16.5.2024 | Svátek má Přemysl


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Bedřich 5.5.2009 14:21

Re: přidávám postřeh jiného čtenáře na jednom blogu, snad mi promine,

Velice trefný postřeh...smutné je to, že potom reálnému ekologovi a fundovanému OŽPářovi nikdo nehce naslouchat....Neboď dnes každý o sobě hlásá, že je "ekolog" - tyto zelené bych kopal do zadnic a hnal svinským krokem!!!!

Ač se to mnohým nelíbí tak do dálnice, chemičky, elektráren, vodovodů a čistírenských procesů mají OŽPáři co kecat a taky na to má patřičné vzdělání!!!!

Bohužel v ČR, se rozmohlo takové množství kecálistů, kteří o tom prd vědí, a dali se jim takové pravomoce, že je to na škodu!!! U výše uvedených staveb by měla fungovat diskuse a přístup ke kompromisům, ale bohužel to tu není zvykem - buď vše a nebo nic - a to si myslím,že je ten průšvih.......

Vaněk 5.5.2009 14:21

Re: Zásob fosilních paliv

U spotřeby uhlí IEA čeká růst do roku 2030 o dvě procenta ročněproti zhruba jednoprocentnímu růstu u ropy. Vzhledem k očekávanémuzdražování ropy a plynu by se měl podíl uhlí na globální poptávce po

energii zvýšit na29 procent ze 26 procent v roce 2006. IEA odhaduje,

že světová těžba uhlí se bude muset do roku 2030 zvýšit o zhruba 60

procent. Ropná společnost BP loni odhadla, že jen prokázaných zásob uhlí ve světě je tolik, že při současném tempu spotřeby by to stačilo na téměř

150 let.

I.Laengsfeld 5.5.2009 14:17

Re: Globalni oteplovani??

Kouknete na prehledy srazkovych uhrnu za poslednich 100

let. Odkudkoliv: Zugspitze, Jizerky, Praha. Je tam videt jedna vyrazna vec - je to natolik "chaoticke" ze prokladat tim "trendy" muze skutecne jen blahovy clovek (matematicky hlupak, ktery mermomoci chce videt "trendy" i tam, kde nejsou resp. meni se divoce na ruznych skalach) pripadne ten, ktery za takovouto "intelektualni" cinnost dostane dobre zaplaceno ci muze tim ziskat pocit "porucime vetru desti roku 2100". Tohle pisu s vedomim, ze takhle suchy duben tu skutecne nebyl jiz dlouho (a ze dubny v poslednich

2 desetiletich byvaji teple a suche)

Vaněk 5.5.2009 14:14

Zásob fosilních paliv

Celkových zásob ropy ve světě je takové množství, že by to mohlo vystačit na nejméně dvě další století, a zemního plynu je zhruba na tři století. Plyne to z posledních odhadů Mezinárodní agentury pro energii (IEA).

....."světu ještě ropa ani zemní plyn nedochází", konstatuje IEA.

Honza42 5.5.2009 14:14

Re: http://proatom.luksoft.cz/view.php?cisloclanku=2008120001

Nemusíte to psát červeně. Blbci to nepochopí i kdybyste jim to vyřezal kudlou do zadnice.

Nějak nechápete ideologii prostých zelených. Nejde o to problémy vyřešit a mít se dobře. Jde o to žít chudě a "trpět" pro přírodu. Navíc pak další nosnou, ale nevyřčenou myšlenkou je závist. Převážná většina takto zaměřených lidí je totiž líná a v pracovním procesu nepoužitelná. Tudíž jsou poměrně chudí, a chtějí, aby i ostatní na tom byli stejně.

Tím nechci někoho urazit, jen má osobní zkušenost.

Niky 5.5.2009 14:12

Proč se pane Drábku divíte?

Před několika lety byl předsedou Hnutí Duha kamarád Václava Havla Jakub Patočka,který je namočen v pedofilní cause Kuřim!

para 5.5.2009 14:12

Re: Jak už ukázalo intervjú v TV, jsou to prostě

Jo - také jsem si myslel že dostupných zdrojů a technologií je dost a věřil v jádro, syntézu na tokamacích...  i cesty ke hvězdám. Možná podobně jako ještě Vy nyní. Energetická efektivita je ale neideologickým fyzikálním parametrem pane Vaněk http://cs.wikipedia.org/wiki/ERoEI  a výsledky rozborů ukazují, že JE dnešních typů by nevydělali bez fosilů za zády ani na svou prostou reprodukci http://www.esf.edu/EFB/hall/ a o tom, že fungují termodynamické zákony i v lidské společnosti se dnes už také přestává pochybovat http://www.energybulletin.cz/?q=clanek/ekonomika-ktera-neni-o-trznich-vztazich

Nebezpečnáý je návyk na konzumovat... a obecně vysoká spotřeba lidstva překračující možnosti úživnosti planety - někdo tomu říká Ekostopa.  Nebezpečné je i naše opojení s fosilním uhlíkem v krvi které nám dává iluzi,  že máme možnosti neomezené - ale jen do doby než dojdou.... Odkazy na zdroje informací ohledně thoria dobře znám. Neznám ale jedinou realnou aplikaci na volném trhu energií která by se ukázala životaschopná a konkurenceschopná proti fosilům. Zdroje surovin nám doslova nedojdou - tak jsem to nemínil - jen se stanou nedostupnými a to bude asi podstatné. Jestli o tom skutečně víte více - dejte sem odkazy či typy namísto idoologizování.

;-) 5.5.2009 14:05

ale paro, Re: Jak už ukázalo intervjú v TV, jsou to prostě

před 20-i lety nám měly dojít zdroje energie do 15-i let (Římský klub).

Ne, ani zdaleka nejsem pro zbytečné plýtvání, naopak - šetřit. Ale že by stavění elektráren na slunko, které na svou výrobu sežerou 3x víc energie, než za celý svůj život vyrobí bylo šetřením? Větrníky taky. Jistě přinesou mnoho peněz provozovatelům díky vašim zákonům, ale ekonomika a úspornost??? Cha cha ;-(.

Vaněk 5.5.2009 14:04

http://proatom.luksoft.cz/view.php?cisloclanku=2008120001

Problematika zásob uranu je složitá a záleží jen a pouze na vstupních parametrech, které si  volíme - náklady na těžbu uranu,

použitou technologii a roční výrobu. Jak naše údaje dokládají, při

užití technologií, které jsou dnes dostupné, máme uranu dostatek na

několik desítek tisíc let. Počítáme-li s využitím uranu z mořské vody

jde o desítky milionů let

Honza42 5.5.2009 14:02

Pletete si pojmy s dojmy.

Normální lidi peníze povětšinou vydělávají a neřvou u toho. Zelení řvouni zase  dobře umějí tyto cizí peníze utrácet a dokonce na ně mají nárok. Akorát bohužel nevydávají povyk jako malé děti , ale jako nevycválaní spratci.

Vaněk 5.5.2009 13:56

Re: vzpomínka

S tím vzděláním bys měl ovšem nejenom věřit, ale něco i v tomto směru podniknout.

Vaněk 5.5.2009 13:55

Re: Nikdo Vám nebrání spotřebovávat míň a míň

Bohudík ale máme cosi jako vědu a techniku z ní vycházející, kde lze vcelku reálně odhadnout, že životní úroveň může i dále stoupat.

Co se týče zásob uranu - zkuste si něco přečíst od odborníka:

http://proatom.luksoft.cz/view.php?cisloclanku=2008120001

Honza42 5.5.2009 13:53

Špatně chápete.

My si neděláme iluze, že se bitím stanete lepším. Ale jak už to bývá v každé smečce (lidskou nevyjímaje), ti potrestaní pak načas stáhnou vocas a nevotravujou. A o to jde.

Vaněk 5.5.2009 13:52

Re: Uranu může být až na několik milionů let....

http://proatom.luksoft.cz/view.php?cisloclanku=2008120001

para 5.5.2009 13:52

Re: přidávám postřeh jiného čtenáře na jednom blogu, snad mi promine,

Demokracie je špatná - ale nic lepšího nemáme.

A tou železnou košilí je spíše zlozvyk konzumovat víc a víc... a pokud se nám někdo postaví do cesty - i když je to realita - spustíme povyk jak malé dítě co si dělá na vše nárok.;-)

para 5.5.2009 13:48

Re: vzpomínka

Jo jo Kájo - nejnebezpečnější a nejhladovější predátor na týhle planetě je hold člověk. O tom je spousta reportáží - stačí si vybrat. Mnozí si svou situaci usnadnují tím, že si v hrádkách lidských vybírají jednu nebo druhou stranu aby alespon formálně věděli kam patřej.

Tyhle všechny hry ale můžem hrát jen když té energie co ji umíme transformovat bude dostatek. V opačném případě bude muset někdo s kola ven. A pan Karel Drábek to v dnešním příspěvku vidí jen jako "Havlovu bublinu" a nikoli i jako svůj problém na nějž nenabízí kýženou odpověd.;-)

jakovy 5.5.2009 13:48

kájo, doufám, že nejsi Martínek (ten má 6 měsíců) Re: přidávám postřeh jiného čtenáře na jednom blogu, snad mi promine,

 souhlasím R^

Vaněk 5.5.2009 13:48

Re: Prospěchářství a amatérizmus

Nic si nemusím idealizovat. V problematice jsem pracoval přes 20 let, m.j. byl několikrát i v Černobylu - kde např. lidé v "mrtvé " zoně, kteří odmítli se odstahovat se v průměru dosahují delšího věku než průměr Ukrajiny. Tím nechci bagatelizovat tuto havarii - ale již v r. 1986 celosvětově - vč. ČSSR byly zahájeny intenzivní programy prevence příčin této havárie = lidské chyby.

Thoriový palivový cyklus není nic neodzkoušeného a spolu s rychlými reaktory a odhadovanými těžitelnými zásobami uranu je skutečně paliva víc než dost - vč. potenciální náhrady paliv v jiných tepelných elektrárnách.

Měl by ses více věnovat studiu seriozních zdrojů a ne populistickým výkřikům zelených věrozvěstů.

Petr Benes 5.5.2009 13:46

Re: přidávám postřeh jiného čtenáře na jednom blogu, snad mi promine,

trefne R^

kája 5.5.2009 13:43

přidávám postřeh jiného čtenáře na jednom blogu, snad mi promine,

že ho cituji:

"Žádný inženýr-stavař by si nedovolil kecat do klíčových závěrů inženýra-strojaře nebo inženýra-chemika, nebo lékař-ortopéd zasvěceně radit třebas lékaři-onkologovi, ale takového zeleného rozumbrady je všude plno: tu zamítá dálnici; tu poslední nejnovější výrobní chemický proces; tu zamítá záchranu lesa před kůrovcem, kterou navrhli lesní odborníci; načež spěchá na kliniku, aby zde přednesl, že zásadně nesouhlasí s technickým vybavením jednotky intenzivní péče nebo s dislokací pracovišť fakultní nemocnice. Skvěle se vyzná i ve vodovodech, kanalizacích a čistírenských procesech, a co vidí, je dle něj zcela špatné. Všude má plno rozumů, je to prostě Pán Bůh s velkým P, ale houby něčemu rozumí. Nejhorší na tom je, že se jeho hlasu dává stajná váha jako fundovaným odborníkům, pracujícím v oboru třeba celý život. Co s tím? Jak se má hnout spoečnost kupředu, když je každý její krok takto blokován? Ukovali jsme si na sebe pěknou železnou košili.."...

Vaněk 5.5.2009 13:40

Re: Jak už ukázalo intervjú v TV, jsou to prostě

Omyl kolego -už jsem to psal -uranu je  na několik stovek let a thoria ještě mnohem víc.

Ideologové Vašeho ražení jaxi odmítají se zabývat příslušnými informacemi od těch, kteří o tom něco ví.

para 5.5.2009 13:37

Re: vzpomínka

Neber to osobně honzáku. Sebemrskači přeci věří, že bitím se stanou lepší. Já věřím v cestu k Bytí přes vzdělání a pokoru s tím spojenou. Ty možná spíš v sílu rákosky, důtek .. - tak jak ti idioti sebemrskači - vid?;-)

Lukas B. 5.5.2009 13:34

Re: doporučuji skalním

auto (nebo spíš traktůrek) na dřevoplyn je můj sen. mám úžasnou knížku, jmenuje se to rukovjeť pro řidiče automobilu, vydal to výzkumný ústav vojenský (?) někdy na počátku třicátých let, a vážně se tam zabývá improvizovanou přestavbou seriových automobilů na dřevoplyn (kalkuluje se strategickou hrozbou přerušení přísunu ropy) a improvizovanou úpravou motorů na méně oktanové palivo (z uhlí). na obrázcích se to zdá jako docela brnkačka, ovšem pro kováře a zámečníka, nutný je ovšem robustní motor s výkonem patnáct koní na litr zdvihového objemu.

mimochodem, víte, že pro úžasně ekologickou vodní a železniční dopravu neplatí emisní limity platné pro automobily? (ono taky ty pomaloběžné diesely s čtvrtkubíkovými válci a třiceti otáčkami za minutu jedou i na kejdu z prasečáku a emisní limity by je donutili kupovat opravdickou naftu)

para 5.5.2009 13:31

Re: Jak už ukázalo intervjú v TV, jsou to prostě

Ono pošklebovat se někomu to je dobré znamení, že ještě na nadhled máme - a to je dobře.

Problém pak je, že lidstvo vedle 80% energie s fosilů které dojdou do 200let a 15% s jádra kterého je na podobně dlouho - má už k dispozici jen 5% a to je  vítr, voda a biomasa kterou mělo celá tisíciletí předtím a hrozí mu, že s tím bude muset zas naučit vystačit.  Je nás tu ale cca 100X více jak v dobách kdy ten vítr, voda a biomasa spolu s klimatickým optimem http://www.who.int/globalchange/climate/summary/en/index.html stačily k mírnému a relativně dlouhodobému rozvoji. Tomu je dnes konec  - vše se mění.

kája 5.5.2009 13:27

Re: vzpomínka

Taky si pamatuji na film v TV, jak stateční ekoteroristé řvali nastarého dědu - jednoho z posledních chovatelů kožešinových zvířat -"Vrahu, vrahu!" -on stál u těch kotců s vnoučkem a manželkou a oni na něj řvali hodinu megafonem, aby to dobře slyšel. Myslel jsem, že nejotřesnější záběry, které jsem ohledně týrání v 90. létech viděl, byly z jatek, ale tohle bylo ještě mhohem horší - ta nařvaná a samolibá jistota mladých debilů, nenávist, která zabíjí - lidi.

No, a pak mu norky hrdinsky vypustili a teď je ticho po pěšině. zajímalo by mě, proč je Ministerstvo zemědělství nežaluje, když jsou na to důkazy a když norek nyní decimuje stavy původních malých šelem,  volně žijících v naší přírodě. Není to proti Natuře 2000?

Jo, a k Šumavě - veterinář s teatrologem tam jistě budou mít uprostřed 200hektarové holiny památník s nápisem "Nikdy nezapomeneme", nebo tak nějak.

VL 5.5.2009 13:24

Re: Prospěchářství a amatérizmus

Nepoužil bych výraz "spaluje" ale reaktory na thorium jsou ve výstavbě v Indii. Indie nemá dostatek uranu, zato dostatečné zásoby thoria.

honzak 5.5.2009 13:23

Re: vzpomínka

tebe taky málo tloukli, když jsi byl mladej. Možná by to šlo dohnat i teď.

para 5.5.2009 13:21

Re: Globalni oteplovani??

Ano ve městech tomu tak částečně může být. Něco mají na svědomí i studny a rostoucí spotřeba vody.... Ale pro příklad s volné krajiny - konkrétně vím o lokalitě kde jsem si jako kluk hrál desetíletí prakticky celoročně na potůčku - dodnes tam žádná výstavba není ale potok jaksi zmizel i když to seismicky ani těžebně narušená oblast rozhodně není.:-(

Karel K 5.5.2009 13:20

Jak už ukázalo intervjú v TV, jsou to prostě

odborníci na pyjomasu.

para 5.5.2009 13:15

Re: Stačí přejít na atom a není co řešit

Víš asi  Středočechu stejně dobře jak já, že dnes je největší problém s tím kde vzít na eliminaci dopadů světové stagnace. Jen spojené Státy to stálo víc jak druhá světová válka. Tam se notoričtí finanční kutilové vyřáděj až až...

Já osobně jsem pro tvrdší řešení v podobě přímého zdanění které by platilo pro všechny hromadně produkované externality. Změnilo by to lecos ve prospěch pravdivějšího obrazu metabolizmu tohoto světa.