29.5.2024 | Svátek má Maxmilián, Maxim


Diskuse k článku

ANALÝZA: Mimořádně špatný zákon o neziskových nemocnicích

Levicové většině se ve Sněmovně opět podařilo přehlasovat Senát, a schválit tak zákon o veřejných zdravotnických neziskových ústavních zařízeních. Zákon, který během projednávání v Parlamentu vzbuzoval řadu emocí, teď čeká na posouzení prezidentem republiky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
vládík 6.5.2006 14:29

Re: Re: Re: Re: Re: Krást se dá všude

Zato při podnikání ve zdravotnicví lze apriorně očekávat špatně ošetřené pacienty (klienty) za účelem zvýšení zisku. Že bude existovat druhá část myšlení "kapitalisty" - kdo ke mně příště příjde už uvažováno není. Ubezpečuji vás (nevím, kde provozujete praxi; možná to dobře víte), že alespoň z velkých, zejména fakultních nemocnic tečou neuvěřitelné peníze dodavatelským firmám. Je to jak se stavbou dálnic: úředník nepotřebuje šetřit. Ten horší si dokonce potřebuje i občas přivydělat.

MUDr Jiří Kilian 6.5.2006 14:24

rozpor s ústavním pořádkem ?

nepochopil jsem , co autor míní větou - L.C.:

" Zákon, předložený jako poslanecký návrh - což samo o sobě vzhledem k závažnosti předmětu úpravy vzbuzuje pochybnosti – obsahuje řadu ustanovení, která jsou v rozporu s ústavním pořádkem ČR. "

Nevím, které ustanovení je v rozporu s právním pořádkem ČR,  četl jsem nábrh zákona docela podrobně a se zájmem. Možná je tu nějaký právník, který by mi toto ozřejmil..

Dennis 6.5.2006 14:19

Re: Re: Krást se dá všude

Reditel jedne nejmenovane prazske fakultni nemocnice pred nekolika lety investoval z uctu teto nemocnice castku kolem 50mil.kc s uprchlikem ze Seyschell,samozrejme o ni prisel a ze strachu aby neprisel o sve teple mistecko tak rychle prevedl tyto penize ze sveho uctu ze Svycarska.Aspon lidi vydite jake uplatky se berou kdyz sedite na spravnem miste a tak to funguje ve vsech organech statni moci a jestli si myslite ze ne tak jste velmi naivni.

MUDr Jiří Kilian 6.5.2006 14:12

Re: Re: Re: Re: Krást se dá všude

Možná jsem se špatně vyjádřil. Nepopírám, co původní příspěvek obsahuje a samozřejmě, že výkaz neodvedeného výkonu je chybou,. Chtěl jsem jen naznačit, že ta chyba nemusí být zrovna apriorně nazvána švindlem - tedy něčím úmyslným.

vládík 6.5.2006 14:08

Re: Re: Re: Krást se dá všude

Máte zřejmě pravdu. Jenže co řeknete při jakékoliv jiné lidské činnosti, jestliže někdo vykáže (reálně tedy vyúčtuje) něco, co nevykonal. Není důvod, aby stejný pohled neplatil pro všechny profese.

PS: Jestli původní přispěvatel uvádí reálný případ, pak s předpokladem tolikrát opakované chyby se neumím ztotožnit.

MUDr Jiří Kilian 6.5.2006 14:08

Re: Re: Re: Re: Jako obvykle nejde vůbec o nic

Víte, to je právě docela potíž.  Výsledky jaké. Nastavení způsobů hodnocení jaká. není tu dostatek prostoru vše vyložit. V podstatě v současnosti není existence tzv,. soukromých nemocnic nějakým problémem pro dostupnost péče. Jde spíše o risiko snížení oné dostupnosti v případě, že všechny nemocnice budou a.s. a ze zákona si tedy budou moci zvolit předmět své činnosti. Nadto jejich spolčení dává možnost, o které málokdo tuší, nechat si proplatit jednoho pacienta za jednuposkytnutou péči třeba i čtyřikrát.

Opravbdu je to vše dost velký problém a jeho černobílé vidění je spíše na škodu věci.

MUDr Jiří Kilian 6.5.2006 14:04

Re: Je zajímavé ,že se doposud nikdo nezabýval tím,že soukromé nemocnice se dají vytunalovat jako každý jiný subjekt hospodaření.

Nemyslím si, že jde o argument jediný a podstatný. Nejde ani o řízení nemocni ministerstvem - tak jak je to u státních nemocnic. Jde spíše o jiné věci v otázce zajištění sítě, která by měla být nástrojem garance dostupnosti péče. 

Zákon je nešťastný.  Mám za to, že zejména proto, že jaksi předchází řádnou reformu systému, která je nezbytně nutná.

vládík 6.5.2006 14:03

Re: Re: Re: Jako obvykle nejde vůbec o nic

Není zřejmé, co tak není (které z tvrzení mého příspěvku) a oč se opíráte.  Prohlížel jste si výsledky soukromých nemocnic?

MUDr Jiří Kilian 6.5.2006 14:01

Re: Re: Jako obvykle nejde vůbec o nic

Myslím si, že to až tak není.

MUDr Jiří Kilian 6.5.2006 14:00

Re: Re: Prosím o pozornost

Nepřikládal bych takový význam osobě dr Ratha, jaký je obecně přikládán. 

Ohledně odkupu pohledávky : Nevím, ale myslím si, že tu moc velkou roli nehrají nějaké provise. Ten právě zmíněný " obchod " s pohledávkami může být pro nemocnice prospěšný. Někdy totiž je to i tak, že některé  pohledávky po mnoha letech v rámci tzv. mimosoudního vyrovnání jsou zaplaceny ZP jen dílem, protože vleklost soudních sporů a průvodní potíže s tím spojené jsou spíše podmínkou proto, aby peníze bykly pořád někde ve vzduchu.

Jinak mám toto řešení za dílčí a i proto špatné.

MUDr Jiří Kilian 6.5.2006 13:54

Re: Re: Krást se dá všude

Systém zdravotní péče a jejího financování je dílem zákonodárné moci státu, nikoli postaven na základě rad,požadavků a nápadů zdravotníků.

K podvodným výkazům : mohu mluvit jen za sebe, nemám ani důvod k pohnutkám vykazovat něco podvodně a přesto skrtze vnitřní kontrolu přijde se na to, že jsem vykázal něco, co jsem neměl. Není v tom opravdu ani úmysl, ani šlendrián - konečně proto i ten kontrolní systém. Na stejném principu prosté lidské chyby při zacházení s počítačem se také stanou chyby opačné - kdy nevykážeme, co jsme měli. Na tyto chyby se přichází obtížněji a je o nich i méně známo.

Nejsem členem LOK ani jeho fanda.  Nicméně přijde mi plytké dávat právě LOK za vinu, že někdo vykazuje , co nemá. V nemocnicích je zcela jistě opačný problém - zajistit, aby lékaři vykazovali všechny učiněné výkony.

monika 6.5.2006 12:25

Re: Re: Prosím o pozornost

No protože    Rath dostane do kapsi  sumičku tzv. všimného, ne?

abc 6.5.2006 12:09

Re: Prosím o pozornost

na trhu se pohybuje delší dobu minimálně 20 firem zabývající se odkupem pohledávek za zdravotnictvím. Otázkou je proč si Rath vybral Jakubšeho,který to předtím nikdy nedělal.

mak 6.5.2006 10:59

ne ze dosly penize, ale ministerske narizeni, sankcionuje lekare platbou ze sveho

pokud prekroci limit. Jenze ten limit se nevi, nebo se meni v prubehu roku.

Malý Aston 6.5.2006 10:10

Jsem pro státní nemocnice

Ať,to tomu křiklounovi vrátí,má to smysl?Nejlepší je nemocnice státní,řízená přímo ministrem,a financována ze státního rozpočtu a ze zdravotních pojišťoven.Stát nikdy nemůže jít v bankrot.Nejlépe se jedná se státním úředníkem.Majitele firmy nemůžeš uplatit,úředníka vždy uplatíš.Korupci je nutné soustředit do jednoho místa.Potom je jasné kdo a kolik bere.V tomto bordelu,který zavedla Součková je nejasné koho uplácet.Část nemocnic je pod Ministerstvem zdravotnictví,část je řízená kraji a dokonce některé jsou soukromé. Stát určuje,kolik máš platit do systému,stát určuje jakou péči dostáváš,stát určuje platy zdravotníků. Takže když stát poroučí,ať taky platí,vybírá,přerozděluje a odpovídá. Jsem pro státní nemocnice,jsem pro jednotu a jasnost v korupci.Já si svou péči o své zdraví platím úplatky a budu si ji platit i nadále. Vy kteří na to nemáte,Vás je mi líto.

Veruna 6.5.2006 10:08

Re: Děkuji za objasnění

a k procičení NJ zde http://s00.middlebury.edu/GN480A/dervorleser/textframe0.htm

Veruna 6.5.2006 10:07

Děkuji za objasnění

Bude to dobrý kšeft - na jistotu, co si přát víc?

Andy, zážitek roku- čtenářský - knihovna LN Předčítač. Hezké volné dny

vládík 6.5.2006 10:06

Re: Jako obvykle nejde vůbec o nic

Ony současné nemocnice (tedy ty nesoukromé) takto fungují. Všimněte si, že soukromé nemocnice mají zisk (při stejných profesních výsledcích), zatímco fakultní nemocnice je třeba dotovat. Nikdo nepochybuje, že celá akce je určena k tomu, aby se dalo krást ještě lépe a vládnoucí strana měla další peníze na ještě debilnější volební cirkusy (aby byla opakovaně u penězovodu).

www.andele-svetla.cz 6.5.2006 9:59

KDYŽ JDU K LÉKAŘI NA DVEŘÍCH ČTU TOTO:Nemohu Vám předepsat lék nebo léčení co potřebujete.Nechci to platit ze svého.

KDYŽ JDU K LÉKAŘI NA DVEŘÍCH ČTU TOTO:Nemohu Vám předepsat lék nebo léčení co potřebujete.Nechci to platit ze svého. Ukazuje to na nenormální systém, který vnějšně dávají VLÁDY (většina z nich jsou vysokoškoláci) a VĚDA (univerzity) – ti v první řadě nesou odpovědnost za ubohý, nekvalitní život. Hned za nimi jsou pracovníci MÉDIÍ, neboť vytváří celou vnější NEGATIVNÍ OVLÁDACÍ strukturu informací S MINIMEM POZITIVNÍCH ŘEŠENÍ pro duchovně velmi ponížené loutkolidi, kteří z 95 % počtu mají zavřené duchovní srdce a nedokáží zatím vyciťovat správné světelné vedení PRAVDY o jejich situaci. Tedy je to výsledný stav vlád, vědy a médií na prvním místě. Pochopitelně, v osobní odpovědnosti – každý dospělý člověk ji nese sám za sebe, neplatí žádné výmluvy. Jde o značně nevědomé procesy pseudoživota, které si zvolil mnoha předchozími volbami života dříve a v minulých životech svých.

Více na našem webu(místo jména) -sdělení 2634, 2270 .

Andy 6.5.2006 9:34

Re: Veruno,

taky jsi neodolal ? :-D

Andy 6.5.2006 9:31

Re: Prosím o pozornost

co je na tom třeba objasňovat ? Firma odkoupí pohledávky za pojišťovnou od nemocnic a jiných zdr. zařízení - ta budou mít hned peníze k dispozici. Firma údajně zaplatí 100%- moc bych se divila, kdyby tam nebyla ani zmínečka o provizích za sjednání obchodu atd. No, a pak se firma zahojí na VZP, která, aby měla na penále a úroky z prodlení, zadluží se ještě více, tedy bude její zřizovatel- stát- nucen do VZP vložit peníze z rozpočtu, aby se nepoložila. Nebo ji nechá se položit a vybuduje novou- třeba "Všeobecně pojistnou společnost "- očištěnou od dluhů.

Firma získá peníze z penále a úroků od VZP, což je jako státní instituce zaručený dlužník, nějaké ty poplatky za správu pohledávek atd. Medicinmani budou chvíli v pohodě - než na ně dopadnou důsledky dalšího zadlužení.

Protože ale za chvíli jsou volby a není pravděpodobné, že vláda bude ta samá, co je teď, je to všechno jen spekulace, velmi nepravděpodobná. Rath s největší pravděpodobností půjde zpět do LOK a změní názor, neb mu půjde o tamní koryto a státní zakázky. Takže, pokud bude vládu sestavovat  ODS s někým dalším, přikloní se k ODS a bude tvrdit, jak byl vždycky pravicový a ble ble. Nebo ze sebe udělá disidenta a bude sepisovat stížnosti a organizovat stávky proti vládě.

Nic nového pod sluncem. Všechno už tu bylo.

Foundryman 6.5.2006 9:29

Veruno,

pardon, ta odpověď byla ode mne, nějak se mi spletly kolonky.

Veruno, 6.5.2006 9:27

Re: Prosím o pozornost

přijde mi to celkem prosté. VZP je v podstatě (de facto, i když nikoli de iure) státní firmou. Dluží nemocnicím částku XY (v daném okamžiku), kterou nemocnice obdrží dejme tomu za 2 měsíce. Nemocnice však peníze potřebují hned. I objevuje se pan Jakubše, který z dobroty srdce pohledávku odkoupí a zaplatí nemocnicím okamžitě, ovšem netto částku, tedy nominál bez úroků a penále. Tuto pohledávku pak uplatní vůči VZP s tím, že odloží splatnost, ovšem zinkasuje částku proplacenou nemocnicím, navýšenou o sumu úroků za období odložené splatnosti a o penále z prodlení. Lapidárně řečeno - stát nejprve úhradovými vyhláškami sebral VZP kupříkladu miliardu ve prospěch fakultních nemocnic, kterou VZP následně dluží poskytovatelům péče. Za dva roky budou občané prostřednictvím státu nuceni poskytnout VZP 1,5 miliardy, aby tato mohla zaplatit panu Jakubšemu. Zaplaceno bude, neboť za závazky VZP v podstatě ručí stát.

pavel 99 6.5.2006 9:27

Re: Re: ta práva se jistě prolamují,

Názorným přákladem je chybějícíh 500milionů z ČKA pod vedením přemoudřelých úředníků, které najmenovala ČSSD že?

Andy 6.5.2006 9:23

Re: Krást se dá všude

systém, který je nastaven, byl  zřízen právě na základě rad, požadavků a nápadů zdravotníků. Na podvodné výkazy poukazuje občanstvo od začátku,  Marně. Nezanedbatelnou zásluhu na tom, jak to vypadá, má LOK. Hádejte, kdo ho řídil a řídí de facto dodnes.

Takže- pokud mi zloděj nabízí, že vypátrá zloděje, s moc velkým pochopením z  mé strany se nesetká.

franta 6.5.2006 9:16

Krást se dá všude

Moje dcera si nechala udělat od pojišťovny výpis hrazené zdravotnické péče za celou rodinu. S úžasem zjistila mimo jiné, že její syn byl za rok šestkrát ošetřován zubním lékařem (mimochodem dobrým zubním lékařem) a byly mu vytrženy tři zuby (mléčné). Ve skutečnosti tam byl jen jednou na kontrole. V čekárně toho zubaře samozřejmě visel plakátek "Rath a Paroubek škodí našemu zdravotnictví!". Na přímý dotaz se ani nezačervenal. Víte, paní, pacientů stejného jména je moc, asi se to spletlo, navíc nám zrovna blbnul počítač, blebleble. 

Je docela možné, že řada lékařů by na přímé platby docela doplatila, stejně jako řada majitelů nemovitostí na volné nájmy. 

Pert1 6.5.2006 9:10

Re: Re: Analýza? Dezinformace

Učitelasi, asi jsem to poletl. Asi chcete vidět někoho jiného.

Pert1 6.5.2006 9:08

Re: Re: Analýza? Dezinformace

Učitelasi klidně. Pokud máte zájem, dejte emailovou adresu a dáme si rande.

Pert1 6.5.2006 9:06

Re: Re: ta práva se jistě prolamují,

Trojane, zatím jsou tunelovány socialistické nemocnice. Každé dva roky tunel v hodnotě 10-15 miliard. Že by někdo vytuneloval soukromý špitál, o tom nic nevím. Před čtyřmi léty jsem byl v jednom. Náhodou jsem tam objevil jednoho známého z vedení, bavili jsme se o hospodaření. Nikdy nebyli ve strátě. Tak pozor. Špitály tuneloval synek z STBácké rodiny Rath. Jen v loňském roce představovalo navýšení  mezd doktorům 8 miliard/údaj z novin/. Vzpomínáte, jak pod vedením Ratha stávkovali doktoři ?

franta 6.5.2006 9:05

A jak se díváte na případ

Nemít možnost léčit protože léčenému došly peníze ?