1.6.2024 | Svátek má Laura


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
IS 1.3.2006 2:32

Re: Re: Re: Žádné neziskové nemocnice neexistují

pavle 99, legislativa se změnila, máte pravdu, že by to asi nešlo zopakovat. Jenže tehdy v Koženém viděli všichni téměř spasitele a budilo by asi pohoršení, kdyby někdo o něm pochyboval. A taková zaslepenost se může projevit i teď v případě nemocnic akciovek. Kdo zaručí, že zřizovatel neprodá nemocnici?
Také obce kdysi dostaly množství majetku zdarma a obratem ho většinou  prodávaly. Cenily zuby, jestliže se někdo ozval, vlastník má přece právo nakládat se svým majetkem  bez omezení. nebo snad popíráte tuto svatou poučku ?
pavel 99 1.3.2006 2:43

Re: Re: Re: Re: Žádné neziskové nemocnice neexistují

"...vlastník má přece právo nakládat se svým majetkem bez omezení. nebo snad popíráte tuto svatou poučku ?..." - pokud jste příčetný a umíte číst tak víte, že to v absolutní míře nemůže být pravda. Jinak mi pořád uniká jedna věc - na jedné straně se mluví o hromadách peněz, které jsou ve zdravotnictví a na druhé straně o tom, že by se nemocnice prodávaly (či snad zavíraly) atd. atp. Jednak takový prodej by si museli přát volení zástupci OBČANŮ (a pokud by si jej přáli - tedy o zdravotní péči by občané zjevně nestáli) tak proč jim bránit se jí zbavit? Zřejmě ji mají zajištěnou jinak a lépe, ne? Nebo myslíte, že občané jsou nesvéprávní a musí za ně rozhodovat ministerský úředník?
Ladislav N. 1.3.2006 2:23

Re: Re: Žádné neziskové nemocnice neexistují

 
Výrazné omezení péče na poslední měsíc loňského roku přineslo nakonec Fakultní nemocnici Brno kladnou hospodářskou bilanci. Tím, že nemocnice zrušila plánované operační výkony a uzavřela asi šest set lůžek, ušetřila zhruba šest milionů korun. Její zisk za minulý rok (2005) tak činí přes čtyři miliony korun. Třicet procent z této částky podle kolektivní smlouvy dostanou zaměstnanci na mimořádných odměnách. Každý si tak v průměru přilepší o 200 korun.
 
Některým "IS" je nutno i banality opakovat stále dokola...
janabok 1.3.2006 1:42

IS

zkuste se na chvilku "odkomunizovat" a snažit se pochopit, že tí zlí akcionáři opravdu touží po zisku, (chápu - pro vás nepřijatelný termín)...
 
aby tohoto cíleného zisku dosáhli, nezbývá jim nic jiného, než kontrolovat (zejména náklady, které onen bájný zisk umenšují)...
a díky těmto, po zisku nenasytným akcionářům, se hospodaření zlepšuje, stoupá efektivita, výkonnost, kvalita a ruku v ruce i vámi nenáviděné zisky...
výsledek: spokojeni jsou všichni; kromě IS a Ratha...
IS 1.3.2006 1:59

Re: zisk nemusí být jen v penězích

pavle 99, můžete mít docela pravdu, že i ty neziskové organizace včetně nemocnic mohou být předmětem  všelijaké nekalé činnosti. Kriminalita se bohužel vyskytuje všude. K jejímu omezení máme kontrolní systémy, policii, soudy atd. Nelze však založit názor na tom, že když existuje zločinnost, budeme zatracovat neziskové organizace.
Finanční zisk je podstatný pro ekonomy, z hlediska pacienta je ziskem  nabyté zdraví. A je sporné, zda pouze soukromá firma je efektivnější než státní podnik. Podle statistik před několika lety, státní podniky v ČR na tom byly kupodivu  lépe.
Například ve Švédsku existuje  státní firmy, která vlastní veškeré lékárny v zemi. Je vynikajícně  zásobována, a protože vyjednává nákupy léků pro celé Švédsko, je schopna  získat od světových farmaceutických firem ty nejlepší ceny. Říká se tomu množstevní ceny, což asi znáte. Systém je lacinější, než kdyby existovalo 10 dodavatelů.
Ladislav N. 1.3.2006 2:11

Re: Re: zisk nemusí být jen v penězích

Už zase blábolíte. Uveďte konkrétní čísla, která by bylo možno porovnat. V ČR je distribuční marže na léky (nyní + 29% k ceně výrobce) OMEZENA státem, tudíž je LHOSTEJNÉ, kolik velkoobchodních distributorů a lékáren léky prodává. Jejich počet nemá na konečnou cenu ŽÁDNÝ vliv. Může být jen nižší, než ta maximální stanovená MF ČR.
pavel 99 1.3.2006 2:15

Re: Re: zisk nemusí být jen v penězích

"...Systém je lacinější, než kdyby existovalo 10 dodavatelů..." - víte na této myšlence (na první pohled zajímavé) bylo postaveno RVHP a vůbec socialistické plánování. Bohužel systémově je to omyl. Takový systém totiž nemá motivaci, aby Vám dával o sobě pravdivé informace (neexistuje srovnání) a tudíž je neřiditelný. Možná ne hned, možná to i chvíli může fungovat. Dlouhodobě nikoli. Myslím, že minulé pokusy byměly být dostatečné - jak se zdá, někomu nestačily.
Vilém 1.3.2006 1:34

Raději rovnou socialistické zdravotnictví

protože zdraví je technický produkt, lze ho vytvářet právě tak dobře zcela regulovaně jako tržně, až na to, že regulace je levnější. Podle studie nositele Nobelovy ceny J. Stieglitze je institucionálně regulované zdravotnictví optimální.
pavel 99 1.3.2006 1:39

Re: Raději rovnou socialistické zdravotnictví

"...Podle studie nositele Nobelovy ceny J. Stieglitze je institucionálně regulované zdravotnictví optimální..." - nejspíš se v něm dotyčný neléčil. Jinak každý alespoň trochu soudný člověk nemluví o ABSOLUTNÍ neregulaci či ABSOLUTNÍ regulaci - tudíž každý reálný zdravotní systém obsahuje jistou míru regulace. Jde tedy nejspíše o její míru.
Ladislav N. 1.3.2006 2:26

Re: Re: Raději rovnou socialistické zdravotnictví

On to nejspíš opsal z nějaké "tajné" příručky pro volební agitátory ČSSD v médiích :)
Šumavák 1.3.2006 1:45

A ví to Rath? Já že nám chce zavést německý a rakouský model.

Tedy říká.
IS 1.3.2006 1:15

co znamená nezisková nemocnice ?

Zcela zjednodušeně bez dalekosáhlých právních úvah, je to snad nemocnice, která poskytuje péči stejně jako ostatní s tím rozdílem, že zisk se znovu vrací do jejího hospodaření na rozdíl od nemocnice -akciovky, jejíž podnikatelská forma umožňuje rozdělit zisk mezi akcionáře mimo nemocnici, a tak snížit množství financí investovaných do jejího provozu nebo na investice. A to prý být výhodné pro pacienty nebo akcionáře? 
Lze si také docela dobře představit družstevní neziskovou nemocnici, obchodní zákoník to umožńuje, i když je to značně nezvyklé. Také církev nemocnice budou pravděpodobně neziskového typu, případný zisk nebude rozdělován mezi církevní hodnostáře ale vracen zpět do hospodaření nemocnice.
Zdá se, že ti zarpuutilí privatizátoři značně matou veřejnost.
Andy 1.3.2006 1:19

Re: co znamená nezisková nemocnice ?

také si můžeme představit akciovku- nemocnici, která, aby splnila to, co je zadáním, tedy zvýšit tržní hodnotu podniku, půjde cestou úspor, dobrého vedení a efektivity, takže bude mít zisky, které si nerozdělí akcionáři, tedy kraje ( například), ale které budou investovány a povedou k rozvoji podniku.
To si ovšem kolektiv BSP IS asi nedovede představit, že ? A přitom, světe div se, to takhle leckde, dokonce i v Čechách, funguje.
Vilém 1.3.2006 1:31

Hlavně se rozkradou

Protože ODS s veřejným majetkem umí udělat jen dvě věci - nechat ho rozkrást nebo zpustnout. V Plzni si před několika lety jedna firma koupila nemocnici, pak ji zdevastovanou vrátila, aniž by zaplatila cenu, TO JE MODEL ZDRAVOTNICTVÍ PODLE ODS, a doplatili by na to všichni pacienti.
Šumavák 1.3.2006 1:42

co je to jedna nemocnice? Nic.

Já vím o řadě léčeben, které byla za úposlední 2-3 roky zlikvidovány. A te´d si ČSSD bere celé zdravotnictví, dělá dluhy které neplatí a vrátí ho (v červnu)taky zdevastované.
pavel 99 1.3.2006 1:42

Re: Hlavně se rozkradou

učinit závěr o budoucí politice na základě jediného obchodního případu - to je výrok duševně postiženého člověka, neschopného elementární logiky.
Ruda 1.3.2006 8:03

Re: Hlavně se rozkradou

Viléme, na Vás je jediná odpověď jste vůl jak lev a to je ještě pro toho vola skoro urážka. Ani ten vůl totiž není obvykle takový hulvát a navíc hodně závistivý jako vy.
 
Petr Vileta, balík z Plzně :-) 1.3.2006 1:23

Re: co znamená nezisková nemocnice ?

Vazeny IS, s trochou nadsazky mohu prohlasit, ze neziskova nemocnice znamena, ze tato nemocnice nedokaze vygenerovat zadny zisk. Tedy ani takovy, ktery by se vracel zpet do jejiho hospodareni.
V praxi to vypada asi tak, ze ve "statni" nemocnici se pro 100 nemocnicnich pokoju spotrebuje 10MW elektriny a v akciove se pro stejne velkych 100 pokoju spotrebuje pouze 8MW. Jak je to mozne? Docela jednoduse. Zdravotni sestry v obou nemocnicich maji narizeno rano v 6:00 rozsvitit na pokojich. Ovsem v te akciove maji narizeno i to, ze maji v pokojich zhasnout, jakmile je dostatek svetla a pripadne opominuti se projevi na jejich vyplate. Kdezto v te statni se sviti i v cervenci v prave poledne.
IS 1.3.2006 1:38

Re: Re: co znamená nezisková nemocnice ?

Petře Vileto termín nezisková nemocnice je dvojznačný 1. může ve smyslu zákona znamenat určitý typ podnikání s vracením zisku zpět do hospodaření, což je situace, kterou prosadila ČSSD. Nemocnice sice docílí zisk , ale protože ho třeba investuje zpět, tak navenek vychází jako nezisková. Na tomto principu funguje tisíce jiných organizací, většina občanských sdružení.
2. může z hlediska hospodaření znamenat, jak správně poznamenáváte, že nemocnice nevygeneruje žádný zisk, který by se vůbec mohl vracet zpět do hospodaření, stejně tak se to může vztahovat i na akciovku, že nic nevgeneruje pro akcionáře. To ovšem znamená ztrátové hospodaření.
Jestliže není zisk, se v obou případech se dále  postupuje stejně  - buď nemocnice  zlepší své hospodaření nebo zkrachují. A to už se soukromým nemocnicím stalo. 
jura-p 1.3.2006 1:48

Re: Re: Re: co znamená nezisková nemocnice ?

IS, velice se mýlíte. Většina neziskových organizací funguje na základě příspěvků, grantů, dotací a sbírek. Tedy na základě peněz, které svou činností nevytvářejí.
Slava 1.3.2006 2:32

Re: Re: Re: Re: co znamená nezisková nemocnice ?

Juro P, blábolíte. Najděte si v encyklopedii, co je to nezisková organizace.
Ladislav N. 1.3.2006 2:38

Re: Re: Re: Re: Re: co znamená nezisková nemocnice ?

To je potřeba hledat v českém zákoně, ne v encyklopedii...
pavel 99 1.3.2006 2:48

Re: Re: Re: Re: Re: Re: co znamená nezisková nemocnice ?

kvůli DRRathově zákonu budou muset ty encykopedie předělávat.
pavel 99 1.3.2006 1:49

Re: Re: Re: co znamená nezisková nemocnice ?

Víte on ten DRRathův zákon se ještě v mnohém liší od obvykého chápání, které zde prezentujete - kupříkladu "DRRathově neziskový" znamená, že vlastník nemá rozhodující vliv na jeho řízení a ve spojení s tím, že nese ZODPOVĚDNOST za generovanou ztrátu je to myslím světový unikát. Dále je zozdíl ten, že "neziskový" nemůže zkrachovat - tudíž v klidu generuje své dluhy dál - viz. ony "vzorové nemocnice" (pravda - ty by zatím zkrachovat mohly, proto je třeba pospíšit s tím zákonem).
Ladislav N. 1.3.2006 1:49

Re: Jestliže není zisk, se v obou případech se dále postupuje stejně - buď nemocnice zlepší své hospodaření nebo zkrachují.

Státním "neziskovým" už se to stalo taky. Kdyby za ně dluhy nezaplatili daňoví poplatníci z peněz, o které je obrala vláda ČSSD.... už by byly dávno v konkursu. Příčina? Nadměrné mzdové výdaje způsobené dnešním "ministrem pro rozvrat zdravotnictví" MUDr Rathem....
ondra 1.3.2006 11:58

Re: Re: Re: co znamená nezisková nemocnice ?

Definice neziskové nemocnice v dnešním pojetí je velmi jednoduchá - je to prostě nemocnice ztrátová.
Nika 1.3.2006 1:23

Re: co znamená nezisková nemocnice ?

Hmm, nějak jste zapomněl zmínit tu druhou alternativu - a sice vznik astronomických dluhů, které nám tyto vzorné nemocnice předvádějí v přímém přenosu.
pavel 99 1.3.2006 1:25

Re: co znamená nezisková nemocnice ?

"...je to snad nemocnice, která poskytuje péči stejně jako ostatní s tím rozdílem, že zisk se znovu vrací do jejího hospodaření.." - a copak se "vrátilo" v oněch přímo ministerstvem řízených nemocnicích? Jinak "podnikatelská forma" oné "neziskové" organizace rovněž umožňuje (případný) zisk "vyssát" velmi mnoha různými způsoby. Například se můžete zeptat v oněch dnes už proslavených nemocnicích jak jej "investovali".
IS 1.3.2006 1:47

Re: Re: co znamená nezisková nemocnice ?

pavle 99, můžete mít docela pravdu, že i ty neziskové organizace včetně nemocnic mohou být předmětem  všelijaké nekalé činnosti. Kriminalita se bohužel vyskytuje všude. K jejímu omezení máme kontrolní systémy, policii, soudy atd. Nelze však založit názor na tom, že když existuje zločinnost, budeme zatracovat neziskové organizace.
 
Nika 1.3.2006 1:53

Re: Re: Re: co znamená nezisková nemocnice ?

Hahaha, hezké IS, totéž lze napsat o akciovkách !