10.6.2024 | Svátek má Gita


Diskuse k článku

ANALÝZA: Mimořádně špatný zákon o neziskových nemocnicích

Levicové většině se ve Sněmovně opět podařilo přehlasovat Senát, a schválit tak zákon o veřejných zdravotnických neziskových ústavních zařízeních. Zákon, který během projednávání v Parlamentu vzbuzoval řadu emocí, teď čeká na posouzení prezidentem republiky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
pavel 99 6.5.2006 21:16

Re: Re: Primáře v soukromé nemocnici je možné uplatit

pokud nebude vytvořeno prostředí nedostatku, tak to jaksi postrádá smysl. Nebo snad uplácíte pokladní (vedoucího) když nakupujete rohlíky či opravujete auto?

pavel 99 6.5.2006 21:14

Re: Re: Re: Re: Je zajímavé ,že se doposud nikdo nezabýval tím,že soukromé nemocnice se dají vytunalovat jako každý jiný subjekt hospodaření.

Není to "..až tak, jak píše..", je to téměř tak jak píše. Kdo totiž nepřistoupí na neziskovku, je naprosto v rukou pojišťovny (ovládané kým asi?), zda s ním uzavře či neuzavře smlouvu a jaký bude rozsah té smlouvy. Jakákolv kritéria neexistují - je prostor pro libovolnou "zvůli".

Andy 6.5.2006 21:14

Re: Re: poněkud vyhraněně vyumělkované obrázky ???

ona karikatura je naprosto přesným a případným vyjádřením manipulace, kterou předvádí kolektiv IS.  Je mi líto, pokud to nevidíte.

MUDr Jiří Kilian 6.5.2006 20:54

Re: Re: Re: Re: Prosím o pozornost

Ohledně hlavního znaku oné špatnosti :

Systém zdravotní péče a jejího financování je upravován dílčími způsoby před desetiletí a marně. Všechan dílčí řešení, od zběsilých nápadů některých ministryň pokusit se jakými si byrokratickými obezličkami  charakteru leštění klik hořícího domu cosi  udělat až po tento vskutku zásadní, ale beztak dílčí vstup tzv. zákonem o neziskovkách.

V situaci, kdy chybí definice zdravotní péče a její dostupnosti ( časové, prosotorové, ekonomické )  a kdy vůbec chybí definice postavení jednotlivých účastníků systému zdravotnípéče a jejího financování,  jsou veškeré vstupy marné, neboť v prázdnu nemají patřičnou oporu a proto jsou i příčinou nových problémů.

Proto bych měl spíše za správné převzít fungující systém zvenčí, sám bych se přiklonil k Rakousku, které je s námi historicky i sociálním cítěním spjato.

Prognosu, že onen zákon uvrhne zdravotní pojištění do ještě větších dluhů, nemám za podloženou. Otázkou je, jaký vliv ( i s ohledem na zadluženost ) bude mít pro celý systém. A tady mám taktéž vskutku skeptické vidění.

MUDr Jiří Kilian 6.5.2006 20:44

Re: poněkud vyhraněně vyumělkované obrázky ???

Minil jsem to spíše obrazně, ona karikatura není toho až tak případným vyjádřením.

MUDr Jiří Kilian 6.5.2006 20:40

Re: Re: Re: Re: Prosím o pozornost

Milá paní (slečno ) Andy,

jedinou věcí, kterou vím, je , že nic nevím. V tom jsem zajedno s klasikem-

Ohledně ohnoho zájmu je to ale trochu jinak. Víte, jednak mi není jedno, kde se na to vezme a jak se na to vezme. V této věci mám principiální představy, ale to nebylo předmětem příspěvku.Zájem , aby nemocnice fungovaly, má mít především stát, neboť on je tu od toho. A také lidé, aby k tomu zájmu stát donutili. Před¨stava, že jsem na nemocnici existenčně závislý a to že formuje mou náklonnost a projevy, není shodná se skutečností. Rozumný politik, tedy ten, kterého přirozenost má vrozený smysl pro obec a národ, zváží pro svá rozhodnutí to, co mu předloží lidé věci znalí. Oborů, které se účastní na zdravotnictví, je plno. Hlavním zůstává medicína.

Shodu netřeba nalézat za každou cenu,. Rozpor je hybnou silnou vývoje, dubito ergo cogito, cogito ergo sum. Co ale je třeba a pohříchu není k mání, to je dobrá vůle, bez níž žádné jednání nebude nikdy dobré.  Dobrá vůle i kl tomu vyslechnout druhé a zvážit validitu jejich výpovědi¨bez předsudků a bez apriorního odmítání. Proto máme dvě uši a jedna ústa, abychom více poslouchali a méně mluvili.

 

Andy 6.5.2006 20:37

poněkud vyhraněně vyumělkované obrázky ???

http://www.kmp1917.republika.pl/strony/artykuly/kapitalista.JPG  ?

MUDr Jiří Kilian 6.5.2006 20:31

Re: Re: Re: Re: Krást se dá všude

No, to tedy nevím, jestli je to zrovna tak.

MUDr Jiří Kilian 6.5.2006 20:30

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Krást se dá všude

Víte, jde o dvě věci : Zajištění dostupnosti ( tu ovšem stát dosud nedefinoval ) zdravotní péče, což je úsrtavně danou povinností státu a potom o volbu zdrav. zař.  Špatné na zákonu může se jevit to, že tzv. privátní ústavní zdrav, zařízení  budou do budnoucna mít režimem neziskových podmíněnou možnost navázat smlouvu se zdrav. poj., akutní péči ale budou mít ze zákona proplacenu tak jak tak.

Stojíme tu u principiálního problému rozsahu státem garantované péče. Tento rozsah musí být definovánm tak, aby bylo možné ho uhradit ze zdrav. pojištění. Současně musí stát garantovat dozor nad kvalitou takto poskytované péče.

Mělo by to tedy být asi tak, že povinné zdrav. pojištění dává občanům jistý definovaný rozsah a jistou kvalitu péče, ostatní si připlatí nebo zaplatí sami. To první v těch neziskových, to druhé v těch privátních.  S tím je ovšem spojen veliký problém definice toho, co ještě má patřit do péče, hrazené ze zdrav. pojištění a co již ne. 

MUDr Jiří Kilian 6.5.2006 20:22

Re: Re: Kraje používají metodu Viktora Koženého.

On to autor IS možná myslí dobře, i když používá k ilustraci poněkud vyhraněně vyumělkované obrázky. Nicméně podívejte se na odměny členům dozorčích rad nemocnic středočeského kraje a na to , kdo v těch dozorčích radách je. Já vykonávám práci člena dozorčí rady nemocnice zdarma  a dočetl jsem se v novinách ( MF DNES ) názor radního, že to je špatně, ač mne hejtman téhož kraje touto činností pověřil.  Dále byste možná byla obezřetnější, kdybyste viděla těch firem, které se na přeměně nemocnic, na správě jejich nemovitého majetku etc. podílí. Je to právně v pořádku, ideově mi to ale přijde jako zbytečné utrácení peněz.

Je těch věcí více, bylo by to na dlouhatánské psaní. Jen ale tolik je možné říci snad, že ony věci kolem nejsou černobílé a vyhraněné náhledy na ně nejsou ku prospěchu.

Andy 6.5.2006 19:19

Re: Kraje používají metodu Viktora Koženého.

máte ty řeči o miliardových kšeftech pro vyvolené zastupitele podloženy nějakými fakty nebo se do vašeho IS kolektivu zařadil i Milouš Jakeš  se svými úvahami typu : vona Zagorová je taková hodná holka...?

IS 6.5.2006 19:11

Kraje používají metodu Viktora Koženého.

Kdysi se tvrdilo, že privatizační fondy jsou zárukou bezpečného investování, které garantuje dohled státu. Jenže Viktor Kožený zjistil, že je možné fondy změnit na soukromé obchodní společnosti mimo dosah jakékoli kontroly, jejichž majetek vyšuměl většinou neznámo kam.

Kraje také zjistily, že nemocnice lze změnit na soukromé obchodní společnosti, vyvést je tak z dosahu státu a zajistit vyvoleným zastupitelům  do budoucna miliardové kšefty. Povyk o neústavnosti nebo soukromém vlastnictví není také nový, už i Kožený tak argumentoval.   

IS 6.5.2006 18:34

Re: Primáře v soukromé nemocnici je možné uplatit

MUDr Jiří Kilian 6.5.2006 18:08

Re: Re: Re: rozpor s ústavním pořádkem ?

jenže to, co píšete, není věcí ústavního pořádku

vládík 6.5.2006 18:02

Re: Re: rozpor s ústavním pořádkem ?

Nejsem právník, neobjasním vše. Jednu svoji (vlastní) pochybnost mám: V ústavě je řečeno, že všechny druhy vlastnictví jsou si rovny. Je ústavní ustanovení zákona, že jeden typ subjektů (nestátní) je vyloučen za soutěže o poskytování tak důležitých služeb, jako je zdravotnictví?

Pochybnost, zda zásah do soukromého vlastnictví v popisovaném rozsahu (odhlasovaný návrh jsem nestudoval) je reálně nutný (dosud fungovalo) s oponenty sdílím. Pokud není nutný, je samozřejmě neústavní.

PS: Spor o privátní zdravotnictví vedu ale z důvodů faktických a ekonomických, nikoliv právních.

vládík 6.5.2006 17:56

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Krást se dá všude

Pořád nevím, proč má jedna nemocnice mít povinné zakázky, i kdyby byla profesně i ekonomicky "na huntě". Druhá, řekněme velmi dobrá pro mě, který si velký zákrok za svého zaplatit nemůže ze zákona tabu. Mám další návrh: ať povinnost uzavřít smlouvu má VZP. A ostatní pojišťovny ať uzavírají s kým chtějí.  Okamžitě přecházím k některé z ostatních.

Malý příklad obav z příplatků: Mám operován šedý zákal. Ač je to vyloučeno, mohl jsem si (díky obezličce) připlatit relativně malou částku, aby vložené čočky byly z materiálu pro oko příjemnějšího (rád - operace byla i tak riziková - oči jsou silnou krátkozrakostí poničené).  Přesto se objevily po roce komplikace. Dovedu si představit, jak v případě, že by nevyšla obezlička a já měl nejméně vhodné čočky popadnu mačetu a vyběhnu na Zuzku (jinak rozumná autorka zákona). Představa, že si nemohu připlatit na lepší materiál (mohu si ale zaplatit celou operaci) je zrůdná viditelně.  Domnívám se, že obdobně  nekorektní je i představa, že se nedá dobře léčit v privátním zařízení.

Andy 6.5.2006 16:46

Re: Re: Děkuji za objasnění

Danke schön, aber Ich habe keine Zeit. ;-)

 

Andy 6.5.2006 16:08

Re: Re: Re: Prosím o pozornost

pane doktore, správně jste napsal: nevím, ale myslím si.

Celkem chápu, že máte zájem na tom, aby nemocnice fungovaly a je vám naprosto jedno, kde se na to vezme, hlavně když budete mít kde, pomocí čeho a za co léčit. Pro mne jsou důležité i další aspekty celé problematiky, i když na tom nejsem životně či kariérně závislá. Prostě mne to zajímá, protože  problematika obsahuje tři obory, které jsem studovala a které mne baví. Nic víc. Souhlasit spolu asi nikdy nebudeme.

Řešení je špatné  nikoliv proto, že je dílčí, ale protože uvrhne zdravotní pojištění do ještě větších dluhů. Můžeme si o tom za pár let popovídat. Dále je to řešení podivné, jelikož vykazuje některé rysy, typické pro "kapsusinamastímstáttozaplatí", jako například vymáhání ruského dluhu. Doufejme, že tentokrát v tom alespoň nebude namočena ruskojazyčná mafie.

H.K. 6.5.2006 15:40

Re: Re: Re: Krást se dá všude

Lobistickým skupinám se nejlépe prosazují svoje zájmy v dirigistickém systému. Všemožným způsobem se brání opustit svoje pozice.

MUDr Jiří Kilian 6.5.2006 15:25

Re: Re: Re: Je zajímavé ,že se doposud nikdo nezabýval tím,že soukromé nemocnice se dají vytunalovat jako každý jiný subjekt hospodaření.

Pročtete si ho pořádně. Není to až tak, jak píšete.

MUDr Jiří Kilian 6.5.2006 15:22

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Jako obvykle nejde vůbec o nic

ještě k IZIP : naopak bych uvítal, kdyby se začala budovat database , obahující všechny údaje o pecientech, V nemocnicích jsou dnes informační systémy, je tam spousta údajů, které by se využít pro to daly,  navíc bych začal právě narozenými, aby se postupně jim ukládaly všechna data o jejich zdravotním stavu a poskytnuté péči, když mám skoro za nemořžné, aby se data všech občanů takto převedla z papírové zdravotnické dokumenmtace do nějaké databanky.

A socialismus ? Milá Moniko, to jde také o to, co za tímslovem vidíte, cítíte, jak ho vnímáte. Mnozí lidé dnes spojují význam slova socialismus s významem vedoucí úlohy komunistické strany ve státě a splečnosti.

 

MUDr Jiří Kilian 6.5.2006 15:22

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Jako obvykle nejde vůbec o nic

Milá Moniko,

jak jste přišla na to, že chci likvidovat IZIP ?  Nemám za správné, aby jeho autoři a propagátoři představovali ho veřejnosti takový, jakým není.  Kontrolu účtů - top si kdokoli může zažádat na ZP a bude mu účast předložen, zaslán přímo do tepla domova. V  IZIP je krásně vidět jen část údajů o jen  části pacientů a to mi věřte, že zvláště v medicíně je poloviční pravda často velká lež, takže sama neúplnost údajů může být na škodu.

A k Vaší starosti o snahu lékařů : Pohleďte i do minmula - copak v této zemi ( byť tu snad byly fronty na mandarinky ) neukázali právě lékaři, že i za docela špatných podmínek pro zajištění péče a bez konkurence a s jistou (?) smlouvou dovedou poskytnou péči na světové úrovni, což lze doložit markery kvality péče, stanovenými WHO ?

nadto : Přeci byste neměla onen plat 20000- 30000 měsíčně pro doktory za takový, který by nemohl být navýšen právě odměnami skrze nenárokové složky mzdy za kvalitu odvedené péče . A já si myslím, že kdo je horší doktor, než aby měl brát 20 000/měs. nebo horší sestra, než ta, která by měla mít 15 000/měs., neměl by vůbec být zaměstnán a ne že zaměstnán bude za polovic.

MUDr Jiří Kilian 6.5.2006 15:07

Re: rozpor s ústavním pořádkem ?

oprava :

Nevím, které ustanovení je v rozporu s ústavním pořádkem ČR,  četl jsem nábrh zákona docela podrobně a se zájmem. Možná je tu nějaký právník, který by mi toto ozřejmil..

MUDr Jiří Kilian 6.5.2006 15:04

Re: neziskové nemocnice

Milý baci,

to, co píšeš,  je zásadní principiální nedostatek onoho zákona. Nicméně : já považuji VÚSC za representanta a vykonavatele mnohých věcí státní moci. Problém je v tom, že samosprávy provedly ten převod nemocnic na a.s.  To samo o sobě není a nebylo by špatné, kdyby byly nějakou zákonnou normou zavázány, coby zakladatelé těch a.s., uchovat tento majetek ve svém vlastnění a zachovat státem stanovenou - definovanou dostupnost zdravotní péče.

Zatím ale je to tak, že a.s. mohou být jednak prodány - to je jen na hlasování páru zastupitelů, mohou si určovat předmět své činnosti - to ze zákona. Státu rozumím v tom směru, že nechce přijmout risiko ztráty nemocniční sítě a tak i nástroje garance dostupnosti péče, kterou je povinován.  Státu nerozumím, že to dělá takovým způsobem. Státu nerozumím, že toto významné dílčí řešení ( onen zákon ) postavil před potřebné reformy. Státu nerozumím, že chce nějakou síť, akle nedefinuje dostupnost garantované péče. Samosprávám nerozumím, že přeměnu provedly tak zbrkle, nadto se šlendriánem, diletantstvím a nepokorou, taky mohly půl roku počkat, tak hrrr zase na koryta pro stranické aktivisty v dozorčích a správních radách  být nemusely. I ta přeměna tak byla určitým sáhnutím na majetek, náležející velice citlivému resortu.

Chtělo by to nenadělat nové chyby a vše řádně rozvážit. Napříč politickým spektrem, jen pro věc samu, ne pro její okrasnou roli politikářského hokynaření.

Monika 6.5.2006 14:53

Re: Re: Re: Re: Re: Jako obvykle nejde vůbec o nic

 Tak proč chcete Vy a Vám podobní likvidovat systém IZIP, kde je vše krásně vidět / pacient se podívá z tepla svého domova co si kdo vyučtoval/ a pojištovna je od toho ,aby zabránila souběhům, nebo opakovanému vyúčtování. Nevím jak se bude lékař nebo nemocnice snažit zlepšit péči o pacienty když nebude mít žádnou konkurenci,jistou smlouvu, tabulkou daný příjem. Socialismus jak vyšitý- zažila jsem fronty na banány a mandarinky.

MUDr Jiří Kilian 6.5.2006 14:51

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Krást se dá všude

Víte, já mám obecně současný způsob vstupu ekonomiky a práva do medicíny za velice nešťastný.  To, co píšete, má dvě stránky. Mám také za to, že úředník v administrativně byrokratickém sydstému má komeptence nepřiměřené odpovědnostem a že tedy silný stát je prvním předpokladem ke špatnému hospodaření. Socilismus, jakožto pokus odstranit anarchii trhu, je spojen vždy s nárůstem byrokratické moci a tak i s ekonomickou stagnací a nesvobodou.

Jsou ale oblasti, v nichž stát si musí podržet svou roli. Je to například v armádě nebo policii.  Já jsem přesvědčen, že i v základním školství. A zdravotnictví ? Je-li ústavní povinností státu zajistit zdravotní péči občanům, musí k tomu stát mít nástroj.

Dovedu si docela dobře představit souznění dvou systému zdravotní péče a jejího financování : jedne pro definovanou síť státních zdrav, zař., druhý pro síť  privátních. 

baci 6.5.2006 14:49

neziskové nemocnice

nejsem proti neziskovým nemocnicím,ale ne ve formě zákona,který ve svém původním znění měl určitou logiku jako jedna z možností právního vztahu.To co půjde nyní do parlamentu po odmítnutí prezidentem je Rathovsko-Filipovská verse,která s původním zákonem nemá nic společného.Nikomu zřejmě nevadí,že se protizákoně sahá na majetek krajů.Kdo jednou sáhne na cizí majetek příště sáhne na majek Váš a můj.

http://bakala.mediblog.cz/index.php?op=ViewArticle&articleId=25&blogId=10

MUDr Jiří Kilian 6.5.2006 14:44

Zákon o neziskových nemocnicích ?

Míní tím autor zákon o veřejných neziskových ústavních zdravotnických zařízeních ? Snad. Coby poradce presidenta republiky by se mohl vyjadřovat přesně.

abc 6.5.2006 14:37

Re: Re: Je zajímavé ,že se doposud nikdo nezabýval tím,že soukromé nemocnice se dají vytunalovat jako každý jiný subjekt hospodaření.

zákon o neziskových nemocnicích mi připomíná dobu nedávnou minulou,kdy mě bylo řečeno:"jestliže chceš zastávat vyšší hospodářské funce, musíš vstoupit do KSČ".A nyní Rath předkládá zákon:"jestliže chceš čerpat prostředky ze zdravotního pojištění,tak musíš vsoupit do systému neziskových nemocnic řízených MZ".

František 6.5.2006 14:30

Politikum kontra racionalita

Odborníci na řízení a ekonomiku systémů publikují, že existuje řada způsobů jak řešit organizaci a finacování zdravotnictví. Těch variant je řada s různým akcentem na míru spolurozhodování klientů. Samozřejmě nikdo neuvádí detaily, protože řešení je prodejný produkt. Jsem ochoten přiměřené zvýšit svůj příspěvek, pokud bude systém transparentní. Tím myslím osobní konto, kde příkladně 75% je mých a 25% jde do společné kasy. Já si volím dodavatele péče, stejně jako si volím zubaře, nebo lékařku, která mne zbavuje bradavic. V těchto případech je nabídka a volba, včetně úhrady zcela na komerční bázy. Tady samozřejmě nejde o krk, ale dokládá to, že to lze takto řešit. Jako důvod neprůchodnosti organizačně a ekonomicky přijatelného řešení vidím politickou stránku. Politici za současného stavu mohou donekonečna slibovat, že problém zdravotnicví vyřeší a sbírat za to hlasy. Pokud by to bylo přijatelně vyřešeno, ubylo by možností jak bodovat.