6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

BIG BEN: Je Rusko pro nás civilizační alternativou?

Rusko je a vždy bylo dokonalá totalitní autokracie – jako protipól k vždy nedokonalé západní demokracii. Ten základní rozdíl mezi oběma je ten, že zatímco dokonalá totalita zůstává totalitou, nedokonalá demokracie stále skýtá možnosti zdokonalování, i když i ty bývají často ohrožovány totalitními choutkami různých aktérů zevnitř i zvenčí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Diviš 5.1.2023 12:37

Na to ovšem musí přistoupit investor a něco za to mít. Čína může nabídnout obrovský a rozvíjející se trh, to Česko nemělo a nemá.

Kecy o "výprodeji" jsou právě jen kecy.

J. John 5.1.2023 14:41

Menší zisk je také zisk. Za menší investice. Takže blábolíte vy. Hlupáci jak o Klaus, Čéška, Zeman, Dyba, Dlouhý,... si nechali mazat med kolem huby a skoro zdarma rozdali co mohli. V normálním státě se tomu říká vlastizrada a je za to nejvyšší trest. U nás ho zrušili. Víte proč?

P. Diviš 5.1.2023 17:05

Asi byste to zvládl lépe, i když si dost dobře nedovedu představit, jak. Jenže jste se asi k té práci nehlásil a tak to zbylo na tom Klausovi a dalších.

Za sebe dodávám, naštěstí. S vámi by to byla katastrofa.

J. John 5.1.2023 17:11

Na vaše bláboly je škoda času odpovídat.

J. Jurax 5.1.2023 13:30

"Východn íEvropa si mohla kapitál získat i půjčkami nebo tištění mpeněz" pravíte doslova.

Jenže to by musel být někdo, kdo by nám půjčil. A taky bychom museli mít manažery, co se uměli orientovat v nových podmínkách - zjevně jich moc nebylo.

No a tištění peněz je rychlá cesta do pekel inflace a zbídačení všech. Po ní jede EU až dnes, tehdy ještě ne, nebylo euro ...

V. Petr 5.1.2023 13:52

Západ je přitažlivý proto, že přivandrovalým primitivům vyplácí sociální dávky za nic a ještě je všemožně preferuje.

R. Simek 5.1.2023 12:13

Rozkradení Ruska neorganizovala ani KGB, ale rozhodně ani Strýček Sam - to byl naprosto nekontrolovatelný a chaotický stav.

Rusko získalo velké bohatství stejně jako Evropa: drancováním "kolonií". Jen nešlo o státy v Africe, ale o území v blízkém okolí.

I dnes značná část zisků z podniků ve "spřátelených zemích" plyne do Ruska. (Kam asi plynul zisk Sberbank? A to nejsme "spřátelení"!)

Čína je esencí "socialismu", byť s tvrdě "kapitalistickými" prvky. Rusko tak nějak nahradilo "Lenina" pravoslavím, ale pořád jde o "byrokratickou diktaturu" - takže Evropa má opravdu k "socialismu blíž" (zato ne tak blízko k anarchii).

Berlínský Silvestr rozhodně není dokladem nefunkčnosti Německa! Ani ukradený Krym a Donbas není dokladem rozvrácení Ukrajiny. Válka znamenala třetinový propad hospodářství, ale - kupodivu! - ten stát stále funguje!

Dnes Vy i já můžeme v klidu napsat svůj názor do této diskuse, aniž by nám za to hrozilo vězení - maximálně "ban" nebo od někoho "přes držku". (Svoboda neznamená jen moci vyslovit svůj názor, ale taky v ochotě nést za to následky.)

J. John 5.1.2023 12:26

Že je Ukrajina rozvrácený stát dokládá HDP PPP ve výši cca 4% ve srovnání s Ruskem.

Zahraniční vliv na rozkradení měli ti Kolomojští, kteří nejsou ani Ukrajinci, ani Rusové. Spojuje je mimo etnicity navíc láska k penězům a bezskrupuloznost.

P. Diviš 5.1.2023 12:30

Obávám se, že ruské statistiky jsou důvěryhodné podobně, jako ty ukrajinské.

A i Rusko má své "Kolomojské".

J. John 5.1.2023 12:36

Statistiky HDP PPP nevydává Rusko. O kvalitě života svěddčí i množství turidstů v zahraničí. Kolik Rusů a Ukrajinců jste potkal na dovolené?

P. Diviš 5.1.2023 12:40

V Česku potkávám i dost bohatých Ukrajinců - taky jim to kdekdo zazlívá, že utekli sem, než aby se nechali doma bombardovat.

Tam, kam já jezdím na dovolenou, nejsou ani Rusové, ani Ukrajinci.

A ano, Ukrajina má nižší HDP na hlavu, než Rusko. Je to věc Ukrajinců, jak to chtějí řešit. Ruská okupace to nevyřeší.

J. Kulheim 5.1.2023 12:31

Myslím, že dohadovat se, jestli jsou větší zloději na západě nebo na východě nemá cenu.

V současnosti k nám jdou direktivy z Bruselu. Ty zhovadilosti se mě bezprostředně dotýkají. Na rozdíl od toho kdy nám vládli komunisté z Kremlu máme sice plné obchody, vykládají o demokracii a pod. Přitom nás sledují na každém kroku. Není daleko doba kdy ukradou všechno.

J. Jurax 5.1.2023 13:46

Dnes Vy i já můžeme v klidu napsat svůj názor do této diskuse, aniž by nám za to hrozilo vězení - maximálně "ban" nebo od někoho "přes držku", pravíte.

Dodal bych ZATÍM. Cenzura i s tresty se už chystá - pochopitelně pro naše dobro a na obranu proti dezinformacím. Precedens máme - Svobodná Evropa taky kdysi vysílala dezinformace, jež narušovaly pokojné budování socialismu.

A píšete "do této diskuze". Ano, Pes je zatím ostrůvkem, do jiných diskuzí tohle už nemůžete - smažou Vás a/nebo zabanují.

R. Simek 5.1.2023 14:11

Jenže ta svoboda spočívá opravdu hlavně v ochotě nést následky, které mi hrozí. Zatím to je tak maximálně ten "ban". (A to si klidně risknu.)

Běžně přispívám do různých diskusí a "zabanován" jsem obvykle za formální porušení jejich kodexu (zajímavé, že i pokud protlačím sprosté slovo - nikterak silné - skrz "hlídacího robota", vadí to více, než totéž, ba silnější, slovo "vyhvězdičkované").

Člověk si prostě musí vybrat, jak se chovat. Což platí obecně: v luxusním salónu předpokládají formální oblek a určité chování (jinak člověka vyhodí přede dveře), ale pro zápasy v bahně nepotřebujete ani čisté šaty, ani slušné vychování.

J. Jurax 5.1.2023 20:33

Ehm ... ta svoboda nespočívá opravdu hlavně v ochotě nést následky, které Vám hrozí.

Ta svoboda tkví v tom, že nikdo, ani instituce, ani aktivisté, nerozhoduje o tom, že za ten či onen názor ponesete následky, neboť je špatný, potažmo zda ten či onen názor vůbec smíte vyslovit.

V. Petr 5.1.2023 16:11

Pane Juraxi, zkuste schválit Putinovu agresi proti Ukajině a uvidíte, co Vám bude hrozit...

P. Diviš 5.1.2023 17:07

A proč by měl takovou blbost dělat? Dělá ji tu kdekdo jiný a kupodivu to dělají stále, asi jim nic nehrozí.

J. Jurax 5.1.2023 20:43

No, tady na Psu naleznete schvalovačů dost, nebudu jmenovat, a zabanováni nejsou.

J. Lukavsky 5.1.2023 12:19

"Západní Evropa získala bohatství drancováním kolonií." Jak dokazují příklady těch bývalých koloniií např. v Africe. Jen co svrhly jho kolonie... raketově šly nahoru a jsou obrazem prosperity a zemí kde je radost žít... že? No spíš se znovu propadly do kmenových válek, lidožrouctví a okrádání běžných lidí. Výjimek je jen pár, kupř. Maroko, bývalá kolonie Francie. Jink svrab a neštovice. J.L. end

J. John 5.1.2023 12:28

To co píšete ale vůbc nesouvisí s tím, že kolonizátoři drancovali kolonie. A nyní ty války organizuje opět Západ. Viz Libye (7 mil. obyv. 2 mil km2 a spousta ropy a plynu).

P. Diviš 5.1.2023 12:31

V Libyi drancoval Kaddáfí tak dlouho, až si vydrancoval povstání.

J. John 5.1.2023 12:38

Nestydíte se za ty lži? Kaddáfí zorganizoval bezplatné školství, kdo chtěl, tak mohl vycestovat na libovolnou universitu, mladí manželé dostali peníze na dům nebo byt, bezplatné zdravotnictví, Vše financoval z ropy a lakotný západ si myslel, že vše zhltne sám.

P. Diviš 5.1.2023 12:43

Já nelžu, tedy se ani nestydím. Co vy?

Kamarád v Libyi pracoval, za Kaddáfího. Od něj vím víc, než ty propagandistické kecy.

Že Libyjci povstali je realita, s tím nic nenaděláte. Pak už si tam "přihříval polívčičku" kdekdo, nejen Západ.

J. John 5.1.2023 15:43

Libyjci povstali, protože je Francouzi a Britové začali bombardovat a když na to nestačili, tak si na to pozvali americké hrdlořezy, kteří tam shodili pár desítek tisíc tun americké exportní demokracie z bombardérů .

V. Petr 5.1.2023 16:15

Člověče, co to žvaníte. Libijci povstali a vypukla regulérní občanská válka. Západ nasadil letectvo na podporu povstalců proti Kadáfímu, který by jinak možná vyhrál. Američané zasáhli, protože Francouzi a Britové měli armádu v tak dezolátním stavu, že jim došla munice...

J. John 5.1.2023 16:32

Píšete z nějaké ziskovky nebo jste podprůměrný politruk? V každém případě neznáte fakta. Z našich novin se pravdu nedozvíte.

Z jakého právního titulu západ napadl cizí stát?

V. Petr 5.1.2023 16:45

Já jsem se k právním otázkám nevyjadřoval. Jen jsem napsal, že NAPŘED vypukla v Lybii občanské válka a teprve po nějaké době nasadil západ letectvo na podporu jedné z bojujících stran.

A opravdu nevím, z jakých příčin Lybijci povstali, vím akorát, že skutečně povstali.

J. John 5.1.2023 17:16

Jakým právem se angažoval Západ do "barevné revoluce", kterou sám vyvolal s cílem rozvrátit Libyii (i jiné státy).

V. Kučer 5.1.2023 14:20

Kaddáfí měl petrodolary a protože organizoval mezinárodní terorizmus tak skončil. Kdyby se choval jak arabští šejkové mohl žít možná dodnes.

J. John 5.1.2023 16:03

Za to letadlo se omluvil a dal odškodné. Kamarádíčkval se s francouzskými presidenty, nechal si zaplatit za to, že nepouštěl nelegály do Evropy. Peníze poskytl i na volební kampaň fracuzského presidenta. Jenže podcenil zálud nost evropských a amerických ůdců. Kaddafi byl lump, ale ostatní evropští "státníci" hrají stejnou nebo ještě vyšší ligu. Neštítí se ožebačovat a likvidovat vlastní lidi.