6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

BIG BEN: Je Rusko pro nás civilizační alternativou?

Rusko je a vždy bylo dokonalá totalitní autokracie – jako protipól k vždy nedokonalé západní demokracii. Ten základní rozdíl mezi oběma je ten, že zatímco dokonalá totalita zůstává totalitou, nedokonalá demokracie stále skýtá možnosti zdokonalování, i když i ty bývají často ohrožovány totalitními choutkami různých aktérů zevnitř i zvenčí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Valenta 5.1.2023 19:10

Tím co dnes napsal jsem příjemně překvapen i ja, a naopak nepříjemně překvapená pro-putinovskvá kolonie, takže změna to je a ne že ne.

P. Han 5.1.2023 17:09

Patrně vám výjimečně jedním článkem kápl do noty.

P. Kmoníček 5.1.2023 15:26

Pane Ku

Ś. Svobodová 5.1.2023 15:19

Je otázka, čeho se skutečně lidé bojí, že vidí Rusko jako alternativu. Je pochopitelné, že ten kdo se bojí imigrantů a šílených nápadů že bude žít bez energií, masa, auta, plastů a v kolektivních hliněných chatrčích, dá přednost státu, který ho před tím dokáže ochránit. I za cenu, že se vzdá osobní svobody. Co se týče muslimů žijících v Rusku a v bývalých republikách, Rusko je jejich země. Necítí potřebu zapalovat auta po výhře "jejich země", ani střílet na policii o Silvestru. Což by mimochodem udělali poprvé a naposled.

Shrnutí: pro lidi co si cení svobody Rusko alternativou být nemůže. Pro lidi kteří potřebují k životu silnou konzervativní autoritu spíš než svobodu, alternativou být může.

P. Diviš 5.1.2023 16:03

Ona i ta životní úroveň v Rusku není nic moc, takže svobody málo a životní úroveň taky žádná výhra, místy i ty chatrče.. A tady na Západě pořád ještě jsou energie, maso, auta, plasty, domy ... Sice se to horší, to jo, ale na ruskou úroveň ještě ne.

Ś. Svobodová 5.1.2023 18:10

To je velká chyba, když se lidem pořád tvrdí, že je to zaostalá a zbídačená země, co neumí vyrobit ani budík. Stejně tak se mluvilo o Číně (dovedou vyrábět jen nekvalitní padělky, děti dřou v podzemních fabrikách, lidé na vesnicích žijí jak v pravěku atd.) a byli jsme v šoku z toho, co jsme viděli. Sci-fi realita.

D. Laurencikova 5.1.2023 20:33

R^

L. Kuča 5.1.2023 22:13

To je převážně záležitost velkých měst a turistických lokalit. Čínský venkov je z velké části pořád celkem děs, hrůza a tvrdá dřina. (Ovšem je třeba podotknout, že pokud jim dáte výrobní zadání s rozpočtem, který stačí tak akorát na šmejd, dostanete šmejd a není to vina číňanů, ale vaše. Když se plácnete přes kapsu, dokážou vyrobit překvapivě bytelnou a spolehlivou věc.)

Rusko je na tom s rozdíly ještě hůře. Nelze očekávat, že jak vypadá Petěrburg, bude +/-, jen méně okázale vypadat maloměsto na Kamčatce. To ani omylem. Obdobně je to na Uralu, kde se lidi dřou na dobývání surovin bez valné odměny, aby se z toho mohly stavět nákladné stavby (+500% korupční přirážka) někde v evropské části Ruska.

J. Vávra 5.1.2023 23:17

Jenže Čína je oproti Rusku obrovský rozdíl. Číňani jsou pragmatičtí, bezohlední, totalitární, hrubí a imperialističtí jako Rusové ale jsou pracovití, nechlastají, enormně investovali do vzdělání , univerzit, rozvoje a kradení technologií po celém světě. Tam je skutečné nebezpečí pro USA, teď jen investují do zpacifikování mocnosti jen tím, že má atomovky, jinak jsou se svou ekonomikou druhořadí. Snad USA donutí Evropu, aby se o své Russáky starala sama a mohli se soustředit na střetnutí s Čínou, jinak je svět v totalitní řiti.

D. Laurencikova 5.1.2023 20:34

Pane Divis, vy jste tak jednoduchy, az to boli.

D. Laurencikova 5.1.2023 21:13

Mate vy vubec predstavu o tom, jaka zivotni uroven je kde na svete? Co to tady porad melete o ruske chudobe? Vite, kde vsude na svete se zije v chatrcich? V USA ziji desitky tisic lidi dokonce ve stanech, ti nemaji ani na tu chatrc. O nejake "zivotni urovni" jim muzete vypravet.

"A na Západě pořád ještě jsou energie, maso, auta, plasty, domy" ... To jste me pobavil! V Rusku nejsou energie, maso, auta, plasty a domy? Tam se jednom Duch svaty vznasi nad vodami? Zeleni se u nas postarali o to, aby energii byl citelny nedostatek, zakazuji spalovaci motory, stavbu rodinnych domu, plasty, konzum masa.... Vy ne ze nevite, vy ani netusite vubec nic!

Z. Koutecký 6.1.2023 12:06

To máte pravdu, pane Diviši. Jenže v tom relativním blahobytu si lebedíme z velké části na dluh. Ten vládní už dnes dosahuje jen v USA a EU prakticky nesplatitelných cca 45 bilionů USD, tj. průměrně přes 50 tis. USD na každého občánka, a stále roste. Když bychom k tomu ještě přičetli půjčky soukromé, tak dostaneme slušný příspěveček k té naší životní úrovni. Akorát, že se holt musí splácet alespoň úroky. Ale i na ty si mnozí půjčují. Otázka je, jak dlouho to takhle ještě bude fungovat, jak to nakonec vyřešíme a kam se s tou naší blahobytnou životní úrovní dostaneme. No, více než bilion USD investovaný ročně v rámci NATO do zbrojení cosi už naznačuje.

D. Laurencikova 5.1.2023 20:31

Ta svoboda na Zapade, ten koridor je cim dal uzsi... Jen pockejte, az budou uz jenom digitalni penize, na cemz se usilovne pracuje.... Uz si ani nezaprotestujete!

P. Skřivan 5.1.2023 14:51

Obávám se, že ruský systém v plné nahotě prokázal svou totální neschopnost, podobně jako ten čínský s koronavirem. Znalci vědí, že Rusko žilo z ropy už před rokem 1917 do té míry, že se i Lenin musel domluvit se západními firmami, aby si vylepšil ekonomickou bilanci. Jak se zdá, tak od té doby se na tom nic nezměnilo, a to ještě byli tak chytří, že Hitlerovi dodali pohonné hmoty na to, aby mohl dojet až k Moskvě. Naštěstí poté mu znemožnili použít dobytá naleziště, takže další přísun poněkud vázl.

P. Kubáč 5.1.2023 13:25

Souhlasím s autorem - mnoho příznivců Ruska uvažuje stylem "nepřitel mého nepřítele je mým přítelem" ale to v případě Ruska není pravda.

D. Laurencikova 5.1.2023 21:05

A co takhle vykaslat se na schema pritel - nepritel a proste spolupracovat hospodarsky a nechat toho druheho byt takovym, jaky je? Nevnucovat vsude po svete "nase hodnoty" i kdyby to mel byt jeho konec? Co byste rekl na takovy svet? To je ten multilateralni svet, o ktery usliluje Putin!

J. Vávra 5.1.2023 23:54

To byl přesně ten omyl Merkelové a Německa, že Russáci stojí o byznys as usual a spolupráci a nechají se tím zpacifikovat a odradit od rozšiřování vlivu. Ti touží jen po dominanci a ovládání. To je to nepochopení jejich mentality. Jak říkala už Albrightová, Putin byl jednání strašně překvapený, když se chtěl pouze s USA dohodnout o sférách vlivu a požadoval rozsah jako za časů SSSR, že mu odpověděli, že to přece nejde, že je to věc těch států, kam chtějí patřit. To mu absolutně nešlo do hlavy a diví se i teď, že s ním Amíci nechtějí bez Ukrajinců jednat. Patologická společnost, kteríá nezná své hranice a Rusko je tam, kde je bota jejich vojáka. K čertu s nimi!

D. Laurencikova 6.1.2023 9:48

Co delali "Russaci" Nemcum? Opoustili DDR bez jedineho vystrelu a i v dobach studene valky spolehlive dodavali levny, cisty plyn! Hospodarska spoluprace Nemecka a Ruska je presne to, cemu se USA snazi po celou dobu branit, protoze to pro ne je prilis silna konkurence. To vi kazde male dite!

Pani Albrightova, to je ta, ktere vydelala miliony na valce proti Srbsku a vyjadrila se, ze 500 tisic mrtvych deti v Iraku v dusledku americkych sankci stalo za to?

Co myslite, mohl by si Putin - pres Monroeovu doktrinu - uzavrit vojensky pakt napr. s Kanadou a umistit svoje zakladny kolem USA a v cetnych vojenskych cvicenich u americkych hranic mimo jine simulovat utoky na americke protiraketove obranne systemy? Jestlipak byste i potom blabolil neco o tom, ze zadne sfery vlivu se nekonaji a kazdy si muze delat co chce?? Muze, ale pak to s sebou nese dusledky. To je objektivni zjisteni, nikoliv souhlas. To zas vam absolutne nejde do hlavy. Tento svet nefunguje jako naprosta "cochcarna", jak vy tvrdite.

J. Jurax 5.1.2023 13:15

Dobře řečeno.

Akorát být mezi islamizovanou Evropou tzv. západní a islamizovaným Ruskem není do budoucna perspektiva moc vábná, a to i kdyby se země střední Evropy islamizaci ubránily.

Ś. Svobodová 5.1.2023 15:31

Islamizaci už se ubránit nejde. Je to spíš o tom, jak se vyvine islámská kultura v EU. Pokud zvítězí přitažený radikální islám (Saudská Arábie, Afghánistán, Irán, Irák), jsme na odpis. Pokud běžný islám ze sekulárních zemí (Sýrie, Turecko), s tím se žít dá. Rusové jsou v jiném postavení, ruští muslimové jsou jejich. Jazykově, civilizačně, vzděláním.

V. Petr 5.1.2023 15:57

A nemůže býr Rusko záchranou před tou islamizací? Alespoň pro nás by to byla lepší alternativa. Troufám si tvrdit že i jiný rotalitní režim by mohl být záchranou, protože islám se blíží totálnímu ZLU! A jaká scoboda pod vládou ajatoláhů, to zlatý Putin!

P. Diviš 5.1.2023 16:04

Teoreticky by mohlo, prakticky by to bylo z bláta do louže.

V. Petr 5.1.2023 16:17

Raději bych žil v Rusku, než třeba v Iránu!

P. Diviš 5.1.2023 17:00

Jo, to asi jo, ale já nežiji v Iránu, ale v Česku.

A i směr migrace je spíš z Iránu třeba do Německa, dtto z Ruska do Česka, Německa, Gb, USA, ...

Ś. Svobodová 5.1.2023 18:29

Z některých oblastí Francie naopak prchají nemuslimové na východ nebo do Izraele. Myslím, že i V4 se jednou dostane do situace, kdy z jedné strany bude čelit nátlaku Muslimské unie a z druhé Ruské muslimské federace. To bude radosti ;-(

V. Kučer 5.1.2023 17:36

Stačí nevolit strany které chtějí multikulturalismus.

Ś. Svobodová 5.1.2023 18:38

Demokracie si s tímhle nemůže poradit jinak, než demokraticky. Za 50 let bud mít většina západoevropských zemí polovinu voličů muslimského vyznání. Jaké strany asi budou volit?

V. Kučer 5.1.2023 20:27

Většina obyvatel západoevropských zemí tedy s islamizací souhlasí.

Ś. Svobodová 5.1.2023 18:21

Rusko nemůže být záchranou před isalmizací, protože i tam bude během 50ti let většinově přítomen islám. Má mnohem civilizovanější formu, než ten co zavlékají do Evropy migranti z jiného civilizačního okruhu. Ale pořád je to islám.

J. Pokoutný 5.1.2023 16:15

Přál bych vám upřímně "zlatý věk v al-Andalus" nebo v současném Turecku. Ovšem ne na území ČR. Salaam!