2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

EET: Bonzáci všech zemí, spojte se!

Systém elektronické evidence tržeb EET byl spuštěn 1. prosince. Prozatím jej musí využívat „jen“ provozovatelé podniků poskytujících stravovací a ubytovací služby, rozšíření na další subjekty bude následovat.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
E. Erat 12.12.2016 16:23

Re: Placení daní = loupežné přepadení?

= trestný čin. I v USA, viz All Capone.

O. Uživatel 12.12.2016 16:20

Uživatel požádal o vymazání
Z. Rychlý 12.12.2016 16:16

Re: Pořádek nesmí být

Spor je o tom, jestli to nutně musíte udělat anonymně. Nemůžete zavolat na 158 "Tady P.Urban hlásím, že mého prapraděda právě zabil Opršálek ?", ana otázku kdo volá nahlásit adresu a třeba i č.OP ?

P. Urban 12.12.2016 16:03

Je udání

oznámení, že to byl XY, kdo zabil svého souseda, když vím, že to udělal?

P. Urban 12.12.2016 16:01

Pořádek nesmí být

Až Vám někdo zabije blízkého příbuzného, a Vy budete vědět, kdo to je, taky ho nenahlásíte, abyste nebyl udavač?

P. Urban 12.12.2016 15:58

Placení daní = loupežné přepadení?

P. Urban 12.12.2016 15:57

Tak se odstěhujte třeba do Somálska

Tam Vám stát žádný majetek vyvlastňovat nebude, protože nefunguje.

Akorát budete muset platit výpalné gangům. Jinak Vás oddělají.

P. Urban 12.12.2016 15:56

No dobře, ale

jak poznám, že zrovna tomu podnikateli, který mi nedá účtenku, finanční úřad svedl ženu?

Je-li "bonzáctví" nepřijatelné, jak má třeba policie vyšetřit vraždu, pokud se vrah nepřizná nebo pokud ho neusvědčí důkazy nevyžadující svědectví?

M. Prokop 12.12.2016 15:55

Re: Daně musí platit každý

a upozornění na to, že je někdo neplatí, JE udání.

Na tom nic neokecáte.

Dohadovat se můžeme, za jakých okolností je udání morální a za jakých amorální.

Osobně tento stát už nepovažuji za svůj stát, protože mne okrádá nejen o peníze, ale hlavně o svobodu a to většinou zcela zbytečně. Proto většinu nenásilných akcí proti němu, včetně neplacení daní, považuji za morální.

A. Alda 12.12.2016 15:52

Zcela správně.

Každý udavač vždy pomáhá vykonavateli spravedlnosti a udržovateli pořádku. Každý. Ať už jde o tajného spolupracovníka StB nebo konfidenta Gestapa či důvěrníka Ochrany nebo informátora CaK četnictva...

A. Alda 12.12.2016 15:47

Udávání není důsledkem.

Ti udavači Vás udají za cokoli. Udávat ze účtenky bude snazší, ale ti udavači jsou udavači ve své mysli. Udají Vás za cokoli - o tu účtenku jim nejde.

Z. Frys 12.12.2016 15:19

Re: Tak nevím, EET se mi netýká,

Zloděj, který vymlátí výlohu, poškozuje cizí majetek. A přesně to dělá i stát, který násilím vyvlastňuje jednotlivcům jejich majetek. Stát je v tomto případě v roli toho zloděje, "který vymlacuje výlohy".

Z. Frys 12.12.2016 15:15

EET je jen dalším nástrojem

socialisticko-fašistického šmírování a buzerace. Udávání je důsledkem. Vymáhání jakékoliv daně je nemorální a jedná se o násilné vyvlastnění majetku, tedy krádež.

Morální ospravedlnění práva nemůže být založeno na většinovém hlasování. Protože žádný jednotlivec nemá právo zotročit jiného jednotlivce, nemůže mít takové právo ani nějaká skupina jednotlivců. Všechna přerozdělování příjmů skrze většinové hlasování jsou proto „legalizovanou loupeží“ a jsou z definice nemorální.

EET ale může mít i pozitivní dopad - může urychlit přechod významné části ekonomicky činné populace do ekonomického disentu.

V. Braun 12.12.2016 15:06

Nic proti nahlášení, ale anonymně?

Až dosud jsem si myslel, že ten, kdo bude hlásit nevystavení účtenky se bude muset "podepsat". Není tomu tak. Když řídíte stát jako firmu, pane Babiši, znamená to, že pěkně anonymně upozorňují na porušení pravidel i zaměstnanci vašich firem?

D. Šimáček 12.12.2016 14:57

nebojte Markéto

nějaký hacker už jistě píše prográmek , který mf zahltí hromadou falešných udání

P. Švejnoch 12.12.2016 14:56

Re: Tak nevím, EET se mi netýká,

No, pokud ten rozdíl nevidíte sám, pak je asi marné Vám ho vysvětlovat.

Ale můžeme to zkusit... Když budete svědkem toho, jak se oběť loupežného přepadení brání vydat loupežníkovi svoji peněženku a při té příležitosti dotyčnému zlosynu zlomí ruku, také budete cítit onu nutkavou občanskou povinnost jít přepadeného udat?

A. Javůrek 12.12.2016 14:52

Re: Daně musí platit každý

kontrolovat placení daní má FÚ. A nikoli lidé anonymním bonzáctvím.

E. Erat 12.12.2016 14:39

Tak nevím, EET se mi netýká,

nemohu tedy dost dobře specifikovat zda bude či nebude přínosné. Ale, pokud vím, tak každý občan ČR má ohlásit-udat policii , pokud má pocit, že došlo někde v něčem k nějákému přestupku či trestnému činu. Dokonce, když to neohlásí-neudá může být trestně-právně popotahován. Měl mít snahu, tomu zabránit. To je jeho občanská povinnost. Tedy když vidím zloděje, který rozbije výlohu obchodu, měl bych volat Policii ČR. Jsem tedy udavač ? Jaký je rozdíl mezi zlodějem, který vymlacuje výlohy a zlodějem, který krátí či nepřiznává věškeré daně.

P. Švejnoch 12.12.2016 14:38

Re: Daně musí platit každý

Tak, tak... Bonzovat se nemá, ale hlásit, hlásit to musím!

Mein Gott...

K. Novák 12.12.2016 14:35

Daně musí platit každý

a upozornění na to, že je někdo neplatí, není udání. To paní Šichtařová plete pojmy. Nazývat to udáním je stejné matení jazyka jako nazývat zadavatele reklamy sponzorem nebo soukromě hospodařícího rolníka kulakem a paní Šichtařová dělá to samé, co bolševici v Rusku za Stalina. Tím samozřejmě nechci tvrdit, že náš daňový systém je dobře nastavený nebo že je správné, aby ta oznámení mohla být anonymní. Ovšem při takové mediální masáži, do které se paní Šichtařová zapojuje a kterou ministr financí zřejmě očekával, se nedivím, že anonymita je umožněna. Následek oznámení krácení daní nemůže být nic jiného než kontrola, ta může přijít kdykoli i bez "udání" a nějaký trest za úmyslné krácení daní by snad měl být společensky přijatelný.

R. Langer 12.12.2016 14:30

Re: Zrušte přimíchávání sajrajtů do nafty,

Tak to by státní zaměstnance museli nechet chcípnout, ti neplatí daně žádné. :-P

J. Balcar 12.12.2016 14:29

Re: Zapomeňte (zatím) na EET, protože článek je o UDAVAČÍCH

Když žluč vzkypí...

J. Balcar 12.12.2016 14:29

Re: Když už nám tak hezky

Udavač je vždy na straně práva a pořádku a každý, kdo si bere na mušku udavačství, hájí strůjce nepravostí. Konec falešnému kamarádství, každé podezření je třeba hlásit.

E. Erat 12.12.2016 14:21

Re: Anonymní udavačství v každém systému slouží buď

No, udavači nejsou jenom české specifikum, že.

K. Vyšata 12.12.2016 14:13

Když už nám tak hezky

paní Šichtářová odsoudila udavačství, co kdyby se taky zamyslela proč a z jakého důvodu se zastává způsobů nekalých, nepoctivých a parazitních. Není to taky k odsouzení jako nemorálnost nejhrubšího zrna? On má totiž každý plot dvě strany, a pohled zkrz pletivo bývá pokřivený. Všichni z nás by chtělo víc, policisté, novináři, umělci, důchodci, samoživitelky, rektoři, psal bych, že by obrazovka nestačila, ale kde vzít na všechny "oprávněné" požadavky? Většina z toho se platí z daní, z toho co stát vybere (u některých vyždímá) od plátců daně.

Tak by nám prosím mohla paní ekonomka vysvětlit, jak je to s tou poctivostí a etikou u těch udávaných, chudáčků.....

Mimochodem, jako člověk pohybující se dost dlouho v podnikatelském prostředí dám krk za to, že nejméně půlka udání je od konkurentů.

A. Alda 12.12.2016 13:58

Za zmínku také stojí,

že podle správního řádu č. 500/2004 Sb., § 37 odst. 2, nesmí být žádné podání ke správnímu orgánu, tedy ani udání, anonymní. Podle § 43 odst. 1 písm. a) pak musí být anonymní podání odloženo a věc tedy nesmí být vyšetřována.

Podle daňového řádu č. 280/2009 Sb., § 70 odst. 3, nesmí být ani podání k správci daně anonymní. Ustanovení o odložení anonymu však tento zákon již neobsahuje. Nejsem odborník na daňové řízení a proto uvítán od dalších diskutérů podrobnější informace.

M. Pivoda 12.12.2016 13:52

Historie

Pavka Morozov udal své rodiče. A Stalin z něj byl nadšený.

Pavel Korčagin byl nějaký úderník, stachanovec, který plnil pracovní normy na 150%.

A. Alda 12.12.2016 13:44

Zapomeňte (zatím) na EET, protože článek je o UDAVAČÍCH

Udavačství je pozoruhodný fenomém. Prastarý jak lidstvo samo (ona mi dala jíst ovoce, on mne navedl jíst to ovoce). Udání je situace, kdy někdo řekne někomu něco o někom jiném. Toto udání je akt vůle. Udavač vždy jedná z vlastního rozhodnutí. Udání v zásadě můžeme dělit na

a) udání bez vnější příčiny

b) udání v reakci na vnější příčinu: 1. jako sebeobrana před utrpěním újmy od udaného; 2. jako pomsta za utrpěnou újmu od udaného; 3. jako důsledek vnějšího donucení (výslech, zejména útrpný).

Udání bez vnější příčiny je velice vážný jev. Je to totiž začátek řetězce příčinné souvislosti, začátek různých následků a příčin. První hybatel, událost, jíž nic nepředcházelo, která však vyvolá další události, které prvotní aktér vůbec nemohl předpokládat a mnohdy ani tušit. Takové udání mění vesmír. Bez něj by totiž vůbec nenastala celá řada následných jevů. Udavač nikdy dopředu neví, jaké důsledky jeho udání vyvolá, kolik osudů ovlivní či přímo zničí, jaké prostředky budou různými lidmi kvůli jeho udání vynaloženy, k čemu všemu to povede ... Na jednu stranu může udání ve vážné věci skončit na první úřadovně policie, když úředník to lejstro zmačká a zahodí a z knihy došlé pošty ho vymaže, aby se tím nikdo nemusel zabývat a špinit, nebo naopak může takové v maličkosti vést k rozsáhlému vyšetřování, pádu celý podniků nebo vlád, sebevraždám i popravám a případně i k válce. Události vyvolávají jedna druhou jako když padá dominová řada, ale ten, kdo strčil svým udáním do první kostky, někdy ani netuší, že to, co se děje, vyvolal on sám. I v takovém případě však nese odpovědnost. Před soudem věčnosti mu to vše bude přičteno. Právě tím, že udání je nový, primární jev s potenciálem vyvolat i dalekosáhlé důsledky, nový začátek kausálního nexu, je tak vážný a nebezpečný bez ohledu na to, kdo a za co je udáván.

A. Alda 12.12.2016 13:11

Načež všichni donašeči Gestapu

začali radostně a masivně udávat své spoluobčany, takže pak pro své zásluhy o očistu státu od kolaborantů a zrádců byli přijati do řad konfidentů Státní bezpečnosti.

A. Bytová 12.12.2016 13:00

Udavačství

je amorální bez ohledu na důsledky. A stát, který toto přímo podporuje také. Viz Pavka Korčagin, ten udal i své rodiče a byl za to oslavován. Takže jsme tam, kde jsme byli.