26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Zdržovat stavbu nové jaderné elektrárny je sabotáž

Před časem jsem zahlédl v TV předsedu Pirátů Ivana Bartoše, jak vehementně protestoval proti možnosti, že by se veřejné soutěže na stavbu nové jaderné elektrárny v Dukovanech zúčastnil ROSATOM.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Rada 7.4.2021 8:36

Zdražování reaktorů je sabotáž nebo nepodařený technologický vývoj? Nejjednoduší a nejlevnější řízenou štěpnou realci dokázali vědci spustit pod tribunou stadionu v Cikagu už v roce 1942. Důsledky ale tehdy spíše vedli ke konsrukci prvé jaderné pumy. Po druhé světové válce vlády na obou stranách železné opony stavbu reaktorů dotovali, s cílem mít více a více speciálního štěpného materiálu pro vojenské účely. Teprve s ústupem studené války se začalo vážněji uvažovat nad ryze civilním využitím, které se zprvu jevilo nadějně ale časem se přes pokrok techniky začalo ukazovat stále problematičtějším a nákladnějším.

Prvým vážným mementem se stala roku 1979 havárie v hustě zalidněné Pensylvánii po které zejména američanům zatrnulo až tak, že další JE v hustě obydlených oblastech nespustili mnoho desetiletí. 1986 podruhé vážněji havaroval reaktor v Černobylu. Konstruktéři poté začali usilovněji pracovat na bezpečnějších ale i stavebně nákladnějších typech. Po Fokušimě nejvíce zatrnulo němcům, kteří si uvědomili, že své konstrukčně podobné, zdánlivě bezpečné reaktory, provozují v hustě zalidněné oblasti kde by při vážné havárii nemohl pomoci příhodný vítr a rozptylování do největšího oceánu světa. Významě tehdy ukázalo, že ani třetí generace zdaleka nemusí stačit na růst neobvyklých okolností včetně terorizmu.

Výsledkem byl vývoj 3+generace, která je sice doposud relativně nejbezpečnější ale i nejnákladnější variantou a to až tak, že se mnohé konstrukce staly celospolečensky prodělečnou investicí.

Dnešní situace je tedy taková, že všichni dodavatelé konstrukcemi nějak splnují mezinárodní kriteria ale s různě propracovanou dokumentací až servisním přístupem. Podstatné je ale to, že prakticky vždy jde v případě výstavby 3+ generace reaktorů o ekonomicky krajně probematický počin kde podstatnou roli začínají mít politické konsekvence ventilované na Psu.

J. Prikner 7.4.2021 9:39

Hele, magor Rada se přeorientoval na ekonomiku!

P. Rada 7.4.2021 11:23

"Hele magore" Pirknere. Věř/nevěř mě nebyla přírodní ekonomika poměřující na jouly a kilogramy nikdy cizí. Naopak zlodějsko-mocenská politická ekonomika prosazovaná lživě na porušování lidské důvěry a na dluh dalším generacím - např. v podobě uhlí nebo jádra... - se mi vždy příčila jako projev asociálnosti až psychopatičnosti mocensky posedlých.

R. Langer 7.4.2021 14:48

Tobě je cizí i trojčlenka, podvodníku, tak tady nezkoušej ty svoje počty, o kterých jsme ti tady mnohokrát prokázaly, že jsou vyhrané, Zelený bolševiku! :-P

P. Chládek 7.4.2021 8:28

Nejvíce mě pobaví názory, kde autor přestírá, že nechápe co muže mít český člověk za problém s rusáky. Buď to skutečně přestírá a pak je jejich zaprodanec nebo nepředstírá a pak je tupec....

M. Slaba 7.4.2021 8:49

souhlas

F. Svoboda 7.4.2021 9:37

R^R^R^!!!!!!

M. Šejna 7.4.2021 9:50

Máte na mysli okupaci v roce 1968? Tedy událost starou 53 let?

Jak dlouho Vám to vydrží?

Nemáte náhodou problém i s Němčáky (nebo Němčoury)? Tam se jedná o událost starou 76 let.

Ještě byste mohl mít problém i s Rakušáky. Nebo rovnou s Turky a se Švédy. Tam je ta historie o něco delší.

;-D

J. Houška 7.4.2021 11:44

Jen tak pro pořádek, je to 30 let, ještě ani ne celých. Jestli to tedy Rusům budete počítat jako Němcům, tj. od konce okupace do dneška.

V. Petr 7.4.2021 12:31

Pouze 15% obyvatel pamatuje srpnovou okupaci 1968, je to už přes 50 let. Od okupace r. 1939 uplynulo přes 80 let a to už není takový rozdíl. A možno připomenout třeba obléhání Prahy Francouzi ve 40 letech 18 století...

Dnes je hlavním nepřítelem Brusel!

J. Jurax 7.4.2021 14:27

Inu, máte názor. To se smí i v EU.

Ale po mém soudu je to názor pošetilý a v diskutovaném kontextu přímo hloupý.

P. Havel 7.4.2021 7:51

Sází, že průměrný čtenář nevysype definici bezp. komunity hned z rukávu. Nesmyslně šermuje přeplněností carské ambasády. Z jakéhosi nenáviděného think tanku dělá decision makera. Ladislav Franc je sabotáž.

Š. Zemek 7.4.2021 7:48

No, když se na to podívám zcela studeně: rusáci jsou momentálně asi jediní, kdo umí reaktor 1200 MW. Mají s nimi zkušenosti a ty reaktory jsou bezpečné. Ostatní výrobci, kteří přicházejí v úvahu, tak velké reaktory ještě nedělali, takže by to byly prototypy. Nevím jistě, ale palivové články by zřejmě mohl vyrobit i někdo jiný na rozdíl od plynu. Američané plynem celou Evropu nenakrmí. Rusové by asi taky pustili k lizu i české firmy, což by bylo jen dobře. Až odejde generace co stavěla Temelín a Dukovany, nebude tu nikdo s praktickými zkušenostmi ze stavby JE. Proti Rusům ale mluví čistě politické důvody. Nelíbí se mi jejich alotria na Ukrajině, v Gruzii a jinde. Osobně fakt nevím, zase tolik informací nemám, jen co se člověk tu či onde dočte.

P. Rada 7.4.2021 8:49

Ano rusové technicky umí 1200MW reaktor - ale tradičně jsou slabší v dokumentaci, servisu... Náčelníci techniků nadto umí mocensky vydírat.

Pokud by šlo o nákup jednoznačně efektivní technologie - pak at je odkudkoli - třeba i do nepřítele - vysoká návratnost může vše vykompenzovat. Prakticky nenávratná investice ale vede v dnešní situaci ekonomické stagnace i potlačení možností konkurenčních zdrojů, efektivnějších investic... - jen k dlouhodobé ekonomicko-politické závislosti.

https://www.diw.de/documents/publikationen/73/diw_01.c.670581.de/dwr-19-30-1.pdf

https://www.lazard.com/perspective/levelized-cost-of-energy-and-levelized-cost-of-storage-2020/

V. Novák 7.4.2021 11:09

V Číně, Íránu, Indii, Bangladéši, Egyptě, Turecku, Bělorusku, Finsku nebo Maďarsku si o Rosatomu zjevně nic špatného nemyslí.

P. Rada 7.4.2021 11:39

U Vás mi nepřekvapuje, že se lživě cítíte být dokonce mluvčím i všech výše zminovaných.

V. Novák 7.4.2021 12:05

Nu, Rado, u vás mě nepřekvapuje, že hlupácky napadáte autora neb jinak oponovat neumíte.

Na to, že zmíněné země Rosatomu důvěřují, usuzuji z toho, že všechny si nechávají od Rosatomu stavět jaderné elektrárny, vesměs o několika reaktorech a další plánují.

Vy možná z uzavřených smluv usoudíte na něco jiného - ale, mám-li být upřímný, vaše žblebty mě už nezajímají.

R. Langer 7.4.2021 14:53

Ty prolhanče jeden prolhaná, hnusná, za mluvčího koho se pokládáš ty, Zelený bolševiku?

Z. Lapil 7.4.2021 13:25

O návratnost strach nemám. Koukněte se na průměrné stáří (všech) elektráren u nás i v Evropě, koukněte se na extrémně vysoké dotace na OZE a na zákazy klasických aut ve prospěch elektromobilů a zjistíte, že se můžete bát jediného: zelenopolitických obezliček způsobujících, že se jedna jediná stavba buduje desítky let.

Viz Temelín, jehož dlouhá doba výstavby je oblíbeným argumentem těch samých lidí, kteří investora donutili nahradit vyprojektovanou a vyzkoušenou technologii nevyzkoušeným hybridem ("ruský reaktor, americký řídící systém"), načež se začli divit, že nebyl dodržen termín.

Ne že by nedodržení termínů a nákladů u velkých staveb nebylo až trapně běžné.

V. Novák 7.4.2021 7:43

U Zelených Pirátů je boj proti jakékoli JE pochopitelný - je to součást jejich ideologie a politiky.

Proč se ale na stejnou notu naladila ODS?

J. Krejčí 7.4.2021 6:59

Autor je zřejmě Zemanův a Putinův agent.Mně 40 let kamaradčoftu s Ruskem stačilo, bolševické osazenstvo Kremlu bylo nahrazeno ruskými nacionalisty a výsledek bude stejný.Ovlivňovat střed Evropy a oddělit od ní Polsko, které zná Ruské nácky jak své boty. Jestli znovu a zcela dobrovolně vlezem do ruského chomoutu, potěš Pámbu naše děti a vnuky. HOWG !

A. Renjascu 7.4.2021 7:26

Jak souvisí stavba JE, kterou bude provozovat ČR a nikoliv případný realizátor stavby s lezením do ruského chomoutu? Máte stejný pocit, když využíváte PHM z Ruska či elektřinu vyrobenou z uranu obohaceného v Rusku? Budete mít stejný pocit až budeme dovážet elektřinu z německých elektráren jedoucích na ruský plyn?

V. Novák 7.4.2021 7:40

Nejste drzý, člověče?

Požadovat konkrétní odpověď od ideologa?!?

Kde jste to kdy viděl!?!

P. Chládek 7.4.2021 8:21

To je jako chtít odpověď od ignoranta, že pane Novák?

V. Novák 7.4.2021 10:38

Ano, pane Chládek.

Máte nějakou další otázku?

J. Jurax 7.4.2021 14:47

Inu, ale je ideologicky progresivní.

Já pamatuju z Rudého práva agenty Wall Streetu či západoněmeckého revanšismu, kdežto zde je správně klnuto do agentů Putinových.

R. Langer 7.4.2021 7:42

No, mimo to, že jako správný bruselouš evidentně lezeš do EU do Brusele, soudruhu, skutečně nevidím žádnou souvislost výstavby JE s jakýmkoliv lezením komukoliv kamkoliv. To totiž dělají jenom takoví bruselouši jako ty, soudruhu, protože takoví už od přírody jsou. :-P

J. Bárta 7.4.2021 11:00

Jinými slovy pane Krejčí, dáváte přednost ještě nevyvinutému prototypu, který je ideologicky v pořádku

L. Beneš 7.4.2021 11:26

Pssst! Der Feind hört zu!

J. Sinnreich 7.4.2021 0:58

Nemci zaviraji posledni jadernou elektrarnu. Bruselsti soudruzi nepovazuji jadernou energetiku za cisty zdroj, takze bude ekonomicky zaskrcena. Z toho duvodu Cesko nepostavi ani jeden novy jaderny blok. Spory o ucastnicich tendru jsou tedy naprosto zbytecne.