1.6.2024 | Svátek má Laura


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Ladislav N. 1.3.2006 17:39

Re: pokud vam nemocnice zrusila operaci - obratte se na ministra Ratha...

Ano, přesně! On se snaží MĚNIT PRAVIDLA a stavět věci "na hlavu"... Jestli to dělá moudře nebo hloupě, o tom se vede spor. Zatím ovšem vždy platilo, že špatné metody nevedou k dobrým výsledkům.
janci 1.3.2006 17:48

Re: Re: pokud vam nemocnice zrusila operaci - obratte se na ministra Ratha...

pravidla se snazi menit kraje-vlastni zkusenost. Nelibi se vam? jdete jinam (jako personal) Nechcete pracovat prescas? Prijmeme jine pracovniky - ze zahranici! A dame jim vic - abyste videli!! a ze nemaji licenci a ev. patricne vzdelani? Nevadi, zrusime povinne clenstvi v komore, rozhodovani o kvalifikaci dame do rukou nejakem urednikovi na kraji - ono to nejak dopadne. Prvni cast scenare uz probehla - po to clenstvi...
Ladislav N. 1.3.2006 18:01

Re: pokud vam nemocnice zrusila operaci - obratte se na ministra Ratha...

Asi záleží na zaměstnavateli. Do "odborářských" záležitostí lékařů mluvit nemohu, neb nejsem informován. Mě zajímá způsob, jakým tečou mé peníze na cestě od mé kapsy přes zravotní "pojišťovnu" ke zdravotnickému zařízení. A o těchto tocích nám systém poskytuje 0 (nula) informací. To je hlavní problém českého zdravotnictví, který Rath ani ČSSD nehodlají měnit. A to já považuji za špatné ze svého hlediska.
janci 1.3.2006 18:13

Re: Re: pokud vam nemocnice zrusila operaci - obratte se na ministra Ratha...

To bude urcite problem techto diskuzi - vetsina diskutujicich ma 0 (nula) informaci o problematice a snazi se do toho mluvit (chtel jsem napsat kecat).  Jestli jsou vsech kroky ministra OK si zatim netroufam posoudit, ale patrne se snazi akutne usetrit (podobne jako fakultni nemocnice zrusenim planovanych operaci). Na koncepci - definovani zakladni pece, nadstandart atd.. ovsem stale cekame. dovedu si predstavit, ze to bude tezke. Pro CSSD ovsem obzvlast.
Ladislav N. 1.3.2006 19:00

Re: Re: Re: pokud vam nemocnice zrusila operaci - obratte se na ministra Ratha...

Pěkně jste překroutil má slova, ale budiž. Já jako občan, který malým dílem spolufinancuje zdravotní systém ČR a občas z něj čerpá služby, mám zájem na tom, aby peněžní toky byly průhledné, aby se penězi zbytečně neplýtvalo, aby peníze vyplacené pojišťovnami byly přiměřené odvedeným výkonům a aby každý pacient měl jednoduchý a rychlý přístup k informaci o ceně, kterou za něj pojišťovna platí, aby mohl zamezit případným nepoctivostem. Odborářské záležitosti lékařů nepotřebuji znát, ty si řešte v LOK. Takže jako volič a příležitostný pacient, který nezneužívá lékařskou péči nadbytečnými návštěvami lékařů a konzumací léků, si dovoluji dívat se na věc z mého pohledu. Vy se ucházejte o vyšší platy a nedělejte z toho "věc veřejnou", když nechcete, abychom se k ní vyjadřovali.... O platech musíte jednat se svým zaměstnavatelem. Ne s veřejností. ;-)
janci 1.3.2006 19:24

Re: Re: Re: Re: pokud vam nemocnice zrusila operaci - obratte se na ministra Ratha...

Takyze jedname, ale verejnost mluvi stale o nenasytnych zdravotnicich - vcetne vas. Jinak kolik platite a kolik za vas pojistovna vydala zjistite naprosto jednoduse u sve pojistovny.
Ladislav N. 1.3.2006 19:29

Re: Re: Re: Re: Re: pokud vam nemocnice zrusila operaci - obratte se na ministra Ratha...

Jednoduše rozhodně ne. Musím podat žádost a vyčkat na její vyřízení. Což je z hlediska aktuálnosti a možnosti ovlivnit běh věcí naprosto nevyhovující.
janci 1.3.2006 19:27

Re: Re: Re: Re: pokud vam nemocnice zrusila operaci - obratte se na ministra Ratha...

Jeste - jinak s vami souhlasim.
H.K. 1.3.2006 21:53

Re: Re: Re: pokud vam nemocnice zrusila operaci - obratte se na ministra Ratha...

Pane doktore tady se nemluví o tom co a jak máte dělat. Mlusí se obecně o financování zdravortnictví. Tady platí, tak jako všude, že vydat  možno jenom tolik kolik přijmete.  Mimo platů musíte zabezpečit i všechno ostatní. Jinak vám nemocnice za pár let spadne na hlavu a jste bez práce. Bohužel se zdá, že se snažíte žít ve světě který neexistuje.
H.K. 1.3.2006 18:11

Re: Re: Re: c) zdravotníci si to rozdělili ve svých platech.

je mi líto že nedostáváte za svou práci zaplaceno. Moje manželka je lékařka. Její plat chodí na můj účet pravidelně. Z vašeho příspěvku není patrné jaký váš příjem je. Zadarmo není nic, ani strava pacientů ani zdravotní péče. Někdo to vždycky musí zaplatit. Je legitimní otázka jestli hotelové služby v nemocnici, doprava a p. jsou součástí zdravotní péče. Dost mne dojímá když ze sebe děláte chudáky. Faktem je zvýšení platů zdravotníkům nebylo doprovázeno zvýšenými příjmy do rozpočtu. Jinak ve zdravotnictví platí tak jako všude, že výdaje mohou být jenom takové jako příjmy.
janci 1.3.2006 18:19

Re: Re: Re: Re: c) zdravotníci si to rozdělili ve svých platech.

Ale proc by ten nedostatek penez v systemu meli nest zrovna zamestnanci? nevim v jakem oboru pracuje vase manzelka, kolik ma sluzeb atd.
H.K. 1.3.2006 19:05

Re: Re: Re: Re: Re: c) zdravotníci si to rozdělili ve svých platech.

Maželka je internistka a pracuje na intarně od roku 1972, převážně na oddělení intenzivní péče. Nechci  nějak eskalovat diskuzi. Vy se problém díváte pravděpodobně z většího města kde jsou příjmy ve finanční sféře nebo u právníků vysoké. Já to vidím očima vesničana, kde jsou příjmy skutečně na hranici přežití. 
janci 1.3.2006 19:27

Re: Re: Re: Re: Re: Re: c) zdravotníci si to rozdělili ve svých platech.

existuje rekneme prumerna mzda, a napr. mzda poslance. Nekde mezitim by se mela pohybovat (rekneme) mzda lekare. A lekari chteji to misto, ktere maji kolegove v tomto srovnani v zemich EU. Je to nespravedlive?
Ladislav N. 1.3.2006 19:38

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: c) zdravotníci si to rozdělili ve svých platech.

Na českém "trhu" můžete požadovat ceny, které jsou přijatelné pro českého pacienta a pojišťovnu, která jej zastupuje. Pokud na vyšší cenu nemá peníze, nemůže vám ji ani zaplatit. V tom je "trh" práce zcela neúprosný a nepřál bych vám, abyste se ocitl v situaci mých známých na Znojemsku, aby firma, u níž jsou zaměstnáni, se dostala do potíží, neměla na výplatu mezd, čehož další důsledek je, že jim plynárna odpojila plyn do rod. domku. V zimních mrazech nic k závidění... Dřevem topit nemohou.
janci 1.3.2006 20:28

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: c) zdravotníci si to rozdělili ve svých platech.

Nevidim duvod, proc by nemel nest problemy s financovanim i pacient. Z naseho 11cleneho kolektivu jsou uz 3 v zahranici, dalsi dodelavaji zkousky a odchazi - samozrejme ti zkuseni. Nikdo nemuze nikomu brat pravo bojovat za spravedlive ohodnoceni prace
H.K. 1.3.2006 21:37

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: c) zdravotníci si to rozdělili ve svých platech.

Může samozřejmě bojovat za ocenění své práce to mu nikdo nemůže upřít. Musíte však uznat, že dnešní složená daň je neúnosně vysoká. O nějakém průměru bych nemluvil. Jeden sní dva rohlíky a druhý dvě kuřata. V průměru snědli každý jeden rohlík a jedno kuře. Nůžky mezi příjmovými skupinami se čím dál víc rozevírají. V dnešní době má podprěrný příjem asi 70 % lidí. Pokud to tak půjde dál tak se za chvíli nevyplatí chodit do práce protože si nevyděláte ani na provaz na kterém by jste se oběsil. Doktor si v tržním systému může říct za svoji práci jenom tolik kolik je schopný jeho paciet zaplatit. Jinak zemře hlady s ním. Samozřejmě přeháním.
V dnešnˇí socialismus, který zavádí ČSSD , je asociální. Chudobní odvádějí do státní kasy peníze a bohatí si budují za pomoci státních úředníků penězovody /dotace, lobistiké skupiny, prodej pozemků a p./. Proto není na to potřebné jako jsou silnice, důchody a třeba i zdravotnictví. Vše může srovnat jenom trh.
janci 1.3.2006 22:05

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: c) zdravotníci si to rozdělili ve svých platech.

Zjednoduseni - trh muze srovnat vse jen v trznim prostredi a to (doufam) v nasi republice ve zdravotnictvi nikdy nenastane. Pak budou jen lidi, kteri su budou moct zdravi koupit a lide, kteri na to nebudou mit. Pak na tom ovsem budou zdravotnici dobre.
H.K. 1.3.2006 22:32

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: c) zdravotníci si to rozdělili ve svých platech.

Souhlasím je to zjednodušení. Jsem přesvědčen, že dnešní systém reformovatelný není. Není možné někomu něco vzít a druhému přidat. To můžete udělat jednou. Je nutné nastavit nová pravidla jak pro pacienty, tak pro pracovníky ve zdravotnictví. Pacienti nemůžou chodit k doktorovi jenom proto, že právě dnes mají volno a neprší. Můžou platit hotelové služby v nemocnici, dopravu. V dnešní době ožralu přivezou do nemocnice, lékař a sestry kolem něho do rána lítají, on jim ponadává a ráno se nasnídá a jde spokojeně do hospody.Tam není nutná solidarita. Na druhé straně není možné, aby měl lékař sokromou praxi a praxi v nemocnici. Někteří lékaři si musí uvědomit, že jsou služba a pacient jim dává peníze. O tom komu půjdou peníze nemůže rozhodovat někdo chytrý na ministerstvu. Není spravedlivé, aby někteří lékaři pracovali do večera , jiní par hodin a měli stejný příjem. ATD.
janci 1.3.2006 16:58

Re: Tak přední fakultní nemocnice mají nehorázné dluhy proto, že

Sedovous - ony ty prachy nikde nikdy nebyly - bodova platba za vykon je mensi nez naklady a z tech penez musis platit i opravu strechy - a to v bodech zahrnuto neni. Cili cim min delas, tim min prodelavas. Tak je to. Pak podnikej.
NASA 1.3.2006 16:25

Nepřeju nikomu nic zlého, ale autorovi výjmečně ano

Přeju mu, aby potřeboval hodně brzy transplantaci ledviny, nebo plic a aby byl odkázán pouze na "ty jeho" akciové nemocnice řízené skvěle Ing. Bendlem. Z fakultní neziskovky ať ho bez milosti vyrazí. Pak si rád přečtu zase nějaký ten jeho blivajz.
Ladislav N. 1.3.2006 16:59

Re: Nepřeju nikomu nic zlého, ale autorovi výjmečně ano

A tohle má být argument pro a nebo proti?
Vilém 1.3.2006 15:22

Neziskovost ve zdravotnictví - definitivně ANO

Krajské nemocnice některých krajů byly státem oddluženy, to je důvodem toho, že jsou dnes ty akciovky nezadlužené. Takto by dokázal ovšem hospodařit kdokoli. Autor si "nevzpomíná", což při jeho zaujatosti nepřekvapuje. Ostatně obavy jsou zbytečné, neziskový prinic v oblasti zdravotní péče je evropským stnadardem, nemá negativní dopad na příjmy lékařů ani na platby pacientů. Takže v podstatě ani ení proč diskutovat o principu neziskovosti a nějak se o něj otírat. V dnešní konkrétní situaci existuje dodatečný problém - mafie napojené na zdravotní systém musí být odpojeny. Rath v tom projevil potřebnou rozhodnost a Rubáš a spol samozřejmě křičí, ale to je jen projev toho, ža Rath je úspěšný.
Ladislav N. 1.3.2006 15:57

Re: Neziskovost ve zdravotnictví - argumentace v kýblu...

Stačí Vilém s jeho blábolem ignorujícím dříve vyslovená fakta ... a veškeré argumenty jsou v...
 Hurááá, poručíme větru, dešti!  
mm 1.3.2006 14:14

ŠKVÁRA

To je článek snad jen pro ------------ ty se v tom najdou
Tomas 1.3.2006 13:08

Díky apelu Doktora jsem si ten zákon přečetl

A protože nevěřím, že mě většina zde diskutujících bude následovat, pokusím se shrnout to podstatné ze zákona o tzv. Neziskových nemocnicích na modelu:
Představte si třeba, že žijete v malé obci kde máte fotbalové mužstvo. Hrajete nějaký okresní přebor. Hřiště jste si postavili svépomocí (ještě za bolševika v akci "Z"), na zápasy vybíráte symbolické vstupné, jehož část jde na údržbu hřiště, dresy, kopačky atd., část dostane soupeř a za to co vám zbyde (pokud zbyde) si vždy po zápase dáte pár piv.
Teď ovšem parlament schválí něco jako Zákon o neziskových sportovních organizacích. Vaše hřiště, dresy, kopačky, zkrátka všechno co k fotbalu patří a do čeho jste léta investovali se stane majetkem organizace "Místí nezisková fotbalová (MNF)". V čele této MNF bude dozorčí rada ve které budou 3 fotbalisti, 1 člověk z Ministerstva fotbalu, 1 funkcionář z okresní organizace a Lojza co na hřišti seká trávu (zástupce zaměstnanců). Ministerstvo fotbalu navíc nařídí, kdy máte hrát, v jakých dresech a navíc taky povinnost udělat na hřišti v zimě kluziště. Budete celkem logicky argumentovat že stavba kluziště stojí dost peněz které nemáte, ale dostanete odpověď, že kluziště je nezbytné pro zajištění sportovní péče v regionu. Stavbu kluziště navíc budou podporovat 3 členové dozorčí rady (ani jeden z nich nebude fotbalista).
Protože vám nic jiného nezbyde (nařízení je nařízení), vezmete si na zřízení kluziště úvěr, za který ovšem budete ručit vlastním domem (Nezisková fotbalová nesmí ručit svým majetkem). No a po čase zjistíte, že Nezisková fotbalová úvěr nesplácí (z čeho taky) a tak ho zaplatíte sami - přece si nenecháte sebrat barák, že... Tak to půjde rok za rokem - čas od času sice dostanete od Ministerstva fotbalu nějakou dotaci ale hlavně budete jako zřizovatel neustále doplácet na svou Místní neziskovou fotbalovou.  Nejhorší ovšem bude fakt, že vám bude chybět jakákoli motivace hrát dobrý fotbal.
pavel 99 1.3.2006 13:24

Re: Díky apelu Doktora jsem si ten zákon přečetl

skvěle vystiženo. Dovolím si doplnit, že Ministerstvo fotbalu ještě bude určovat, kolik budete platit fotbalistům. No a pokud jset fotbalista a jde Vám o pohodlný život (nikoli o fotbal a jeho kvalitu) tak musíte nad takovým řešením jásat. (Ostatně je patrné, kdo nad tím řešením jásá ve zdravotnictví, kromě těch, co jeho podstatu nechápou.)
míša mýval 1.3.2006 14:51

blbej příklad

Pochybuju, že by člověk, který seká trávu, pokud to není odborník jako dRath, dovolil, aby někdo na zimu zalil trávník vodou a nechal zmrznout. Proto bych doporučil, aby tam byl zástopce odborů. Protože se budeme podle ZP bavit jenom s těmi největšími, doporučoval bych OSŽ.
www racek 1.3.2006 15:30

Re: Díky apelu Doktora jsem si ten zákon přečetl

no, mě by to tak ani nevadilo, kdyby ovšem do toho byla zahrnuta jen páteřní síť již dnes státních nemocnic na ne skoro všechno. ale o tomhle tam v tom zákoně nic není, příteli.
bohužel, a to asi tušíte správně, bude vytvářen tak na to, aby tam všichni vstoupili. pak paltí co říkáte. ale opakuji, zákon sám nic takého neříká.
mimochodem, krajské nemocnice mají produkovat zisk pro kraj?
 
Tomas 1.3.2006 17:24

Re: Re: Díky apelu Doktora jsem si ten zákon přečetl

V tom zákoně je v příloze seznam nemocnic které budou NZN (neziskové nemocnice). Logicky z toho vyplývá, že ostatní nebudou... Myslím spíš, že bude tlak na to, aby ostatní nemocnice neměly možnost uzavřít smlouvu s VZP, případně smlouvu za jiných podmínek než NZN. Tak bude redukován nadbytečný počet lůžek - potažmo náklady systému jako celku.
 
johan 1.3.2006 15:47

Re: Díky apelu Doktora jsem si ten zákon přečetl

 
 Pokud chete vědět jak to dopadne s Vaším klubem až z něj bude akciovka podívejte se na slovenské zprávy třeba ráno v 6,15 hodin na ČT2. Protože tam ten konec Vaší pohádky vypadá tak, že jednoho krásného dne zjistíte, že klub má většinového vlastníka a pokud si chcete kopnou, že musíte do sousední vesnice, protože ze hřiště je minigolf.