15.6.2024 | Svátek má Vít


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
pertinax 1.3.2006 16:57

Re: Re: Re: trpaslík milan007 se naparuje?

Ale na Kubu přece nemusíte! Tento zákon schválili naši komunisté a socialisté. Senát ho zamítne, komunisté a socialisté ve sněmovně znovu schválí, prezident nepodepíše a do třetice všeho zlého, 111 hlasů ČSSD a KSČM nám ho nakonec stejně vnutí. Do června to stihnou a vy si pomalu začněte střádat na "všimné" pro nemocniční personál jako před 1989.
Tomas 1.3.2006 10:35

Nechali jsme si vnutit téma zdravotnictví

jakoby to byl opravdu ten nejžhavější "celospolečenský" problém - to musíme socialistům přiznat. Dneska diskutují i prodavačky (jen jako příklad - nic proti nim)  o tom, jaká správní forma je nejvhodnější pro fungování nemocnice... To je vážně legrační. Za pár let si na to nikdo ani nevzpomene... Naprostá většina nemocnic budou a.s., případně nějaké o.p.s. Jestli budou i nějaké "neziskové" nemocnice podle návrhu pana vrchního doktora nevím, ale pochybuju - to by museli socialisté vyhrát ještě hodně bitev (senát, prezident, ústavní soud, různé arbitráže, ...)
Jisté je jedno - nemocnic bude méně než dnes (je nadbytek lůžek), zdravotní péče bude dražší (je málo peněz) a bude diferencovaná (podle  příjmu) - přes to všechno kvalita péče poroste a lidé budou žít déle.
Tedy ano, téma zdravotnicví je zajímavé. Mě osobně ovšem mnohem víc trápí třeba současný stav justice nebo korupce v policii.
mm 1.3.2006 10:53

Re: Nechali jsme si vnutit téma zdravotnictví

Ono stačí lidem vysvětlit ale srozumitelně kolik to stojí ty ruzné koncepce a kolik to bube stat za 5-10 15 let.A věřte milý pane CSSD pak prorazí všude vysvětlovat a ne se hádat
Roy Boehm 1.3.2006 10:19

Ono to není tak jednoduché

Samozřejmě, že pokud bude nemocnice akciovka, tak jí půjde PŘEDEVŠÍM o zisk. Z toho plyne, že bude dělat špičkové operace pro špičkové pacienty. Až Vám praskne slepák, tak pofrčíte do té neziskové, protože pro akciovku nebudete zajímavý. A pokud budete mít nějakou vleklou chorobu, jejíž léčba je drahá a prognóza nejistá, tak o Vás v privátním špitále moc velký zájem nebude. Matně si vzpomínám, jak koncem devedesátých vysílali v TV nějaký americký seriál z nemocnice, kde jsem zahlédl diskuzi na takové téma mezi doktorem a ředitelem. Že si prostě toho pacienta nemůžou dovolit, protože by na tom nevydělali. U nás bych to čekal jenom o něco horší, protože tady se mezi podnikateli altruismus nepěstuje vůbec! Tam se za to ředitel aspoň omlouval a bylo mu to líto.
pavel 99 1.3.2006 10:47

Re: Ono to není tak jednoduché

Tak nějak se snažíte navodit dojem, že pojišťovny budou za léčbu platit nedostatečně - můžete prozradit proč? To je nějaký přírodní zákon? Potom by buď celý systém byl nevyrovnaný (a propadal se do dluhů jako se nyní děje) nebo by se musely (opět přírodní zákon?) jiné léčby přeplácet. Když ale nevěříte, že úředníci jsou schopni reálně nastavit systém - jak jej mohou vůbec celý řídit?
Tom 1.3.2006 10:54

Re: Ono to není tak jednoduché

Proc by slo akciovce predevsim o zisk? A tom jestli bude pozadovat zisk rozhoduje svym zadanim akcionar. Napriklad MHD jsou vetsinou take akciovky ve vlastnictvi mest (podobne jako nemocnice by byly ve vlastnictvi kraju) a nevsiml jsem si, ze by provozovatelum tramvaji slo predevsim o zisk. Ano, pravni forma MHD vyzaduje, aby se ta a.s. s mestem dohodla, kolik budou dotace, jake sluzby maji nabizet a aby se snazili o vyrovnane hospodareni (po prijmu dotaci). Rozdil je take v tom, ze na osoby ve statutarnich organech MHD se vztahuje osobni hmotna odpovednost za zpusobene skody a tresatni paragraf o porusovani povinnosti pri sprave ciziho majetku. A ze se nekteri pacienti vyplati vice nez jini? To je spatnou uhradovou vyhlaskou, ktera nektere diagnozy/odbornosti zvyhodnuje a jine naopak, a kterou muze ministr zdravotnictvi kdykoliv zmenit. Vysledne by se dnes nelukrativni pacient stal lukrativnim a naopak. Jenze to by vyzadovalo hodne peclive a koncepcni prace, ktere dnesni vedeni ministerstva zdravotnictvi neni schopno, je to medialne mene vdecne nez tiskove konference a vykriky o modrych strakach a tunelarich, atd.
fil 1.3.2006 11:34

Re: Ono to není tak jednoduché

No pokud si delate usudek o kvalite nemocnic podle serialu, pak zlata 80. léta v CSSR a primar Sova! Hodne stesti v utvareni nazoru na svet!
MLOK1 1.3.2006 9:42

Musím se co nejdůrazněji ohradit!

Co máte proti mému luxusnímu zahraničnímu, "ve své kategorii svižnému a temperamentnímu automobilu"? (Citováno z manuálu k vozu). Nejste Vy "ňákej zaujatej"? Vždyť Trabant byl (spolu s Wartburgem) jediným vozem, který mohl jezdit v zemích reálného socialismu na bezolovnatý benzin! Také jako jeden z mála používal moderní kompozitní materiály na karoserii! Na Trabanty si sahat nedáme a se všemi, kteří by chtěli zpochybňovat jejich nesporné výhody, s těmi rázně zatočíme. S pozdravem Pim-pidim-pim-pidy-pim-pim-pim........
jo_ru 1.3.2006 10:05

Re: Musím se co nejdůrazněji ohradit!

Musim konstatovat ze paralela Rath-Trabant je pro citovane auto urazejici, v mladi jsem s kamarady jezdil na hory v Trabantu, kam jsme mi dojeli ostatni jen zavideli. kdyz bylo potreba tak jsme auto zvedli a kousek prenesly. S panem ministrem dojedeme pouze do p...  
Jméno 1.3.2006 9:34

Nadpis

Zastánci neziskovek pořád argumentují ziskem, který se bude vracet zpět do nemocnic. Zajímalo by mne co bude tyto nemocnice nutit generovat zisk. Obávám se, že v nejlepším případě budou neziskovky na nule a nemocnice budou po pár letech vypadat jako podniky a nemocnice za socializmu.
IS 1.3.2006 10:20

Re: Nadpis - neziskové akciovky

Existují akciovky, které nevyplácejí dividendy ani neobchodují s akciemi. Chovají se přesně tak, jako neziskovky, i když je to možná dočasné. Co je asi  vede k takovému postupu?
Jméno 1.3.2006 10:30

Re: Re: Nadpis - neziskové akciovky

A ty akciovky mají také garantován přísun peněz z povinného zdravotního pojištění?
IS 1.3.2006 10:38

Re: Re: Re: Nadpis - neziskové akciovky

Jméno, uhýbáte. Jde přece o princip neziskovosti. A odkud pocházejí peníze, kterými nemocnice platí za léky. Z pojištění nebo pašování drog?. Zatím to vypadá spíše tak, že dodavatelé léků se dožadují garantovaného přísunu peněz z povinného zdravotního pojištění. Jistě je situace poněkud složitější, stěží lze tvrdit, že dodavatelé léků nemají z povinného pojištění ani korunu.
Jméno 1.3.2006 10:57

Re: Re: Re: Re: Nadpis - neziskové akciovky

Neuhýbám. Ty akciovky dosahují zisk, protože z něho musí platit rozvoj firmy jinak je smete z trhu konkurence. Proto opakuji otázku. Co bude nutit neziskové nemocnice nevystavené konkurenci a s jistým příjmem z pojištění za zadkem k dosažení zisku? Konkurence zelinářů to asi nebude a "uvědomělý" občan se již historicky znemožnil.
IS 1.3.2006 15:20

Re: Re: Re: Re: Re: Nadpis - neziskové akciovky

Jméno, odkud víte, že neziskové nemocnice nebudou mít konkurenci. V rámci EU se můžete také nechat ošetřit v cizině. Kupodivu množství lidí z Německa nebo Rakouska jezdí k nám.
Tím, kdo bude nutí všechny nemocnice se modernizovat, bude  pacient. Dokonce lze přeneseně napsat, že Hippokratova přísaha.
O tom, že by se pacient znemožnil, nic zatím nevím.
pavel 99 1.3.2006 10:51

Re: Re: Nadpis - neziskové akciovky

"...Co je asi vede k takovému postupu?..." - rozhodně to popírá Vaše teze, že jediným cílem "akciovek" je OKAMŽITĚ všechno vytunelovat a ukrást. Kdybystetrochu sledoval skutečnou situaci, tak strategie "rychého zisku" už se vyčerpala a na trhu převládá strategie dlouhodobého zisku, což je úplně jiný způsob optimalizace, než Vám říkají na stranických školeních.
Doktor 1.3.2006 10:47

Re: Nadpis

Zákon. Cituji: paragraf 15, odst. 3 " Rozpočet veřejného zdravotnického zařízení se sestavuje zpravidla jako vyrovnaný". Nemocnice nemá primárně vytvářet zisk, ale nemá být ztrátová. Pokud vygeneruje zisk, tak se tento vrací zpět do provozu nemocnice. Samozřejmě jsou do nákladů zahrnuty i investice (paragraf 15, odst. 6c). Pokud bude nemocnice ve ztrátě, odnese to vedení. Pokud bude hospodařit dobře, pak vedení je interesováno odměnou - opět stanovuje zákon. Odměny nebudou nezajímavé. Primární je ale kvalita péče.
Jméno 1.3.2006 11:04

Re: Re: Nadpis

Aha on je na to zákon. Tak to jsem už úplně klidný.
pavel 99 1.3.2006 11:10

Re: Re: Nadpis

No to je úžasné - ony všechny pětileté plány byly "...zpravidla sestavovány jako vyrovnané..." stejně jako bylo "vedení" zainteresováno na "dobrém hospodaření" (jiné se téměř ani neznalo, že?) a byl kladený mimořádný "důraz na kvalitu" - pamatujeme na proslulé kniky přání a stížností (a odměny také nebyly "nezajímavé".) Stačí si tehdejší a dnešní bláboly položit vedle sebe. A když člověk zapojí to co nosí na krku, tak se nejspíš zeptá - tehdy to nefungovalo a dnes by mělo? Proč?
abc 1.3.2006 11:29

Re: Re: Nadpis

vyrovnaný rozpočet byl stanovován i u příspěvkových nemocnic a kolik z nich vygenerovalo zisk,když mzdy byly vyšší než 50% nákladů? Žádná!
abc 1.3.2006 8:55

socialistické zdravotnictví

když se v polovině 90.let nevědělo jak zabránit ztrátovému hospodaření fakultních nemocnic,přišel v roce 1998 náměstek Hlaváček se systémem financování na unicitního pacienta,který výrazně zvýhodňuje fakulní nemocnice před ostatnímy a dnes vidíme,že ani tento zvýhodňující systém nezabránil ztrátovému hospodaření těchto státem řízených nemocnic.A po schválení zákona o neziskových nemocnicích budou státem řízeny zase všechny.A na rozdíl od akciových společností bude hlavním ukazatelem plat lékaře,nikoliv kladné hospodaření nemocnice a proto taková podpora nemocničních lékařů,LOKu i ČLK.
Dodo 1.3.2006 10:23

Re: socialistické zdravotnictví

Vážený pane, právě akciovky léčí propady snížením platů zdravotníků. 6e odejdou za lepším by mělo zajímat pacienty, protože bude nadále klesat úroveň ošetření. Už dnes nemocnice zaměstnávají převážně lékaře před atestací!!
Nejsem pro jenom neziskové nemocnice, ale pro soutěž nemocnic v oblasti zdravotních zaměstnanců. Bohužel si někdo myslí, že je to věc ekonomů a jejich kšeftu!
pavel 99 1.3.2006 11:21

Re: Re: socialistické zdravotnictví

A pacienti budou s nadšením chodit do zařízení, kde KLESÁ úrověň péče (tedy pokud budou mít na výběr) - Vy si myslíte, že ekonomové jsou úplně praštění?
franta 1.3.2006 8:38

S hodnocením nemocnic akciovek

bych rozhodně ještě počkal. Jednak existují jen velmi krátkou dobu a oddluženy byly, jestli se nemýlím, taky státem. Uvidíme za dva roky
pertinax 1.3.2006 10:18

Re: S hodnocením nemocnic akciovek

Jeden příklad. Mladoboleslavská nemocnice byla převedena do majetku středočeského kraje s 160ti milionovým dluhem v době, kdy si ČSSD se zadlužeností nemocnic nevěděla rady a hodilo se jí, že kraje jsou "opozice ODS". Z dluhu 160 milionů stát uhradil zhruba 80 milionů, zbytek - asi 80 milionů - zaplatila nemocnice ze svého hospodařského výsledku.
Takže, částečně se mýlíte.  A pokud budou krajem vlastněné nemocnice fungovat jako až dosud mladoboleslavská, nemám výhrady. Spíše se obávám, že výsledkem Rathova "výběrového řízení" bude zrušení některých oddělení v Mladé Boleslavi aby se uživily jeho fakultní nemocnice v Praze. Pacienti se projedou a poznají matičku Prahu.
Ostatně, to samé nám právě dnes doporučuje při nákupu léků. Zajeď si pro meducínku do fakultky, ušetříš 100 Kč na doplatku, zaplatíš 200 Kč za autobus a den Ti uteče jako voda.
Dodo 1.3.2006 10:28

Re: Re: S hodnocením nemocnic akciovek

Možná propady fakult. nemocic souvisí i s tím, že do nich míří i pacienti z M.B. Třeba s operací srdce nebo jiného závažného onemocnění. A nemocnici nezbyde nic jiného, než je ubytovat a krmit. I to spadá do pojištění!
Zkuste požadovat na pojišťovně, aby vám z pojištění domácnosti uhradila ubytování a stravu v hotelu!
abc 1.3.2006 11:41

Re: Re: Re: S hodnocením nemocnic akciovek

pane,jak můžete psát,když neumíte číst. Fakulní nemocnice právě vydělávají na úkonech,které zvládají i ostatní,cca o 30% více právě nastaveným systémem unicitního pacienta.
pertinax 1.3.2006 16:35

Re: Re: Re: Re: S hodnocením nemocnic akciovek

Samozřejmě, srdíčko vám asi nejlépe vymění na fakultce v Hradci Králové. V Mladé Boleslavi to neumí a nejsou na to vybaveni. Ale jezdit do Prahy s pupínkem protože v MB Rathova pojišťovna nezaplatí za vyšetření na kožním oddělení a oddělení se zruší? I tahle varianta je pod Rathovým vedením možná. Přitom v MB poznají jestli je to rakovina kůže nebo jen něco nemravného také.
.. 1.3.2006 8:09

Agitka ODS

Které nemocnice byli odluženy a které ne.TO TAM NE NI.V TOM ČLANKU DĚLÁTE Z LIDI BLBKY.Bulovka nikdy nebyla ta je také v soutěži? 
lékař 1.3.2006 7:54

Reakce na článek

 Božská prostoto! Jak snadno se nechají  mediálně zblbnout lidé, kteří vůbec nerozumí problémům o které ve zdravotnictví jde. Nejde vůbec o pacienta, ale ze zdravotnictví ,spolu s energetikou (ČEZ, Čepro..), se dají na úkor všech ostatních vyrvat slušné miliardy.