15.6.2024 | Svátek má Vít


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
janci 1.3.2006 16:56

Re: Re: Díky apelu Doktora jsem si ten zákon přečetl

je to tak - to vstupne vam nekdo naridi - chvili zijete z podstaty - dresy a kopacky nove, hriste jeste dobre. Vstupne si nemuzete zvysit, protoze navstevnici si nemohou vic dovolit-navic jim platite parek v rohliku a pivo. Jestli chcete hrat, prodate  nejdriv tribunu, pak bufet, satny a pak jdete do konkurzu. Pristi majitel na hristi postavi sklad...
Tomas 1.3.2006 17:47

Re: Re: Re: Díky apelu Doktora jsem si ten zákon přečetl

Víte, ty neustálé obavy z konkursu jsou už trochu paranoidní. Jistě i nemocnice se může dostat do konkursu a rozhodně se to dříve či později někde přihodí. Je ovšem především na zřizovateli, zda připustí takové hospodaření - nejprve musí mít ovšem právo jej ovlivnit. I nezisková nemocnice může zbankrotovat. To že Rath napíše do zákona že se na neziskovky nevztahuje Zákon o konkursu a vyrovnání ještě neznamená, že k bankrotu neziskovky nedojde. Znamená to jen, že se problém špatně hospodařící nemocnice přesune na  zřizovatele. Ten pak nebude mít jinou volbu, než dluh neziskovky zalepit. Pokud na to zřizovatel nebude mít (což je možné zejména v případě menších obcí) může pro změnu jít do konkursu místo neziskovky zřizovatel. To sice maluju čerta na zeď, ale je to asi stejný strašák jako konkursy nemocnic a.s.
janci 1.3.2006 18:23

Re: Re: Re: Re: Díky apelu Doktora jsem si ten zákon přečetl

Pokud bude nemocnice statni - muze stat kdykoliv dluhy zalepit - treba nekoncepcne, ale jiste ne nekonecne. Pokud to bude a.-s.,jsem zvedav, kde kraj vezme miliony na oddluzeni. snad postupnym rozprodejem nemovitosti? treba? Ale pri dosavadnich vstupech to nejde jinak, nez ze ciim vic delate, tim vic prodelavate - pokud hospodarite s ohledem na investice, odpisy atd. To v bodovem hodnoceni tez neni.
MaR 1.3.2006 19:01

Re: Re: Re: Re: Re: Díky apelu Doktora jsem si ten zákon přečetl

Ale právě přesně o tom to je! nakonec se hospodaří tak, že to stát vždycky nějak *zalepí*. V takovém systému není takový tlak na efektivitu(a pochybuju že se kdy podaří něco takového vynutit ministerskými vyhláškami :/) jako u hrozby konkurzu akciovky. Pořád je tu spor mezi dvěma řešeními: neefektivní ale státem garantované versus efektivní ale bez garancí (tj jednoho dne můžete jet do nemocnice akorát tak do vedlejšího města...).
janci 1.3.2006 19:30

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Díky apelu Doktora jsem si ten zákon přečetl

Tlak na efektivitu muzete vytvaret v ocekavani zisku, ale pokud z toho ten majitel nic nema (nemuze si napr stanovit cenu) tak proc by to delal?
Hawk 1.3.2006 20:01

Tak, tak Johane

já na tohle téma četl i nějaký rozhovor se šéfem slovenské lékařské komory
Doktor 1.3.2006 20:21

Re: Díky apelu Doktora jsem si ten zákon přečetl

Možná přečetl, ale asi vůbec nepochopil.
Zákon dává majetkovým otázkám volno, je na úvaze zřizovatele, zda jej převede na nemocnici, nebo si jej ponechá. Zastoupení v dozorčích radách je paritní jen v případě, že je zřizovatelem stát (ministerstvo), jinak má zřizovatel vždy 50% + 1 hlas. S tím kluzištěm - to už je úplná fantasmagorie. Ono to nesedí ani na ten fotbal.
 
ola 1.3.2006 13:07

Za peníze na Trabanta jezdí náš pacient nyní v Mercedesu.

To je současná pravda: za 600 Euro- co jde na občana na zdravotní péči ročně ( 180 mld Kč)
 a s nejmenší spoluúčastí v celé EU- 8% má náš pacient totéž, jako např. rakouský- ale ten to má za 2400 Euro a 25% spoluúčast.
Proč nemají současné akciovky dluhy: Protože tam mají  lékaři, sestry  o 3-5 tis Kč menší mzdy
než jsou platy ve státních- taky to pak tak vypadá- koukněte jak je to v Uherském Hradišti,Chebu a jinde.
František I. 1.3.2006 14:29

Re: Za peníze na Trabanta jezdí náš pacient nyní v Mercedesu.

Navíc musí být na pacienty slušní a sestřičky milé. Hnusný to kapitalismus.
www racek 1.3.2006 15:31

Re: Re: Za peníze na Trabanta jezdí náš pacient nyní v Mercedesu.

souhlasím. velmi hnusný a navíc pro ty ubohé doktory deprimující.
HANS 1.3.2006 12:26

VIDEO

http://webtv.idnes.cz/?relation=06022717461353 skvělé video jak Rath utekl z rozhovoru s Michaelou Jílkovou.
Ladislav N. 1.3.2006 12:38

Re: VIDEO

Ne že bych tyhle metody měl v oblibě, ale na grázly typu Rath   asi nic jiného neplatí...
František I. 1.3.2006 14:28

Re: VIDEO

Já snad začnu mít tu Jílkovou rád...
www racek 1.3.2006 15:32

Re: VIDEO

udělal jen správně.
Jan H. 1.3.2006 15:57

Re: VIDEO

Myslim, ze Dr. Jilkova postupovala spravne: "Na hruby pytel hruba zaplata"..
Ladislav N. 1.3.2006 16:04

Re: Re: VIDEO

Mezi námi, děvčaty, Jílková se nejspíš zapsala do historie českého TV "moderátorství", jak se moderátor tváří v tvář politikovi chovat NEMÁ. Místo toho, aby nejdřív poskládala argumentaci a nechala ji vyústit v hodnocení Ratha coby Paroubkova "konfidenta", hloupá husa vyřkla "urážku" předem a tím zhatila možnost celý rozhovor úspěšně natočit a argumentací dostat Ratha do úzkých... Myslím, že nikdo by po takovém "hodnocení předem" nezůstal na místě sedět a odešel by. Jestli tohle Jílková a spol. Nova TV nedokázali odhadnout předem, tak jsou to neschopní amatéři, kteří jsou jenom s to vyvolat skandál, ale nic víc...
Valentina 1.3.2006 18:09

Re: Re: Re: VIDEO

No mě se na tom právě líbilo jak vypad jako cukrář. A když Jílková volala zda silné výrazy může používat jenom on tak zrychlil krok jak kdyby měl v sobě litr šaratice.
Ono neverbální komunikace je prý zhruba 80% a verbální těch zbylých 20% a tahle byla tak krásná že proč na něj plýtvat argumenty.
A celé se to vešlo zhruba do dvou minut - nádhera, režisér by  to lépe nevymyslel
Ladislav N. / ČTK 1.3.2006 12:10

Zdravotnictví je dobrý kšeft. Ovšem jenom pro vybrané účastníky na ministerstvech...

 
PRAHA - Úplatek ve výši několika desítek milionů korun měl údajně skončit na účtech soukromých subjektů za zprostředkování obchodu mezi třemi fakultními nemocnicemi a dodavatelem léků - společností Pharmos. Kdo a jak firmě navrhl, aby odváděla určité procento z obchodu s nemocnicemi na soukromé účty, popsali zástupci Pharmosu v trestním oznámení na neznámého pachatele. Informují o tom dnešní Lidové noviny, které mají dokument k dispozici. ...
HANS 1.3.2006 11:49

Rathovina

Kolik vám je doktore,že už ani nespíte?Nebo Vás nasadil Rath na jednu IP víc abyste zamořovali i vzduch na Netu?Podle dnešního rozhovoru v MF Dnes nasadil konfidenty i do páteční demonstrace.Z rozhovoru z Mich. Jílkovou utekl poté co citovala jeho(Rathuv)dopis Paroubkovi z května.Hlavně ho zlobila citace vlastního dopisu,,Nám klesají šance na úspěch ve volbách"(Zřejmě kandiduje i ČLK).Odstartoval z redakce po dotazu zdali si v tom dopise nepřipadá jako Paroubkův konfident.Teď prosím hodnoťte ten rozhovor nikoliv pisatele příspěvku.
Doktor 1.3.2006 10:53

Omlouvám se diskutujícím, ale apeluji

V noci jsem vložil nefunkční odkaz. Tedy se omlouvám, ale opět apeluji na diskutující: Než se budete pouštět do diskuse na téma neziskových nemocnic, přečtěte si zákon, tak jak ho schválila poslanecká sněmovna
 
Tomas 1.3.2006 11:22

Re: Omlouvám se diskutujícím, ale apeluji

Zákon jsem četl... Je to tragický právní paskvil. Podle zákona vzniknou organizace které budou stát mimo současný právní systém - některé zákony pro ně prostě nebudou platit (Zákon o konkursu a vyrovnání). Organizace nelze podrobit exekuci. Tyto právnické osoby nenesou odpovědnost za své hospodaření - tu má zřizovatel.
Mezi nezisková  ZZ jsou zařazeny stávající a.s. nemluvě o některých s.r.o. - stát zákonem sebere společníkům jejich podíly a omezí jejich nakládání s majetkem.
O rozsahu péče bude rozhodovat výhradně ministerstvo (tedy Rath) - zřizovatel na to nebude mít žádný vliv...
Atd., atd., ...
Pokud by, čistě teoreticky, tento zákon vstoupil v platnost, bude mít za následek právní chaos, desítky žalob a roky soudních sporů. Je to prostě BLBOST!
pavel 99 1.3.2006 11:34

Re: Re: Omlouvám se diskutujícím, ale apeluji

Zvláštní - ať se na to člověk dívá z jakého chce úhlu - výsledek je stejný - BLBOST. Tedy "...jestliže to vypadá jako kachna, chodí jako kachna, vydává zvuky jeko kachna..." - co to asi je?
Doktor 1.3.2006 12:30

Re: Re: Omlouvám se diskutujícím, ale apeluji

1. Zákon o konkursu se na tyto organice nevztahuje, to máte pravdu. Ale co je na tom špatně?
2. Pokud má ZZ převedené na neziskové spolupodílníka, pak tento bude vyplacen. Zákon to výslovně stanoví.
3. Zřizovatel schvaluje rozpočet a v orgánech zařízení má většinu.
4. ozsah pádového území určuje ministerstvo - ale až po projednání s dalšími orgány. Ministerstvo neurčuje celý rozsah péče.
5. Vybíráte si ze zákona (pokud jste ho četl) pouze kousky, které se vám hodí. A už třeba zamlčíte druhou polovinu věty.
pavel 99 1.3.2006 12:50

Re: Re: Re: Omlouvám se diskutujícím, ale apeluji

"...3. Zřizovatel schvaluje rozpočet a v orgánech zařízení má většinu...." - Kupříkladu dozorčí rada: "...V dozorčí radě veřejného zdravotnického zařízení zřizovaného právnickou osobou, není-li touto právnickou osobou organizační složka státu, kraj nebo obec, nebo fyzickou osobou, musí být - 5 zástupců zřizovatele, 1 zástupce obce, na jejímž území je veřejné zdravotnické zařízení provozováno, 2 zástupci zvolení zaměstnanci veřejného zdravotnického zařízení, z nichž jeden musí být lékař a druhý nelékařský zdravotnický pracovník, 1 zástupce České lékařské komory. 1 zástupce obce, na jejímž území je veřejné zdravotnické zařízení provozováno, 2 zástupci zvolení zaměstnanci veřejného zdravotnického zařízení, z nichž jeden musí být lékař a druhý nelékařský zdravotnický pracovník, 1 zástupce České lékařské komory...." - pokud správně počítám tak z 9 členů - optická většina. Ovšem "...Dozorčí rada je usnášeníschopná, jsou-li přítomny alespoň dvě třetiny jejích členů...." - (tedy z 9-ti je to 6), což znamená, že ta optická "většina" je zřizovateli k ničemu. Tedy nemá rozhodující vliv.
pavel 99 1.3.2006 12:53

Re: Re: Re: Re: Omlouvám se diskutujícím, ale apeluji

Ještě jednou: "...V dozorčí radě veřejného zdravotnického zařízení zřizovaného právnickou osobou, není-li touto právnickou osobou organizační složka státu, kraj nebo obec, nebo fyzickou osobou, musí být - 5 zástupců zřizovatele, 1 zástupce obce, na jejímž území je veřejné zdravotnické zařízení provozováno, 2 zástupci zvolení zaměstnanci veřejného zdravotnického zařízení, z nichž jeden musí být lékař a druhý nelékařský zdravotnický pracovník, 1 zástupce České lékařské komory. ...." - pokud správně počítám tak z 9 členů - optická většina. Ovšem "...Dozorčí rada je usnášeníschopná, jsou-li přítomny alespoň dvě třetiny jejích členů...." - (tedy z 9-ti je to 6), což znamená, že ta optická "většina" je zřizovateli k ničemu. Tedy nemá rozhodující vliv.
pavel 99 1.3.2006 12:56

Re: Re: Re: Omlouvám se diskutujícím, ale apeluji

"...4. ozsah pádového území určuje ministerstvo - ale až po projednání s dalšími orgány..." - projednání neznamená souhlas, že? Takových "projednání" jsme na stávajícím ministerstvu svědky dosti. Výsledek je podobný, jako když řekneme - výsledek určuje ministr.
Tomas 1.3.2006 14:18

Re: Re: Re: Omlouvám se diskutujícím, ale apeluji

Aniž bych se vás chtěl dotknout, mám naopak pocit že vy jste to nečetl, nebo že to čtete přes ideologické brýle což vám znemožňuje pochopit podstatu.
Tento zákon (O neziskových nemocnicích) vytváří zvláštní typ organizace. To že se na takovou právnickou osobu nevztahuje Zákon o konkursu... a nelze na ni provádět exekuce  znamená, že tato právnická osoba prostě nenese odpovědnost za své hospodaření - na rozdíl od všech ostatních forem.... V případě, že nebude Nezisková... schopna splácet závazky, bude je muset uhradit zřizovatel - to je opravdu hodně špatně.
Vyplacení podílníka - to je snad největší nehoráznost. Je to jednoduše vyvlastnění. Ocenění podílu budou provázet spory - věřte, že to zažaluje úplně každý. Mám za to, že je to i v rosporu s ústavou.
Zřizovatel nemá v dozorčí radě většinu ale 50% - přečtěte si to pořádně! Zákon navíc vůbec neurčuje jak a zda je možné napadnout rozhodnutí dozorčí rady (což je de facto valná hromada a představenstvo v jednom). To je právní maglajz. Kdyby podle takových pravidel fungovaly akciovky tak panbůh s námi.
Povídání o vyrovnaném rozpočtu Neziskové... je naprosto legrační, pokud zákon neřeší co když rozpočet vyrovnaný nebude - prostě to zaplatí zřizovatel, pořád to samé.
Rozsah péče a spádové území určuje ministerstvo, tečka! Může to projednávat s Pepou nebo Frantou, ale nakonec si ministerstvo rozhodne jak bude chtít. Ani zřizovatel, ani kraj, ani obec nemohou rozhodnutí ministerstva ovlivnit.
milan007 1.3.2006 12:08

Re: Omlouvám se diskutujícím, ale apeluji

Nevím čeho jste doktor, ale práva asi ne. Jinak by jste zjistil, že Vámi zmiňovaný zákon je blbost. Možná, že by se mohl líbit nějakému psychiatrovi.
IS 1.3.2006 15:30

Re: Re: trpaslík milan007 se naparuje?

Zákon prošel sněmovnou , což je demokratická instituce. Pokud se vám nelíbí, odstěhujte se na Kubu. Zákon ještě musí do senátu a nelze předjímat výsledek.
Ladislav N. 1.3.2006 16:09

Re: Pokud se vám nelíbí, odstěhujte se na Kubu.

Na Kubu se budete muset stěhovat vy, "IS", ta je pro komunisty jako stvořená   Otázkou je, jestli vás Fidel , a po jeho odchodu do komunistických pekel kubánští občané , budou chtít živit. Docela o tom pochybuji...