6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

BIG BEN: Je Rusko pro nás civilizační alternativou?

Rusko je a vždy bylo dokonalá totalitní autokracie – jako protipól k vždy nedokonalé západní demokracii. Ten základní rozdíl mezi oběma je ten, že zatímco dokonalá totalita zůstává totalitou, nedokonalá demokracie stále skýtá možnosti zdokonalování, i když i ty bývají často ohrožovány totalitními choutkami různých aktérů zevnitř i zvenčí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Ś. Svobodová 5.1.2023 18:55

Jestli o tom nevíte, o tom co bude na našem území Čr nerozhoduje. Vždycky to byly zájmy jiných států. Cosi nám tolerují, cosi nám povolují, ale zkuste se cuknout od vytyčeného směru a uvidíte ten mazec.

V. Kučer 5.1.2023 17:32

Islamizaci se ubránit jde a není to velký problém ale evropské vládnoucí elity o to nemají zájem. Také může začít přijímat islám původní evropská obyvatelstvo a potom bude s původními muslimy amen protože původní Evropané ztratí zábrany.

J. Jurax 5.1.2023 20:39

Ehm ... pokud běžný islám ze sekulárních zemí (Sýrie, Turecko), s tím se žít dá, pravíte.

Inu, nedá. Je to furt islám. Korán je jenom jeden a prorok taky.

V praxi to už dnes poznávají tam, kde je byť jen lokálně přemuslimeno. Evropa tam zaniká.

L. Kuča 6.1.2023 22:52

Ano, pokud někde dojde ke kumulaci nadkritického množství machometánů, je založeno na průšvih tak jako tak. Nezáleží, jestli jde o zradikalizované nebo tzv. “rozumné” umírněné. I u těch je přechod do excitovaného stavu poměrně nízkoprahová záležitost, zejména pokud vycítí kolektivní sílu.

P. Vychodil 5.1.2023 12:58

no, mojí první reakcí bylo, napsal to skutečně Big Ben ?

P. Krešňák 5.1.2023 12:50

Vážený pane Kurasi, cítím to stejně a souhlasím. Ať jdou všichni ti proruští vlezdoprdelisti i s Rusákama do pr.... Krešňák

J. Jurax 5.1.2023 13:48

A kam by měli jit ti probruselští?

P. Diviš 5.1.2023 16:06

Tamtéž!

P. Pepax 5.1.2023 16:31

R^

P. Pepax 5.1.2023 16:22

R^:-) spravná otázka.

J. John 5.1.2023 11:51

Jen pár poznámek k nejkřiklavější demagogoii:

Rozkradení SSSR za Jelcina neorganizovala KGB, ale Strýček Sam. proto pěli takovou chválu na Opilce Jelcina. Nevšiml jste si, že množství oligarchů spojoval nesovětský, neruský původ? Viz Kolomojskij, Chodorkovskij, Berezovskij, Zelenskij,...?

Západní Evropa získala bohatství drancováním kolonií. Viz např. belgický král Leopold II, který nechal zavraždit a zmrzačit desítky milionů lidí v Kongu. Nyní obdivujeme krásné stavby v Bruselu, které byly zaplaceny krví. Nyní funguje vyšší level vykrádání států východní Evropy: odchází od nás cca 400 mld Kč „dividend“ do zahraničí vlivem neférového jednání vlastníků, kteří skoupili průmysl za hubičku.

Dnes má k socialismu blíže západní Evropa než Rusko nebo Čína, kde platí zásady tvrdého nelítostného kapitalismu. Proto ten nárůst hDP a bohatství lidí. Porovnejte si HDP PPP Německa Británie, USA, ČR, Ruska a Ukrajiny.

Nejen Ukrajina je vykradený, nefunkční stát. Podvejte se do německých novin, jak vypadal Berlín na Silvestra a co o tom píší.

Dnes technologie moci pokročila. Není potřeba gulagů a koncentráků, čerokošiláky s obušky nahradili neziskovkáři a dotace. Technologie moci se vylepšila Cíle jsou stejné, ať se k nim jde pod černými, rudými nebo modrými prapory.

P. Diviš 5.1.2023 12:06

Rozkradení Ruska byla čistě vnitřní záležitost Ruska, ostaně pokračuje až doteď, jen se rozkradači nesmí plést Putinovi do politiky.

Západní Evropa sice měla kolonie, něco na nich vydělala, něco musela investovat. Konec konců, totéž dělalo ve svém okolí i Rusko, jen území přímo anektovalo, neprohlašovalo ho za kolonie. Dtto SSSR. Dividendy odcházejí investorům, jejichž příchod byl nutný, domácí kapitál komunisté zničili.

Západ zavádí více socialismu, to jo, ale zatím se souhlasem, občas dokonce na přání občanstva.

Ukrajina možná je vykradený, ale rozhodně ne nefunkční stát. Za ten ji považoval Putin a už ví, jak se zmýlil.

Technologie moci možná pokročila, ale stále je Západ přitažlivý, jak dokazuje "hlasování nohama" z jihu, východu i Východu.

M. Grundmann 5.1.2023 12:19

Je zajímavé, že Češi často nadávají na vyplácení dividend z českých podniků do zahraničí. Přitom zapomínají, že rozhodující většina z nich by stejně žádné dividendy nikdy nedostala. A už vůbec si neuvědomují, jak negativní důsledky by vyplácení dividend úzké skupině českých občanů pro ně mělo : ještě hlubší omezení demokracie, růst cen všeobecně a zejména bydlení apod. Češi mají štěstí, že tito bohatí lidé inkasující dividendy žijí jinde než u nás. Je to možná i důvod, proč dosud česká ekonomika rostla.

P. Diviš 5.1.2023 12:22

Někteří Češi, určitě ne všichni.

Dividendy jsou ziskem těch, kdo investovali. Na to žádná skupina českých občanů po "plyšáku" ve větším měřítku neměla, jak prokázal třeba Soudek v Plzni a Stehlík na Kladně. A jelikož investice byly nezbytné, zaplať pánbůh za ty cizí. Aby to investoři nepřeháněli, na to máme zákony a úřady.

R. Simek 5.1.2023 12:23

Obávám se spíš, že vadí "vyplácení dividend místo vyplácení lepší mzdy". Žel, je tu spousta podniků, které dividendy dosahují zejména škrcením mzdových nákladů.

Že to dělají hlavně zahraniční vlastníci je jen odrazem stavu, kdy českých vlastníků je málo. (Osobně mi to připadá, jako stýskat si, že mne okradl zahraniční zloděj místo českého kapsáře.)

P. Diviš 5.1.2023 12:27

Musí to být v rovnováze, mzdy a dividendy. Kdo platí málo, tomu dobří pracovníci odejdou. Dlouhodobý investor to ví.

R. Simek 5.1.2023 12:32

Investor možná, ale tomu je to jedno. Mnozí "vrcholoví managoři" na to nehledí...

P. Diviš 5.1.2023 12:35

S tím nic nenaděláte, to může řešit jedině konkurence.

M. Grundmann 5.1.2023 13:00

V západní Evropě to dělají hlavně domácí vlastníci a ne zahraniční. Ale u nás aspoň tyto dividendy neškodí tím, že vedou k vyšším životním nákladům. Mít bohatého souseda není dobrá věc, kvůli němu pak stoupají ceny a náklady všem.

V. Braun 5.1.2023 13:45

Podle mých zkušeností firmy se zahraničním vlastníkem obvykle platí vyšší mzdy než ryze české podniky.

P. Diviš 5.1.2023 17:01

Ano, to také.

V. Petr 5.1.2023 13:53

R^R^R^

J. John 5.1.2023 12:20

Rozkradení majetku ve východní Evropšě se zdůvodňuje "nut ým příchodem kapitálu". To je nesmysl. Východn íEvropa si mohla kapitál získat i půjčkami nebo tištění mpeněz. Východní Evropa nebyla zadlužená. Západní "blahobyt" je financován již 50 let na dluh, který je nyní nesplatitelný , a proto chtějí stáhnout do €zony i nás. Ručili bychom za společné dluhy €zony.

P. Diviš 5.1.2023 12:26

Naprostý nesmysl. Kapitál nelze získat tištění, tím získáte jedině inflaci. A už vůbec nezískáte "knowhow".

Půjčit si lze, ale pak nejenže nedostanete knowhow, ale místo dividend platíte dluh a úroky.

Východní Evropa byla zadlužená. Ani ne tak v penězích, alespoň Československo moc ne, zato technicky i morálně.

Ano, západní blahobyt, sociálno, je z velké části na dluh, asi tak od šedesátých let. Ovšem, na přání občanů tam a dnes už i zde. S eurozonou to nesouvisí, ta má jiné problémy.

J. John 5.1.2023 12:30

Říká se, že ČR je krmelec Evropy. Z EU průměrně dostáváme 90 mld. Kč, 40 mld platíme.

Následkem chybné privatizace z ČR odchází cca 400 mld. dividend, vnitrofiremními obchody zahraničních korporací dalších cca 100 mld.

Kdyby čeští politici privatizovali obdobně jako Čína, tak máme trvale přebytkový rozpočet. Čína privatizovala max. 49% akcií firem, takže 51% vlastnictví a tím i dividend jim zůstává.

Společný nákup plynu, který navrhuje Evropská Komise, je jen obdoba společného nákupu „vakcín“ proti Covidu. Provize z nákupu 400 miliard m3 plynu bude zajímavá.

P. Diviš 5.1.2023 12:34

Říká se - nebo vy říkáte?

Jistěže byly i jiné možnosti privatizace, ale výrazně horší. Viz třeba rozdíl Škoda MB a SONP Kladno.

Nejsme v postavení Číny, diktatura a levná pracovní síla.

Společný nákup má své výhody a ovšem taky nevýhody. Není jednoznačně dobrá a bezproblémová strategie.

J. John 5.1.2023 14:30

Nyní z "privatizovaných" (rozkradených) firem do státní kasy přichází minimum. V ˇCíně 49%. Tam se totiž za korupci a vlastizradu ještě trestá. U nás se za to samé dávají metály a čestné doktoráty. Víte, proč si politici zrušili trest smrti?

P. Diviš 5.1.2023 17:03

Máte poněkud divoké představy, jinak viz výše.

R. Simek 5.1.2023 12:28

K rozkradení majetku došlo hlavně během desetiletí "komunistického rabování" - když už nebylo co, nastal "kapitalismus".

Investice potřebovaly reálné peníze, tedy ani ty "vytištěné", ani "půjčené" (na základě pochybné záruky).

J. John 5.1.2023 12:33

Čína privatizovala max 49% akcií. Tím získala kapitál a know-how A POLOVINA DIVIDEND ZŮSTÁVÁ V ZEMI. oČ CHytřejší, než Klausemk Zemanem a komouši organizovaný výprodej u nás..