3.6.2024 | Svátek má Tamara


Diskuse k článku

AFÉRA: Ostře sledovaný děkan Ševčík

Zdaleka nejen akademickým světem již několik týdnů bublá causa děkana Ševčíka. Případ nadto překročil hranice matičky Prahy a zajímá lidi po celé republice.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Beneš 4.4.2023 8:45

Jako byste nevěděl, že tyhle fotky a videa jsou dezinformační a manipulativní. Ve skutečnosti ten, kdo na fotce ránu inkasuje, ji dává.

F. Navrátil 4.4.2023 7:35

Pokus o vyhazov děkana Ševčíka není pouhou záležitostí univerzitních svobod, jak se snaží autor problém zúžit a prezentovat. Je to mnohem širší problém, který nelze oddělit od snahy fialové vlády útočit na ústavní svobody slova a shromažďování. Děkan Ševčík není prvním mediálně známým případem vyhazovu z práce pro zastávání nevládních názorů. Ze stejného důvodu byl např. vyhozen z práce pan Drulák, který byl nebezpečný, protože zpracoval politicky nepohodlnou analýzu událostí na Ukrajině.

P. Pepax 4.4.2023 8:22

Přesně tak, precizní amalýzy p. Druláka musely hodně rozčilovat tu jednoduchou osobu co je ministr MZ.

V. Církva 4.4.2023 10:26

Dolák má z Ruska peněz dost, nemusí ho už platit naši daňoví poplatníci.

P. Hák 4.4.2023 7:08

Za klíčové sdělení článku považuji toto (parafrázuji):

- dopustil-li se Ševčík trestného činu, např. útoku na policistu, je to věc trestněprávního řízení a soudu

- nedopustil-li se Ševčík trestného činu , je jeho přítomnost v místě čistě záležitost názorová a odvolání je bezpředmětné

Vyjádření pana autora je jasné a srozumitelné.

Za sebe ještě dodávám, že porušil-li by Ševčík dobré mravy, např. kdyby hajloval, pak nemá na místě děkana co dělat; to se ale podle policejního videa nestalo.

R. Toman 4.4.2023 8:38

Souhlas, Ševčík je odpudivá osoba, ale to není trestné.

A. Teply 4.4.2023 14:02

Pro pražskou kavárnu, woke komuniktu, probruselské fanatiky atd. je odpudivý.

Pro ostatní, nezmanipulované - odpudivý není.

V. Církva 4.4.2023 19:01

Tak co se týká kavárny nevím.

Nezmanipulovaný člověk čte a chápe psaný text. Pan Ševčík, lhář co šikanuje studenty, liberální vymetač čínských a ruských zadků. To moc sympatické není ale záleží jistě na vkusu.

P. Brecík 4.4.2023 21:19

Lepší, než vymetat zadky dementního Bidona + USA/NATO. Fiala a jeho veletoče. Před 5 lety vyprávěl naprosto opačné věci. Ostatně - kdo vyhreje je jasné: Právě padl Bachmut a Avdijevka. Jak Putin srovná EU/USA / ČR je v článku. Pro inteligenty: https://cz24.news/predpoved-padu-fialove-vlady-cerven-hra-putinovy-kocky-s-americkou-mysi/

P. Hák 4.4.2023 7:03

"Tím se dlouhovlasého děkana nijak nezastávám"

Nerozumím tomuto odstavci. Úlitba bohům?

Článek není o zastávání se nebo nezastávání se, ale o právních aspektech celé věci. Už vůbec není o tom, zda někdo je či není "divoký poděs", to je zcela subjektivní. Osobní sympatie s meritem článku nemají co dělat.

V. Církva 4.4.2023 8:17

Ne konstatování faktu, včetně naznačení toho co je evidentní Ševčík je křivák a na místě děkana by být neměl. Byl ale zvolen legálně.

L. Beneš 4.4.2023 8:49

Byl ale zvolen legálně. Takže jeho zastávání té funkce je nepochybně zcela v pořádku. Nebo snad např. také současná vláda by vládnout neměla, když byla zvolena legálně? Pozor, pane, abyste nešlápl do něčeho hodně smrdutého.

R. Langer 4.4.2023 11:47

Je křivák? A konkrétně v čem? 8-o

S. Sedlák 4.4.2023 5:28

Referování o Ševčíkovi, který má za sebou příkladů hovadského chování na rozdávání, za politický nátlak, je demagogická trapárna.

Pokud vysokošklští pedagogové humanitních směrů s klidným svědomím produkují takové absolventy, kteří pak následně vytváří 70 pohlaví nebo vymýšlí nereálné pseudo zelené požadavky, měli by spíš školu opustit, pokusit se dělat něco prospěšnějšího a nepindat, že mají málo.

J. Pilny 4.4.2023 5:39

Definujte hovadské chování. Jestli je to podle Vás mít na věci jiný názor než ten Váš, tak to neberu.

M. Kanda 4.4.2023 7:48

Když zalistujete minulostí pana Ševčíka, najdete excesů docela dost. Na D1 mu naměříli rychlost okolo 180km/h. To už je docela šílené, nezdá se vám? O pár let později na D5 to samé. Obyčejný člověk už by byl dávno bez řidičáku.

L. Hančar 4.4.2023 7:58

Od roku 1996 do roku 2000 jsem pracoval v Brně a každý pátek se vracel po D1 150km domů. Rychlostní průměr jse měl vždy přes 150, několikrát se mi podařilo pokořit i 180km/h. Ani jednou jsem nebyl policií buzerován, levý pruh byl volný a tak rychle nás tam jezdilo moc. Nikde žádné kamery a měřiče rychlost. Bouračky žádné, jen jsem rozsvítil xenony a ty hrály roli modrého papalášského majáčku. Dokonalá dálnice to byla. Nyní jde o to, nastavit tam max. rychlost 30km/ hod jako v Praze. Tak to ma bit!

M. Kanda 4.4.2023 12:16

Frajer s xenonama jezdí jako prase. To se opravdu máte čím chlubit.

L. Beneš 4.4.2023 8:55

Jste si jistý, že náš pan prezident na svém silném motocyklu nikdy nepřekročil povolenou nejvyšší rychlost? V jeho případě by se jistě o exces nejednalo. Obyčejný člověk už by byl dávno bez řidičáku.

M. Pantlíková 4.4.2023 7:54

Blížíme se k nové totalitě, a to mílovými kroky. Ke kádrování a šikanování lidí s odlišnými názory než jsou ty mainstreamové, k jejich zastrašování a dokonce vyhazování ze ze zaměstnání... Stačí sledovat ČT.

(Včera v noci např. na Událostech-komentářích něco podobného jako s M. Štěpánkem s paní senátorkou UDr. Zwytkovou - Hamplovou. Je to děs. Rv

F. Navrátil 4.4.2023 7:40

Ekonomika a národohospodářství nejsou humanitní směry. Humanitní směry jsou historie, filosofie, filologie a umění.

P. Boublíková 4.4.2023 7:48

To jste si ovšem úplně popletl různé VŠ.

L. Žaloudek 4.4.2023 8:45

Vy řadíte ekonomii mezi přírodní vědy?

L. Beneš 4.4.2023 8:53

Takoví absolventi jsou ale produkování spíše na fakultách jiných, totiž na fakultách, které vyučují scientiam inutilem, tj. vědy zbytečné, např. politologii atp.

M. Grundmann 4.4.2023 1:43

Jak se často říká o USA, americké univerzity jsou ostrovem nesvobody ve svobodné zemi. Různé etické kodexy, šikanování vysokoškolských učitelů studenty nebo kolegy i odvolávání z politických důvodů jsou jenom důkazem, že se Česká republika skutečně stává právoplatnou západní zemí se všemi klady i zápory.

Musíme si zvykat na to, že naše vysoké školy se stanou nepříjemným místem, kde vládne cenzura a tlak různých bojovných neziskovek. Dost dobře nechápu, proč vysokoškolští učitelé nesbalí své věci a neodejdou někam jinam. Nejde jenom o peníze, rychle doháníme Západ i ve velmi nepříjemné atmosféře, která na západních vysokých školách vládne. Nemylme se, bude na vysokých školách ještě mnohem hůř.

T. Kohout 4.4.2023 3:58

To jsme dopadli. Vysoké školy bývaly "ostrůvky svobody", nyní jsou ostrovy nesvobody a nátlaku, kde všichni mají myslet jednotně, tedy jaksi "progresivně".

P. Hák 4.4.2023 7:09

Je mu 65 let, to už se blbě odchází jinam.

U mladších - kam jinam? Na východ?

M. Grundmann 4.4.2023 9:51

Měl jsem na mysli odejít ze školství. Působil jsem 25 let na vysokých školách ve Francii a hodně se mi ulevilo, když jsem odešel. Vysoká škola je malý píseček, kde je obrovská konkurence a málo možností. A lidé se tam o to málo mezi sebou neustále tvrdě bijí. U nás jsou navíc ještě malé platy.

Osobně nechápu, proč na vysokých školách u nás vůbec někdo pracuje. Začíná tam dokonce i řádit meToo.

P. Hák 4.4.2023 12:47

Je to motivující práce mezi inteligentními lidmi. Boj o místo je, ale asi není každý ambiciózní, ne každý chce být děkanem. Vím o případech, kdy místo šéfa katedry na dotyčného tak nějak vyšlo... Dělat svůj obor je asi příjemnější než dělat administrativu v managementu.

Na VŠ neučím, ale ředitelem školy bych být nechtěl. Musí to být strašný opruz.

M. Grundmann 4.4.2023 13:09

Ve Francii jsem na vysokých školách zažil obrovský konkurenční boj. Bojuje se tam o vše, o příjemnější kancelář či dokonce židli, nejrůznější funkce, doktorandy, různé dotace, učení různých předmětů apod. Nejvíce se bojuje o mzdy a přechod z jedné mzdové kategorie do druhé. V podstatě vše je tam problém a nástrojem k vnitřnímu boji mezi kolegy.

Pracovat mezi inteligentními lidmi není zas tak motivující, pokud tito lidé používají svou inteligenci hlavně k boji mezi sebou. Všichni kolegové byli nesmírně ambiciózní a i když sami nechtěli administrativu dělat, rozhodně každý chtěl o všem rozhodovat a vše kontrolovat.

Podobnou konkurenční atmosféru jsem nikde jinde nezažil. Tak to snad funguje už jenom v politice. Třeba si Fiala ve vládě odpočine od svých kolegů.