smrtelné nenávisti vůči Západu. No, takhle to na Zemi nemůže dlouho fungovat. Nejde už o lidi, jde o záchranu Země, a temným sílám bylo prý už dáno vědět, že přichází konec jejich působení na ní. Svoje věrné si pochopitelně odvedou s sebou, ale asi i mnohé nenávistníky z druhého břehu, spojené s nimi právě tou nenávistí. Co se týče konvoje, nehledal bych v tom nějaký druhý nebo třetí plán. Zdá se, že je to typická ukázka amerického přístupu k primitivním barbarům, účinná na slaboduché, dokonale kontraproduktivní pro ostatní.

A. Novák 20.3.2015 12:30

Re: Souhlas s autorem

Němci taky nacistické zločince netrestali, uděla to za ně Norimberský soud (a nemyslete si, že když se odehrával v Německu, tak že soudci byli taky Němci) :o)

J. Vintr 20.3.2015 12:29

Autor se zatraceně plete

jediná věc, která může zastavit případnou rozpínavost Ruska, je přítomnost amerických vojáků v potenciálně ohrožených zemích. Putin velmi dobře ví, že bez USA v zádech by Evropa (snad s vyjímkou Velké Británie) bez boje kapitulovala před jakýmikoliv kroky Ruska. Zato jakýkoliv silový krok Ruska proti jakékoliv části amerických ozbrojených sil by nutně vyvolal reakci. A takový blázen, aby chtěl ozbrojený konflikt s USA, snad ani Putin není.

V. Kolman 20.3.2015 12:29

Re: Souhlas s autorem

Děkuji za odpověď paní Varadinková. Mě bylo v době okupace o něco více a věřte, nebyl to zrovna příjemný pocit, když na mě až do té doby "přítel nejvěrnější" mířil odjištěným samopalem.

      K tomu malou poznámku. Nevidím v průjezdu našich spojenců českou republikou žádné "usilování o další válku". Brežněvovo dogma o "omezené" suverenitě neuznávám. Jsme suverénním státem ve společenství NATO. Průjezd byl naší vládou odsouhlasen.

R. Houška 20.3.2015 12:29

Re: O přesun nejde, jak nám kdosi vykládal.

Kdopak v tomto století ještě přepadl svého souseda a ukradl mu území? Rád se poučím.

R. Houška 20.3.2015 12:28

Re: Souhlas s autorem

Já si počkám na to, co zachytí ruchové mikrofony na mauzoleu v Moskvě. Tam to budou autentické myšlenky továrišča Zemana.

A. Novák 20.3.2015 12:27

Re: O přesun nejde, jak nám kdosi vykládal.

o rozpoutávačích válek se zrovna s vámi bavit nemá cenu, když vaše mince má jen jednu stranu :o)

R. Houška 20.3.2015 12:26

Re: O přesun nejde, jak nám kdosi vykládal.

To ale musíte běžet vysvětlit svému kremelskému Guru, to je ten, kdo jako jediný rozpoutává války, přepadává své sousedy a krade jim území. Mně pak laskavě dovolte, se tomu bránit, a vybírat si k tomu spojence. Ale to vy jistě neuděláte, že, to by váš sen, Amnest Amnestovič, nedovolil.

R. Houška 20.3.2015 12:22

Re: Souhlas s autorem

Němci, na rozdíl od Rusáků, se stali součástí demokratického společenství. Rusák nepotrestal jediného ze svých komunistických zločinců, naopak, zvolil zločince svým prezidentam. Jediný, kdo si v tomto století dovolil ukrást někomu jeho území, dokonce i tomu, za jehož územní integritu se zaručil mezinárodní smlouvou, je Rusák. Jestli toto nechápete, tak potěš koště...

A. Novák 20.3.2015 12:21

Re: Souhlas s autorem

„Česká republika je součástí Severoatlantické aliance, s tím je spojena i vzájemná solidarita. Proto je třeba rozhodnutí vlády Bohuslava Sobotky respektovat,“ tlumočil pro iDNES.cz postoj prezidenta mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

M. Varadinková 20.3.2015 12:18

Re: O přesun nejde, jak nám kdosi vykládal.

Já na to nemám copyright, takže se radši starejte o to, abyste i Vy pochopil, že věčné válečnické choutky pravdoláskařů jsou cestou do pekel.

M. Varadinková 20.3.2015 12:15

Re: Souhlas s autorem

Mám bohaté zkušenosti s ruskou okupací. Ruský vpád jsem zažila jako dítě a nenávist k rusákům (nejen Rusům, ale i Ukrajincům a dalším "sovětům", protože jsem to nijak nerozlišovala) mne držela po většinu mého života. Nicméně dnes je to pro mne již překonané trauma, stejně, jako je překonané trauma z Němců, jejichž okupace byla sice kratší, ale o to krvavější. Například můj soused odnaproti zažil jako malé čtyřleté dítě, že Němci před jeho očima zastřelili jeho otce a vypálili jejich chalupu. Čili byla zde mnohem větší traumata a přesto bylo nutno je překonat.

Takže nevidím důvod, proč bychom kvůli ruské okupaci z minulého století měli usilovat o další válku dnes.

V. Kolman 20.3.2015 12:12

Re: Zpráva z 18. března:

Domnívám se pane Heusingere, že to není vzkaz Čechům. Podle mě je to vzkaz imperialistické ruské říši a jejímu generalissimovi Putinovi a dalším ruským válečným jestřábům od amerického orla.

R. Houška 20.3.2015 12:09

Re: Souhlas s autorem

Kdo používá Zemanovy termíny, dostává se na jeho úroveň.

M. Varadinková 20.3.2015 12:04

Re: Souhlas s autorem

Pokud jste Rus nebo žijete v Rusku, tak chápu, že Vám primárně vadí propagandistické akce Ruska.

Já ale žiju v Česku, členské zemi NATO, takže mi primárně vadí propagandistické akce, které provozujeme my.

Každý by se slušným chováním měl začít u sebe a na své straně, ne u těch druhých.

R. Houška 20.3.2015 12:03

Re: Souhlas s autorem

Kdo ví, třeba paní Varadinková, tedy tehdy ještě jako soudružka Varadinková, podepsala, že to byla bratrská pomoc. Dostávala za to pak na Mikuláše tu velkou, čokoládovou kolekci, ne fondán ve staniolu, jako ostatní plebs.

V. Kolman 20.3.2015 12:02

Re: Souhlas s autorem

Poslední věta je názorem V. Putina!!!!! To aby nedošlo k omylu, že to za geopolitický omyl považuji já!

V. Novák 20.3.2015 12:01

Máte pravdu.

Blbci jim tak říkají.