2.6.2024 | Svátek má Jarmil


Diskuse k článku

BIG BEN: Je Rusko pro nás civilizační alternativou?

Rusko je a vždy bylo dokonalá totalitní autokracie – jako protipól k vždy nedokonalé západní demokracii. Ten základní rozdíl mezi oběma je ten, že zatímco dokonalá totalita zůstává totalitou, nedokonalá demokracie stále skýtá možnosti zdokonalování, i když i ty bývají často ohrožovány totalitními choutkami různých aktérů zevnitř i zvenčí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Křivan 5.1.2023 20:37

Od roku 2014 USA a NATO vyzbrojují Ukrajinu. Putin k tomu mlčel. Od roku 2014 Ukrajina terorizovala Rusy na Novorossiji. Putin k tomu mlčel. Po osmi letech mu došla trpělivost. Jedinné, čemu se divím je, že mu to tak dlouho trvalo.

D. Laurencikova 5.1.2023 20:47

Po celou tu dobu USA a Zapad vyzbrojovali a cvicili Ukrajinu de facto na valku s Ruskem, dluzno jeste dodat. Dnes jsem cetla, ze i byvaly francouzsky prezident Holland priznal, ze s tou Minskou dohodou to bylo cele podfuk na ziskani casu, jak uz doznala i Merkelova. Ani Zapad ani Ukraina nikdy nemeli v umyslu ji dodrzet, pretahli Rusy proste pres stul. Vcera jsem poslechla na Compact TV, ze Putin povolil pouzivani ruskeho Ropovodu Druzba k tomu, aby Kazachstan mohl lifrovat do nemecke rafinerie Schwedt plyn, potrebny k vyrobe benzinu, kerozinu a vubec, aby nemecke hospodarstvi mohlo fungovat... Mne se take zda byt zbytecne moc meky, tento Putin!

K. Křivan 5.1.2023 20:53

Ale ne. Putin je inteligentní, Mnohem inteligentnější než všichni EU politici dohromady. On tím jen napadl nejslabší článek nepřítele, Némecko. No, napadl,.... ono podplácení plynem je taky druh napadení. ;-D

D. Laurencikova 5.1.2023 20:58

Ja bych se na Putinove miste radeji divala, jak se v tom Nemecko placa. Kdo chce kam....

K. Křivan 5.1.2023 21:09

No, byl by to krásný pohled. Ale asi je to důvod, proč Německo o Leoparderech a Marderech jen mluví a nelífruje.

D. Laurencikova 5.1.2023 21:15

To dela Scholz od sameho zacatku. "Er spricht mit gespaltener Zunge", rekl by dnes uz v Nemecku leckde zakazany Winnetou. ;-) Preji Vam zdravy a uspesny novy rok, pane Krivan!

K. Křivan 5.1.2023 21:27

Děkuji a nápodobně. Hlavně to zdraví, bez něj je všechno jen na draka.

On ten Scholz asi nebude tak blbej, jako jeho Parteigennossen. I když je jenom socan. ;-D

D. Laurencikova 5.1.2023 21:29

Mne Scholz pripada celkem jako liska podsita. ;-)

K. Křivan 5.1.2023 21:38

To by mohlo být. SPD s ním nezacházela hezky, když volila svého Vůdce. Takže ví, co je to za sebranku. Ale opustit ji nemůže, nemá kam jít. Budoucnost je pro Némecko vše, jen ne růžová.

D. Laurencikova 5.1.2023 21:48

Vlastnim zavinenim, pane Krivan. Moje litost se uz davno drzi v celkem prehlednych mezich.

K. Křivan 5.1.2023 22:00

Já měl Némecko moc rád. Byla to krásná a milá země, tehdy, když jsem tam 1969 přišel. I když řádění levicových teroristů a vrahů (RSF) bylo velkou zátěží. Ale byly i krásné chvíle, to jsme přišli do velké posluchárny na Matfyzu v Robert Mayerstrasse, a na tabuli byl velký nápis

"Jubelt, feiert, singt und lacht, die Meinhof hat sich umgebracht."

No není to krásná poesie ?

D. Laurencikova 5.1.2023 22:15

Je, pane Krivan. Ja jsem mela Nemecko take moc a moc rada. Vlastne mam. Je to stale krasna zeme, az na ty levicaky, kteri ji nici az ji znici. Kdyz se podivate, ze Zeleni jsou porad jeste na 18%, SPD 22%, ta oportunisticka, bezpaterni CDU 30% a AfD pouhych 12 - 15%... tak vas jaksi ta litost prejde.

K. Křivan 5.1.2023 22:22

Máte pravdu. Přitom je AfD ta stara dobrá Adenauerova CDU, jak jsem ji znal, když jsem na Uni byl v JU.

D. Laurencikova 5.1.2023 22:26

Ano, presne tak. Dnes maji CDU-leri narizeno, zasadne a nikdy nehlasovat s AfD! I kdyby AfD prinesla ten nejlepsi navrh sveta. Kdesi se par lokalnich politiku pres tento konsens preneslo a hlasovali spolu s AfD, aby se ilegalnim migrantum, kteri se vyhnou odsunu, prestala vyplacet financni podpora a mate videt to toco! Disciplinarni opatreni, mozna vylouceni ze strany? To je taskarice, pane Krivan!

J. Vávra 5.1.2023 21:28

Mmch Ty myslitelko, za necelý rok od bezprecentní russké agrese se povedlo poslat EU Putina s jeho plynem a ropou až na výjimky do pr.... V to jsem vůbec nedoufal, že to půjde tak rychle. Poslední měsíc, protože slušně foukalo, Německo jede na elektřinu z obnovitelných zdrojů jako nikdy a doufám, že ti Russkem placení šmejdi i v Německu už jsou v defenzívě. Takže dál sněte své vlhké sny, ale Putin dosáhl přesného opaku než v co doufal. NATO bude mít na hranicích i ve Finsku a moderně vyzbrojené Švédsko se přidá. Německo do obrany investuje nebývalé sumy a tak sanitární hráz vůči těm imperialistům, kteří umí jen ničit a řinčet zbraněmi a jinak nemají světu nabídnout nic, co neumí i jinde, bude výrazně posílena. Co taky jiného se vzteklými psy, než izolovat. Jejich ekonomika nestačí ani na Španělsko, tak dřív nebo později zkolabují, my vydržíme i přes to vaše skučení. Zkrátka jděte do hajzlu a spláchněte za sebou.

D. Laurencikova 5.1.2023 21:34

Uz ten obrat "bezprecedentni ruska agrese" je nesmysl. I ten zbytek vasi doktorske prace je nesmysl na nesmyslu. Udelejte si tu radost a prestante mi vypisovat. Ja nejsem psychiatr, nemuzu vam pomoct a co bylo zmeskano ve vasi edukaci, to take nehodlam dohanet. Bezte sam tam, kam me posilate, a sice "do hazlu a splachnete za sebou" a rychle. Protoze jste tak blby, ze me vas jinak snad zacne byt az lito.

K. Křivan 5.1.2023 21:51

Navrhuji Vávru izolovat.. Nečíst ho a nereagovat na něj. Na sprostého blba to nemá smysl.

D. Laurencikova 5.1.2023 21:55

Dokud si nevezme svuj täglich Plegomazin a neuklidni se - souhlas.

J. Vávra 6.1.2023 0:03

Ruská agrese vůči Ukrajině je svým rozsahem v Evropě po WWII bezprecedentní. To zpochybňujete? Nějaká fakta kromě prázdných keců v zásobě nemáte?

D. Laurencikova 6.1.2023 9:20

Je neuveritelne, jak malo lidi i v tomto foru se ridi Kantovym "sapere aude". Co mi vlastne predhazujete? Ja o tuto agresi stojim ze vsech nejmin. Dalo se ji snadno zabranit, a sice 4 slovy: "Ukrajina nebude clenem NATO"! To panu Zelenskemu nestalo za to!

L. Kuča 5.1.2023 21:08

Vážně? Především to vypadá, že EU s nějakým bojováním moc nepočítala, spíše, že vše pojede stylem business as usual. Jinak by se měla předem tendenci autonomizovat a deglobalizovat. Opak je pravdou. Vážně nevím, co Minské dohody obsahují, ale po krymském excesu bylo jedině logické UA alespoň trochu založit základní obrannou výzbrojí. Většina toho, s čím se tam teď bojuje, pochází buďto ze sovětské éry, nebo je to tam naopak navezeno na poslední chvíli, leccos prakticky rovnou z výrobních linek. (A něco doslova k otestování na autentických živých terčích.)

Rusko si jedině zaslouží, aby s ním vydrbal každý, kdo jde kolem. Ono samo s tím problém nemá.

K. Křivan 5.1.2023 21:13

Za "krymský exces" bych spíš považovaal snahu Ukrajiny přenechat Sevastopol US-Navy jako základnu. To Putin nemohl přenést přes srdce a proto to šlo s Krymem tak rychle a hladce.

J. Vávra 5.1.2023 21:38

Žvaníte, ale u Vás žádné překvápko.

K. Křivan 5.1.2023 21:23

Když nevíš co byly Minské dohody, stačí se podívat do Wikipedie.

Teď Némecko a Francie přiznaly, že Západu šlo jen o získání času na vyzbrojení Ukrajiny, že nikdy jim nešlo o mír, ale o lepší výchozí situaci ve válce k zničení Ruska.

L. Kuča 5.1.2023 21:35

Většinou nesnáším příspěvky obsahující pouze emoticon, ale tady se na to omezím, protože víc asi nemá cenu.

8-o

D. Laurencikova 5.1.2023 21:27

Pane Kuca, to jsou reci Vas nedustojne. Kdyz neznate zadna fakta a staci vam vyroky jako: "Rusko si jedině zaslouží, aby s ním vydrbal každý, kdo jde kolem", pak je dodiskutovano. Mozna ze USA vydrbaly samy se sebou, to jeste uvidime. A EU? Ta je americkym vazalem, nemajicim v soucasnosti zadnou vlastni zahranicni politiku. Co je "business as usual"? Dalsi jednostranne vypovezeni nejake smlouvy ze strany USA a dalsi expanze NATO smer Ruska Federace? S Ukrajinou se doslo za cervenou linii, dal to holt nejde.

K. Křivan 5.1.2023 21:33

Mnoho blbů by chtělo s Ruskem vydrbat. Jen jim k tomu chybí inteligence a síla. Tak mají alespoň hloupé kecy tady v komentářích. Někde musí svou blbost vyvétrat. ;-D

Napoleon došel až do Moskvy. Hitler jen před Moskvu. Oba savně vyhráli spoustu bitev, ale válku nakonec projeli na celé čáře.

D. Laurencikova 5.1.2023 21:37

Ja nevim, ale jestli si panove v Pentagonu skutecne mysli, ze znici Rusko, ze staci ho jenom poradne pritisknout ke zdi, tak az zasnu nad tou tuposti! Jestli skutecne docili to, ze dojde k atomove valce s Ruskem, tak z toho nevyjdou USA s fjertuskem neposkvrnenym. Naopak, je to i jejich ortel smrti. Ale jak rikam - kdo chce kam...

P. Skřivan 5.1.2023 21:30

Že by proto, že celou dobu vědí, že Putin chce Ukrajinu obsadit ? To Vás asi nenapadlo, stejně, jako asi to, že sestřelení Malajského letadla byla určitě chyba, ale možná stejný, ale odražený útok na úplně jiné letadlo, měla být perfektní záminka.

J. Vávra 5.1.2023 20:16

Tady se to ale zase rojí ruskými kolaboranty! Že tam nejdete užít si Putlerovy svobody a dobrodiní? Třeba budete mít i vlastní splachovací záchod a nebudete ho muset jít krást na Ukrajinu. Dokonce budete třeba mít to štěstí, že budete moci i narukovat na Donbas, debilové. Kdysi se na Psu scházela jiná společnost, teď je to vesměs sebranka vzájemně si notujících šmejdů, aby si připadali důležití. Tak šup šup do svobodného pravoslavného Ruska s většinou muslimů nebo se vraťte do stoky, kam patříte!