26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Zdržovat stavbu nové jaderné elektrárny je sabotáž

Před časem jsem zahlédl v TV předsedu Pirátů Ivana Bartoše, jak vehementně protestoval proti možnosti, že by se veřejné soutěže na stavbu nové jaderné elektrárny v Dukovanech zúčastnil ROSATOM.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Rada 7.4.2021 13:14

Wágner píše skutečně velice hezky, obšírně, dá do toho i spousty zatemnujících dat... - snad aby to nevypadalo, že něco neuvádí - leč právě to nepříjemné takto rafinovaně-lobisticky auto-cenzuruje.

L. Novák 7.4.2021 13:17

Lžeš a ;-O meleš kraviny! Rv !!

V. Novák 7.4.2021 13:43

Uveďte příklad - jinak jste blábolil, lhář a pomlouvač.

Pomlouvače kdysi přitloukali za jazyk k pranýři a dali jim do ruky kudlu aby se mohli odříznout...

J. Jurax 7.4.2021 14:18

Prostě kecáte. Dozelena ... :-)

R. Langer 7.4.2021 14:38

Á, prolhanec uvádí "zatemnující data", hnusák jeden, protože žádná normální data proti najít nemohl, prolhanec jeden prolhaná! :-P

L. Beneš 7.4.2021 11:19

Jen pište, pane Franci, dokud můžete. Dost možná, že za nějaký čas ta bezpečnostní komunita prosadí, aby vás zavřeli, protože představujete svým psaním pro republiku a její správnou orientaci smrtelné nebezpečí. Vždyť vy tady to nebezpečí z Ruska trestuhodně bagatelizujete.

P. Rada 7.4.2021 11:28

Smrtelně nebezpečné je pro společnost/republiku... začít se chovat v rozporu s přírodními zákony a zdravým lidským rozumem. Nedostatek věcných argumentů ve Francově výkladu situace ukazuje na nedomyšlenosti a ty jsou právě nebezpečné.

L. Novák 7.4.2021 13:33

Nebezpeční pro společnost jsou "užiteční idioti" jako jsi ty.

J. Jurax 7.4.2021 14:20

No, chováte se v rozporu se zdravým lidským rozumem ... :-)

R. Langer 7.4.2021 14:42

Takže podle své vlastní definice jsi smrtelně nebezpečný pro společnost, Zelený bolševiku. Což já ovšem o tobě tvrdím už od začátku, i když mnozí dříve nevěřili, prolhanče jeden prolhaná. ;-€

M. Šejna 7.4.2021 9:44

Pan Franc určitě není expert na fyziku jádra, jako aktivisté bojující ty správné evropské hodnoty. ;-D

Kdyby byl expert jako oni, věděl by, že spravný atom uranu má ve svém jádru všechny protony a neutrony označené americkou vlaječkou a obíhající elektrony mají vlajku EU.

Také by věděl, že ruské materiály mají na svých protonech a neutronech fotku Putina. Pokud by někdo ale hledal ty ruské materiály, tak je najde pouze v ruském budíku. Russssáci totiž prý nic jiného, než budík, vyrobit neumějí.

;-D

P. Rada 7.4.2021 11:03

Rusové jako národ generují různosti ale společný postoj k okolí je jim podobně jak mnohým američanům, čínanům, indům ... "nas mnogo". Průměrný jedinec se v takové společnosti spíše cítí ztracen mezi ztracenými.

Vynikne jen jako špičkový umělec, vědec ... nebo až politik, válečník... Selekce s tak velké populační četnosti pak všude vede k jevům na které svět jen tak nezapomíná.

Malé nárůdky, zakládající si na větším sebeuvědomění v prostoru kulturní svébytnosti, by neměly ve vztazích k násobně četnějším zapomínat na takovéto poziční nepoměry. Tím spíše v případech kdy je akce jak problematická, tak nad jejich vlasní ekonomické možnosti.

Z. Lapil 7.4.2021 12:28

Kdybyste měl pravdu, tak Rakušani (Hitler) a Gruzínci (Stalin) patří mezi národy typu "nas mnogo"

V. Petr 7.4.2021 12:24

R^R^R^

P. Milan 7.4.2021 9:24

Tak si to trochu podělíme:

Bezpečnostní komunita je zmatený pojem, jako všechno kolem EUnie. Nějaké "Evropské hodnoty, Think Tank European values" jsou prostě dílem blázni, dílem vyznavači EU a její "liberální demokracie", čti zeleného socialistického byrokratického bláznění. Něco jako Rada, nemá cenu je brát vážně.

Pak jsou bezpečnostní státní služby. Ty už je nutno brát vážně, pokud člověk není hradní čučkař v ruském žoldu.

Zelení nepřátelé jaderné energie jsou buďto otevření (Jihočeské /z/matky a podobně), nebo svou ideologii maskují bezpečnostními či jinými zájmy.

No a nakonec zbývají lidé a firmy nějak ekonomicky zainteresovaní, na stavění i nestavění. Taktéž občas nějak zamaskovaní.

Zájmy těhle všech se nějak prolínají i soupeří, pan Franc si vybral jen jednu skupinu, zřejmě jeho "nejoblíbenější".

P. Rada 7.4.2021 9:32

Osobně jsem rozhodně stoupencem jaderné energie - i když mi kde kdo škatulkuje zeleně.

Zásadní otázkou přitom je, proč nevyužívat dokonalého, nezneužitelného a nerozbitného kvantově fůzního slunečního reaktoru a chtivě se i po všech ekonomických propadácích dál sápat po vlastnictví nespolehlivého štěpného typu?

R. Kalabus 7.4.2021 10:26

Protože ještě není komerčně využitelný fuzní reaktor. Nejdál je v tom ITER který se teprve staví ve Francii a i ten je pouze experimentální tzn. nebude napojen na síť. Možná do 30ti let už bude, ale jak praví jedna glosa fůzní energie je 30 let daleko a tak to bude vždy ;-).

V. Novák 7.4.2021 11:15

Rusové doslova před několika dny spustili tokamak nové generace "sférický" Globus-M2.

Впервые в мире термоядерную плазму протестировали в токамаке нового поколения — Naked Science (naked-science.ru)

P. Rada 7.4.2021 11:31

Tokamak funguje už desetiletí i u nás v Praze-Kobylisých. Něco docela jiného jak experimentovat... je umět na něm produkovat více energie než spotřebovává.

V. Novák 7.4.2021 11:43

Co jste nepochopil na slovech "tokamak nové generace"?

R. Langer 7.4.2021 14:43

Zelený bolševik nepochopil nikdy nic. Nemá čím chápat. ;-D

R. Kalabus 7.4.2021 10:28

A teď jsem pochopil že myslíte sluneční záření, ale to v našich podmínkách jaksi nestačí. Nejsem proti ale pouze jako doplněk kde to má význam.

P. Rada 7.4.2021 11:14

Nemyslel jsem jen sluneční záření ale takto indukovanou obecně obnovitelnou energii.

S místních udržitelných podmínek by se mělo strategicky vycházet při volbě produkce zohledněním energetické náročnosti tvorby HDP. Už v době Rakouska-Uherska jsme si navykly dominovat těžkoprůmyslově - ale na fosilní dluh, který narostl do extrému za socialismu a dodnes přetrvává. To vše se doted v myšlení/zkušenostech mnohých neblaze zůročuje.

R. Langer 7.4.2021 14:45

A co tak perpetuum mobile, to by nešlo, Zelený bolševiku? ;-D

V. Kuhaj 7.4.2021 9:08

Ano. Zdržování výstavby reaktorů, mostů, obchvatů, pak čehokoli dalšího. Někdo říká: protože máme svobodu, takže někteří svobodně protestují, podávají žaloby, na efektivní házení klacků pod nohy si najímají právníky. Někdo říká: protože se prohlubuje chaos, kterým se neschopnost vybudovat cokoli pozitivního vyznačuje. Osobně začínám dávat za pravdu těm druhým. Ti první podle mě jen poukazují na konkrétní projevy chaosu. Pokud jde opravdu o chaos, bude těch projevů přibývat, a budou stále rozmanitější. Uvidíme.

P. Rada 7.4.2021 9:27

Pokud jde o "zdržování reaktorů"...

"Zdrženlivý" jsem, pokud chce někdo bez rozvahy aspektů využívat právě jen veřejné - tedy i moje peníze. Pokud k tomu zneužívá třeba i chaosu - není přeci zneužívání společenských prostředků ekonomicky ospravedlnitelné. To, že se JE stávají stagnujícím odvětvím ekonomik je dnes zřejmé i s prognoz jaderných odborníků združených v MAAE:

https://www-pub.iaea.org/MTCD/Publications/PDF/19-00521_web.pdf

Proč se kupříkladu dnes za situace kdy vše vlekle dusí pandemie spíš jak do jaderných investic neuvžuje celostátně o investicích farmaceutických?

Vždyt takto bychom mohli začít na jednotku energie produkovat konečně násobně HDP a stát se záhy svébytnějším společenstvím.

V. Kuhaj 7.4.2021 12:03

Vůči prognózám jsem obecně zdrženlivý, natož týkajících se energetiky. Investicím jaderným rozumím (tedy tomu sousloví, nikoli jádru jako takovému), prostě se dají peníze do něčeho, co přinese zisk. Z tohoto zisku se pak dá investovat do farmacie. Když nebude z čeho generovat zisk, nebude ani na farmacii. Alespoň za okolností, kdy se ze svých obřích zisků neumí nebo nechce ufinancovat sama.

Z. Lapil 7.4.2021 13:11

Protože bez elektřiny nevyrobíte ani acylpyrin. Nemluvě o tom, že jakákoliv injekce se z velevýznamné části skládá z destilované neboli převařené vody.

Trocha počtů, prosím, kontrolujte: v našich podmínkách dopadá na 1m2 zhruba 1000w slunečního záření, a to v létě v poledne. Optimisticky odhaduji, že FV panel je schopen tuto energii 100% přeměnit na elektřinu.

Z toho se 90% nevyrobí v době, kdy je tma, není léto, prší a tak. Jinými slovy - ze Slunce se u nás dá vysosat nějakých 100w/m2 terénu.

A teď pozor: moje varná konvice - teď jsem na ni koukal - má příkon 2000w. Neboli chci-li průběžně ohřívat vodu na čaj (nebo ji destilovat do injekcí), potřebuju 200m2 vodorovné plochy plus slušnou baterii 100% účinných akumulátorů.

Jasně, doma pořád čaj nevařím, ale občas peru (2000w), občas peču (2000w), občas se koupu (bojler 2000w), občas si fénuju vlasy, mám-li jaké (počítám taky 2000w). To si nedělám legraci, těch 2000w je praktický limit domácích spotřebičů, protože víc ze zásuvky při 220V a 10A jističi spolehlivě nedostanete.

Úplně intuitivně odhaduju, že to bude těch 2000w hodinu denně neboli 2000 Wh (ani ta pračka netopí pořád, většinou jen prádlo převaluje sem a tam). A jelikož 2000/100 = 20, potřebuju na provoz jediné domácnosti nějakých 20m2 (přírodní omezení už jsem započetl) při 100% účinnosti systému. Pozor - bez topení nebo, chcete-li stavět pasivní dům - bez tavení skla na izolační skelnou vatu a tak podobně.

Neboli holá spotřeba jedné rodiny si vyžaduje nějakých 50 - 100m2, což je střecha skromného rodinného domu. A to jsme ještě nevytěžili ani deci ropy na pneumatiky toho bicyklu, co na něm jezdím do práce.

Pořád mi vychází, že FV a vítr jsou zdroje použitelné lokálně tam, kde případný výpadek nespustí katastrofu. Případně doplňkově - viz ta elektrárna někde v Kalifornii, která ohřívá vodu skrze slunce (jakási parabolická zrcadla; bez nějaké lupy si na sluníčku neuvaříte ani čaj) v kombinaci s plynem, takže cenou za využití slunce není nespolehlivost.

L. Novák 7.4.2021 14:15

Technická poznámka hnidopicha: převařená a destilovaná voda jsou každá něco jiného. A superčistá voda už se dnes nedestiluje, ale používají se jiné technologie (ionexy apod.)

Z. Lapil 7.4.2021 14:45

Něco takového jsem tušil, ale vědomě jsem zjednodušoval. Osobní zkušenost mám jedině tu, že jsem v Hostivaři (Léčiva) navrhoval konstrukci pod nerezovou cisternu na tu vodu do injekcí. Už si nevzpomínám, kolik ta věc vážila, ale byla naležato a do obýváku by se vám rozhodně nevešla, to si troufnu tvrdit, i když vaše bytové poměry neznám :-).