17.5.2024 | Svátek má Aneta


Diskuse k článku

EET: Bonzáci všech zemí, spojte se!

Systém elektronické evidence tržeb EET byl spuštěn 1. prosince. Prozatím jej musí využívat „jen“ provozovatelé podniků poskytujících stravovací a ubytovací služby, rozšíření na další subjekty bude následovat.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kyselková 12.12.2016 17:39

Re: Daně musí platit každý

Proč si o tu účtenku jako civilizovaný člověk, kterému bylo poslouženo - neřekne ?

E. Erat 12.12.2016 18:58

Re: Daně musí platit každý

A proč bych to dělal. Když někomu poskytnu službu, tak mu automaticky vystavím a předám fakturu. Co si s ní poté udělá je jeho věc.

J. Kyselková 12.12.2016 20:12

Re: Daně musí platit každý

Třeba proto, Erate, že jste kultivovaný člověk a nechcete člověka, který Vám poskytl službu, většinou v prostředí, které sám vybudoval a ve svojí režii - s úmyslem Vám posloužit - ublížit jako hovado.

E. Erat 12.12.2016 21:18

Re: Daně musí platit každý

Ale, já obecně preferuji kultivované a slušné lidi. Jo, někdy se i spletu.

E. Erat 12.12.2016 16:58

Re: Daně musí platit každý

Jste hrdina, skoro člověk geroj. OK, nesnášíte tento stát, nemáte rád EU. V tom jsme zajedno. Ale, pokud chcete být hrdinou sovětského typu, tak odmítněte všechy příspěvky vč. důchodu apod., který vám tento nenáviděný stát poskytuje. To byl byl opravdu morální postoj. Jinak jste jenom kecálista.

Z. Frys 12.12.2016 17:14

Re: Daně musí platit každý

To by bylo naprosto v pohodě. Nechť mi stát vrátí vše, co jsem zaplatil nedobrovolně na důchodové dani, co jsem zaplatil na zdravotní dani (mínus čerpání zdr. služeb), a já se se o sebe v důchodu i co se týče zdravotních služeb postarám sám. Samozřejmě nebudu platit daně, ale zaplatím si služby, které využiju - např. dopravní infrastrukturu (tu teď přeplácím minimálně 2x), školy (tržní školné), na zdravotní služny si pořídím slušné pojištění, atd, atd...

M. Prokop 12.12.2016 18:04

Re: Daně musí platit každý

"Hrdinu sovětského typu" máte z vlastní praxe, nebo jak vás podobná pitomost napadne?

Stát nikomu důchod neposkytuje. Stát mi bere peníze a nějaké z nich mi snad časem vrátí. Pokud by tak nečinil (kéž by), zajistil bych si tuto službu za své peníze sám a lépe.

Neznáte-li státní (ne)způsob poskytování důvodů, jste ještě méně, než kecálista.

K. Novák 12.12.2016 18:16

Re: Daně musí platit každý

Je to stejné jako kdybyste třeba běžel maraton, skončil čtvrtý, ale vyhráli by běžci, kteří si zkrátili trať. Vy a řada dalších byste to o nich věděli, ale nikdo by to pořadatelům neřekl, protože by to bylo bonzáctví. "Vítězové" by se pak hřáli na výsluní a na vaši adresu by utrousili, že vyhrát může jen ten, kdo tvrdě trénuje a věnuje tomu vše. Vy byste na to reagoval tím, že byste podlehl nějaké propagandě, která by ten maraton dehonestovala, a řekl si, že ten závod nepovažujete za svůj. Příště byste se ovšem opět zúčastnil, ale jako projev nenásilné protestní akci proti němu, o které by se ovšem nikdo nesměl dozvědět, byste si rovněž zkrátil trať.

K. Vyšata 12.12.2016 22:46

Re: Daně musí platit každý

Perfektní příklad, máte za jedna. Jen závěr doplnit o podstatné, nakonec si zkracuje trasu většina a vyvolává různé efekty. EET je jeden z nich.

K. Vyšata 12.12.2016 14:13

Když už nám tak hezky

paní Šichtářová odsoudila udavačství, co kdyby se taky zamyslela proč a z jakého důvodu se zastává způsobů nekalých, nepoctivých a parazitních. Není to taky k odsouzení jako nemorálnost nejhrubšího zrna? On má totiž každý plot dvě strany, a pohled zkrz pletivo bývá pokřivený. Všichni z nás by chtělo víc, policisté, novináři, umělci, důchodci, samoživitelky, rektoři, psal bych, že by obrazovka nestačila, ale kde vzít na všechny "oprávněné" požadavky? Většina z toho se platí z daní, z toho co stát vybere (u některých vyždímá) od plátců daně.

Tak by nám prosím mohla paní ekonomka vysvětlit, jak je to s tou poctivostí a etikou u těch udávaných, chudáčků.....

Mimochodem, jako člověk pohybující se dost dlouho v podnikatelském prostředí dám krk za to, že nejméně půlka udání je od konkurentů.

J. Balcar 12.12.2016 14:29

Re: Když už nám tak hezky

Udavač je vždy na straně práva a pořádku a každý, kdo si bere na mušku udavačství, hájí strůjce nepravostí. Konec falešnému kamarádství, každé podezření je třeba hlásit.

A. Alda 12.12.2016 15:52

Zcela správně.

Každý udavač vždy pomáhá vykonavateli spravedlnosti a udržovateli pořádku. Každý. Ať už jde o tajného spolupracovníka StB nebo konfidenta Gestapa či důvěrníka Ochrany nebo informátora CaK četnictva...

P. Urban 12.12.2016 16:01

Pořádek nesmí být

Až Vám někdo zabije blízkého příbuzného, a Vy budete vědět, kdo to je, taky ho nenahlásíte, abyste nebyl udavač?

Z. Rychlý 12.12.2016 16:16

Re: Pořádek nesmí být

Spor je o tom, jestli to nutně musíte udělat anonymně. Nemůžete zavolat na 158 "Tady P.Urban hlásím, že mého prapraděda právě zabil Opršálek ?", ana otázku kdo volá nahlásit adresu a třeba i č.OP ?

O. Uživatel 12.12.2016 16:20

Uživatel požádal o vymazání
A. Alda 12.12.2016 13:58

Za zmínku také stojí,

že podle správního řádu č. 500/2004 Sb., § 37 odst. 2, nesmí být žádné podání ke správnímu orgánu, tedy ani udání, anonymní. Podle § 43 odst. 1 písm. a) pak musí být anonymní podání odloženo a věc tedy nesmí být vyšetřována.

Podle daňového řádu č. 280/2009 Sb., § 70 odst. 3, nesmí být ani podání k správci daně anonymní. Ustanovení o odložení anonymu však tento zákon již neobsahuje. Nejsem odborník na daňové řízení a proto uvítán od dalších diskutérů podrobnější informace.

A. Alda 12.12.2016 13:44

Zapomeňte (zatím) na EET, protože článek je o UDAVAČÍCH

Udavačství je pozoruhodný fenomém. Prastarý jak lidstvo samo (ona mi dala jíst ovoce, on mne navedl jíst to ovoce). Udání je situace, kdy někdo řekne někomu něco o někom jiném. Toto udání je akt vůle. Udavač vždy jedná z vlastního rozhodnutí. Udání v zásadě můžeme dělit na

a) udání bez vnější příčiny

b) udání v reakci na vnější příčinu: 1. jako sebeobrana před utrpěním újmy od udaného; 2. jako pomsta za utrpěnou újmu od udaného; 3. jako důsledek vnějšího donucení (výslech, zejména útrpný).

Udání bez vnější příčiny je velice vážný jev. Je to totiž začátek řetězce příčinné souvislosti, začátek různých následků a příčin. První hybatel, událost, jíž nic nepředcházelo, která však vyvolá další události, které prvotní aktér vůbec nemohl předpokládat a mnohdy ani tušit. Takové udání mění vesmír. Bez něj by totiž vůbec nenastala celá řada následných jevů. Udavač nikdy dopředu neví, jaké důsledky jeho udání vyvolá, kolik osudů ovlivní či přímo zničí, jaké prostředky budou různými lidmi kvůli jeho udání vynaloženy, k čemu všemu to povede ... Na jednu stranu může udání ve vážné věci skončit na první úřadovně policie, když úředník to lejstro zmačká a zahodí a z knihy došlé pošty ho vymaže, aby se tím nikdo nemusel zabývat a špinit, nebo naopak může takové v maličkosti vést k rozsáhlému vyšetřování, pádu celý podniků nebo vlád, sebevraždám i popravám a případně i k válce. Události vyvolávají jedna druhou jako když padá dominová řada, ale ten, kdo strčil svým udáním do první kostky, někdy ani netuší, že to, co se děje, vyvolal on sám. I v takovém případě však nese odpovědnost. Před soudem věčnosti mu to vše bude přičteno. Právě tím, že udání je nový, primární jev s potenciálem vyvolat i dalekosáhlé důsledky, nový začátek kausálního nexu, je tak vážný a nebezpečný bez ohledu na to, kdo a za co je udáván.

J. Balcar 12.12.2016 14:29

Re: Zapomeňte (zatím) na EET, protože článek je o UDAVAČÍCH

Když žluč vzkypí...

P. Urban 12.12.2016 16:03

Je udání

oznámení, že to byl XY, kdo zabil svého souseda, když vím, že to udělal?

J. Balcar 12.12.2016 16:58

Re: Je udání

Směle do toho!

A. Alda 13.12.2016 8:55

To si musíte rozhodnout sám.

Za své úsudky o tom, co je mravné a co nikoli, si sám nesete zodpovědnost a na druhé to svádět nemůžete.

A. Bytová 12.12.2016 13:00

Udavačství

je amorální bez ohledu na důsledky. A stát, který toto přímo podporuje také. Viz Pavka Korčagin, ten udal i své rodiče a byl za to oslavován. Takže jsme tam, kde jsme byli.

M. Pivoda 12.12.2016 13:52

Historie

Pavka Morozov udal své rodiče. A Stalin z něj byl nadšený.

Pavel Korčagin byl nějaký úderník, stachanovec, který plnil pracovní normy na 150%.

P. Vaňura 12.12.2016 17:32

Pavel Korčagin je literární (i když z části autobiografická)

postava mladého revolucionáře, bolševika a rudoarmějce.

A. Bytová 12.12.2016 18:01

Re: Historie

Máte pravdu, omlouvám se, popletla jsem je. Povinná četba splývala, ale z toho udavače mně nebylo volno už tehdá.

J. Laták 12.12.2016 12:42

Anonymní udavačství v každém systému slouží buď

šikanování nevinných obětí, nebo osobní pomstě.

V Protektorátu Böhmen und Möhren a po komunistickém puči v Únoru 1948 u nás tento způsob rozkvetl do obludných rozměrů.

Žádná demokracie nic zaručovat nemůže, ale když vidím, co všecko se muselo od listopadu 89 stát, aby nakonec vše zůstalo takové, jako za rudých psů, tak komu by se z toho nechtělo zvracet? Bezpečně můžeme předvídat jen to, co už se stalo, ale kdo si není vědom věcí minulých, bude odsouzen je prožít znovu. To je čistá pravda, kterou žádnou lží žádný prezident ne vyváží. Na to upozorňuji proto, aby Lojzové od ponků a Mařeny od pokladen u volební uren brali Babišova slova a hlavně činy vážně.

J. Hanke 12.12.2016 12:47

Re: Anonymní udavačství v každém systému slouží buď

malý český člověk udává dobře, udává rád, a to už po staletí.

Inu tradice je tradice.

E. Erat 12.12.2016 14:21

Re: Anonymní udavačství v každém systému slouží buď

No, udavači nejsou jenom české specifikum, že.

J. Tachovský 12.12.2016 12:40

Obrana je velmi jednoducha

Chce to, aby vsichni posilali udani na vsechny strany. Staci k tomu databaze podniku a posilat a posilat a posilat. nejlepe automatisovane. 150 udani financak muze jeste proverit. Milion uz ne.

R. Dubravský 12.12.2016 12:53

Re: Obrana je velmi jednoducha

Přesně to si myslím také. Je to cesta k ochromení EET, resp. vynucování jeho dodržování. Každé udání musí FÚ prověřit. A tak bude donekonečna prověřovat fiktivní nebo správně vydané účtenky, dokud jim nedojdou síly. Navíc je tohle házení písku do soukolí beztrestné, protože anonymní ... a kdo rád neudělá státu nějakou tu schválnost.